Dzisiaj jest wt cze 09, 2026 5:57 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 57  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Po połowie? Nie ma znaczenia fakt, że ojciec nic innego dla dziecka nie robi?

Tzn utrzymanie po połowie, ale opieka to już nie? W taki razie ja muszę znaleźć czas na pracę by pokryć wydatki i zająć się kilkumiesięcznym dzieckiem? :? Oczywiście opiekunka to zapewne będzie moja fanaberia, bo w końcu zachciało mi się pracować/studiować? :shock:

Ehh...brak mi słów po prostu. Fragilo - nadal nie wiem co z tym mieszkaniem - mogę je doliczyć do wydatków na dziecko? O jaką kwotę alimentów twoim zdaniem powinnam wystąpić? Słyszałam, ze podobno dobrze ją zawyżyć, bo sądy rzadko przyznają kwotę o jaką złożony jest wniosek...

W ogóle to i tak dziękuję za już udzieloną odpowiedź ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

Tak masz rację należy zawyżać ile sie da kwotę alimentów. Tak jest w praktyce im więcej chcesz to mniej ci utną i w rezultacie dostaniesz troche więcej. Śmiało mów od 500zł do 1000zł jesli znasz dochody ojca dziecka, może to bardzo wygórowana kwota ale ja bym się nie bała najwyżej dostaniesz troche mniej.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ehh...załamałaś mnie szczerze mówiąc..śmiało 500zł? :shock: Albo rzucę studia albo wygram w totolotka albo będziemy ledwo wiązać koniec z końcem :x Wściekła jestem - ciekawe co z faktem, że dziecko ma żyć na poziomie rodziców - w takich przypadkach liczy się chyba jedynie niski poziom życia samotnej matki...cóż...

Mam jeszcze ostatnie pytanie :) Słyszałam, że przysługuje mi też prawo do "alimentów" na ostatnie 3 miesiące ciąży - "tatuś" jednak twierdzi, że nie jest pewien ojcostwa (!). Możliwe jest więc zasądzenie mi czegoś takiego? I jak to wtedy wygląda? Ojciec musi płacić od razu czy dopiero po wynikach testu DNA?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

Fragila
Witam.
czy otrzymując rentę rodzinną przysługiwać mi będzie jakiekolwiek świadczenie ?

Nigdzie nie moge znaleść takiej informacji... :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wprawdzie nie było do mnie, ale...

Jeśli pytasz o świadczenia z MOPS-u to renta rodzinna jest traktowana jako zwykły dochód opodatkowany - tzn jak każdy inny wykazywany przez Urząd Skarbowy. Ważny jest średni dochód na członka rodziny.

Jak pytasz o MOPS, to możesz mi wysłać na maila konkretne informacje o Twojej sytuacji, a odpiszę Ci co dokładnie i w jakiej kwocie Ci przysługuje :)

Offline Wyświetl profil  

Witaj!
Jestem w 4 m-cu ciąży i od począku na zwolnieniu lekarskim. Do końca ciąży już zostanę na L4 i chciałam zapytać czy dostanę urlop macierzyński? Czy mogę być na zwolnieniu bezpłatnym po tych 182 dniach płatnych do porodu czy będą chcieli mi wlepić wcześniej macierzyński? mam jeszcze pytanie odnośnie wychowawczego. Umowę mam do końca 2008 roku. Jak przeliczyłam urlopu wychowawczego na tej umowie dostnę jakieś 6 miesięcy i czy reszta 1,5 roku przepadnie po utracie pracy czy mogę się starać o zasiłek wychowawczy?
Proszę o oodpowiedź.
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Odpowiem tylko na pytanie o wychowawczy, bo tym się zajmuję jedynie.

Dodatek z tytułu urlopu wychowawczego z MOPSu dostaniesz jedynie na czas na jaki pracodawca wypisze Ci urlop. Jak wiadomo, aby być na urlopie musisz być zatrudniona. Z tego wynika, że na razie tylko 6 miesięcy :| Porozmawiaj z szefem, aby przedłużył Ci umowe o te 1,5 roku i wystawił papier na 2letni urlop wych. - on nic za Ciebie nie płaci w tym czasie, nawet skladek ZUS :)

Oczywiście musisz tez spelniac kryterium dochodowe tj 504zł. Jeśli się nie lapiesz to mozesz utracic dochod ze swojej pracy. Pamietaj, że bedzie potrzebne rozliczenie z US za 2006 :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mam pytanie
Było już podobne ale nie było odpowiedzi. Przed samym pójściem na L4 podpisałam aneks o zmianie etatu z 3\4 na cały było to 16.01.2007 ale aneks jest ważny od 01.01.2007. Wtedy wiedziałam już że jestem w ciąży ale nikt o tym nie wiedział w pracy. 22.01.2007 poszłam na zwolnienie L4 z powodu zagrożonej ciąży. Niestety w lutym gdy dostałam wypłatę (strasznie małą) okazało się że z powodu zmiany etatu nie jest mi liczona średnia z ostatnich 12 miesięcy tylko z czasu kiedy mam cały etat. Jest to dla mnie spora różnica ponieważ miałam sporo nadgodzin i wysoką średnią licząc wcześniejsze 12miesięcy i miała bym więcej wypłaty i kilkaset zł. Niestety podpisując ten aneks nie wiedziałam że takie prawo może istnieć. Czy tak rzeczywiście jest i czy nie mogę się odwołać że podpisałam coś co w czasie ciąży jest dla mnie niekorzystne.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Romcia pisze:
Witaj!
Jestem w 4 m-cu ciąży i od począku na zwolnieniu lekarskim. Do końca ciąży już zostanę na L4 i chciałam zapytać czy dostanę urlop macierzyński? Czy mogę być na zwolnieniu bezpłatnym po tych 182 dniach płatnych do porodu czy będą chcieli mi wlepić wcześniej macierzyński? mam jeszcze pytanie odnośnie wychowawczego. Umowę mam do końca 2008 roku. Jak przeliczyłam urlopu wychowawczego na tej umowie dostnę jakieś 6 miesięcy i czy reszta 1,5 roku przepadnie po utracie pracy czy mogę się starać o zasiłek wychowawczy?
Proszę o oodpowiedź.
Pozdrawiam

a czemu chcesz isc na urlop bezpłatny? idz na zasilek rehabilitacyjny!
macierzynski dostaniesz a wychowawczego tyle dokad masz prace, potem juz nie mozesz byc na wychowawczym bo bedziesz bezrobotna
zasilek zalezy od wysykosci dochodow jakie przypadaja na osobe w waszej rodzinie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam !
Proszęo pomoc> jestem na urlopie macierzyńskim do 10 lipca. Dowiedziałam się że jestem w kolejnej ciąży. Czy przechodząc na wychowawczy wrazie zwolnienia lekarskiego urlop jest przerywany i mam płacone 100% pensji?
Mam do wykorzystania urlpo wypoczynkowy zaległ+ bieżący chciałabym jednak przejśc na wychowawczy i napisać podanie do pracodawcy o zapłacenie za urlpo - czy mo9że mi odmówić? Nie ukrywam że chciałabym dostać kasę zważywszy na obecne i przyszłe wydatki.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

Zwykle muszą najpierw stwierdzić ojcostwo potem jeśli zasądza alimenty zaplacić może i wstecz zaległe.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: witam
Awatar użytkownika

witam jestem w 38 tyg ciazy na ostatniej wizycie lekarz prowadzacy wypisal mi zwolnienie do 21.07 a na 22.07 mam planowo wg OM termin,na moje pytanie co mam zrobic jak nie urodze do tego czasu, czy mam przyjsc po zwolnienie lekarz powiedzial ze wtedy juz liczy mi sie macierzynski.jestem na L4 od kwietnia wychodzi 112 dni.czy moge jezeli nie urodze wziasc kolejne L4 ? czy moze byc od lekarza pierwszego kontaktu czy od ginekologa, a moze dadza mi w szpitalu?
i chcialabym sie jeszcze dowiedziec ile wynosi zasilek na macierzynskim?
z gory dzieki za pomoc

Offline Wyświetl profil  

Witam serdecznie!
Moja Ala ma już prawie roczek i powoli zaczynam myśleć o drugim Maluszku. Obecnie jestem na zasiłku dla bezrobotnych ( do stycznia 2008 ). Czy status bezrobotnego uwzględnia stan odmienny? Czy stracę zasiłek, jeżeli np. nie będę mogła " się odhaczyć" ze względuna stan zdrowia? Czy zasiłek zostaje przedłużony do dnia porodu jak w przypadku umowy o pracę? Z góry dzięki za odpowiedź.

Ostatnio zmieniony pt lip 13, 2007 8:13 pm przez mamaAli, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

Zasiłek nie zostaje przedłużony, bierzesz ostanią kuroniówkę i koniec nie ma tak jak przy umowie o pracę że płacą ci nadal do dnia porodu. Zarejestrowaną w urzędzie Pracy możesz być zawsze, nikt ci nie zabroni w ciąży poszukiwać pracy. Jeśli nie złożysz podpisu w urzędzie pracy to skreslą cię z listy bezrobotnych a tym samym nie wypłacą zasiłku. Nie wiem jak jest z zwolnieniem lekarskim. Myślę, że skoro nie pracujesz to nikt ci zwolnienia nie wystawi bo na kogo wystawi jeśli nie ma pracodawcy ani osoby która odprowadza składki do zusu albo krusu za ciebie? Jeśli leżałabyś w szpitalu to napewno uwzględnili by to bo jak byś przyszła skoro nie możesz wystarczyłoby pewnie zaświadczenie ze szpitala. Myślę, że w innym przypadku będziesz musiała stawić się do podpisu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

PILNA SPRAWA !!!!!!!!!
DZIEWCZYNY CZY NA WYCHOWAWCZYM JUZ NIE MOZNA DORABIAC???? JESTEM NA WYCHOWAWCZYM I DOSTALAM NOWA PRACE ALE NAJPIERW 3 MIESIACE PROBNE NA UMOWE O ZLECENIE ! CO MAM ZROBIC Z WYCHOWAWCZYM?? SLYSZALAM Z ENIE MOZNA DORABIAC WIEC UTRACE WYCHOWAWCZY! A JESLI PO 3 MIESIACACH MNIE NIE ZECHCA TO NIE DOSTANE WYCHOWAWCZEGO NA NOWO BO BEDE BEZ PRACY PRAWDA???? BO Z OBECNEJ MUSZE ZREZYGNOWAC PRZECIEZ?
ZNALAZŁAM TO
W czasie urlopu wychowawczego pracownik ma prawo do podjęcia pracy zarobkowej u dotychczasowego lub innego pracodawcy albo innej działalności, jeżeli nie wyłącza to możliwości sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem (por. art. 1862 k.p.). Trwałe zaprzestanie sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem jest przesłanką uprawniającą pracodawcę do wezwania pracownika do stawienia się do pracy we wskazanym terminie, nie później jednak niż w ciągu 30 dni od dnia powzięcia takiej wiadomości i nie wcześniej niż po upływie 3 dni od wezwania (art. 1862 par. 2 k.p.). Zakończenie urlopu wychowawczego z inicjatywy pracownika może nastąpić na skutek rezygnacji z urlopu w każdym czasie za zgodą pracodawcy, a więc na podstawie porozumienia stron lub po uprzednim zawiadomieniu pracodawcy, najpóźniej na 30 dni przed terminem zamierzonego podjęcia pracy (art. 1863 k.p.).Źródło: Gazeta Prawna Nr 044/2007 z dnia 2007-03-02

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

Ustawa o świadczeniach rodzinnych

Art. 10 ust. 5

Dodatek nie przysługuje osobie, o której mowa w ust. 1, jeżeli:

1) (uchylony);

2) bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego pozostawała w zatrudnieniu przez okres krótszy niż 6 miesięcy;

3) podjęła lub kontynuuje zatrudnienie lub inną pracę zarobkową w okresie korzystania z urlopu wychowawczego;
4) dziecko przebywa w placówce zapewniającej całodobową opiekę przez co najmniej 5 dni w tygodniu, w żłobku albo w przedszkolu, z wyjątkiem:

a) dziecka legitymującego się orzeczeniem o niepełnosprawności przebywającego w żłobku albo w przedszkolu z powodów terapeutycznych,

b) dziecka przebywającego w zakładzie opieki zdrowotnej, z wyjątkiem zakładów, o których mowa w art. 3 pkt 7,

oraz w innych przypadkach zaprzestania sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem;

5) w okresie urlopu wychowawczego korzysta z zasiłku macierzyńskiego.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

Oczywiście w czasie urlopu wychowawczego można pracować po porozumieniu z pracodawcą ale dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego nie można pobierać jeśli podejmiesz pracę na urlopie wychowawczym.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja mam małe pytanko,poniewaz moja pracodawczyni wydaje mi się mało obeznana w przepiach Zus :roll:CZY I Jakie dokumenty oprócz ZUS Z-3 powinna złozyć do ZUS w ZWIAZKU Z MOIM URLOPEM MACIERZYŃSKIM?
Czy zaświadczenie przez pracodawcę o udzelonym urlopie powinno być złożone na jakimś specjalnym druku ,formularzu?czy wystarczy samo pisemne oświadczenie??Z internetu wiem,że trzeba jeszce moje oswiadczenie o urodzeniu dziecka oraz odpis Aktu Urodzenia-czy to juz wszystko?

Dziekuje z góry za odpowiedz :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam!
jestem w 13 tygodniu ciazy, nie pracuje, nie mam prawa do zasilku, na chwile obecna jestem bez faceta. moje dochody w zwiazku z tym wynosza 0.. czy w takiej sytuacji naleza mi sie jakies zapomogi z urzedu? (mopsu, zusu....) ??? pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

PaulaR pisze:
witam!
jestem w 13 tygodniu ciazy, nie pracuje, nie mam prawa do zasilku, na chwile obecna jestem bez faceta. moje dochody w zwiazku z tym wynosza 0.. czy w takiej sytuacji naleza mi sie jakies zapomogi z urzedu? (mopsu, zusu....) ??? pozdrawiam

z zusu nic
z mopsu moze jakis zasilek, musisz sie dowiadywac
no i alimenty od faceta
scignij go o kase, to ze go nie ma to nie znaczy ze ma nie dawac na dziecko

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 57  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]