Dzisiaj jest pn kwie 27, 2026 4:27 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Wie ktoś może, ile jest płatne rehabilitacyjne w ciąży?
Jestem na chorobowym ponad pół roku,które było płatne 100%, a tu nagle zaczęli mi wypłacać rehabilitacyjne w 75% - czy tak ma być?

Offline Wyświetl profil  

czy ktoś moze mi pomóc?
jestem w 8 tygodniu ciąży. Od czerwca 2007r jestem zarejestrowana jako bezrobotna bez prawa do zasiłku. Nie wyszłam za mąż, pozostaję w związku z ojcem dziecka, ale nie zdecydowaliśmy sie na ślub. Mój partner ma wolny zawód (jest scenografem). Oznacza to, ze raz ma prace raz nie. Nie jest zarejestrowany w urzędzie pracy i nie ma ubezpieczenia. Wynajmujemy mieszkanie, a ja jestem zameldowana u mamy (emerytki)
Mówiąc delikatnie "nie przelewa się nam".
Mam pytanie czy przysługuje mi jakiś zasiłek i gdzie mogę się o niego starać?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#
Awatar użytkownika

Bardzo prosze o pomoc!

Sprawa wyglada tak: od 21 sierpnia do 15 listopada bylam zatrudniona na pelen etat z kwota brutto 1400zl, od 15.11.2007 przenioslam sie do innej firmy rozniez pracując na cały etat i z ta sam kwota 1400zl. Umowa na czas nie okreslony, pracodawca zatrudniajac mnie nie wiedzial ze jestem w ciazy!

Wczesniej od kwietnia 2006 do kwietnia 2007 pracowalam na umowie zlecenie ale pracodawca nie oplacal za mnie skladek ZUS ( student do 26roku zycia - czy cos takiego)

Od 02.01.2008r jestem na zwolnieniu lekarskim i bede na nim do konca ciazy...czyli do ok 08.07.2008 (termin porodu)

Od kiedy i w jakiej kwocie ZUS bedzie wyplacac mi chorobowe?
Czy i w jakiej kwocie przysługuje mi macierzynski?
Jak z wychowaczym? Czy wogole mi przysluguje ?

Jestem meżatka, studiuje (otrzymuje stypendium w wysokości 530zl m-cznie) mąż zarejestrowany bezrobotny bez prawa do zasilku.

Bardzoprosze o pomoc!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jafcia pisze:
mam pytanie bo powoli zaczynam się gubić. Od 02 stycznia 2007 jestem zatrudniona na pełen etat na czas nieokreślony w pewnej firmie. wcześniej przez 4 miesiące w innej pracowałam. Obecnie jestem w 30tc i od dwoch tygodni jestem na zwolnieniu l4, najprawdopodobniej już do samego porodu. Podstawa mojego wynagrodzenia wynosiła 1900zł a od października 2500zł, tak wiec mam pytanie do kiedy pracodawca będzie wypłacał mi wynagrodzenie i w jakiej wysokości, kiedy otrzymam pieniądze z zus i czy konieczna jest moja wizyta tam, złożenie ewentualnych dokumentów, czy firma w której obecnie pracuję powinna dopełnić wszelkich formalności?

ponawiam swoje pytanie i prosze o odpowiedz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mam dylemat czy moze ktoras z was zna odpowiedz na nurtujace mnie pyatnie :D
wiec sprawa ma sie tak od stycznia jestem zatrudniona w firmie na okres proby w tym miesiacu dostalam przedluzenie na czas nieokreslony i wlasnie w lutym dowiedzialam sie ze jestem w ciazy :D :D :D
ale wiadomo uroki ciazy sa takie a nie inne zaczely sie nudnosci i wymioty :shock:
czy jesli od tego miesiaca pojde na chorobowe do beda mi sie nalezaly pieniazki z zusu?
pozdarwiam i z gory dziekuje za poradki
asia219

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam;)
Czy moge prosić o pomoc!? mój termin porodu to 29 luty,od 15 stycznia jestem na zwolnieniu. Prauję w firmie zatrudniającej 5 osób. Słyszałam,że po upływie 31 dni zwolnienia (za które płaci pracodawca), moją pensję wypłaca ZUS? czy to prawda? i jak to się będzie odbywac-bo wychodzi,że za połowe miesiaca zapłaci pracodawca,za połowe Zus?jak to jest? jesli możecie odpowiedzieć, będę wdzięczna;)pozdrawiam;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Drogie panie na absolutnie wszystkie przez was zwarte pytania są odpowiedzi na tym forum w tym dziale wystarczy poszukać nie jestem w stanie milion pięćset sto dziewięćset razy pisać jedno i to samo :)
wiec jeszcze raz prosze o korzystanie z opcji szukaj :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

Ja nie jestem moderatorem i nie powinnam się tu mądrzyć ale z własnego doświadczenia wiem jak beznadziejnie szuka się w Opcji szukaj. Dlatego staram się odpowiadać szybko na każde pytanie w tym dziale bo wiem że ciężko jest znaleźć satysfakcjonującą odpowiedź w gąszczu jakiś postów i tematów.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

WITAM
Mam pytanie.od 8 stycznia 2008 pracuje na umowe zlecenie(mam umowe podpisaną od8 stycznia do 31grudnia2008/).pracodawce odprowadza wszystkie obowiazkowe skaldki wynikajace z umowy-zlecenia.nie odprowadza zadnych skladek dobrowolnych,np. chorobowego.Chcialabym sie z mezem postarac o dziecko.zy bedzie mi sie nalezal maciezynski i czy firma bedzie musiala przedluzyc ze mna umoowe?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Fragila dlatego, ze te zakładane wątki są ciągle o jednym i tym samym. Wystarczy przeczytać wątek już założony . Przecież np. wątków o zasiłku rehabilitacyjnym jest z 5 i każda pani pyta ile się go dostaje w procentach skoro jedna dostaje 100% to wiadomo, że kolejna dostanie tyle samo prawda???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

To najlepszym wyjściem byłoby założenie specjalnych wątków przez moderatora np.
zasiłek rehabilitacyjny z zus
świadczenia rodzinne
zwolnienie lekarskie w czasie ciąży
fundusz alimentacyjny
inne z zakresu prawa

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A ja mam pytanie odnośnie zasiłku macierzyńskiego z ZUS, urodziłam 23.10.2007 i do tej pory nie wyplacili mi zasiłku poniewaz nie zgadzały im sie składki i wyjaśniali to, no ale ile można wyjaśniac??? Czy ZUS ma jakiś termin na wypłacenie zasiłku? Bo mi sie juz teraz kończy, a pieniędzy nie widziałam :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czy po urlopie macierzyńskim mozna iść na zasiłek opiekuńczy (60 dni), a później na urlop wychowawczy?Jeśli tak, to jak to rozwiązać(czy po macierzyńskim trzeba parę dni popracować a poźniej do lekarza po zwolnienie na zasiłek opiekuńczy, czy jest jakiś okres co trzeba odczekać po powrocie z macierzyńskiego)?

Obrazek

http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8u69ewd0gko6.png

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

HELP pytanie dot. zasiłku rehabilitacyjnego...

wysłałam papiery do ZUS 5 marca 2008 r.
dziś dostałam listem poleconym orzeczenie lekarza orzecznika ZUS o mojej niezdolności do pracy i o istniejących okolicznościach uzasadniających ustalenie uprawnień do zasiłku rehabilitacyjnego na okres 2 miesięcy licząc od daty wyczerpania zasiłku chorobowego...

moje pytanie jest następujące: czy teraz tylko czekam na wydanie decyzji o zasiłku rehabilitacyjnym czy coś z tym orzeczeniem powinnam zrobić>????

i pytanie do dziewczyn które już korzystają z takiego zasiłku czy ZUS przesyła pieniądze z tego zasiłku pocztą czy na konto???

z góry dziękuję za odp.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam!
Mama28 decyzja lekarza orzecznika tej treści jest jednoznaczna z przyznaniem zasiłku. Powiadom tylko pracodawcę, że już masz decyzję, choć on i tak dostanie swoją kopię. I od daty wyczerpania zasiłku chorobowego lekarz ginekolog nie musi ci już wystawiać zwolnienia na piśmie.
Jeśli zgłaszałaś w zusie swój numer konta to przeleją, jeśli nie to przyjdzie pocztą.
Z własnego doświadczenia :wink:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

bettika pisze:
A ja mam pytanie odnośnie zasiłku macierzyńskiego z ZUS, urodziłam 23.10.2007 i do tej pory nie wyplacili mi zasiłku poniewaz nie zgadzały im sie składki i wyjaśniali to, no ale ile można wyjaśniac??? Czy ZUS ma jakiś termin na wypłacenie zasiłku? Bo mi sie juz teraz kończy, a pieniędzy nie widziałam :cry:

Tak ZUS ma termin 30 dni na wypłacenie zasiłku wiem bo sama pytałam bo od początku ciąży pobieram taki zasiłek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

agii26 pisze:
Czy po urlopie macierzyńskim mozna iść na zasiłek opiekuńczy (60 dni), a później na urlop wychowawczy?Jeśli tak, to jak to rozwiązać(czy po macierzyńskim trzeba parę dni popracować a poźniej do lekarza po zwolnienie na zasiłek opiekuńczy, czy jest jakiś okres co trzeba odczekać po powrocie z macierzyńskiego)?

Czy ktoś zna odp.na powyższe zagadnienie?

Obrazek

http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8u69ewd0gko6.png

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam
mam pytanko:
Pracuję od lutego - jak płatne będzie moje zwolnienie (nie przepracowałam roku), wcześniej od października byłam za płatnym zasiłku dla bezrobotnych.

z góry dziękuję

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam moja sytuacja jest podobna do tej któr miała Sylwia a Sylwia nie uzyskała na nią odpowiedzi :
sylwi@78 pisze:
A czy mi się coś należy do ZUS-u? Wątpię, ale oczywiście, jak będę na chorobowym, czy macierzyńskim, to i tak ZUS muszę opłacać. :(
Do rzeczy, moja sytuacja jest taka: własna działalność, jestem na tym niższym ZUS-ie 280 zł/mies od kilku miesięcy. Czy jak będę na zwolnieniu, to mogę na coś liczyć?
Słyszałam, ze trzeba miec opłaconych co najmniej 6 składek, ja nawet nie mam 6!!! A co z macierzyńskim? Też chyba wielka klapa!!!
Proszę o radę i wskazówki

Może ktoś się orientuje jak to jest z tym macierzyńskim w przypadku jak ma się swoją działalność i płaci się obniżony ZUS ??
Ja już prawie od roku płacę ten niski ZUS, lecz do porodu mam jeszcze 8 miesięcy, więc może teraz zacznę opłacać wieksze składki to zasiłek dostanę większy.
Prosze o pomoc :lol:

Offline Wyświetl profil  

Moja żona zachorowała na nieuleczalną chorobę. Choroba nie jest związana z ciążą i porodem. Przez chorobę nie może opiekować się naszą kilkudniową córeczką. Mogę dostać 60 dni opieki nad dzieckiem, ale co dalej? Urlop macierzyński mogę dostać tylko w przypadku śmierci żony. Chętnie by oddała życie, by córka miała zapewnioną opiekę. Ja chcę mieć je obie! Szukam wyjścia z tej sytuacji!

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]