Dzisiaj jest wt cze 09, 2026 5:58 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 57  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

żabka25 pisze:
Fragila pisze:
Do kasia1600 - jeśli zwolnienie lekarskie jest związane z ciążą to zawsze płatnikiem jest ZUS.

Wydaje mi sie ze nie masz racji, ja pracuję w budżetówce i byłam na zwolnieniu przez ponad 2 m-ce i przez ten dostawałam pieniązki od pracodawcy. Dodam że u nas za każde zwolnienie płaci sie 100 %

Już doczytałam w internecie,ze pierwsze 33dni chorobowego w roku wypłaca pracodawca a potem już Zus :wink: no izwolnienie zwiazane z ciążą zawsze płatne jest 100%.Dziękuję za odpowiedzi.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

kasia1600 pisze:
żabka25 pisze:
Fragila pisze:
Do kasia1600 - jeśli zwolnienie lekarskie jest związane z ciążą to zawsze płatnikiem jest ZUS.

Wydaje mi sie ze nie masz racji, ja pracuję w budżetówce i byłam na zwolnieniu przez ponad 2 m-ce i przez ten dostawałam pieniązki od pracodawcy. Dodam że u nas za każde zwolnienie płaci sie 100 %

Już doczytałam w internecie,ze pierwsze 33dni chorobowego w roku wypłaca pracodawca a potem już Zus :wink: no i zwolnienie zwiazane z ciążą zawsze płatne jest 100%.Jeżeli zaklad pracy zatrudnia powyżej 10 osób to takze chorobowe dostaje się od pracodawcy-w moim przypadku gdy zatrudnionych jest ponizej 10osób chorobowe wypłaca Zus. Dziękuję za odpowiedzi.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam,
ja też mam problem..
zacznę od początku.. jestem zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony od dnia 5 kwietnia, oczywiście jestem w ciąży :)
pracowadca oczwyście nie był świadomy tego gdy mnie zatrudniał.
w związku z tym, że nie czułam się najlepiej poszłam na zwolnienie chorobowe dnia 26 kwietnia (byłam wtedy w 13tc) do 11 maja.. oczywiście załapałam się na okres wyczekiwania, bo nie byałam zatrudniona cały miesiąc.. ale ja nie o tym...
chodzi o to, że chciałabym iść na zwolnienie od 6 czerwca (wtedy mam wizytę u lekarza), czuję się średnio i moja praca polega na siedzeniu przy kompie przez 8 godznin, firma prywatna o wyłączeniu kompa po 4 mogę se pomarzyć.. i dlatego chciałabym iść na to zwolnienie, ale obawiam się zusu.. tyle się nasłuchałam i w ogóle.. możesz mi coś doradzić??

jakby nie patrzeć zależy mi na kasie a nie chciałabym się po sądach ciągać..

czekam na odpowiedź.. pozdrawiam i dzięki

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam serdecznie.

Mam malutkie pytanie odnośnioe wynagrodzenia po pierwszych 33 dniach zwonienia w ciązy. Wiem ze za pierwsze 33 dni wynagrodznie płaci jeszcze pracodawca. Chodzi o to w jaki sposób je nalicza? Czy średnia z ostatnich 12 misięcy czy to co jest na umowie?
Bo rozumiem, że Zus nalicza srednią z ostatnich 12 miesięcy?

Z góry dziękuję za odpowiedż i pozdrawiam:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam :) Mam następujący problem:
Pracuję w firmie 6 lat ale dopiero od sierpnia zeszłego roku jestem zatrudniona na pełen etat. Chaiałabym się zapytać, czy w moim przypadku średnia też będzie liczona z ostatnich 12m-cy, czy od momentu, kiedy przesłam na pełen wymiar czasu pracy? Chodzi mi oczywiście o średnie wynagrodzenie w momencie przejścia na zwolnienie i potem urlop macierzyński
Podrawiam i dziękuję
Kasia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam,
mam pytanie na które może mi odpowiecie. Jestem w 39 tc, termin porodu mam na 2.06. Umowe w pracy mam do dnia porodu, ale już od 27.05 będę na wcześniejszym urlopie macierzyńskim, ponieważ kończy mi się świadczenie rehabilitacyjne. zastanawia mnie czy będę mogła w tej sytuacji pójść na urlop wychowawczy?
Jeżeli któraś z Was się orientuje to proszę o odpowiedż

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Fragila masz pw

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

ficca nie będziesz mogła przejść na urlop wychowawczy ponieważ jak napisałaś umowa kończy ci się w dniu porodu. Nie wiem jak sytuacja będzie wyglądać w twoim przypadku czy przedłużą Ci umowę czy nie. Urlop wychowawczy może wziąść osoba, która jestw stosunku pracy czyli jest poprostu zarejestrowanym pracownikiem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

agagag nie wiem jak pracownicy Twojego Zusu podchodzą do zwolnień w czasie ciąży. Wiem, że w moim zakładzie pracy sporadycznie to się zdarza.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

wkleje tutaj swojego posta moze szybciej mi odpowiesz:)
fragila weź mi powiedz jak mam umowe do 31.03 .2008 w miedzy czasie urodze i dostane macierzynski a pozniej wychowawczy- to wiem,ale mam pytanie czy moze mi pracodawca przedluzyc umowe tak zebym mogla byc dluzej na wychowawczym?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

Oczywiście, że może Ci przedłużyć umowę. Jak jest w porządku to napewno tak powinien zrobić. To zależy od podejścia osoby do sprawy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam,

no to i ja zapytuję, bo się w tym wszystkim nie orientuję J
1. Jestem w 21 tc. Mam umowę na czas nieokreślony. Byłam już 3 tyg. na zwolnieniu (w maju) w czerwcu planuję 2 tyg. zwolnienia. Czy te zwolnienia się sumują czy nie?? I kto mi potem wypłaca wynagrodzenie pracodawca czy ZUS? Zupełnie się nie znam na tej polityce.

2. I kolejne pytanie.
Jakie przysługują mi zasiłki po porodzie. Skoro mam umowę na czas nieokreślony. Mąż jest naukowcem i jeszcze nie ma umowy o pracę, wiec nie jest pracownikiem etatowym. Nie otrzymuje wynagrodzenia na uczelni. Czasami ma jakieś prace zlecone. Ale nie ma opłacanych żadnych składek. Czyli jest tak jakby ubezpieczony (zdrowotnie) na mnie. Po porodzie dochód na jednego członka rodziny będzie wyższy niż określony w ustawie. W związku z tym czy przysługują mi jakieś zasiłki skoro jestem (teoretycznie) jedynym żywicielem rodziny???

3. I jeszcze jedno – głupie, ale odpowiedzi na nie też nie znam.
Czy na urlopie wychowawczym mam opłacane jakieś składki i czy dostaję jakieś wynagrodzenie?? Jak to jest???

Wielkie dzięki za pomoc

pozdrawiam
damar

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

ok to fajnie, bo widzisz gdzies słyszałam,ze nie może jej przedłuzyc jak juz bede na wychowawczym, ale jezeli jest tak jak Ty mówisz to sie ciesze

Offline Wyświetl profil  

Witam serdecznie.
Mam problem z szefem . Pracuje w prywatnym gabinecie rehabilitacji Teraz jestem w 11 tygodniu ciązy. Musialam powiedziesz juz o tym w gabinecie zeby odsuneli mnie od sprzetu (pola magnetycznego, ultradzwiekow, lasera. Nie musze isc na zwolnienie poniewaz mamy osobna salke do cwiczen i tam moge spokojnie pracowac tylko przy cwiczeniach. Tymczasem moj szef stwierdzil ze powinnam isc na zwolnienie lekarskie .... czyli na utrzymanie zusu, on natomist zatrudni na moje miejsce osobe na zupelnie inna umowe , zeby nie placic zusu takiego jak mi placi, wrecz stwirdzil ze na tej sytuacji zaoszczedzi... Prosze mi podpowiedziec, co powinnam zrobic . Nie chce isc na zus bo bede dostawala mniej pieniedzy (mamy system procentowy) a teraz czuje sie w pracy okropnie ,jakbym byla niepotrzebna , CZy jesli poszlabym za zwolnienie , jak udowodnic ze bylo to pod przymusem...
Okropnie sie z tym czuje.
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

dotkad pisze:
Witam serdecznie.
Mam problem z szefem . Pracuje w prywatnym gabinecie rehabilitacji Teraz jestem w 11 tygodniu ciązy. Musialam powiedziesz juz o tym w gabinecie zeby odsuneli mnie od sprzetu (pola magnetycznego, ultradzwiekow, lasera. Nie musze isc na zwolnienie poniewaz mamy osobna salke do cwiczen i tam moge spokojnie pracowac tylko przy cwiczeniach. Tymczasem moj szef stwierdzil ze powinnam isc na zwolnienie lekarskie .... czyli na utrzymanie zusu, on natomist zatrudni na moje miejsce osobe na zupelnie inna umowe , zeby nie placic zusu takiego jak mi placi, wrecz stwirdzil ze na tej sytuacji zaoszczedzi... Prosze mi podpowiedziec, co powinnam zrobic . Nie chce isc na zus bo bede dostawala mniej pieniedzy (mamy system procentowy) a teraz czuje sie w pracy okropnie ,jakbym byla niepotrzebna , CZy jesli poszlabym za zwolnienie , jak udowodnic ze bylo to pod przymusem...
Okropnie sie z tym czuje.
Pozdrawiam

nie udowodnisz ze pojdziesz pod przymusem
jedyne co to nieprzyjemnosci moze miec jeszcze lekarz ktory wyda Ci zwolnienie.
chcesz pracowac to pracuje, przeciez ze schodow Cie nie zruca
jest jeszcze tylko jedna sprawa - teraz w ciazy powinnas bardzo dbac o siebie i sie nie stresowac a czy jest to mozliwe w takiej atmosferze w pracy?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

powiedz mi jak jest z tym zwolnieniem i ZUS`em bo mój kierownik tu wykombinował żebym szła na zwolnienie juz od lipca albo sierpnia i nie wracała już do pracy, a potem szła sobie na macierzyński i wychowawczy jak chce!

co myślisz?? a ZUS sie do mnie nie przyczepi że ciąża nei wiem nie jest zagrożona itd

termin porodu mam na 13.01.08

DODANE
a tak pozatym jak mam umowe na stałe na czas nieokreslony to jak pojde na zwolnienie to mi płaci zus czy pracodawca??

Ostatnio zmieniony wt maja 29, 2007 3:42 pm przez Josephine, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Widze ze tutaj znacie sie na rzeczy troszke... to może i mi pomorzecie.. ;-)

Obecnie jestem zarejestrowana jako bezrobotna (bez prawa do zasilku..), mieszkam z rodzicami, mam 24 lata, jestem na ich utrzymaniu.. W lipcu urodze córcie... No i mam pyt... czy moge liczyc na jakakolwiek pomoc...? Tata małej chce ją uznać i w miare mozliwości będzie pomagał, wiec nie mam za miaru jak narazie pozywac go o alimenty (czy to oznacza ze nie przysluguje mi zasilek dla samotnej mamy..?) Słyszałam też o ewentualnej pomocy jednorazowej z mopsu, ale nie jestem w stanie udokumentowac zadnych moich dochodow z ubieglych lat (tak naprawde ich nie bylo..) czy mam jakąś szanse na jakakolwiek pomoc finansową..?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Fragilko kochana . mam pytanie. jestem na stazu ktory trwa 6 miesiecy , dopiero go zaczelam. czy jak pojde na L4 to mają prawo mnie zwolnic gdy dowiedza sie o ciąży??? i czy bedac na L4 do konca ciąży to dostane papier ze ukonczylam staż. prosze pomoz. dzieki z gory :D :) :P :P :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja też mam pytanko. Pracuję 9 miesiąc- na umowę zlecenie, mam ją podpisaną do konca sierpnia (termin porodu mam na połowę sierpnia). Pracodawca opłaca mi wszystkie składki- zdrowotne, chorobowe itd. Jestem w 29 tygodniu ciąży. Mam pytanie- jeżeli pójdę np na zwolnienie do końca ciąży to pracodawca (zleceniodawca) oczywiście ma prawo mnie zwolnić kiedy tylko mu się podoba. Ale czy dobrze myślę, że skoro składki były odporowadzane ponad wymagane 180 dni- to powinien mi przysługiwać zasiłek chorobowy. A po skonczeniu jego mogłabym liczyć na macierzyński?
Dziękuję serdecznie wszystkim, którzy cokolwiek odpiszą mi na moje pytanko Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mam pytanko...Ja zarabiałam będąc w ciązy 1000zł netto, a pracowałam przed zajściem z ciągłością 1,5 roku, umowa na czas nieokreślony, 10.06 kończy mi się urlop macierzyński, i chcę iść na wychowawczy. Zaczęłam starania o zasiłek, bo mój mąż zarabia 980zł netto , ale "oni" mi mówią, że będą wyliczać średnią z tamtego roku! Po co, kiey ja teraz już nie będę zarabiać, a kiedyś to było kiedyś? Mówią, że mam napisać coś o "utraconych dochodach". Czy mogę nie dostać zasiłku? Z góry dzięęęęęeki wielkie

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 57  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]