Dzisiaj jest pn kwie 27, 2026 2:46 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Magdaleno nie wiem nie znam wszystkich przepisów , ale zasiłek wychowawczy przysługuje osobą którym udzielono urlopu wychowawczego , z tego co zrozumiałam koleżanka ma umowe jedynie do dnia porodu , potem nie bedzie miała zatrudnienia? ! A jeśli nie bedzie miała zatrudnienia to tez nie bedzie miała prawa do zasiłku bo kto jej udzieli urlopu wych. ?! Nie wiem jak pomóc ale może mops ma jakąs pomoc dla tej koleżanki ? Wiem ze kiedys po zakonczeniu wypłaty zasiłku macierzyńskiego można było sie zarejstowac na bezrobociu a nastepnie jesli spełniało sie jakies kryteria można było sie starac o pomoc z Mopsu .

Paola88 sprawdze to na necie i dam odpowiedz jak cos znajde!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam,
ale gdy oboje z mężem pracujemy na umowę o pracę na czas określony to po porodzie przysługuje np mi zasiłek macierzyński w wysokości około 83% podstawy, do tego jak mąż bierze opiekuńcze na mnie około 2 tygodni również wypłacą mu zasiłek opiekuńczy, a po okresie macierzyńskim gdy któreś z nas zdecyduje sie pójść na wychowawcze również je otrzyma w wysokości około 500 zł?? Tak to wygląda,? Bo już sie gubię.....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

Jeśli masz umowę do dnia porodu to otrzymasz zasiłek amcierzyński z ZUs w wysokości 100% pensji jaką dostwałaś. Urlop wychowawczy nie będzie się należał bo nie będziesz już pracownikiem. W przypadku gdy umowa na czas określony jest dłuższa niż do dnia porodu i obejmuje np. część urlopu macierzyńskiego to resztę jak skończy ci umowa wypłaci Zus w postaci zasiłku macierzyńskiego. Urlop wychowawczy tylko i wyłącznie dla osoby która ma umowę i wczasie jej trwania może przebywać na urlopie wychowawczym. Mąż w czasie trwania umowy może wziąść na Ciebie 14 dni zwolnienia lekarskiego z tytułu opieki nad chorym członkiem rodziny.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

marzenie7 pisze:
Witam moja sytuacja jest podobna do tej któr miała Sylwia a Sylwia nie uzyskała na nią odpowiedzi :
sylwi@78 pisze:
A czy mi się coś należy do ZUS-u? Wątpię, ale oczywiście, jak będę na chorobowym, czy macierzyńskim, to i tak ZUS muszę opłacać. :(
Do rzeczy, moja sytuacja jest taka: własna działalność, jestem na tym niższym ZUS-ie 280 zł/mies od kilku miesięcy. Czy jak będę na zwolnieniu, to mogę na coś liczyć?
Słyszałam, ze trzeba miec opłaconych co najmniej 6 składek, ja nawet nie mam 6!!! A co z macierzyńskim? Też chyba wielka klapa!!!
Proszę o radę i wskazówki

Może ktoś się orientuje jak to jest z tym macierzyńskim w przypadku jak ma się swoją działalność i płaci się obniżony ZUS ??
Ja już prawie od roku płacę ten niski ZUS, lecz do porodu mam jeszcze 8 miesięcy, więc może teraz zacznę opłacać wieksze składki to zasiłek dostanę większy.
Prosze o pomoc :lol:

Widzę, że jestem już trzecią przyszłą mamą na własnej działalności gospodarczej. Z tą małą różnicą, że od marca płacę już pełny ZUS (najniższy ustawowy, czyli łącznie ok.800 zł). Przejrzałam dokładnie wątek i nigdzie nie znalazłam żadnej informacji na temat wysokości urlopu macierzyńskiego dla kobiet w takiej sytuacji.
Dołączę do tego jeszcze jedno pytanie:
-czy i jakie składki ZUS powinnam opłacać, gdy przejdę już na urlop?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam
Jestem tu nowa i nie wiem czy takie pytanie już padło a jest to dla mnie bardzo ważne.
Jestem zatrudniona od kilku lat w tej samej firmie na umowie na czas nieokreślony w pełnym wymiarze godzin. Od kilku miesięcy mam wypłacaną premię (stopa procentowa jest niezmienna natomiast wysokośc tej premii zależy od wysokości obrotu całej firmy w danym miesiącu dlatego jej wysokośc jest ruchoma). Planuję drugie dziecko i nie wiem jak będzie naliczana podstawa do zasiłku gdybym musiała iśc na L4 ciążowe? Czy podstawą będzie pensja podstawowa czy też pensja podstawowa + comiesięczna premia?
Jeśli macie jakieś sprawdzone informacje w tym temacie to bardzo proszę o odpowiedź :-)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ge_mi pisze:
marzenie7 pisze:
Witam moja sytuacja jest podobna do tej któr miała Sylwia a Sylwia nie uzyskała na nią odpowiedzi :
sylwi@78 pisze:
A czy mi się coś należy do ZUS-u? Wątpię, ale oczywiście, jak będę na chorobowym, czy macierzyńskim, to i tak ZUS muszę opłacać. :(
Do rzeczy, moja sytuacja jest taka: własna działalność, jestem na tym niższym ZUS-ie 280 zł/mies od kilku miesięcy. Czy jak będę na zwolnieniu, to mogę na coś liczyć?
Słyszałam, ze trzeba miec opłaconych co najmniej 6 składek, ja nawet nie mam 6!!! A co z macierzyńskim? Też chyba wielka klapa!!!
Proszę o radę i wskazówki

Może ktoś się orientuje jak to jest z tym macierzyńskim w przypadku jak ma się swoją działalność i płaci się obniżony ZUS ??
Ja już prawie od roku płacę ten niski ZUS, lecz do porodu mam jeszcze 8 miesięcy, więc może teraz zacznę opłacać wieksze składki to zasiłek dostanę większy.
Prosze o pomoc :lol:

Widzę, że jestem już trzecią przyszłą mamą na własnej działalności gospodarczej. Z tą małą różnicą, że od marca płacę już pełny ZUS (najniższy ustawowy, czyli łącznie ok.800 zł). Przejrzałam dokładnie wątek i nigdzie nie znalazłam żadnej informacji na temat wysokości urlopu macierzyńskiego dla kobiet w takiej sytuacji.
Dołączę do tego jeszcze jedno pytanie:
-czy i jakie składki ZUS powinnam opłacać, gdy przejdę już na urlop?

Wiem, że się cytuję sama :] ale mam odpowiedź na takie nurtujące pytania. Oczywiście dla dziewczyn, które podobnie jak ja prowadzą własną działalność.
Po pierwsze ZASIŁEK MACIERZYŃSKI nie jest ZDARZENIEM CHOROBOWYM i nie trzeba wyczekiwać 180 dni od daty objęcia dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym, by go dostać. Inaczej się ma sprawa z L4 w czasie ciąży. Wtedy jest dla nas "okres karencji". Mam tu z resztą artykuł, w którym wypowiada się Rzecznik ZUS (przedostatni akapit)
http://www.naszdziennik.pl/index.php?typ=po&dat=20070623&id=po42.txt

znalazłam jeszcze drugie źródło (Rzeczpospolita z lutego 2008r) w akapicie "najpierw pół roku ubezpieczenia, potem świadczenia"
http://www.rp.pl/artykul/90012.html

Do tego wiem, jak się oblicza wysokość zasiłku dla osób prowadzących działalność ponad 24 miesiące. Więc jest to podstawa wymiaru składek, od której obliczamy wszystkie zdrowotne, społeczne, fundusz pracy, itp. Na czerwiec podstawa wynosi 1790,30 zł - 13,71% tej kwoty. Daje to kwotę 1545 zł. Szukałam w internecie i nie mam pojęcia, czy zasiłek ten jest zwolniony z podatku. Przez cały okres chorobowego w ciąży i zasiłku macierzyńskiego musimy opłacać składkę zdrowotną, czyli na dziś ok 205 zł. Zdrowotne odlicza się przecież od podatku, więc nie wiem, jak miałyby wyglądać jakieś dodatkowe potracenia z tego tytułu.
Z drugiej strony na czas choroby i macierzyństwa jesteśmy zwolnione z opłacania składek społecznych i na FP.

Jeśli ktoś mógłby uzupełnić moją wypowiedź, będę bardzo wdzięczna.

Acha!!! bardzo ważne - jeśli któraś z Was pojedzie do ZUSu, trzeba patrzeć przez palce na to, co mówią pracownicy. Mnie wczoraj Pani z ZUSu trochę nastraszyła i naopowiadała. :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam!
Ja mam inne pytanko jak dlugo czeka sie na pieniadze z ZUSu??? Nasze panstwo maksymalnie utrudnia kobietom w ciazy i z dzieckiem...szkoda slow

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ge_mi pisze:

Wiem, że się cytuję sama :] ale mam odpowiedź na takie nurtujące pytania. Oczywiście dla dziewczyn, które podobnie jak ja prowadzą własną działalność.
Po pierwsze ZASIŁEK MACIERZYŃSKI nie jest ZDARZENIEM CHOROBOWYM i nie trzeba wyczekiwać 180 dni od daty objęcia dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym, by go dostać. Inaczej się ma sprawa z L4 w czasie ciąży. Wtedy jest dla nas "okres karencji". Mam tu z resztą artykuł, w którym wypowiada się Rzecznik ZUS (przedostatni akapit)
http://www.naszdziennik.pl/index.php?typ=po&dat=20070623&id=po42.txt

znalazłam jeszcze drugie źródło (Rzeczpospolita z lutego 2008r) w akapicie "najpierw pół roku ubezpieczenia, potem świadczenia"
http://www.rp.pl/artykul/90012.html

Do tego wiem, jak się oblicza wysokość zasiłku dla osób prowadzących działalność ponad 24 miesiące. Więc jest to podstawa wymiaru składek, od której obliczamy wszystkie zdrowotne, społeczne, fundusz pracy, itp. Na czerwiec podstawa wynosi 1790,30 zł - 13,71% tej kwoty. Daje to kwotę 1545 zł. Szukałam w internecie i nie mam pojęcia, czy zasiłek ten jest zwolniony z podatku. Przez cały okres chorobowego w ciąży i zasiłku macierzyńskiego musimy opłacać składkę zdrowotną, czyli na dziś ok 205 zł. Zdrowotne odlicza się przecież od podatku, więc nie wiem, jak miałyby wyglądać jakieś dodatkowe potracenia z tego tytułu.
Z drugiej strony na czas choroby i macierzyństwa jesteśmy zwolnione z opłacania składek społecznych i na FP.

Jeśli ktoś mógłby uzupełnić moją wypowiedź, będę bardzo wdzięczna.

Acha!!! bardzo ważne - jeśli któraś z Was pojedzie do ZUSu, trzeba patrzeć przez palce na to, co mówią pracownicy. Mnie wczoraj Pani z ZUSu trochę nastraszyła i naopowiadała. :D

Witaj Gemi, widze ze sporo zdobylas informacji!

Ja prowadze dzialalnosc od ponad dwoch lat, wlasnie przeszlam na pelny Zus - za Maj placilam juz pelna skladke a od czerwca jestem na zwolnieiu. No i dzis dostalam pismo z Zusu, o odmowie przyznania zasiłku chorobowego - poniewaz 2 razy nie wplacilam skladek terminowo - raptem 1 dzien po terminie czyli 16 danego miesiaca... SZOK! Z tego powdu ustala mi ciaglosc ubezpieczenia chorobowego...

Poszlkam do Zusu, ale PAni raczej mnie uspokoila... Najpierw mam napisac pismo do Dyrektora Zusu z prosba o wyrazenie zgody na nietermonowa wplate skladki na ubez chorobowe (dlatego ze jest to ubez doborwolne), jak bedzie decyzja pozytywna to bede miec ciaglosc ubezp - a z tego wynika ze i zasilek... ale jesli nie, to prawo do zasilku nabede po uplywie 180dni - czyli pol roku od ostatniej nieterminowej wplaty do Zusu!

A na zwolnieniu placimy tylko ubez zdrowotne - tak jak napisalas 205zl.

Wiec dziewczyny przestrzegam Was o terminowe wplaty do Zus bo mozna sie doigrac nieprzyjemnosci w zwiazku z zasilkiem!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

meeegi pisze:
(...)Najpierw mam napisac pismo do Dyrektora Zusu z prosba o wyrazenie zgody na nietermonowa wplate skladki na ubez chorobowe (dlatego ze jest to ubez doborwolne), jak bedzie decyzja pozytywna to bede miec ciaglosc ubezp - a z tego wynika ze i zasilek... ale jesli nie, to prawo do zasilku nabede po uplywie 180dni - czyli pol roku od ostatniej nieterminowej wplaty do Zusu!

Witam kolejną biznesswoman :lol:
Nie martw się o macierzyński. Nawet jeśli decyzja ZUSu będzie odmowna, to utracisz prawo tylko do chorobowego w czasie ciąży.
Bo macierzyński (tak jak napisałam powyżej) przysługuje Ci bez okresu wyczekiwania i to w wymiarze 100 procent podstawy (zobacz linki)

Pozdrawiam i trzymam kciuki za pozytywną decyzję

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Bylam dzis w Zusie zlozyc wniosek o przywrocenie ciaglosci ubez chorobowego, i sie dowiedzilam, ze jezeli bedzie decyzja odmowna to bede musiala placic pelny zus mimo zwolnienia!!!!!! Czyli zwolnienie bedzie do wyrzucenia... ja nie nadaje sie do pracy i w dodatku jeszcze im bede placic!!!

Offline Wyświetl profil  

Witam
Mam pytanie...Otóż w tej chcili mam 6 letniego syna i jestem w 18 tc. Chciałabym się ubiegać o zasiłek rodzinny. Pracuje od września ubiegłego roku czyli 10 miesięcy. Ojciec dziecka mieszka na stałe za granicą i nie wykazuje dochodów bowiem tylko się tam uczy. Natomiast regularnie przysyła nam pieniądze co w tej sytuacji wyklucza to że podam go o alimenty (które sam dobrowolnie płaci) Od kwietnia sądownie jestem rodziną zastępczą dla mojego brata (12lat)
Ja jestem od 2 tyg. na L-4 ponieważ moja ciąża nie pozwalała mi pracować na moim stanowisku.
Pytanie moje jest takie czy przysłguje mi się zasiłek rodzinny na syna i brata? Dodam tylko że moje wynagrodzenie to najniższa krajowa czyli 1150zł. Bardzo proszę o odpowiedź

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

meeegi pisze:
Bylam dzis w Zusie zlozyc wniosek o przywrocenie ciaglosci ubez chorobowego, i sie dowiedzilam, ze jezeli bedzie decyzja odmowna to bede musiala placic pelny zus mimo zwolnienia!!!!!! Czyli zwolnienie bedzie do wyrzucenia... ja nie nadaje sie do pracy i w dodatku jeszcze im bede placic!!!

No niestety... tak właśnie jest. Sama jestem w takiej sytuacji - 3 tygodnie na L4, prawie zero dochodów i grzecznie odprowadzone 750 zł ZUSu. :(
Szansę na chorobowe mam dopiero po 1.stycznia.
Na to nic nie poradzimy, niestety...Ale za to macierzyński otrzymamy bez problemu i w tym czasie zostanie nam tylko zdrowotna do opłacenia.

Byłam we wtorek znów w ZUSie wydusić więcej informacji:
- Potwierdziłam kwestię braku okresu 180 dni wyczekiwania dla zasiłku macierzyńskiego
- Macierzyński jest opodatkowany, ale rozliczenie podatku składa się dopiero w zeznaniu rocznym po otrzymaniu PITa z ZUSu. Odpada nam więc rozliczanie podatków co miesiąc
- W czasie pobierania zasiłku macierzyńskiego wolno jest nam wykazywać dochody. Dochody nie wpływają w żaden sposób na długość, czy też wysokość zasiłku i nie obligują nas do zapłaty składek ZUS w obrębie społecznego i funduszu pracy (bo zdrowotną tak czy tak, trzeba grzecznie przelać w wymaganym terminie). Jednak w przypadku dochodów innych niż te płynące z zasiłku, trzeba pamiętać o comiesięcznym rozliczeniu ze skarbówką.

To tyle, ile udało mi się wyciągnąć od pań z informacji.
Megi - liczę na przychylność z ZUSu w sprawie decyzji o uznaniu Twoich spóźnionych składek :okk:

Offline Wyświetl profil  

Witam. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jedną kwestię: jesli będę miała przedłużoną umowę do dnia porodu to na jak długo dostane zasiłek macierzyński: 18 tygodni, czy zostanie mi skrócony o 2 tygodnie, jako osobie, która urodziła po ustaniu zatrudnienia?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ge_mi pisze:
Megi - liczę na przychylność z ZUSu w sprawie decyzji o uznaniu Twoich spóźnionych składek :okk:

udalo sie!!!

Zus przychylil sie do mojej prosby i przywrocil ciaglosc ubezpieczenia!!!

Ale jestem happy!!!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Super!!!! :P

Widać nie warto martwić się na zapas, bo nie taki ZUS straszny jak go opisują :D :D :D :D :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Kubika ja byłam w podobnej sytuacji i Zus wypłacił mi zasiłek skrócony o 2 tyg.

BasiuDz84 z tego co sie orientuje to żeby dostac zasiłek rodzinny musisz mieć zasądzone alimenty przez sąd , przynajmniej kiedy byłam w Polsce takie były przepisy (moja koleżanka była w separacji i nie mogła sie starac o zasiłęk rodzinny bo nie miała przyznanych almentów) , ale przyznaje że nie wiem jak to teraz jest , patrzyłam na stronach i tam była mowa o dokumentach stwietdzających ze alimenty zostały przyznane , ale ja na twoim miejscu przeszła się do swojego organu wypłacającego zasiłek tam cie dokłądnie poinformują .
Ogólnie muszisz udokumentować wszystkie dochody członków rodziny !
Nie wiem czy jestes samotna matką , czy jestes w związku małżeńskim , no i chyba bedąc rodzina zastępczą otrzymujesz jakies pieniążki na brata , a to sa dochody z tego co orientuje sie , by dostac zasiłek rodzinny dochód na jedną osobę nie może przekraczać ok. 504 zł
I jeszcze jedno odnośnie l4 z tego co wiem , pracodawca musi ci waznaczyc inne miejsce pracy jeśli dotychczasowa praca zagraża twojej ciąży , masz to zagwarantowane w kodeksie pracy ! Jeśli niebedzie mógł ci zapewnic takiego stanowiska , ty nie pracujesz ale dostajesz pieniądze .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam,
Czytałam wiele wątków, ale odpowiedzi na mój problem nie znalazłam... bardzo proszę o pomoc. Byłam zatrudniona w firmie od listopada 2007r. Przez pierwsze dwa miesiące na czas próbny (wynagrodzenie brutto 1200zł), od początku 2008r. umowa na czas nieokreślony (wynagrodzenie brutto 1500zł). Dnia 30 kwietnia dostałam wypowiedzenie z dniem 31 maja. 7 maja poszłam do ginekologa i okazało się, że jestem w 5tc... poszłam na zwolnienie. Pomimo ciąży pracodawca nie cofnął wypowiedzenia i od 31 maja jestem bezrobotna ale cały czas na L4. I teraz moje wątpliwości... wczoraj dostałam pierwsze świadczenie chorobowe z zus za okres od 1.06-21.07 - w sumie 1652zł jak dla mnie trochę mało. Skoro powinnam dostać 100% to kwota powinna być ok. 2000zł, więc co z resztą? Mąż zawożąc moje zwolnienie do zus dowiedział się tylko, że oni wyciągają jakąś średnią ze wszystkich wypłat w ciągu ostatnich 12 m-cy i wyszło im 1200zł brutto, pierwszy raz słyszę coś takiego... ja przepracowałam w sumie 7 miesięcy. To po pierwsze... po drugie czytałam w wątkach o świadczeniu rehabilitacyjnym... że wypełnia lekarz, ja i pracodawca. Skoro ja już nie jestem zatrudniona (jak narazie sprawa poszła do sądu pracy) to zasiłek taki mi nie przysługuje? Bardzo proszę o poradę...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ge_mi pisze:
meeegi pisze:

No niestety... tak właśnie jest. Sama jestem w takiej sytuacji - 3 tygodnie na L4, prawie zero dochodów i grzecznie odprowadzone 750 zł ZUSu. :(
Szansę na chorobowe mam dopiero po 1.stycznia.
Na to nic nie poradzimy, niestety...Ale za to macierzyński otrzymamy bez problemu i w tym czasie zostanie nam tylko zdrowotna do opłacenia.

Byłam we wtorek znów w ZUSie wydusić więcej informacji:
- Potwierdziłam kwestię braku okresu 180 dni wyczekiwania dla zasiłku macierzyńskiego
- Macierzyński jest opodatkowany, ale rozliczenie podatku składa się dopiero w zeznaniu rocznym po otrzymaniu PITa z ZUSu. Odpada nam więc rozliczanie podatków co miesiąc
- W czasie pobierania zasiłku macierzyńskiego wolno jest nam wykazywać dochody. Dochody nie wpływają w żaden sposób na długość, czy też wysokość zasiłku i nie obligują nas do zapłaty składek ZUS w obrębie społecznego i funduszu pracy (bo zdrowotną tak czy tak, trzeba grzecznie przelać w wymaganym terminie). Jednak w przypadku dochodów innych niż te płynące z zasiłku, trzeba pamiętać o comiesięcznym rozliczeniu ze skarbówką.

To tyle, ile udało mi się wyciągnąć od pań z informacji.

ja sie pochwale ze w koncu dostalam zasilek chorobowy! Bardzo marne pieniazki ale i tak sie mile rozczarowalam bo myslalm ze jeszcze mniej dostane! Wiec przy obnizonym zusie miesiecznie zasilek bedzie w kwocie ok 300zl... wiec chociaz na oplacenie zdrwotnego bedzie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Megi - cieszę się, że dopięłaś swego :) A 300 zł po ulicy nie chodzi 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

bede samotna matka
jakie swiadczenia zalatwia za mnie pracodawca ajakie musze osobiscie
zameldowana jestem w warszawie a mieszkam i zameldowana tymczasowo jestem w krakowie

czy o macierzynski musze skladac jakies podanie
jak to wyglada z becikowym i wychowawczym i tym rodzinnym 48zl
bardzo prosze o odpowiedz

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]