Dzisiaj jest wt cze 09, 2026 5:57 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 257 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

niunia mnie pracodawca też straszy że nie dostanę drugiej części urlopu wychowawczego (wykorzystałam rok i muszę złożyc papiery bo jednak idę dalej) ale dzwoniłam do inspekcji pracy i może sobie pogadac tyle jego. Tu przytaczam cytat żebyś nie miała problemów :
"Pracodawca nie może odmówić udzielenia urlopu wychowawczego. Od daty złożenia wniosku uzależniony jest jednak termin rozpoczęcia urlopu. Jeśli wniosek zostanie złożony co najmniej na dwa tygodnie przed terminem rozpoczęcia urlopu wskazanym we wniosku, pracodawca ma obowiązek udzielić urlopu w terminie wskazanym we wniosku. Jeśli wniosek zostanie złożony później, pracodawca udziela urlopu nie później niż z upływem dwóch tygodni od dnia złożenia wniosku. Wniosek o udzielenie urlopu musi być złożony na piśmie"

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

co ja bym zrobiła gdyby nie to forum... :D :D :D
czyli jesli napiszę wniosek 2 tygodnie przed koncem macierzynskiego to nie muszę wracac to tej mojej ukochanej pracy? :wink:
a i do kiedy moge dostac wychowawczy skoro mam umowę tylko do konca września? :( no i ostatnie najgłupsze pytanie gdzie pózniej te wszystkie papierki zanoszę? (do zakładu pracy, MOPSu?)Boże ja nic nie wiem :oops: :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

niunia88 w twoim przypadku wychowawczy będzie do końca września :( chyba że Ci przedłużą umowę.Wszystkie papierki zanosi się do MOPSu :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mam pytanko! Podobno od września wzrasta ta kwota która jest przelicznikiem na osobę jeśli chodzi o płatne wychowawcze tylko nikt nie wie ile?? Będę starać się we wrześniu o przedłużenie płatnego wychowawczego i boje się ze nie załapie sie Co mam w takim przypadku zrobić może lepiej wrócic do pracy wykorzystać stary urlop wypoczynkowy i dopiero starac sie w 2010 o wychowawczy bo zarobki z 2009 maz mial nizsze niz w 2008 i na pewno bym sie zalapala pomozcie bo nie wiem co robić a może 4 miesiące można odczekać i później sie starać tylko czy tak można!!!!??????

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Anka475 no wzrastają progi i ja też liczę że trochę je podwyższą a nie o 2zł :? A co do reszty to chyba najlepiej będzie wrócic do pracy jesli zależy Ci na kasie bo to że przeczekasz kilka miesięcy nic nie da.Ten PIt za 2008 rok będzie obowiązywał aż do nastepnego okresu rozliczeniowego MOPSu czyli do końca sierpnia 2010r

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam, z postów wyżej mam rozumieć ze jeśli teraz składam wniosek o rodzinne i wych to zarobki mam przedstawić z 2007???
a rodzinne zostanie przyznane mi od dnia złorzenia wniosku czy zwrócą mi od września??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ada_ayo tak teraz powinnaś przedstawic rozliczenia za 2007 rok, a z tym drugim pytaniem niestety nie pomogę :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Na drugie pytanie mogę odpowiedzieć tak przy zasiłku rodzinnym nie ma "wyrównania" jest przyznany z chwilą złożenia wnioski, czyli jeśli składasz wniosek w marcu dostajesz od marca, a pozostałe miesiące przepadają.

Wojtek- 5 lat

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziękuje :)
szkoda ze nie ma wyrównania. przez głupi papier odsyłaja człowieka z kwitkiem i 300 zł w plecy :/

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Tygrysek11 dzięki za odpowiedz normalnie nic nie szanują tych mamusiek :) Pozdrawiam papa

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a co w sytuacji gdy jestem matka samotnie wychowujaca?nie jestesmy w zwiazku formalnym z ojcem dziecka, ale razem zyjemy, czy wybierajac sie na urlop wychowawczy moge starac sie o platny urlop?czyje dochody ukazuje? czy wtedy moje dochody mogę zaliczyc jako utracone?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Adka_ w myśl przepisów prawa o samotnym wychowywaniu dziecka możemy mówic gdy:
- ojciec dziedka jest NN
lub
- ojciec dziecka nie żyje

Jeśli żyjesz w nieformalnym związku z ojcem dziecka wówczas musisz wykazac jego dochody i swoje (obecnie za rok 2007). Chyba, że masz zasądone od ojca dziecka alimenty, wówczas wykazujesz swój dochód i kwotę alimentów (oczywiście mnoży się ją przez okres w którym je otrzymywałaś)
O dochodzie utraconym możemy mówic, gdy straciłabyś pracę lub gdyby Twój Partner ją stracił - trzeba byc wówczas zarejestrowanym w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna (to samo dotyczy zamknięcia działalności gospodarczej).
Jeżeli twój pracodawca udziela Ci urlopu wychowawczego nie można mówic o dochodzie utraconm, ponieważ istnieje stosunek pracy.
Jeżeli chciałabyś się jeszcze czegoś dowiwedziec chętnie pomogę, oczywiście w miarę posiadanej wiedzy. Pozdrawiam

Wojtek- 5 lat

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Emi nie zgodze się z tobą z tym dochodem utraconym.Ja jestem na urlopie wychowawczym i jak na niego przechodziłam to owszem przedstawiałam zaświadczenie z urzędu Skarbowego o moich i mojego męża dochodach ale Panie w MOPSie obliczając czy nie przekraczamy progu powiedziały wyraznie że mój dochód się nie wlicza bo traktują go jako dochód utracony (a stosunek pracy mam a zreszta jakbym go nie miała to nie miałabym prawa do urlopu wychowawczego)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziekuje za odpowiedz.
a wracajac do sprawy - wypelniajac PITa mialam oto takie wyjasnienie kto to jest osoba samotnie wychowujacą dziecko: " Osobą samotnie wychowującą dzieci, zgodnie z ustawą, jest jeden z rodziców albo opiekun prawny. Pod warunkiem, że osoba ta jest:
panną,
kawalerem,
wdową,
wdowcem,
rozwódką,
rozwodnikiem albo
osobą, w stosunku do której sąd orzekł separację w rozumieniu odrębnych przepisów"
czyli jak to jest naprawde?czy ktos wie co to za Ustawa?
a jezeli nie mieszkam z ojcem dziecka tylko sama utrzymuje dziecko to mogę wykazać tylko swoje dochody?
a jeszcze ciekawi mnie inny przypadek:
moj partner posiada dziecko z poprzedniego malzenstwa, w stosunku do którego oboje rodzice maja prawa rodzicielkie, ale miejsce zamieszkania dziecka jest przy ojcu,ale nie mieszka z nami, czyli defacto nasze dochody powinnam liczyc na 4 osoby?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tygrysek - nie wiem jak jest u was w MOPS-ie, ale u nas w OPS, przez dochód utracony rozumie się utracenie źródła zarobkowania (a przecież tylko osoba bezrobotna faktycznie trzaci dochód) Tak więc przy zasiłku wychowawczym o dochodzie utraconym możemy mówic w stodunku do ojca dziecka, a nie matki (jeżeli to ona na takim urlopie przebywa).
Urząd Skarbowy ma swoje przepisy, OPS opiera się o ustawę o świadczeniach rodzinnych i tam jest wyjaśnione pojęcie samotnego wychowywania dziecka i kiedy taki dodatek przysługuje. Więc jeśli ojciec dziecka żyje, nie jest NN wówczas należy dostarczyc również jego zaświadczenie z US lub zasądzic alimenty bo jest on obowiązany łożyc na dziecko co wynika za kodeksu rodzinnego.
Jeżlei zaś chodzi o rozliczenie PIT to nie znam się na tym, ale mogę jedynie powiedziec, że odliczenie podatku tzw. ulga rodzinna przysługuje rodzicowi który faktycznie zajmuje się dzieckiem.

Wojtek- 5 lat

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Emi ja akurat nie jestem osobą samotną więc nie mówie o przepisach dotyczących osób samotnie wychowujących dziecko.A myśle że każdy OPS w kraju ma takie same przepisy i w ustawie o świadczeniach rodzinnych jest taki punkt który mówi cytuję:
"Art. 3. [Definicje] Ilekroć w ustawie jest mowa o:
23) utracie dochodu – oznacza to utratę dochodu spowodowaną:
a) uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego,
b) utratą prawa do zasiłku dla bezrobotnych lub stypendium w wysokości zasiłku dla bezrobotnych,
c) utratą zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, z wyłączeniem pracy wykonywanej na podstawie umowy o dzieło,
d) utratą zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego, a także emerytury lub renty, renty rodzinnej lub renty socjalnej, z wyjątkiem rent przyznanych rolnikom w związku z przekazaniem lub dzierżawą gospodarstwa rolnego,
e) nieotrzymywaniem części albo całości zasądzonych świadczeń alimentacyjnych,
f) wyrejestrowaniem pozarolniczej działalności gospodarczej;
g) (uchylona). "
Więc jak widac w pkt "a" jak przechodzisz na urlop wychowawczy to Twoje dochody są traktowane jako utracone.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam

Mam pytanie chcę składać wniosek w mopsie o zasiłek wychowawczy i mój mąż oficjalnie w zeszłym roku nie pracował ale też nie był zarejestrowany w urzędzie pracy czy to znaczy że nie dostane zasiłku :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wiola a ten wychowawczy ma byc na męża czy na ciebie? Ogólnie jest tak że żeby przejśc na urlop wychowawczy trzeba miec zatrudnienie tzn.osoba która decyduje się na wychowawczy musi miec zatrudnienie.A jeśli chodzi o sam zasiłek to musisz dac zaświadczenie o waszych dochodach z Urzędu Skarbowego.Jeśli nie przekroczycie kwoty 504zł na osobe to zasiłek się wam należy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Tygrysek11 to ja chcę iść na zasiłek tylko o to chodzi że mąż nie będzie miał zaświadczenia z urzędu skarbowego o dochodach bo pracował na czarno i nie był zarejestrowany w urzędzie pracy i czy do tego się nie przyczepią :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wiola u nas w mieście co niektórzy bogacze wykazują takie dochody że o dziwo dostają ten zasiłek także myśle że nie przyczepią się do tego.
dopisane:
Wiola właśnie doczytałam że jak twój mąż ma zerowe dochody to US wystawi mu po prostu zaswiadczenie które dostarczysz do mopsu

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 257 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]