Dzisiaj jest wt cze 09, 2026 5:57 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 257 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

gdzie nalezy skladac papiery do MOPS-u jezeli adres zameldowania jest inny niz zamieszkania?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dokumenty składa się tam gdzie jest się zameldowanym, nie ma nawet znaczenia meldunek tymczasowy, tylko stały adres zameldowania.

Wojtek- 5 lat

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam!
Mam nadzieję, że ktoś tu jeszcze zagląda ;)

Chcę się starać o ten zasiłek wychowawczy, bo wiem, że dochód nam nie przekroczy tej wymaganej kwoty (przy rodzinnym nam obliczali i przyznali) tylko mam takie pytanie, czy to nie będzie problem, że to ja chcę iść na wychowawczy i dostawać ten zasiłek, bo o rodzinne wniosek składał mąż na siebie? (mam nadzieję, że nie zagmatwałam pytania za bardzo ;) )
I jeśli teraz chciałabym wziąć 3 lata tego urlopu, to wiem, że płatne są dwa, ale czy trzeba np. za rok donosić jakieś zaświadczenie o dochodach? Bo teraz daję to zaświadczenie z 2008r...

Bardzo byłabym wdzięczna za odpowiedź :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

Jeśli mąż składał wniosek o zasiłek rodzinny to on też musiałby iść na urlop wychowawczy.
Jeśli ty chciałabys ubiegać się o dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie przebywania na urlopie wychowawczym to ty musisz ubiegać się o zasiłke rodzinny i dodatki do niego.
Co roku z nowym wnioskiem na zasiłek rodzinny wraz z dodatkami trzeba doniesc zaświadczenie o dochodach.

JEŚLI CHODZI O MIEJSCE SKŁADANIA WNIOSKU O ZASIŁEK RODZINNY TO TYLKO I WYŁĄCZNIE MIEJSCE ZAMIESZKANIA JEST WAŻNE.
WNIOSEK SKŁADAMY W MIEJSCU ZAMIESZKANIA.
POWYŻSZE DOTYCZY POSTU POPRZEDNIEGO, KTOŚ UDZIELA ZŁYCH INFORMACJI.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Fragila- pierwsze słyszę o miejsci zamieszkania, pracuję w OPS i zajmuję się zasiłkami rodzinnymi i przy składaniu wniosku brane jest miejsce zameldowania. Więc nie pisz mi proszę że udzielam złych informacji.

Jeżeli przychodzi do nas osoba która jest zameldowana na terenie innej gminy niż nasza nie przyjmujemy jej wniosku i odsyłamy do gminy w której posiada meldunek.

Wojtek- 5 lat

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

Art. 23. ustawy z 28 listopada 2003r. o świadczeniach rodzinnych
ust. 1 
Ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych oraz ich wypłata następują odpowiednio na wniosek małżonków, jednego z małżonków, rodziców, jednego z rodziców, opiekuna faktycznego dziecka, opiekuna prawnego dziecka, osoby uczącej się, pełnoletniej osoby niepełnosprawnej lub innej osoby upoważnionej do reprezentowania dziecka lub pełnoletniej osoby niepełnosprawnej.
ust. 2 
Wniosek składa się w urzędzie gminy lub miasta właściwym ze względu na miejsce zamieszkania osoby, o której mowa w ust. 1.
Gratuluję kompetencji pracowników powyższego OPS w zachodniopomorskim.
Nie chce się Paniom za dużo wiosków przyjmować i odsyłacie ludzi do miejsca zamedlowania?
Mam nadzieję, że ktoś bardziej upierdliwy zamówi wam kontrolę waszej dokumentacji i wyjdzie jak przestrzegacie ustawy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

wisienka twój mąz musi zrezygnowac z pobierania zasiłku,wtedy Ty piszesz podanie o rodzinne żeby na ciebie je przełożyli i wychowawcze.jeżeli miał mąż przyznane rodzinne to automatycznie przyznadzą Ci wychowawczy,ale za jakiś czas na nowo będziesz musiała składać podanie o jedno i drugie.wiem bo ja miałam identycznie jak ty że mąz pobierał rodzinne a ja poszłam na wychowawcze

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witajcie :) i ja potrzebuje porady doswiadczonej osoby :)
no wiec tak: umowe mam na czas okreslony do konca grudnia 2010 i raczej nie zostanie ona przedluzona.obecnie jestem na l4 pozniej macierzynski, zalegly urlop i tak jakos dotrwam do konca grudnia. Powiedzcie mi z jakich swiadczen bede mogla skorzystac w styczniu? tzn tak, bede bezrobotna ... z 2 dzieci bo blizniaki mi sie urodza :) dochody wykazane przez meza to w tej chwili ok 1400 zl netto... czy naleza mi sie jakies zasilki itp? czy po skonczonej umowie moge np isc na kuroniowke? wiem ze moze to dziwne pytania a;le ja niestety jestem w tym temacie zielona i potrzebuje waszej pomocy :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeżeli ktoś tu jeszcze zagląda to proszę o poradę :roll:

jestem na urlopie wychowawczym czy w związku z tym faktem jestem nadal ubezpieczona i mam prawo korzystać z opieki medycznej?? jezeli tak to kto podbija mi legitymację ubezpieczeniową??
z góry dziękuję za odpowiedź
pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jeżeli jesteś na urlopie wychowawczym tzn że jesteś zatrudniona więc legitymację podbijasz w zakładzie pracy

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

iza21 dzięki :cmo:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ponawiam :D witajcie i ja potrzebuje porady doswiadczonej osoby
no wiec tak: umowe mam na czas okreslony do konca grudnia 2010 i raczej nie zostanie ona przedluzona.obecnie jestem na l4 pozniej macierzynski, zalegly urlop i tak jakos dotrwam do konca grudnia. Powiedzcie mi z jakich swiadczen bede mogla skorzystac w styczniu? tzn tak, bede bezrobotna ... z 2 dzieci bo blizniaki mi sie urodza dochody wykazane przez meza to w tej chwili ok 1400 zl netto... czy naleza mi sie jakies zasilki itp? czy po skonczonej umowie moge np isc na kuroniowke? wiem ze moze to dziwne pytania a;le ja niestety jestem w tym temacie zielona i potrzebuje waszej pomocy

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czesc

Powiedzcie mi czy po tych 2 latach platnego wych dostane jeszcze jakas kase???Wychowuje samotnie,nie mam alimentow.,ojciec nieznany-cos mi bedzie przyslugiwalo.DZIEKUJE

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: pilne

witajcie,
mam pytanie. 18 wrzesnia urodzilam synka. 30 wrzesnia skonczyla mi sie umowa i nie zostala mi przedluzona. obecnie konczy mi sie dodatkowy urlop macierzynski( dokladnie 4 marca). czy mam szanse na jakis zasilek? slyszalam o zasilku wychowawczym z MOPS. czy mam szanse? co moge zrobic zeby dostac jakies pieniadze? sama wychowuje dziecko i mimo propozycji pracy nie moge pracowac bo z moim synkiem musze zostac. prosze was bardzo o jakas pomoc !!! myslalam o bezrobociu ... ale intryguje mnie ten zasilek wychowawczy czy moglabym sie starac mimo ze umowa mi sie juz skonczyla?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

niestety zasiłek wychowawczy przysługuje tylko wtedy jeśli jest umowa o pracę.Jeśli ci się skończyła to już nie.
Ja radziłabym przejść się do MOPSU albo MOPRu zależy co jest koło ciebie i po prostu powiedzieć.Powinnaś dostać rodzinne, zasiłek dla samotnej matki, może dadzą ci pieniądze na żłobek żebyś mogła iść do pracy.U nas są fajne babki i zawsze coś doradzą.A na bezrobocie musisz iść żeby mieć ubezpieczenie i na podstawie zaświadczenia od nich że jesteś bezrobotna dopiero dostaniesz coś z opieki

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

konczy mis ie urlop biezacy 27.04 ( piatek ) i teraz chce napisac podanie o urlop wychowawczy to od soboty czy od poniedziałku????? hymmmmmmmm

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Możesz od poniedziałku.
Rozumiem, że w weekendy nie pracujesz?

Offline Wyświetl profil  

ja jestem na zasiłku wychowawczym i mamy dwójkę dzieci i gdy składałam papiery to był liczony tylko dochód męża na 4 osoby. gdy kończy sie urlop macierzyński to jesteśmy bez dochodu przecież albo wracamy do pracy albo idziemy na wychowawczy po wzięciu dochodu mojego męża i podzieleniu na 4 osoby okazało się że łapiemy się w kryterium ale płatny wychowawczy jest tylko przez 2 lata!!! póżniej można iść jeszcze na 2 lata wychowawczego ale juz nie płatny. Wychowawczy można wykorzystać do ukończenia 4 latek przez dziecko

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kasiula masz oczywiście rację, ale swój dochód tez trzeba podać, tylko zgłasza się go jako dochód utracony :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja wiem bo sama składałam na ten zasiłek. Liczy się tylko dochód męża, a nasz dochód traktowany jest jako utracony, czyli nie jest wliczany.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 257 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]