Dzisiaj jest pn kwie 27, 2026 4:27 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Czytam i czytam... i wiele wspólnych wątków odnajduję w Waszych wypowiedziach... jednak wciąż spory mętlik w głowie :D Mam pytanie i czy któraś w Was mogłaby choć trochę rozwiać moje wątpliwości? Otóż jestem nauczycielem kontraktowym, mam umowę na czas określony do 31.08.2009 (czyli do końca przyszłego roku szkolnego). We wrześniu mam rozpocząć awans na nauczyciela mianowanego. Planujemy ciążę (wciąż jeszcze w planach :D ) - ale chcemy zajść w ciążę jeszcze w tym roku. Czy będzie przysługiwał mi urlop macierzyński i wychowawczy, gdybym zaszła w ciążę powiedzmy w 1. połowie tego roku? Co z moim awansem? Zostanie przerwany wtedy? Gdybym urodziła jednak dopiero tuż przed wygaśnięciem umowy (31.08.2009), to czy urlop wychowawczy mi wtedy przysługuje?
Pomóżcie!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jejciu, trochę mnie nie było, a tu tyle pytan i żadnych odpowiedzi... HHHEEEELLLOOOOOO, czy tylko ja tu jestem?

Dość żartów. Sprawy są poważne, a kobiety zwłaszcza ciężarne nie mogą się denerwować.

Stokrotka9-całkowicie bezprawnie masz umowę na czas określony. KN wyraźnie informuje, że nauczyciel kontraktowma umowę na czas nieokreślony. Jeśli chodzi o awans, to jeśli przerwa w odbywaniu stażu będzie dłuższa niż rok, to faktycznie zostaje on przerwany, a jeśli nie bedzie pelnego roku, to się go przedłuża o ten okres. W praktyce wygląda to tak, że są dziewczyny, które chorują po 3 tygodnie w misiącu i nawet nie muszą tego "odrabiać".
Urlopy Ci się należą, ponieważ wg. prawa Powinnaś mieć umowę na zas niokreślony.
ignisfatuus- nie wiem, czy już nie znalazłaś, ale odpowiem. Odbierzesz sibie 8 tygodni

Olora i asia_m-pewnie już wszystko wiecie, więc nie będę się produkować

Ostatnio zmieniony pn sty 28, 2008 8:42 pm przez Olcia22, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mam pytanie do mam nauczycielek. Obecnie kończy mi się 13 tydzień urlopu macierzyńskiego (ja to szybko leci!). Przed porodem byłam na zwolnieniu lekarskim, także przez całe wakacje. Z tego co się orientuję należy mi się zaległy urlop wypoczynkowy - 6tygodni za okres wakacji. Czy muszę składać jakieś podanie do dyrekcji?Jeśli tak, to co właściwie mam tam napisać "....urlop wypoczynkowy za okres..." no właśnie..jaki? Powinnam tam wpisać: za okres wakacji, 6 tygodni czy datę?Na zwolnienie lekarskie przeszłam zaraz po zakończeniu roku szkolnego - 25 czerwca. No i kiedy się składa takie podanie?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witajcie dziewczyny, jestem tu nowa!

Jestem nauczycielem mianowanym, na l4 jestem od 4 stycznia, obecnie jestem w 26 tygodni ciązy. Mam takie wątpliwości, czy do średniej z 12 miesięcy zalicza się tylko podstawę, czy również nadgodziny, dodatki: wychowawczy, wiejski, motywacyjny, stażowy, mieszkaniowy i wychowawstwo oraz trzynastki, bony na święta itd również.

I jeszcze jedno, umowę na czas nieokreślony mam na 14/ 18 ale od września do końca sierpnia mam na pełen etat. co się stanie z tą umową z dniem 1 września, pytam bo będę jeszcze na urlopie macierzyńskim? a gdy wrócę do pracy to pensum mi też nie będą mogli zmniejszyć z 14/18 prawda?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witajcie nauczycielki, poszukuje odpowiedzi na bardzo wazne dla mnie pytanie. Czy po urlopie macierzyńskim, muszę czy mogę odebrać zaległy urlop wypoczynkowy zaraz po macierzyńskim (czyli wakacje w moim przypadku). Jestem nauczycielem mianowanym i od 20 listopda przebywam na zwolnieniu. Muszę wrocic do pracy przed uplywem roku, zeby nie starcic dwoch lat stazu. Wyrobie się z macierzyńskim, pod warunkiem, że nie bede musiała od razu odbierac zaleglego urlopu wypoczynkowego. czy moge odbierac go sobie na po tygodniu, po dwa, albo poprosić o ekwiwalnet pieniężny. Jutro ide na rozmowe z dyrektorem więc to sprawa pilna.
Liczę na wasza pomoc. Dziekuję z góry

Offline Wyświetl profil  

Witam, proszę o pomoc - nie wiem jak wygląda sytuacja prawna - zazwyczaj w miesiącu sierpniu wypada egzamin na mianowanego a ja od końca czerwca prawdopodobnie pójdę na zwolnienie związane z ciążą, w czerwcu kończę staż i jestem gotowa do egzaminu. Co ze zwolnieniem? Przesuwa się o okres zwolnienia? Wziąć zwolnienie do dnia poprzedzającego datę egzaminu i po egzaminie je kontynuować? Zależy mi na zwolnieniu w trakcie wakacji by później jak najdłużej być z maleństwem. Proszę o odpowiedź drogie Panie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mam pytanie, bardzo zależy mi na szybkiej odpowiedzi. Od 4 listopada jestem na urlopie wychowawczym do 9 marca. Na wakacjach byłam na zwolnieniu lekarskim - dostałam 6 tygodni urlopu do wykorzystania. Co z feriami zimowymi? Czy jak sie przebywa wtedy na macierzyńskim można odebrać te 2 tygodnie? W kadrach mi powiedzieli, że te 2 tygodnie mi się nie należą i mam wrócić do pracy 19 kwietnia. Wydaje mi się że w KN jest to jasne napisane..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja też mam ważne pytanie: jestem zatrudniona w ramach zastępstwa do sierpnia 2008 roku, poród przypada na kwiecień 2008 r., jak kto wygląda z macierzyńskim, wakacjami i czy później mam szansę na jakąś pomoc z MOPSu?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

Jokon80 nie wiem co "mówi" o tym konkretnie KN :oops: , ale z doświadczenia własnego mogę Ci powiedzieć, że pewnie w kadrach mają rację. Ja dwa razy w czasie ferii byłam na macierzyńskim i nie został mi on przedłużony o ferie. Aż muszę zajrzeć do KN.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

jokon80 pisze:
Mam pytanie, bardzo zależy mi na szybkiej odpowiedzi. Od 4 listopada jestem na urlopie wychowawczym do 9 marca. Na wakacjach byłam na zwolnieniu lekarskim - dostałam 6 tygodni urlopu do wykorzystania. Co z feriami zimowymi? Czy jak sie przebywa wtedy na macierzyńskim można odebrać te 2 tygodnie? W kadrach mi powiedzieli, że te 2 tygodnie mi się nie należą i mam wrócić do pracy 19 kwietnia. Wydaje mi się że w KN jest to jasne napisane..

Witam serdecznie :D
W KN znalazłam artykuł 66:
"W razie niewykorzystania urlopu wypoczynkowego w całości lub części w okresie ferii szkolnych z powodu niezdolności do pracy wywołanej chorobą lub odosobnieniem w związku z chorobą zakaźną, urlopu macierzyńskiego (...) - nauczycielowi przysługuje urlop w ciągu roku szkolnego, w wymiarze uzupełniającym do 8 tygodni(...)".
Nie wiem czy to Ci pomoże...
:D

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jestem nauczycielem kontraktowym, mam umowe na czas nieokreślony, w zeszłym roku miałam 15godzin+ 7stałych zastępstw, w tym roku mam 25,5 swoich godzin i do stycznia miałam 3 godziny stałych zastępstw.
Obecnie jestem w 21tygodniu ciąży, termin mam na 12 lipca. Mam kilka pytań, które mnie męczą okrutnie, może ktoś pomoże?
1. W styczniu miałam zapalenie zatok, więc dostałam 8 dni zwolnienia od internisty,ale z kodem B (licze do magicznych 182dni?)
2. Potem były ferie zimowe 2tygodnie(bez zwolnienia) (feire miałam, więc nikt nic mi nie będzie oddawał?)
3. Po feriach przepracowałam 3 dni i znowu dostałam zwolnienie na 21 dni - powód - kiepska morfologia, osłabienie, zawroty głowy (odtąd zaczynam odliczanie, czy też nie?)
4. Po tych 21 dniach byłam znów u lekarza i znów dostałam zwolnienie na 28 dni, koniec będzie przed świętami ( mam brać zwolnienie na okres świąt??czy nie??)
5. Teraz mam wpisane "leżeć", czy to oznacza leżeć plackiem w domu?? Czy leżeć oznacza,że nie mogę pójść do sklepu na osiedlu po chleb, wyjść na pocztę, pójść na osiedlu do mojej 80-letniej babci, pójść na osiedlu do mojej bratowej, która jest na macierzyńskim itp?
6.Co zrobić, gdy jednak ZUS mnie zaskoczy?
7.Termin porodu 12 lipca,ale szkoła kończy się 30 czerwca (20.06 wiem,ale potem te wszystkie formalności trzeba załatwiać).Mam potem dalej brać zwolnienie?
8.Od września zaczęłam ten okres postoju między stażami, czy ten rok na L4+macierzyński+wychowawczy policzą mi jako postój??Będę mogła zacząć staż od września 2009?
9.Kto wypłaca mi wynagrodzenie?Szkoła czy ZUS?Od kiedy ZUS?Jak mi to naliczają?Moje nadgodziny też się liczą?A dodatek wychowawczy?A zasiłek na zagospodarowanie?A trzynastka?
Boże ratuj, bo można zwariować :roll: :roll:
Błagam o pomoc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jokon80 pisze:

Ja mam tą samą sytuację. Koniec urlopu macierzynskiego mam 22 kwietnia i powiedzino i że ferie nie zostana mi "oddane" :evil: :evil: Powołano się na ten sam art KN ( 66 ) i nie rozumiem dlaczego :evil: Powiedziano mi ze będę miała te 8 tyg w wakacje. To nie sprawiedliwe, bo np ja chciałabym zostać z dzieckiem jak najdłużej :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mi powiedziano to samo. Tłumaczono tym, że te 2 tygodnie ferii zimowych mogę sobie odebrać w wakacje np. I że jesli w zeszłym roku byłabym na L4 to bym sobie mogło odebrać. Ten rok się nie liczy do urlopu uzupełniającego. Też chciałam być dłużej z dzidzią :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Trudno :cry: My nic juz nie zmienimy :( :? Mam tylko nadzieję ze w miarę bezbolesnie przebiegnie ten powrót :? Na razie to jestem pełna obaw jak to bedzie - ale w koncu nie my pierwsze w takiej sytuacji jestesmy wiec na pewno damy rade :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej!
Widzę, że tu full przyjaznych nauczycieli...licze na Waszą pomoc... :D
Jestem nauczycielem stażystą, w maju kończe awans na kontraktowego (mam nadzieję, że mi się uda). Mam umowę do końca sierpnia 2008 a poród planowany jest na 15 sierpnia...umowy przedłuzonej nie będę mieć, bo dyr twierdzi że nie może gdyz 1 wrzesnia będę niezdolna do podjęcia pracy (także do podpisania nowej umowy )...czy automatycznie w dniu porodu rozpoczyna mi się urlop macierzyński trwający 18 tygodni???
Zastanawiam się tez nad takim wariantem...żeby od 23 czerwca iść na chorobowe do dnia porodu..czy o ten czas będę mogła przedłużyć macieżrzński skoro nauczycielom przysługuje w tym czasie urlop wypoczynkowy???
Z góry dziękuje za odpowiedź...bardzo mi naniej zależy!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja po rozmowie z panią doktor: dostanę zwolnienie na dziecko, ale maksymalnie na 2 tygodnie. Nie ma mowy o wykorzystaniu tych 60 dni. Zostaje mi tylko później urlop wychowawczy...I przeszedł mi już termin składania wniosku o niego - trzeba miesiąc wcześniej. Mam nadzieję, że dyrektorka pójdzie mi na rękę i przyjmie wniosek mimo opóźnienia. Szkoda, bo myślałam, że dotrwam do wakacji... :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziewczyny mam pytanie, jak to jest z urlopem wychowawczym. Czy mogę go wziąć tylko do wakacji?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

jokon80 zerknij do KN tam jest to napisane - z tego co pamiętam to chyba do końca wakacji musisz wziąć ten urlop. :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny a czy któraś z was słyszała o obniżeniu wymiaru etatu po złożeniu do dyr wniosku o takowe zminiejszenie liczby godz . Można podobno z tego skożystać w momencie kiedy miałybysmy kożystać z urlopu wychowawczego. Pisze o tym w ostatnim głosie nauczycielskim w rubryce "Pytaj Odpowiemy !"

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

Witam.
Byłyście może w takiej sytuacji, że jak starałyście się o świadczenie rehabilitacyjne z ZUSu to BHPowiec w pracy wam coś wypisywał? Mi każą przyjść bo BHPowiec musi mnie widzieć, a jak mam wpisane na zwolenieniu że mam leżeć i boję się trochę przyjść, żeby mnie nie wkopał. Nie wiem nawet co on może chceć. Czy mogę posłać kogoś z rodziny?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]