Dzisiaj jest pn kwie 27, 2026 4:27 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Cytrynko, a czwarta umowa na czas określony jest właściwym postępowaniem dyrekcji?
Nie wiem na kiedy masz termin porodu, ale umowa, jeśli miałaby skończyć się przed nim, ulega przedłużeniu automatycznie do dnia porodu... POtem może zostać nie przedłużona... Szczegółów nie znam, bo ja od razu dostałam na czas nieokreslony, ale to było dawniej...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Termin mam na wrzesien. Nasz dyrektor umowe na czas okreslony tlumaczy tym, ze niestety nie moze zagwarantowac odpowiedniej ilosci godzin z danego przedmiotu na przyszly rok. Nie wiem na ile jest to zgodne z przepisami, ale gdzies czytalam, ze te nasze obecne umowy(bo u nas jest takich osob 7) sa niejako traktowane jako na czas nieokreslony. Tak wiec wydaje mi sie, ze to tylko dobra wola dyrektora. Jak mnie wkurzy to pojde na zwolnienie i bede odpoczywac :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Można zasięgnąć rady prawnika w związkach zawodowych... Bo nie wiem, czy nie jest tak, że trzecia umowa musi już być na czas nieokreślony. Jak są traktowane to nie ma znaczenia... Ważne jest to, co na papierze :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Po pierwsze, nie rozumiem dlaczego jesteś zatrudniona na umowę na czas określony. KN wyraźnie informuje o formach zatrudnienia i zgodnie z przepisami nauczyciel kontraktowy jest zatrudniony na czas nieokreślony.
Po drugie , wg Kodeksu Pracy trzecia umowa jest umową na czas nieokreślony, więc tak czy inaczej pracujesz już na czas niokreślony, nawet jeśli masz umowę na czas określony. Upomnij się dziewczyno o swoje, bo widze, że dyrekcja Cie roluje.
Po trzecie, kazda kobieta w ciąży ( poza tymi zatrudnionymi na zastępstwo) jest chroniona prawnie. Po chorobowym , czy macierzyńskim muszą Cię zatrudnić na tych samych lub lepszych zasadach.
Odsyłam do portalu www.literka.pl
Powodzenia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Też mi się wydaje, że Olcia ma rację :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzieki za odpowiedzi, teraz tylko musze sie przemoc i isc do dyra. A jak wyjdzie to postaram sie napisac. Pozdrowka :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Olcia22 miło Cię tu spotkać :D :D :D
A słuchajcie , co w przypadku gdy przysłyguje nauczycielowi urlop dla poratowania zdrowia- no i jest w ciąży? Chyba nie każa go wykorzystywać :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Chyba w ogóle nie można zmusić nauczyciela do wykorzystania urlopu na poratowanie... :wink:
A jak jest się w ciąży, to po co urlop? Lepiej chyba wziąć zwolnienie...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Urlop dla poratowania zdrowia musi być wskazaniem lekarza. Nie można do niego zmusić w trakcie ciąży, bo to nie jest choroba.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytrynka szoruj ty do tego swojego dyrektora, bo jego postępowanie jest nie zgodne z prawem, byłam w podobnej sytuacji tzn dostałam 3 umowę na czas określony (jeszcze kazał mi napisać oświadczenie że to na moje życzenie) ale poszłam do prawnika i okazało się, że nie ma do tego prawa, po odpowiednim piśmie od prawnika musiał zmienić mi umowę na czas nieokreślony.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hejka, bylam u swojego dyra z zaswiadczeniem i oczywiscie pytaniem co zrobi ze mna w przyszlym roku szkolnym. Na co on sie zdziwil moim pytaniem i stwierdzil, ze po powrocie nadal bede pracowala a ta umowa w niczym nie przeszkadza,bo jest traktowana jako na czas nieokreslony. A takowa u nas daje sie osobom, ktore nie maja pelnego etatu i nie chce ich wiazac. W kazdym badz razie prace mam nadal :) co tez mnie cieszy. Teraz wiem na czym stoje. Pozdrowka dziewczyny :!:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: "stażystka"
Awatar użytkownika

Witam Was dziewczyny, ja pracuje w szkole od października- dlatego tez mam umowe do 22 czerwca, obronilam sie w ubieglym roku we wrzesniu, dlatego nie moglam zaczac od poczatku roku szkolego(jestem tlumaczem, a ucze angielskiego), niecaly tydzien temu dowiedzielismy sie o ciązy, to juz 6 tydz, i zastanawiam sie jak to teraz bedzie wygladalo? podobno musza mi przedluzyc umowe do dnia porodu a to wypdnie na grudzien wiec chyba dadza mi umowe do konca roku szkolnego ? przysluguje mi macierzynski? czy szkola moze odstapić od umowy z dniem porodu? bardzo prosze o odpowiedz, gdyz nie jestem zbyt zoorientowana w tych wszystkich przepisach szkolnych (nie bylam nawet na stazu wiec sie nie zaglebialam w ten temat) gory bardzo dziekuje , Monika

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Umowa ulega przedłużeniu do dnia porodu. Potem mogą jej nie przedłużyć...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

StellaR-w zasadzie nie powinni Cię w ogóle zatrudniac do 22 czerwca, tylko do końca roku szkolnego a ten się kończy z ostatnim dniem sierpnia. No chyba, że chcą Ci wypłacic ekwiwalent za urlop. Poproś najpierw o uzasadnienie decyzji przyjęcia na takich zasadach.
Oczywiście umowa się przedłuża do dnia porodu. Potem pracodawca nie musi przedłużyć Ci umowy, ale należy Ci się macierzyński z ZUS.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Olcia, to nie tak. Umowa na rok faktycznie kończy się 31 sierpnia, ale tylko wtedy, gdy pracownik został zatrudniony od 1 września. W innym przypadku kończy się wraz z początkiem wakacji.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: :)
Awatar użytkownika

Olcia22, Emilia dziekuje Wam bardzo za info, pozostaje mi teraz miec tylko nadzieje ze Pani Dyrektor ma podejsci pro-rodzinne i jedank przedluzy mi umowe, a jak nie to coz :) i tak dam rade :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

emila- a co w takim wypadku z urlopem? Przeciez należy się każdemu...Czyż nie?? Wobec tego ekwiwalent? U nas gościu się wykłócił o to, ponieważ w następnej szkole podpisują umowę od 1 września, a co z ciągłaścią?? Myślę, ze można wywalczyc takie rzeczy. Oczywiście, ze dyrektorzy często wykozytują swoje stanowisko, żeby czegoś nie dać nauczycielowi, ale przeciez można walczyć o swoje.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Stella dyrektor ma obowiązek zatrudnienia do chwili porodu, dalsze zatrudnienie to już jego dobra wola, w przypadku gdy umowa wygaśnie z chwilą porodu przysługuje zasiłek macierzyński, ale nie jest on wypłacany przez szkołę tylko prawdopodobnie przez ZUS ale z tym to musisz się dowiedzieć dokładnie u źródła.

Olcia zatrudnienie pracownika do wakacji jest możliwe w przypadku gdy nie podjął pracy z dniem 1 września i gdy nie rozpoczął stażu na nauczyciela kontraktowego bo np. nie ma pełnych kwalifikacji, jeśli chodzi o urlop to dyrektor może wyliczyć dni wolne typu ferie itp. więc rzeczywistego przysługującego urlopu wiele nie pozostaje, no ale w tym wypadku to i tak nie ma znaczenia bo Stelli należy się przedłużenie umowy

Ostatnio zmieniony pn kwie 30, 2007 9:35 am przez justa791, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Nie wiem, co z urlopem. Być może wypłacą ekwiwalent... Wiem tylko, że takie jest prawo, mąż kiedyś znalazł się w takiej sytuacji i sprawdzaliśmy to. :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: ;)
Awatar użytkownika

Olcia22 pisze:
Po trzecie, kazda kobieta w ciąży ( poza tymi zatrudnionymi na zastępstwo) jest chroniona prawnie.

A jak to jest gdy ktos pracuje na zastępstwo?! Ja mam umowe do 23 maja , która ma być przedłużona do końca czerwca. A co później? Czy ktoś wie?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]