Dzisiaj jest wt cze 09, 2026 5:58 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

macierzyński dla mam z I kwartalu 2013 Przedłuża macierzynski dla nas do roku?
Czas głosowania minął pt maja 24, 2013 5:54 am
TAK(przedlużą) 83%  83%  [ 5 ]
NIE 17%  17%  [ 1 ]
Liczba głosów : 6
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

DZiekuje Wam za odpowiedz;)

gośk@ widze ze tez jestes mama I kwartalu:)
powiedz mi czy to prawda ze dopiero miesiac przed zakonczeniem macierzynskiego ,mozna zlozyc pismo o przedluzenie go 4 nastepne tyg???

i co zrobia mamy z I kwartalu ktorym wygasa macierzynski przed ta ustawa???jak go przedluza?? to powinno byc automatycznie zalatwione przez zus....

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Gajdunia ta ustawa wchodzi w życie w czerwcu, więc nie powinien wygasnąć macierzyński przed jej wejściem :)
a zus nie może automatycznie dawać dodatkowych 4 tygodni, bo jak sama nazwa wskazuje, są one dodatkowe i mama nie musi z nich korzystać...

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

gajdunia pisze:
DZiekuje Wam za odpowiedz;)

gośk@ widze ze tez jestes mama I kwartalu:)
powiedz mi czy to prawda ze dopiero miesiac przed zakonczeniem macierzynskiego ,mozna zlozyc pismo o przedluzenie go 4 nastepne tyg???

i co zrobia mamy z I kwartalu ktorym wygasa macierzynski przed ta ustawa???jak go przedluza?? to powinno byc automatycznie zalatwione przez zus....

wniosek o dodatkowy urlop macierzyński składa się nie później niż 7 dni przed rozpoczęciem tego urlopu.

Jeśli chodzi o drugie pytanie to nie ma opcji, aby kobiecie która urodziła 1 stycznia skończył się macierzyński przed wejściem ustawy w życie.
Jeśli urlop macierzyński rozpoczął się z dniem 1 stycznia to 20 maja skończył się podstawowy macierzyński w wymiarze 20 tyg...te mamy najpóźniej 14 maja powinny złożyć wniosek o dodatkowe 4 tygodnie i wtedy ten dodatkowy macierzyński skończy im się dnia 17 czerwca czyli w dniu wejścia ustawy w życie...i tego 17 muszą iść i złożyć kolejny wniosek o następne 2 tyg, bo wg nowej ustawy dodatkowy macierzyński będzie w wymiarze 6 tyg a nie tak jak jest teraz 4 :) czyli od 18 czerwca rozpoczną kolejne 2 tyg, które zakończą się 1 lipca...no i tego 1 lipca powinny napisać wniosek o 26 tyg urlopu rodzicielskiego :)

Nie wiem tylko jak rozwiążą sytuację, kiedy kobieta rozpoczęła macierzyński przed porodem, czyli np 27 grudnia, a urodziła w styczniu. Czy będzie miała skrócony rodzicielski o te parę dni?? nie mam pojęcia

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

CZEKAJ czekaj bo nie rozumiem....

mam dzialalnośc...urodzilam 15lutego..i mam podstawowy macierzynski ktory chce przedluzyc ile sie da,,
czyli konczy mi sie bodajze 4lipca....i moge go przedluzyc o 4 czy 6 tyg(od wrzesnia bedzie ta mozliwosc niby)
?
jesli o 4ry(miesiac) to skoncze w sierpniu....
i pozniej roczny macierzynski (matki I kwartalu) wejdzie w zycie to znow przedluze go na maxa... to zakoncze go w marcu czy kwietniu?
roczny macierzynski + 4 tyg przedluzony...

jak to wszystko pozalatwiam bede siwa... :wo:

Ostatnio zmieniony śr maja 22, 2013 11:59 am przez gajdunia, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

jeśli macierzyński rozpoczęłaś z dniem 15 lutego to 20 tyg kończy Ci się 4 lipca. 26 czerwca dajesz wniosek o dodatkowe 6 tyg, bo wtedy już będzie 6 a nie 4 tygodnie dodatkowego (ustawa ma wejść w życie 17 czerwca a nie we wrześniu) :) Czyli od 5 lipca do 15 sierpnia jesteś na dodatkowym macierzyńskim. 1 sierpnia powinnaś złożyć wniosek o 26tyg urlopu rodzicielskiego jeśli zamierzasz z niego korzystać :)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

gośk@ masz u mnie kawe :mrgreen: bede w Bydgoszczy u rodziny to Cie zaprosze;)

czy to skladanie wnioskow(terminy) maja znaczenie?
bo np teraz jeszcze o te 4 tyg nie moge zlozyc wniosku (ksiegowa powiedziala ze minimum miesiac przed wygasnieciem)
poczekam zatem tak jak mowisz do 17 czerwca zeby od razu o 6 tyg pisac:)
a pozniej dlaczego dopiero w sierpniu moge pisac o dodatkowy ten wyczekany przez Matki I kwartalu?
nie moge tego od razu zalatwic?

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

szczerze mówiąc to pierwsze słyszę aby wniosek o dodatkowy urlop macierzyński trzeba było składać miesiąc przed końcem podstawowego. W ustawie jest jedynie napisane, że nie później jak 7 dni przed rozpoczęciem urlopu się składa wniosek.

a o urlop rodzicielski to możesz napisać wniosek 17 czerwca nawet :) chodziło mi o daty kiedy najpóźniej musisz to zrobić :)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

pasia251 pisze:
zapytaj i napisz co się dowiedziałaś, bo ja też jestem ciekawa... na razie nigdzie żadnych informacji na ten temat nie ma, bo jeszcze to wszystko nie obowiązuje... mam nadzieję, że ZUS już wie :)

Byłam...
Pytałam...
i zgadnij? :)

pani powiedziała, ze cieżko jej cos powiedzieć, bo nie dostali jeszcze wytycznych jak to wszystko ma wygladać.
Jednak powiedziala, ze znajac nasze państwo raczej na takie możliwosci by nie liczyła :/
Bo w przepisie jest jasno napisane, ze "matki zatrudnione" (czy jakos tak) a jesli umowa sie skonczyła to nalezy sie sam zasiłek. Czyli macierzynski, nikt nie wspominał, zeby było coś takiego jak zasiłek rodzicielski :roll: :roll:

Kurcze. Miałam nadzieje, ze sie coś dowiem.
Mnie to w prawdzie nie dotyczy, ale takich matek z przedłuzona umowa do porodu jest pełno niestety :(

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Malgora tak właśnie myślałam...
z drugiej strony to i tak dobrze, ze po ustaniu zatrudnienia chociaż macierzyński płacą... a potem tak jak mówię - można jeszcze na bezrobotny iść... marne pocieszenie, ale zawsze jakaś kasa...

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

wiesz pasia lepszy rydz niż nic... zasiłek wcale taki niski nie jest, zalezy przez jaki czas go płacą, bo u nas cos mi sie o uszy obiło, ze tylko przez 3 miesiące po macierzyńskim, ale to tylko gdzieś mi świta, wiec nie wiem czy taka prawda.
No ale zawsze to nawet 3 miesiące z paroma groszami jakby nie patrzył.

Polityka prorodzinna... nic tylko dzieci rodzic :/

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

A tu jest opisane co i jak:
http://finanse.wp.pl/kat,1036071,title,Urlop-rodzicielski-w-praktyce,wid,15680034,wiadomosc.html?ticaid=110a85

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Cytuj:
Wydłużony, płatny urlop obejmie nie tylko rodziców zatrudnionych na etatach, ale wszystkich, którzy opłacają ubezpieczenie chorobowe, czyli także pracujących na umowach zlecenia i samozatrudnionych.

czyli z tego wynika, ze jesli umowa została przedłuzona do dnia porod to dluższy urlop takowej mamusi sie nie nalezy...

Dobrze rozumiem?

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

malgora83 pisze:
Cytuj:
Wydłużony, płatny urlop obejmie nie tylko rodziców zatrudnionych na etatach, ale wszystkich, którzy opłacają ubezpieczenie chorobowe, czyli także pracujących na umowach zlecenia i samozatrudnionych.

czyli z tego wynika, ze jesli umowa została przedłuzona do dnia porod to dluższy urlop takowej mamusi sie nie nalezy...

Dobrze rozumiem?

urlop jakikolwiek - macierzyński, wychowawczy, wypoczynkowy czy rodzicielski jest przywilejem pracowniczym - więc jak umowa wygasa to żadne urlop się nie należy...

jeżeli umowa była przedłużona do dnia porodu, to nie tylko urlop przedłużony się nie należy, ale nawet zwykły urlop macierzyński w podstawowym wymiarze...

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Ciekawa jestem jak to wyglada w przypadku kiedy np dziecko ma sie urodzic w sierpniu a umowa jest do końca września.
Czy w takim przypadku też lipa z rodzicielskim??

Własnie tak ze znajomą gadamy, bo ona ma termin na listopad a umowe do konca roku.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Malgora obawiam się, ze lipa w takim przypadku... będzie mogła wykorzystać tylko część urlopu macierzyńskiego i cały zasiłek....

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

No właśnie pasia, tak też myslałam, ale miałysmy nadzieje, ze może jednak.

Trwaja negocjacje z pracodawcą o przedłuzenie umowy, wiec mam nadzieje, ze jej sie uda.
Zwłaszcza, ze cały czas pracuje i na zwolnienie zamierza iść jak juz naprawde stwierdzi, ze nie ma siły.

Dzieki piękne.

W poniedziałek ide do ZUS sie wywiedziec jeszcze jakbym sie cos nowego dowiedziała to dam znać :)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

może jeszcze zmieni się interpretacja przepisów :)

Offline Wyświetl profil  

Prrr laseczki kochane. Urodziłam 26 stycznia, umowa była do 31 stycznia. Od 1 lutego przebywam na zasiłku w wysokości zasiłku z tyt. urlopu macierzyńskiego czy jakoś tak. :) Przelewy przychodzą z ZUSu. W środę byłam w ZUSie dopytać co i jak. Pańcia w okienku zapewniła, że dłuższy macierzyński należy się wszystkim, którzy mieli umowę o pracę (czy wygasła w trakcie macierzyńskiego, czy przedłużona do dnia porodu). Złożyłam wniosek o dodatkowe 2 tygodnie (bo miałam już wcześniej składane o 4 tygodnie wg starych przepisów) i o 18 tygodni rodzicielskiego (zostanie mi do wykorzystania 8 tyg, ale u mnie planowana jest przeprowadzka w inne miejsce na koniec roku, więc nie wiem czy od początku stycznia do pracy nie polezę, a skrócić rodzicielskiego wg pańci z okienka nie można). Także urlop macierzyński dla pracowników, zasiłek w wysokości urlopu macierzyńskiego dla tych co na garnuszku ZUSu. 25 lipca potwierdzę, czy dostałam rodzicielski. :)

AA i jeszcze mi mówiła, że po przedłużenie można przyjść ostatniego dnia przyznanego już urlopu. No ja będę się bała, więc gdzieś w połowie listopada pogonię do ZUSu. Co wcześniej i z głowy to lepiej - a potem zabraknie jednego dnia i dupa blada.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Gusia to daj znać, czy ci ten rodzicielski przyznali...
przedłożony macierzyński należy się również po wygaśnięciu umowy, ale jak pytałam ostatnio w Zusie w Opolu to mi panie powiedziały, ze rodzicielski się nie należy jak nie ma umowy...

bardzo możliwe jest, że oni jeszcze sami nie wiedzą, jak interpretować nowe przepisy...

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Pasia wychodzi na to ze sie należy wszystko ;)

Tydzien temu moja kolezanka urodziła i miała umowe do dnia porodu.
Ze urodziła po 17 czerwca (czyli po podpisaniu ustawy) złożyła wniosek o roczny urlop w wysokości 80%
Pani w ZUS powiedziała, ze nalezy jej sie przedłużony urlop bo w dniu porodu była zatrudniona.

Wiec chyba jednak nie taka lipa ;)

Oczywiscie wszystko wyjdzie w praktyce, bo wniosek został złozony, ale decyzji jeszcze nie otrzymała (nie wiem czy wogole jakas decyzja w formie papierowej bedzie)

W kazdym razie jak sie dowiem wiecej to oczywiscie napiszę ;)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]