Dzisiaj jest wt cze 09, 2026 5:57 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 57  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja również mam pytanko. Czy należą mi się jakieś swiadczenia?
Mam zarejestrowaną działalność od początku maja, płacę mniejszy ZUS. Z moim partnerem jesteśmy zameldowani w jednym miejscu. Dziecko będzie miało jego nazwisko. Czy będę traktowana jako samotna matka?
Czy należy mi się macierzyński i wychowawczy?
Bardzo proszę o odpowiedź.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

NO TO TERAZ JA POPROSZE O POMOC :)
mam juz zlozone dokumenty o zasilek rehabilitacyjny, czekam na decyzje...
L4 przysluguje mi do 13 lipca...
umowe o prace z pracodawca mam sprecyzowana "do dnia porodu"... musze tylko powiadomic moje kadrowe w dniu porodu, ze "juz", a one ZUS, ze urodzilam i od tego dnia macierzynskie mi naliczaja, a z firma juz nie mam nic wspolnego...
pytanko: czy musze do ZUS's skladac jeszcze jakies dokumenty o macierzynskie? czy jesli juz beda mi wyplacac rehabilitacyjne to o macierzynskie nic nie musze pisac do nich?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam mamy ptanie dostałam zaświadczenie z pracy o szkodliwości ale lekarz nie chce dać mi zwolnienia !dzisiaj się zwolniłam bo zaczęła mi krew lecieć z nosa nie wiem co dalej !

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mlangla pisze:
witam mamy ptanie dostałam zaświadczenie z pracy o szkodliwości ale lekarz nie chce dać mi zwolnienia !dzisiaj się zwolniłam bo zaczęła mi krew lecieć z nosa nie wiem co dalej !

nie dubluj tematow
najlepiej zmien lekarza
a pracodawca musi ci zapewnic inne miejsce pracy albo oddelegowac do domu z zachowaniem prawa do wynagrodzenia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Renta a ciąża
Awatar użytkownika

Mam pytanie moze mi ktoś podpowie.Jestem na ręcie z tytułu częściowej niezdolności do pracy.Rentę mam przyznaną do stycznia 2008.Obecnie jestem w ciąży,termin mam na 30.09.2007.Czy będąc na ręcie przysługuje mi macierzyńskie?Czy moja ręnta wydłuży się o te 3 miesiące?Wychowawczy napewno mi nie przysługuje wiec się nie pytam.Czy z zusu dostanę porodowe 1000 zł?dzięki z a odpowiedż
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Betta pisze:
Mam pytanie moze mi ktoś podpowie.Jestem na ręcie z tytułu częściowej niezdolności do pracy.Rentę mam przyznaną do stycznia 2008.Obecnie jestem w ciąży,termin mam na 30.09.2007.Czy będąc na ręcie przysługuje mi macierzyńskie?Czy moja ręnta wydłuży się o te 3 miesiące?Wychowawczy napewno mi nie przysługuje wiec się nie pytam.Czy z zusu dostanę porodowe 1000 zł?dzięki z a odpowiedż
Pozdrawiam

nie przysluguje ci macierzynski i renta ci sie nie wydluzy bo renta to nie umowa o pracei nie daje tytulu do ubezpieczenia chorobowego
z zusu porodowego 1000 zł nie ma juz od wieli lat wiec nie dostaniesz
dostaniesz becikowe od panstwa 1000 zł bo to dla kazdego

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam.
Po obliczeniach wychodzi mi tak:
Doc hód do wyliczenia zasiłku rodzinnego to przychód -podatek-składki-k.uzyskania: wychodzi mi, ze a was 3 to podstawa 25 235,05/12 m-cy / oso=700,97 na 4 osoby to 525,73

Chciałam się ubiegać o zasiłek rodzinny.Ale z tego wynika że teraz jest nas troje mi nie przysługuje.Na czworo też mi nie bedzie przysługiwał.
to były zarobki za zeszły rok gdzie ja pracowałam cały rok a mąż do maja.
Jak mam załatwić w referacie świadczeń fakt że jestem teraz jedynym żywicielem rodziny w tej chwili na l4.A od pazdziernika nam się rodzina powiększy i co jeszcze mi macierzyńskiego nie dadza płartnego :(((
I kiedy sie składa wnioski o dodatek do szkoły.można już czy dopiero w sierpniu.
Proszę o pomoc.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mam pytanie
Mam dwie umowy o pracę: na cały etat i 1/10 etatu. Obydwie na 5 lat (prace są powiązane ze sobą). Pracuję od stycznia tego roku.
W poprzednim roku pracowałam w paru różnych miejscach i mój dochód był zdecydowanie niższy.
Moje malenstwo powinno przyjść na swiat ok 10 września.
Na początku lipca planuje przejść na chorobowe.
Kiedy poinnam złożyć wniosek o zasiłek macierzyński? I w jakiej wysokości będzie mi on przysługiwał? Czy będzie to tak jak obecnie suma wynagrodzenie z tych dwóch umów o pracę?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej...wlasnie wypelniam wniosek o wydanie legitymacji ubezpieczeniowej dla czlonkow rodziny.....sama posiadam legitymację ubezpieczeniowa ,maz tez powinien (ale z powodu zaniedbania nie ma jej ,wrrr)
moje pytnie brzmi:
wpisuję w pole: proszę o wydanie legitymacji ubezpieczeniowej dla nastepujacyhc czlonkow rodziny- mojego Jaśka i męża tez mogę wpisac????

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

antolla pisze:
hej...wlasnie wypelniam wniosek o wydanie legitymacji ubezpieczeniowej dla czlonkow rodziny.....sama posiadam legitymację ubezpieczeniowa ,maz tez powinien (ale z powodu zaniedbania nie ma jej ,wrrr)
moje pytnie brzmi:
wpisuję w pole: proszę o wydanie legitymacji ubezpieczeniowej dla nastepujacyhc czlonkow rodziny- mojego Jaśka i męża tez mogę wpisac????

nie
maz ma prace i sam sobie oplaca zdrowotne, nie jest "podciagniety" pod Twoje.
zagonic meza niech sobie wyrobi :-) (moj tez nie ma :P)

Bucia
wniosek o macierzynski zlozysz jak urodzisz
jesli pracujesz w dwoch miejscach to dostaniesz tyle ile zarabiasz w tych dwoch zakładach (poprzednie prace sie nie licza). ile dostaniesz - to wyciagna Ci srednia z okresu zatrudnienia od stycznia do czerwca (bo od lipca chorobowe)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzięki kachamala
a powiedz mi jeszcze ,czy wypisując wniosek o urlop wychowawczy i pisząc date zakonczenia tego urlopu ,mogę ja poźniej zmienic ( w moim przypadku chodzi o przedłużenie)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

antolla pisze:
dzięki kachamala
a powiedz mi jeszcze ,czy wypisując wniosek o urlop wychowawczy i pisząc date zakonczenia tego urlopu ,mogę ja poźniej zmienic ( w moim przypadku chodzi o przedłużenie)

tak 30 dni przed koncem terminu

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

:D dziekuje :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mam pytanie! ile trzeba przepracować aby należał się wychowawczy i macierzyński? tzn. moja sytuacja wygląda następująco jestem w zatrudnieniu od 1 kwietnia 2007 teraz dowiedziałam się ze jestem w ciąży, a pracuję fizycznie dość ciężko i chcę iść na chorobowe do końca ciąży. czy jeśli nie przepracowałam nawet pełnych 3 miesięcy czy wychowawczy i macierzyński będzie mi się należał? i ile wynosi chorobowe przy obecnej najniższej krajowej i kto je wypłaca?oraz ile jest macierzyńskiego i wychowawczego? bardzo proszę o odpowiedz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

skoro pracujesz od 1 kwietnia to spokojnie mozesz isc na L4 (chorobowe), poniewaz trzeba miec 30 dni przepracowanych...
kwestia jeszcze na ile masz umowe o prace, poniewaz pracodawca jest zmuszony przedluzyc Ci ja minimum do porodu, jezeli w dniu konca umowy jestes min. w 3 miesiacu ciazy.

macierzynski Ci sie nalezy, jesli pracowalas min. 6miesiecy przed porodem (chyba nic nie pomieszalam ;))

ja wlasnie mam przedluzona umowe "do dnia porodu", pozniej dostane macierzynskie z ZUS'u

Offline Wyświetl profil  

umowę mam na czas nie określony czyli macierzyński i wychowawczy będą mi się należały?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Tak, nie masz sie wiec o co martwic :)
macierzynskie dostaniesz - jesli pracodawca zatrudnia mniej niz 20 osob to wyplacac Ci bedzie ZUS, jeśli wiecej to pracodawca
wychowawcze uzaleznione jest od Twoich i męża dochodow za rok poprzedzajacy porod

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziewczyny i ja mam pytanie.
Jestem w 32 tygodniu ciąży i mam umowę przedłużoną do dnia porodu czyli teoretycznie do 17 sierpnia. Od marca jestem na zwolnieniu lekarskim i zamierzam być do samego rozwiązania. Z tatą naszego synka nie jesteśmy małżeństwem, nie jesteśmy też wspólnie zameldowani. Ale tatą pragnie być oficjalnie czyli w papierach. Obydwoje jesteśmy zatrudnieni na najniższej krajowej. To że przysługuje nam jednorazowe becikowe i 4-miesięczny zasiłek macierzyński to już wiemy ale zastanawiamy się czy moglibyśmy dostać jakieś dofinansowanie z MOPS i jeśli tak to od kiedy możemy się zacząć o nie starać. Odrazu po urodzeniu maleństwa czy po urlopie macierzyńskim? I jakie dokumenty trzeba złożyć? Czytałam też o dodatkowym becikowym ale nie wiem na jakich warunkach jest ono wypłacane? I jeszcze jedno. Czy becikowe można otrzymać jeszcze przed urodzeniem się dziecka? Byłoby łatwiej z tymi wydatkami bo te wszystkie zakupy nas przerażają:)
Jeśli któraś z was wie coś na ten temat bardzo proszę o radę.Pozdrawiam
Magda

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

z tego co wiem to mozesz sie starac o cos z MOPSu jako samotna matka, chyba jakis dodatek.... dowiedz sie, bo ja nie wiem co to takiego

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

po porodzie byłam ubezpieczona wraz z dzieckiem u męża w pracy.od 2 tygodni mój mąż zwolnił się z pracy i wyjechał za granicę.ja jestem osobą bezrobotną i nie mogę się zarejestrować w Powiatowym Urzędzie Pracy.W czasie ciąży wygasła mi umowa o pracę (umowa na zastępstwo) i owa umowa nie została przedłużona do dnia porodu.dodam jeszcze że od 3 miesiąca ciąży do rozwiązania (czyli do 15marca 2007)byłam na l4 z powodu zagrożenia ciąży więc nie mogłam się po wygaśnięciu umowy zarejestrować w PUPie.zasiłku macierzyńskiego ani urlopu macierzyńskiego nie pobieram znikąd.w PUPie poinformowano mnie że dopiero 19 lipca 2007 mogę się zarejestrować jako osoba bezrobotna,ale i tak mnie ani dziecka tam nie ubezpieczą.pytałam dziś w ZUSie czy mogę się na własną rękę ubezpieczyć,ale jak mnie poinformowano składki takie wynoszą 250zł na osobę miesięcznie.
prosze pomóz.czy jest jakas mozliwosc zeby gdzies sie ubezpieczyc?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 57  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]