Dzisiaj jest wt cze 09, 2026 5:54 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Chciałabym sie dowiedzieć jak wygląda sytuacja matki i dziecka, gdy dziecko ma nazwisko ojca, jakie moge otrzymać ewentualne zasiłki, kogo w takich nietypowych prawnie sytuacjach pytać.

Ostatnio zmieniony wt sty 16, 2007 9:21 am przez tjunde, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To zalezy od tego kto bedzie prawnie ojcem... tzn jak idzie sie pozniej zarejestrowac dziecko do urzedu... moja kolezanka nie podala ojca i wszelkie zasilki liczy sie tylko od tego ile ona zarabia itd...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzieki Luiza, a nie wiesz gdzie o takie rzeczy zapytać?Obrazek

Ostatnio zmieniony wt sty 16, 2007 9:22 am przez tjunde, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

a jestescie razem zameldowani, ty i ojciec dziecka?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nie,

Ostatnio zmieniony śr sty 10, 2007 5:17 am przez tjunde, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej;)
Bylam dzisiaj dowiedziec sie o te wszystkie becikowe w MOPS'ie, i z uwagi na identyczna sytuacje rodzinna jak Twoja, Tjunde, mysle, ze moge Ci cos poradzic.
Masz dwa wyjscia jesli chcesz podac ojca dziecka do aktu urodzenia:
albo oswiadczysz,ze wychowujesz dziecko sama i wtedy musisz przez sąd ustalic wysokosc alimentow, ktore bedzie Ci musial ojciec dziecka placic - wtedy licza sie do tych wszystkich becikowych i zasilkow rodzinnych tylko Twoje dochody - czyli to co zarobisz plus zasądzone alimenty
albo normalnie we wniosku o becikowe (to pierwsze jak juz zapewne wiesz dostaniesz bez względu na dochody) i we wniosku o zasilek rodzinny wraz z dodatkiem za urodzenie dziecka podasz dochody ojca dziecka i Twoje i tyle.
Zadne cuda z roznym zameldowaniem nie przejda - nie ma tez juz nic takiego jak dobrowolne alimenty - nieustalane sądownie.
Czyli albo chcecie sie bawic w cyrk z zasadzaniem alimentow, zeby liczyli tylko Twoje dochody do zasilkow, albo normalnie podacie dochody obojga;)
Do wnioskow o te wszystkie zasilki musisz dolaczyc ten roczny PIT rozliczeniowy z Urzedu Skarbowego za 2005, obojetnie czy urodzisz jeszcze w tym roku, czy juz w 2007, co dla mnie jest pocieszajace bo w 2005 roku mieliśmy tak nędzne dochody, że załapiemy się na drugie becikowe (CHYBA...no nie chce zapeszac), a w 2006 roku juz bysmy pewnie przekroczyli te 504 zl na osobe o pare groszy...;)
Troche mnie to dziwi, ze w 2007 roku beda chcieli jeszcze PIT za 2005, ale tak sobie mysle, ze do konca kwietnia 2007 nie moga żądać PITu za 2006, bo obowiązek rozliczenia za 2006 jest wlasnie do 30.04.07r;)
Pozdrawiam

Maja

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

my nei ejstesmy po slubei a Olivia ma nazwisko ojca i w MOPSie bylismy rozliczani jako rodzina nawet gdy moj maz nie ejst u nas zameldowany. wszytsko bylo liczone na 3 osoby i moje zarobki i jego wliczane i dzielone na 3 - teraz to bedzie na 4 ;)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dokladnie to mialam na mysli Mamo Oliwki;))))))))))))) Tyle ze ja duzo gadam, Ty to prosciej umiesz ująć :DDDDD
Pozdrawiam

Maja

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziewczyny to jak my nie jestesmy po slubie ja jestem zameldowana w innej gminie i moj facet tez w innej. A dziecko bedzie mialo nazwisko ojca to bede musiala podac jesgo zarobki,(aha i niby nie mieszkamy razem) i nie dadza mi drugiego becikowego???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

jesli wasze wspolne dochody przekrocza te 504zl na osobe, to nie dostaniecie drugiego becikowego.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

my tez jestesmy zameldowani w 2 roznych miejscach. ale jestesmy brani jako rodzina i wy tez bedziecie chyba ze bedziesz miala zgloszone ze ejstes smaotna matka a ojciec dziecka bedzie mial sadownie ustalone alimenty- wtedy tak.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć Mamuśki,

może któraś z Was mi powie co jest, jeśli mam firmę, 1-ego pracownika, dochody takie se, ojca dziecka nie podałam w akcie urodzenia. Czy przysługuje mi prawo do zasiłku jako samotnej matce?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Musisz wziąć z urzedu skarbowego pisemko o dochodach za poprzedni rok.
Wtedy okaże się czy ci się należy rodzinne (dochód do 504 zł. na osobę) a jeżeli przekroczysz tą granicę no to niestety ani rodzinnego anni innych dodatków tez nie dostaniesz. Z tym dodatkiem dla osób samotnie wychowujących dzieci jest tak samo jak z rodzinnym (tzw. zaliczka alimentacyjna) i nie ma tu znaczenia czy podałaś ojca dziecka czy tez nie jeżeli twój dochód przekracza tą kwotę.
W przypadku gdy nie będziesz przekraczać tej kwoty wówczas należy ci sie wszystkie dodatki tzn.:
rodzinne, dodatek z tyt. rodzenia dziecka dla osób o niskich dochodach, zaliczka alimentacyjna(170 zł.- ale w tym przypadku w mopsie podajesz "ojciec nieznany" skoro go nie podałaś w akcie urodzenia). Zaliczka alimentacyjna jest przyznawana na rok podobnie jak rodzinne.

Ale się upisałam :shock:

ale sądzę że raczej przekroczysz tą kwotę :( no bo w sumie te 504 zł. na m-c to jest bardzo mała kwota w stosunku rocznym - musiałabyś nie przekroczyć kwoty dochodu za poprzedni rok w wysokości 12096 zl a to w przypadku przedsiebiorcy mało realna sytuacja.

Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czesc dziewczyny,
czy te 504 zl to jest brutto czy netto?

http://www.olka.upd.pl

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

504 zł. netto

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Aha, dzieki za odpowiedz.
Pozdrawiam :)

http://www.olka.upd.pl

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziewczyny, jest jeszcze inne rozwiazanie - możecie tymczasowo nie wpisywać ojca do aktu urodzenia dziecka, bo to można zrobić w dowolnym momencie później i np dzieki temu zostać obydwa becikowe. ja osobiście pobieram zasiłek dla samotnych matek bo tata Kacpra jest za granicą i w związku z tym nie został uznany, a na podstawie tego przysługuje mi zasiłek no i dostałam dwa becikowe. wiem , że osoby w trudnej sytuacji finansowej czasami robią tak, że dzieco jest nieuznane chociaż ojciec się go nie wypiera, żeby dostawać zasiłek ( ja dostaje 218zl miesięcznie, szaleństwo nie? starcza akurat na pampersy)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

przeczytalam wszystkie te wypowiedzi nie nie za bardzo sie w nich polapala... :?
rodze w lutym 2007 i wiem napewno ze dostane to podstawowe becikowe, z tata dzidzi nie jestesmy malzenstwem, ale nazwisko jego bedzie mialo od razu wpisane w akt urodzenia. doczytalam sie ze aby dostac to drugie becikowe to beda brane dochody za 2005 czy TAk??
jezeli tak to beda brane dochody i moje i taty dziecka i dzielone na 3 (czyli w naszym przypadku napewno mniej niz 504zl) :?:
no i moze troszke glupie pytanko : gdzie sklada sie te dokumenty o becikowe to podstawowe i to drugie ?? :oops:

dzieki za odpowiedz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziuletto,

odpowiem Ci tylko na drugie pytanie, bo jak to jest z tym wszystkimi rodzinnymi to sama się nie łapię.
Po becikowe trzeba się zgłosić do Ośrodka Pomocy Społecznej, który jest w Twojej dzielnicy.

pozdrawiam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziuletta,
ja bede rodzic w styczniu 2007 i w moim MOPS'ie powiedziano mi, że mam przynieść PIT roczny mój i ojca dziecka za 2005r.
Jezeli wpiszesz dziecku nazwisko ojca, to będą brane pod uwagę Wasze dochody dzielone na 3.

Pozdrawiam

Maja

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]