Dzisiaj jest wt cze 09, 2026 5:57 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Witam was wszystkie.Moje pytanko brzmi: co jest potrzebne, aby niemowlak mógl legalnie przekroczyc granice.Trzeba mieć może akt urodzenia, czy wystarczy dowód osobisty.Wcale się nie orientuję.Bardzo prosze o porade, bo chcemy z mężem jechac na Słowacje na narty i małego też chcemy zabrać.
Z gory dzieki za odpowiedzi.Pozdrawiam!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Niemowlę potrzebuje tak jak dorosły paszport... Warto się spytać u źródła, w odpowiednim urzędzie...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziękuję za odpowiedź!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mozna tez wpisac dziecko do swojego paszportu

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

O właśnie, tylko w takiej opcji trzeba mieć zdjęcie z dzieckiem, no i dziecko samo (bez matki, a np. z ojcem) nie może przekroczyć granicy... Nie wiem jak sama matka...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no wlansie ejst tak z eozna wpisac do jendoego rodzica paszportu ale wtedy dziekco moze tylko z tym rodzicem przekraczac granice.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

gdy dziecko wisuje sie do swojego paszportu to trzeba miec tylko zdjecie dziecka oplata wtedy 5 zl a nie 100 :) i mimo ze to niemowle to mozesz tak dlugo jezdzic z dzieckiem jak dlugo twoj paszport jest wazny a dzieciecy paszport trzeba wymieniac gdy wyglad dziecka sie zmieni. jedyne ale to to ze dziecko moze tylko i wylacznie wyjezdzac z osoba w ktory paszport jest wpisane :? ja moje dziecko wpisalam w swoj paszport bo i tak nikomu bym nie pozwilila z nia wyjechac samemu 8) :lol: :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Matasiak, masz racje.Ja tez chyba wpisze malego do swojego paszportu, tylko muszę poczekać do maja, bo wtedy konczy mi sie wazność starego i bede mogła mieć już nowy wraz z Patrykiem.
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.Pozdrawiam!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dobra, ale skoro w UNII nie trzeba miec paszportu = przekracza sie na dowód?
to co?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Chyba trzeba dziecku wyrobić dowód... Bo na swój dowód dziecka nie przewieziesz...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny, a wiecie może jak wygląda sytuacja z wpisem do paszportu biometrycznego? I tak w ogóle co oznacza wpis? tzn, że nie ma potrzeby wymiany paszportu i wystarczy do starego wpisać?? Czy jednak trzeba zmienić?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziewczyny nie wiem czy wiecie ale już nie można wpisać dziecka do paszportu . Mojej córce wyrabiałam niecały rok temu i nie mogłam jej wpisać do mojego paszportu tylko o0na musi mieć już swój paszport , zresztą miesiąc temu wyrobiłam paszport mojemu maluchowi , też nie dsało sie wpisa go do paszportu . Nie przekroczycie granicy jeśli maluch nie ma paszportu . Ja mam troszkę inna sytuacje bo ja chciałam sie dostać do Polsci a nie wyjeżdzać za granicę , bo już tu jestem . :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Popieram Kinie . Juz nie wpisuja do paszportu - niestety :roll: Ja jestem teraz w Londynie i musze wyrabiac malemu paszport przez konsulat . to jet dopiero jazda - na spotkanie rejestrowalam sie pod koniec lutego , a termin mam na 3 lipca :lol: :lol: :lol: . No i wtedy okolo miesiaca czeka sie na paszport . Tak wiec docencie to , ze w Polsce , na miejscu idzie to bardzo szybko .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

elwira
na spotkanie rejestrowalam sie pod koniec lutego , a termin mam na 3 lipca

O kurcze tyle czekania? Współczuje . Widze że co kraj to inne kojejki . My czekaliśmy na paszport miesiąc od złożenia papierów , ale kolejki o złożenie wniosku nie było na szczęście. Ale za to w Szwecji moja koleżanka miała paszport w czasie tygodnia dla swojego dziecka i kolejek na złożenie papierów nie było. Tak więc w każdym kraju chyba jest inaczej , a najlepiej w tej gestji mają mamy z Polski bo paszport mogą mieć najszybciej.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Kinia to dlatego , ze w anglii teraz tyle polakow mieszka . Coz zrobic - sila wyzsza :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny a ile kosztuje teraz paszport dla dziecka i ile sie czeka na wyrobienie dokumentu? A może orientujecie sie także ile kosztuje wymiana paszportu dziecka, w obecnym paszporcie jest juz nieaktualne zdjęcie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Nie wiem czy nadal to jest praktykowane, ale kiedyś do ukończenia chyba 16 r.ż była zniżka 50% przy wyrabianiu paszportu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

jabym chciała pojechać do mojej babci do Niemiec,to przecież paszportu nie potrzebuje,a dziecko... :?: kiedyś jak odbierałam pesel małego to mi go urzedniczka wpisała na akcie urodzenia i powiedziała,że to jest jak dowód osobisty dziecka i mam go nie zgubić,czy na podstawie tego "dowodu" można jechać z dzieckiem za granice :?: nie pomyślałam o tym wcześniej,a tymbardziej o jakimś paszporcie bo ja jeżdżę bez niego do babci,a za 2 tygodnie babcia ma 80 urodziny a pra wnuka jeszcze nie widziała

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

pesel jest jak dowód osobisty dziecka na terenie PL.
Jadąc za granicę w krajach UE musisz wyrobić dziecku dowód osobisty.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

calineczkaa pisze:
jabym chciała pojechać do mojej babci do Niemiec,to przecież paszportu nie potrzebuje,a dziecko... :?: kiedyś jak odbierałam pesel małego to mi go urzedniczka wpisała na akcie urodzenia i powiedziała,że to jest jak dowód osobisty dziecka i mam go nie zgubić,czy na podstawie tego "dowodu" można jechać z dzieckiem za granice :?: nie pomyślałam o tym wcześniej,a tymbardziej o jakimś paszporcie bo ja jeżdżę bez niego do babci,a za 2 tygodnie babcia ma 80 urodziny a pra wnuka jeszcze nie widziała

calinczeka nie potrzebujesz paszportu, bo posiadasz dowód osobisty jest to dokument ze zdjęciem, i dziecko również potrzebuje dokument ze zdjęciem. To, że jesteśmy w strefie Schengen nie oznacza, że można poruszać się bez dokumentów potwierdzających twoje dane osobowe, pochodzenie itd.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]