Dzisiaj jest wt cze 09, 2026 5:58 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny!

skąd macie takie informacje? Ja dzwoniłam do "mojego" MOPS-u i powiedziano mi że przysługuje mi tylko jedno becikowe. Ojca dziecka nie podałam w akcie urodzenia (rodziłam 7 lipca b.r.). Według papierów dochód za zeszły rok miałam niższy niż 504 zł.
Kobietka w MOPS-ie nawet mnie nie zapytała o dochody, tylko powiedziała krótko że becikowe przysługuje jedno, na jedno dziecko. Więc jak to wkońcu jest???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Urodzę dziecko będąc jeszcze niepełnoletnia [ojciec dziecka też].
Co mi przysługuje?
Czyje dochody są tu brane pod uwagę?
Moje i chłopaka [których w ogóle nie ma], moich rodziców, a może rodziców ojca dziecka? I przez co to wszystko trzeba podzielić?
Na ten temat nie mogę znaleźć żadnych informacji :/...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Becikowe jest jedno - to giertychowe. Drugie, to dodatek do rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka - dlatego musisz złożyć wniosek o zasiłek rodzinny, żeby to dostać. Poproś Panią w MOPIS'ie o wniosek na ten zasiłek, wypełnij i jeśli spełniasz warunki, to dostaniesz.

Pozdrawiam

Maja

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzięki Maju za informację.
Może mi jeszcze któraś z Was powiedzieć jakie możliwe zasiłki mi przysługują?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

jupinka pisze:
dziewczyny, jest jeszcze inne rozwiazanie - możecie tymczasowo nie wpisywać ojca do aktu urodzenia dziecka, bo to można zrobić w dowolnym momencie później i np dzieki temu zostać obydwa becikowe. ja osobiście pobieram zasiłek dla samotnych matek bo tata Kacpra jest za granicą i w związku z tym nie został uznany, a na podstawie tego przysługuje mi zasiłek no i dostałam dwa becikowe. wiem , że osoby w trudnej sytuacji finansowej czasami robią tak, że dzieco jest nieuznane chociaż ojciec się go nie wypiera, żeby dostawać zasiłek ( ja dostaje 218zl miesięcznie, szaleństwo nie? starcza akurat na pampersy)
Trochę odnowię temat bo bardzo mnie to interesuje.
Kiedy w przypadku takiego "przekrętu" można najszybciej wpisac tatusia?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a czy przy staraniu sie o dofinansowanie do czynszu jak moj konkubent nie jest zameldowany u mnie to tez jego dochody sie licza??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zaninka liczą się dochody wszystkich zamieszkujących osób. Jeżeli nie jest zameldowany to możesz zaryzykować nie podanie jego dochodu, ale jeżeli w czasie jakiejś kontroli wyjdzie, że on mieszka to każą ci wszystko oddać.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ok, dziekuje pasia251 teraz juz bede wiedziala jak zrobic :)pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam.
Ja jestem w jeszcze innej sytuacji... Jestem po rozwodzie, mam dziecko, zasądzone alimenty i pracuje :). W maju 2012r. urodzę drugie dziecko, które mam z moim partnerem. O zasiłek rodzinny mogę się starać dopiero po urodzeniu drugiego dziecka (chodzi mi również o to drugie becikowe)?? Z tego, co piszecie to będę rozliczać się z partnerem i nasze zarobki będą się dzielić na 4 osoby,tak?
Proszę o odpowiedź i radę na pw jak mam obliczyć, czy nasze dochody nie przekraczają 504zł na osobę

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]