Dzisiaj jest pn kwie 27, 2026 4:27 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Witam wszystkich!
Mam pytanie obecnie przebywam na urlopie macierzyńskim do 2 lipca a potem to wakacje .Zachorowałam na ospę , czy jak wezme zwolnienie teraz to przedłuzą mi urlop macierzyński?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam. Czy któras z Was mogłaby mnie oświecić? Jestem nauczycielem mianowanym i pracuję na umowie na czas okreslony na rok do 31.08.2008 r. Termin porodu mam na 6 września. Moja pani dyrektor powiedziała mi, że umowę przedluży mi tylko do dnia porodu, no bo musi, natomiast potem się rozstaniemy, bo to dla niej kłopot mnie zatrudniać, zwłaszcza, że po macierzyński chciałam wrócić do pracy, a ona musiałaby w połowie roku zmieniać nauczyciela, a przede wszystkim kogoś znaleźć na zastępstwo na pół roku co graniczy z cudem (bo "w jej szkole to musi być osoba wysoko wykwalifikowana"). I mam takie pytanie: z tego co wiem, nauczyciel mianowany powinien być zatrudniony na umowę na czas nieokreślony, chyba, że jest to zastępstwo, ale w moim przypadku nie jest. Co więcej, nie było żadnych powodów, żeby mi takiej umowy nie dać, poza tym, że pani dyrektor na wszelki wypadek wolała mnie rok sprawdzić i nie kupować "kota w worku", a teraz wyszło jak wyszło. Wiedziałam o tym, ale jakos głupio mi się było kłócić na dzień dobry, bo przeciez wogóle mogła mi podziękować. Czy teraz mam szanse coś z tą umową zrobić?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kubika dyrektorka nie miala prawa podpisywac z Toba takiej umowy! Owszem masz szanse duze pracowac tam nadal tylko jaka atmosfere zafunduje Ci dyrka to inna sprawa. Jeśli chcesz tam nadal pracować to idz do niej i porozmawiaj, poniewaz nawet jeśli umowa jest na czas okreslony a zawarta jest z nauczycielem mianowanym czyli na podstawie mianowania to automatycznie staje sie umowa na czas nieokreslony. Gwarantuje Ci to Karta Nauczyciela chyba ze to szkoła prywatna :( to niekoniecznie KN obowiązuje.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mam umowę na czas określony do końca sierpnia b.r. i wiem już, że nie będzie przedłużona z powodu braku godzin. stramy się o dzidzię i do tej pory myślałam, że nawet jak ostatniego sierrpnia L4 zaniosę to będę mieć przedłużoną umowę do porodu. czytając wasze posty mam wątpliwości bo piszecie coś o tym, że trzeba być w przynajmniej 3 m-cu jak się kończy umowa?? czy może mi to ktoś wyjaśnić, bardzo proszę. co jeśli zajdę w ciążę na wakacjach? nie przedłużą? zostanę na lodzie bez grosza :( ??? bo przecież nikt nie zatrudni ciężarnej (a teraz z miejsca pytają na rozmowie czy nie jest pani w ciąży, lub czy nie planuje pani dziecka)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam ponownie. Widzę, że wątek się rozwija, ale do rzeczy.
kubika-skoro Twoje "Pani" dyrektor chce być taka poprawna prawnie( przedłuży , bo musi), to możesz ją poinformować, że musi to ona Cię zatrudnić
na podstawie mianowania, a jeśli chce Cię zwolnić, to musi mieć na to zgodę związków i musi wypłacić Ci sowitą odprawę, a co jeszcze to będziesz matką wracającą do pracy, więc raczej wg prawa zwolni innego pracownika niż nie przyjmie Ciebie. Postrasz sądem pracy, rzecznikiem praw obywatelskich < Matą Boską i jeszce innymi indtytucjami, wtedy kobieta zmięknie i przydzieli z godzin dyrektordkich chociażby nie wiem co. Nie daj się kobiet. Aaaa i zarządaj wszystkiego na piśmie z uzasadnieniem. Wtedy dyrektorzy za przeproszeniem mają w portkach, bo pismo można w sądzie przedstawić jako dowód,
ania0021-najpierw się postarajcie o dzidzinkę, a potem przedstaw zaświadczenie w pracy. To nie prawda, ze trzeba ileś tam być w ciąży, żeby przedłużyli Ci umowę. Albo jesteś w ciąży, albo nie. W naszym durnym państwie życie zaczyna się od poczęcia. W Twoim przypadku to jest atut. Powodzenia, bo to nie zawsze wychodzi tak jak się chce.

Jeśli macie do mnie pytania to proszę na priva. Pocztę odbieram codziennie, a na forum ostatnio rzadko zaglądam. Pozdrawiam wszystkie zaciążone i starające się nauczycielki. Nie dajcie się dyrektorom. Ja się nie poddałam i wygrałam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Słyszałam, że wysokość L 4 ciążowego to średnia za jakiś okrez. Może ktoś wie, ża jaki? Na forach int. sa różne informacje.

Jeśli teraz mam mniej godzin niz w ubiegłym roku szk. a chcem iśc już na L 4 czyli powinno ono wynosić więcej niż obecna pensja?

Co jeśli umowa o prace jest przedłużona tylko do czasu porodu? Słyszałam, że macierzyński nalezy się z zusu, ale trzeba samemu złożyć coś tam do zusu a nie do pracodawcy, może ktoś się orientuje?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam. Odpowiem tylko na część Twojego postu , ponieważ nie orientuję się w sprawach macierzyńskiego z ZUS. Ciekawa jestem natomiast jaki masz stopień awansu, bo to w przypadku formy zatrudnienia ważne.
Wysokość L 4 jest średnią z poprzednich ( sprzed L4) 12 miesięcy, czyli będziesz dostawała więcej niż byś zarobiła w tym roku, bo masz mniej godzin. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to chętnie na nie odpowiem. Powodzenia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jestem n-lem mianowanym, ale mam już cały etat w innej szkole i umowę na czas nieokreślony.
Zadawałam Ci juz pytanie na priva w swojej sprawie.
Kontaktowałam się z prawnikiem i powiedziano mi, że w takiej sytuacji nalezy mi się przedłużenie umowy do porodu. Dyr nie chciała się zgodzić, ale musiała, jestem pod ochroną jako kobieta w ciąży, ale chce mi dac godzinę mniej, jednak na to potrzebna jest moja zgoda. Chyba się zgodzę, bo nie chcę problemów a nie wiadomo, czy kiedys nie będe szukac tam pracy, chcę w zgodzie odejść, tym bardziej, że jeśli odejdę we wrześniu na L4 a liczy się średnia z ostatnich 12 m-cy to i tak ta godzina nie bedzie miała dużego znaczenia, macierzyński będzie wyliczany na podst. tych samych m-cy? tych sprzed zwolnienia?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tak, macierzyński nie różni się niczym od L4 jeśli chodzi o finanse. Powodzenia i przepraszam, że nie pokojarzyłam , że już miałyśmy kontakt.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam.

Przeglądnęłam wszystkie posty, ale nie znalazłam tego wątku.

Jestem nauczycielem kontraktowym, zaczęłam 4. rok pracy w szkole, który jest tym jednocześnie 1. rokiem pracy w nowej szkole. Obecnie jestem w 13 t.c. i na razie pracuję.
W poprzedniej pracy złożyłam wypowiedzenie i nową zaczęłam 1.09 bez dnia przerwy. Czyli mam zachowaną ciągłość pracy. Dostałam umowę na czas nieokreślony. Moje pytania są takie:

1. ile trzeba przepracować w nowym miejscu pracy, aby móc pójść na L4? (czy w ogóle jest jakis obowiązkowy okres, np. 30 dni)

2. ile pieniędzy dostałabym na L4, biorąc pod uwagę fakt, że teraz mam 24 h plus 3 h stałego zastępstwa plus nadgodziny, a w poprzedniej pracy miałam tylko 18h?

3. czy wynagrodzenie na L4 liczy się ze wszystkimi nadgodzinami, tzn. jest to średnia z wynagrodzenia zasadniczego plus 18h plus 6 nadgodzin plus 3h zastępstwa, czy tylko średnia z wynagrodzenia zasadniczego z 18h?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witajcie!!
Czytam, szukam i doszukać się nie mogę, dlatego zapytam.
Jestem w 35 tygodniu ciąży, termin rozwiązania 23 października. Jeśli Dzidzia urodzi się w terminie, macierzyński skończy mi się 26 lutego plus zaległy urlop wypoczynkowy (całe wakacje byłam na L4) Policzyłam sobie, że do pracy miałabym wrócić około 9 kwietnia. W mojej szkole praktykowane jest coś takiego, że jeśli kobieta wraca z macierzyńskiego i do końca roku szk. zostaje niewiele (1-3 mies.) dyrektor proponuje jej, by poszła na zwolnienie, bo "to się przecież nie opłaca wracać na koniec roku".
Problem polega na tym, że nie chciałam wracać do pracy w tym roku szkolnym, bo wiązałoby się to z długim dojazdem, a tego chciałabym uniknąć. Poza tym chciałabym posiedzieć troszkę dłużej z moją Dzidzią. Chcę zmienić pracę, od września 2009 rozpocząć pracę w innym miejscu i tu moje pytanie - co będzie dla mnie lepszym wyjściem:

1) pójść na bezpłatny wychowawczy, w trakcie którego mam prawo do złożenia wypowiedzenia; pytanie: czy mogłabym pójść jedynie na 3 miesiące, by normalnie mieć płacone za czas wakacji?

2) pójść na zwolnienie do końca czerwca, na którym miałabym płacone 80%, a potem normalnie przejść przez wakacje, ze 100% pensji. Jak w tym wypadku musiałabym postąpić z pracodawcą, by wyjść na tym dobrze, chcąc złożyć wypowiedzenie?

Proszę, pomóżcie!! Sprawa ta nie daje mi spokojnie oczekiwać na Maleństwo.
Z góry gorąco dziękuję :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć.
1. Totalnie bez sensu
2. Zawsze możesz iść na L4, ale pamiętaj, że mogą Cię z ZUS sprawdzić i niestety bardzo często sprawdzają po macierzyńskim i odwołują z L4. Taka przestroga, bo moje koleżanki też próbowały i niestety były odwoływane.
3. Możesz iść na opiekę i mieszać to z L4.
Nie wiem, jak długo pracujesz i jakie masz układy z dyrekcją - od tego zależy okres wymówienia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Olcia22 pisze:

Nie wiem, jak długo pracujesz i jakie masz układy z dyrekcją - od tego zależy okres wymówienia.

W tej szkole pracowałam 2 lata, potem rok gdzie indziej, i od roku znów pracuję w tej szkole. W sumie rozpoczął się czwarty.
Gdy w zeszłym roku wróciłam, dostałam umowę na czas nieokreślony, jestem nauczycielem kontraktowym.
Z dyrekcją układów żadnych specjalnie nie mam, jednak z dyrektorem żyję OK.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Więc pogadaj z dyrektorem, powiadom go w maju o tym, że chcesz zakończyć współpracę ( wtedy dyro nie będzie miał pretensji, że jak robił plany na następny rok szkolny , to go nie poinformowałaś) i złóż wypowiedzenie miesiąc przed końcem wakacji ( czyli w lipcu) za porozumieniem stron. A i tak wtedy będziesz czynnym pracownikiem, więc w niczym Ci to nie przeszkadza.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Olcia22 pisze:
Cześć.
1. Totalnie bez sensu
2. Zawsze możesz iść na L4, ale pamiętaj, że mogą Cię z ZUS sprawdzić i niestety bardzo często sprawdzają po macierzyńskim i odwołują z L4. Taka przestroga, bo moje koleżanki też próbowały i niestety były odwoływane.
3. Możesz iść na opiekę i mieszać to z L4.

W kwestii wychowawczego o którym pisałam w punkcie 1. miałam na myśli dwie rzeczy:

a) czy dobrym pomysłem jest pójście na wychowawczy ogólnie? bo wiem, że będąc na takim urlopie, bez przeszkód mogę rzucić pracodawcy wypowiedzeniem, a wtedy urlop wych. kończy się z dniem końca wypowiedzenia (np. z końcem roku szk.)

b) czy jest możliwość wzięcia urlopu wychowawczego jedynie na 3 miesiące (przypominam, że termin powrotu do pracy mam na mniej - więcej początek kwietnia) a więc do końca czerwca, tak by przez wakacje płacili mi już normalnie??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

meri79 przeczytaj punkt 3 i 4.
Karta Nauczyciela
"Art. 67a. 1. Z wnioskiem o udzielenie urlopu wychowawczego nauczyciel występuje do organu, który nawiązał z nim stosunek pracy.

2. Wniosek o udzielenie urlopu wychowawczego powinien być zgłoszony co najmniej na 1 miesiąc przed wskazanym terminem rozpoczęcia tego urlopu.

3. Termin zakończenia urlopu wychowawczego powinien przypadać na dzień poprzedzający rozpoczęcie roku szkolnego; w takim przypadku termin udzielonego urlopu ulega odpowiedniemu skróceniu, a na wniosek nauczyciela - odpowiedniemu przedłużeniu.

4. Przepis ust. 3 nie ma zastosowania, jeżeli urlop wychowawczy został udzielony w wymiarze nieprzekraczającym 1 miesiąca.

Art. 67b. Nauczyciel może zrezygnować z udzielonego mu urlopu wychowawczego:
1) w każdym czasie - za zgodą organu udzielającego urlopu,
2) z początkiem roku szkolnego - po uprzednim zawiadomieniu organu udzielającego urlopu, co najmniej na 3 miesiące przed zamierzonym terminem podjęcia pracy.

Art. 67c. 1. W przypadku wykorzystywania urlopu wychowawczego nauczyciel nabywa prawo do urlopu wypoczynkowego z dniem rozpoczęcia ferii szkolnych przypadających po zakończeniu urlopu wychowawczego.

2. Nauczycielowi, który w związku z rozpoczęciem urlopu wychowawczego nie mógł wykorzystać przypadającego w okresie letnich ferii szkolnych urlopu wypoczynkowego, do którego nabył prawo - termin zakończenia urlopu wychowawczego powinien przypadać na koniec zajęć szkolnych. "

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Rozpoczęłam urlop macierzyński, , czy po skończeniu będzie można wydłużyc go o 2 tyg. ferii, podczas, których będę na macierzyńskim? Będę wdzięczna za odpowiedź.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

akrim pisze:
Rozpoczęłam urlop macierzyński, , czy po skończeniu będzie można wydłużyc go o 2 tyg. ferii, podczas, których będę na macierzyńskim? Będę wdzięczna za odpowiedź.

niestety nie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam.

Mam pytanie dotyczące awansu zawodowego.
Czy będąc na finiszu urlopu wypoczynkowego (który będzie po urlopie macierzyńskim we wrześniu i zaraz po którym wracam do pracy) mogę złożyć wniosek o rozpoczęcie stażu na nauczyciela mianowanego? Czy istnieje taka możliwość?
Wiem, że taki wniosek należy złożyć mniej więcej do 15-20 września, a z moich obliczeń wynika, że wrócę do pracy po 20 września.

Pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej.

Dziewczyny bardzo prosze o pomoc bo szukam, czytam i całkiem sie pogubiłam :( a czas leci i musze odpowiednie wnioski złozyć..

Hanka urodziła się 28 czerwca 2008 r.
*Do jakos 17 listopada byłam na macierzyńskim
*Potem zaległy urlop
*przerwa świateczna
*od 5 stycznia przez dwa tygodnie L4 ( a właściwie opieka nad cho0rym dzieckiem),
*ferie
*potem 5 dni zaległego urlopu
* teraz 6 dni L4 (opieka nad chorym dzieckiem)

i teraz tak .. chcę dobrac jeszcze tydzien opieki i zostało mi 5 dni zaległego urlopu

nie wiem ile w ten sposób uda mi się pociagnąc.. ale dyrekcja wie że w tym roku szkolnym nie wróce do pracy - dopiero od września. Chce wziąż wychowawczy. Kadrowa powiedziała mi że MUSZĘ do końca sierpnia.. ale doczytałam co nieco że jesli przysługuje mi wypoczynkowy to wychowawczy mogę wziąć no do końca czerwca..
tylko czy w moim przypadku za ten rok przysługuje mi wypoczynkowy??
Mogę wypisac wniosek o wychowawczy do końca czerwca/ewentualnie lipca??

to bardzo dla mnie ważne. dziekuje

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]