Dzisiaj jest ndz kwie 26, 2026 10:11 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Brzuszek moim zdaniem trafiłaś na jakiegoś złośliwego dziada :!: Pierwszy raz słyszę, że żeby dostać L4 w ciąży trzeba mieć ciążę zagrożoną :shock: Z tym leżeniem to też ściema :roll:
Ja pod koniec ciąży miałam gestozę i rzeczywiście powinnam leżeć, ale lekarka zaznaczał "pacjent może chodzić" :)
Zmień lekarza - on Ci łaski nie robi.

Ostatnio zmieniony sob lip 02, 2011 1:32 pm przez Agacior, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja na początku dostałam zwolnienie bo miałam straszne nudności i ciągle wymiotowałam, a że w pracy miałam obsługiwać ludzi to było to dla mnie straszne utrudnienie, bo nie mogłam pracować tylko ciągle latałam do toalety. Wtedy lekarka mi wystawiła zwolnienie i zaznaczyła, że mogę chodzić. Teraz mam problemy z szyjką i muszę leżeć i się oszczędzać, ale na zwolnieniu mam wpisane pacjent może chodzić. I prawdę mówiąc to nie znam nikogo komu lekarz by wpisał na zwolnieniu ciążowym, że musi leżeć

Offline Wyświetl profil  

Kobitki jestem nauczycielką wf, ktoś może wie jak to jest w szkole??

Czy będąc na L4 mogę przebywać za granicą u swojego mężulka? :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jestem juz prawie w 4 miesiacu i do tej pory lekarz /nfz/ nie zapytal mnie jaki rodzaj pracy wykonuje i czy np.nie sa to szkodliwe warunki.bo jak twierdzi ciaza to nie choroba.

a ja od miesiaca rzygam jak najeta ,czasem 3razy dziennie.biore duphaston bo mam silne skurcze brzucha.kreci mi sie w glowie i slabne jak na zawolanie.przy okazji wyszla mi nadczynosc tarczycy/leki i opieka endokrynologa/i ta cholerna rwa kulszowa =co druga nieprzespana noc.i gdyby nie to ze poszlam prywatnie pewnie musialabym z tym wszystkim chodzic do pracy.
gin prywatnie przypomina tylko zeby pamietac do kiedy jest ostatnie l4.i nawet nie pyta czy chce tylko wystawia od razu.

na komisji lekarskiej tez bylam/dzisiaj rano/.pani doktor orzecznik stwierdzila ze,, ona nie ma co podwazyc l4 i zebym wracala do domu sie leczyc dalej."

obawiam sie dziewczyny ze poprostu trzeba zmienic lekarza.

ps.do tego gina na nfz chodze nadal.na wszelki wypadek.zawsze to opieka dwoch fachowcow.tyle ze za jedno musze placic ,za drugie nie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: zus- l4 ciaża

witam,
jestem od trzeciego miesica ciąży na l4. Pierwszą wypłatę dostałam z pracy i do tego wyrównannie z zus. Łącznie dostałam 1260zł (wg mnie prawidłowo). Jestem zatrudniona na najniższą stawkę krajową. L4 mam wystawian na trzy tyg. Z tego co wszędzie jest mówione i pisane powinnam dostawac 100%pensji (czyli pewnie te 1260zł). Ja natomiast za trzy tyg zwolnienia dostalam zaledwie 686zł. Moje pytanie zatem brzmi- jak oni to wyliczają? Dlaczego dostałam tak mało? Na l4 mam kod 2B.
Bardzo proszę o odpowiedź, będę wdzięczna.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kropka nie jestem ekspertem, ale wg mojej wiedzy wygląda to tak:
Podstawa wyliczenia zasiłku jest średnie wynagrodzenie z ostatnich 12 miesięcy lub faktycznie przepracowanych pełnych miesięcy. chodzi o te kwotę od której obliczane i odprowadzane jest ubezpieczenie chorobowe.
Średnią dzieli się przez 30 dni i wychodzi kwota za jeden dzień, następnie mnożysz przez liczbę dni zwolnienia, wliczając soboty i niedziele.

Zobacz na kwitku z wypłaty jaką masz podstawę do odprowadzenia tego chorobowego.

Jeżeli dostałaś na konto przelew w wysokości 1260 zł to to nie jest najniższa stawka krajowa.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

julka.m pisze:
Kobitki jestem nauczycielką wf, ktoś może wie jak to jest w szkole??

Czy będąc na L4 mogę przebywać za granicą u swojego mężulka? :lol:

teopretycznie mozesz, ale nie wiem jak by sie to miało w razie kontrolu z ZUSu, bo takowe niestety nadal sa robione.

Kropka a napewno dostałas za te całe 3 tygodnie zwolnienia, czy moze za 2 tygodnie?
ZUS ma jakis tam okres rozliczniowy, wiec może tylko 2 tygodnie zamkneły sie w pierwszym okresie, a za pozniejszy tydzien dostaniesz przy nastepnym.
Ja przy swojej działalnosci dostawałam w dwóch ratach jakby. Na poczatku miesiaca znaczna czesc, a pod koniec (koło 25.) wpływało i na konto 50zł z hakiem :roll: Do tej pory nie wiem dlaczego tak, ale ksiegowa mi mowiła o tych okresach rozliczeniowych.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: zus- l4

Pasia 251- dostałam 1260zł, bo dostałam za jeden miesiąc wypłatę z pracy i wyrównanie z zusu i łącznie tyle wyszło. Kwitków nie dostawałam nigdy przy wypłacie, bo u nas to było wszystko "na gębę", ale z tego co patrzę teraz na RMUA to chyba powinnam dostać 1116zł za cały miesiąc.
Według tego co piszesz Malgora 83 to powinno to być 1116zł:30dni i kurcze wychodzi 781,2zł za trzy tyg., a nie 686zł. A wydaje mi się, że za trzy dostałam, bo na trzy mam wystawiane l4, ale masz rację, poczekam teraz do kolejnej wypłaty i zobaczymy. W razie czego wiecie gdzie można się dowiedzieć jak to liczą? Bo dodzwonić się do zusu to jakaś masakra jest....

A tak poza tym to na kiedy macie terminy porodu? :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: p.s

przepraszam, nie zauwazyłam, że Wy juz z dziećmi na świecie :) i że to jest "ciąża i prawo" a ja się tu z takim pytaniem pcham :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam
Mam problem a raczej pytanie Niedawno w pewnej firmie skończyłam 4 miesięczny staż i teraz od ponad 2 tygodni mam umowę o prace jestem także w ciąży 16 tydzień i lekarz już od dawna sugeruje żebym poszła na zwolnienie z powodu nadciśnienia i gdybym zrobiła to teraz to ZUS wypłacał by mi 100% wynagrodzenia czyli tyle ile mam na umowie czy mniej z powodu małego stażu pracy?? dodam że to jest moja pierwsza praca w

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ubezpieczony nabywa prawo do zasiłku chorobowego po upływie okresu wyczekiwania. Okres ten jest zróżnicowany w zależności od charakteru ubezpieczenia. Osoba podlegająca ubezpieczeniu chorobowemu obowiązkowo ma prawo do zasiłku chorobowego po upływie 30 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego. Od dnia 1 stycznia 2009 r. osoba podlegająca ubezpieczeniu chorobowemu dobrowolnie prawo do zasiłku chorobowego nabywa po upływie 90 dni nieprzerwanego ubezpieczenia. Wcześniej okres ten wynosił 180 dni. Do okresu ubezpieczenia zalicza się poprzednie okresy ubezpieczenia chorobowego, jeżeli przerwa w ubezpieczeniu nie przekracza 30 dni albo jest spowodowana urlopem wychowawczym, bezpłatnym lub odbywaniem czynnej służby wojskowej.

Zasiłek chorobowy z ubezpieczenia chorobowego przysługuje objętym ubezpieczeniem chorobowym:

* pracownikom,
* osobom wykonującym pracę nakładczą,
* członkom rolniczych spółdzielni produkcyjnych i spółdzielni kółek rolniczych,
* osobom wykonującym pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia oraz osobom z nimi współpracującym,
* osobom prowadzącym pozarolniczą działalność oraz osobom z nimi współpracującym,
* osobom wykonującym odpłatnie pracę, na podstawie skierowania do pracy, w czasie odbywania kary pozbawienia wolności lub tymczasowego aresztowania,
* duchownym,
* osobom odbywającym służbę zastępczą.

Wynika z tego, że staż nie wlicza się do 30 dni potrzebnych do naliczenia chorobowego. Żeby dostać zasiłek chorobowy musisz mieć przepracowane 30 dni. W tej chwili nie przysługuje ci w ogóle zasiłek chorobowy. Musisz wytrzymać jeszcze dwa tygodnie, po tym czasie faktycznie będzie ci sie należał zasiłek chorobowy płatny 100%.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

więc gdybym poszła teraz na zwolnienie nie zachowując tych 30 dni to do końca ciąży nie dostane ani złotówki?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a tego to nie wiem :/

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziękuje poszukam dalej może ktoś miał taka sytuacje.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

aga.5656 pisze:
dziękuje poszukam dalej może ktoś miał taka sytuacje.

zadzwoń do Zusu, nie musisz podawać swoich danych, a tam najlepiej ci wszystko wytłumaczą :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]