Dzisiaj jest pn kwie 27, 2026 4:27 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

anwa6- niestety macierzyński, z tego co na szybko policzyłam, wypada Ci we wrześniu, czyli nie możesz rozpocząć stażu. Nawet jeśli byś wykorzystała tylko ten urlop obowiązkowy, to i tak zazębia się to z początkiem września.

Offline Wyświetl profil  

Cześć
przejrzałam już całą rozmowę od początku założenia tego tematu i sporo się dowiedziałam. :D
Nadal mam jednak pytanie.
Jestem nauczycielem starzystą. Mam umowę na czas określony do 31 sierpnia 2008.
Prawdopodobnie będę miała umowę na czas nieokreślony od 1 września.
Pytanie: ile czasu muszę przepracować na czas nieokreślony aby należał mi się urlop macierzyński.
Z tego co rozumiem to urlop za wakacje i ferie będę mogła odebrać bez problemu jeśli w tym czasie wezmę L4.

Cieszę się że jest takie forum i tyle "wolontariuszek" pomaga rozwiązać problemy.
Dziękuję :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Z tego , co wiem, to urlop macierzyński należy się zawsze poza jednym wyjątkiem - zatrudnienie na zastępstwo.Nie trzeba być zatrudnionym na czas niokteślony. Ale w Twoim przypadku o to nie musisz się martwić.
Tak, jeśli pójdziesz na L4 w czasie ferii i wakacji, to oddają Ci ten urlop po macierzyńskim ( w wymiarze przewidzianym w KN - czyli 8 tygodni ).

Offline Wyświetl profil  

witam :D
sledze ten temat od poczatku i nadal mam kilka pytan. :oops:
jestem nauczycielem mianowanym, zatrudnionym na podstawie mianowania. na zwolnieniu bylam od momentu, gdy dowiedzialam sie, ze jestem w ciazy. czyli zaczelam w 2 tygodniu ferii zimowych 2007 (koniec lutego), urodzilam coreczke 4 pazdziernika 2007, obecnie jestem na macierzynskim. w czasie zwolnienia, w kolejnych miesiacach, mialam wyplacane rozne pieniadze, czy tak powinno byc? czy kwota, ktora dostawalam co miesiac, przez kolejne miesiace zwolnienia, nie powinna byc identyczna? przeciez to miala byc srednia z 12 miesiecy poprzedzajacych moje zwolnienie.
w czasie zwolnienia nie dostalam podwyzki, ktora zostala wyrownana innym pracownikom w maju 2007. czy nie dostane podwyzki takze w czasie urlopu macierzynskiego i tych 6 lub 8 tygodni, ktore szkola odda mi za zwolnienie z wakacji i 1 tygodnia ferii zimowych z roku 2007. wydaje mi sie, ze nie, bo przeciez pieniadze mam nadal naliczane z ostatnich 12 miesiecy.
ile urlopu odda mi szkola za zwolnienie z calych wakacji i 1 tygodnia ferii zimowych?
bede bardzo wdzieczna za odpowiedzi :roll: pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

skrzydlata-kwoty wypłacane Ci były faktycznie różne, bo to się nalicza średnią z 12 miesięcy, ale również się bierze pod uwagę ilość dni w miesiącu i to dlatego jest różnie. Jeśli chodzi o urlop to powinnaś dostać 7 tygodni, bo odejmą ten jeden tydzień ferii zimowych. Podwyżki nie dostałaś i na razie nie dostaniesz, bo w czasie urlopu macierzyńskiego dalej liczą średnią z 12 miesięcy. Jedyne co Ci się należy po nowemu to staż pracy i ewentualnie dodatki specjalne typu mieszkaniowy, czy wiejski, ale to powinnaś dostać jeszcze na L4. Jeśli chodzi o urlop to też jest jakaś średnia, ale w tej kwestii jestem niedouczona :oops:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Olcia22 - jasne, dziekuje bardzo.
przed zwolnieniem zaczelam staz na dyplomowanego i zrobilam 1 semestr. teraz zastanawiam sie nad tym, czy zeby nie stracic tego pol roku moge po swoim macierzynskim wrocic na kilka dni do pracy (np.: na weekend), a potem zlozyc podanie o oddanie zaleglego urlopu. czy to mnie uchroni przed utrata tego stazu? czy to sie bedzie liczylo jako ciaglosc? bo wlasnie policzylam sobie i od poczatku zwolnienia do konca macierzynskiego jest prawie caly rok kalendarzowy (doslownie, bo bez kilku dni).
tak troche kombinuje zeby dla mnie bylo jak najlepiej, ale z drugiej strony, to kto o nas zadba, jak nie my same :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Myślę, że możesz tak zrobić, ale dużo zależy od dyrektora. Mój by na to nie poszedł, bo nie jest fajny i powiedziałby, że mu dezorganizuję pracę. Ale jeśli Ty masz lepszego to czemu nie??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam! jestem na tym forum całkiem świeżutka bo i cała mamusiowa sytuacja jest dla mnie bardzo świeża. Mam wiele pytań choć dużo znalazłam przeglądając poprzednie wypowiedzi :) )

pracuję w poradni PP, jestem zatrudniona z KN jako nauczyciel kontraktowy i aktualnie jestem w 5tc - mój lekarz wysyła mnie na l4 w związku z tym mam kilka pytań odnośnie wysokości zasiłku chorobowego:

1. wiem, że podstawę jego wymiaru stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych tylko teraz tak.... czy biorą tylko samą podstawę wynagrodzenia (czyli u mnie 1444zł) i taką kwotę mam w umowie o pracę
czy
kwotę od której comiesięcznie naliczano mi składki zusowskie (pensum mam 20 godz. do tego 5 godz.nadgodzin, dodatki - wiejski, mieszkaniowy, za trudne warunki prac)

2. czy w tą podstawę wliczą mi trzynastkę (w końcu ZUS też jest z tego płacony) oraz zasiłek na zagospodarowanie, który wzięłam w przeciągu ostatniego roku i który był również całkowicie oskładkowany??

3. i jeśli w ciągu tych ostatnich 12 miesięcy miałam podpisane umowy - zlecenia od mojego pracodawcy na dodatkowe rzeczy (punkty konsultacyjne itp.) czy wynagrodzenie za nie również mi się wliczy w ten zasiłek?

4. bo tego, że nie uwzględnią mi najnowszej obiecanej podwyżki to już wiem i domyślam się, że raczej żadnego wyrównania nie dostanę

5. czy kiedyś ogarnę całą tą sytuacje???

dziękuję z góry za pomoc
pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

freudanna- postaram się odpowiezieć na Twoje pytania.
1. Biorą pod uwagę wynagrodzenie, które dostawałaś wraz z nadliczbówkami. Dodatki wypłacają normalnie jakbyś pracowała, czyli po podwyżce.
2. Trzynastka jest liczona, a zasiłek nie wiem. Powinien być, ale niech się wypowie specjalista.
3. Liczy się
4. Nie dostaniesz wyrównania, ale dostaniesz po nowemu mieszkaniowy , wiejski i chyba stażowy. Poszukam, to odpowiem na 100%.
5. Nie ogarniesz, nie ma szans.
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Olcia22
dziękuję bardzo za odpowiedź:) jestem bardzo wdzięczna:) jak fajnie, że jest takie forum i nie muszę wszystkiego ogarniać:):)

pozdrowienia:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

freudanna-nic się nie martw, ja tego nie ogarniam także i chyba tego nikt nie ogarnia. Obawiam się, że nie ma takiego, który by wiedział, o co w tym wszystkim tak naprawdę chodzi... :lol: :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mam pytanie, pracuje w szkole, jestem nauczycielem kontraktowym na umowie na czas nieokreslony, jestem w 11 tyg ciazy i od miesiaca jestemna zwolnieniu,planuje wziąc zwolnieni do konca ciązy tj do konca lipca? ile przysługuje mi urlopu macierzyńskiego? i czy dotyczy mnie te 182 dni czyli czy bede musiała ubiegac sie o ten zasiłek, prosze o odpowiedź i dziekuje z góry

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ewa-Jeśli to Twoje pierwsze dziecko to przysługuje Ci ustawowych 18 tygodni, jeśli drugie to 20 tygodni, no chyba, że do czasu porodu coś się zmieni. Jeśli chodzi o te 182 dni, to obowiązuje to wszystkich. Kiedyś było inaczej, bo w KN były odpowiednie zapisy dot. ilości zwolnienia dla nauczycieli i można było chorować rok, ale tego już nie ma od 2001 roku. Pięć tygodni przed termine 182 dni powinnaś w oddiale ZUS zlożyć odpowiednie dokumenty i ubiegać się o zasiłek rehabilitacyjny. Tylo co rehabilitować?? Tego nikt nie wie :lol: :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Olcia22 pisze:
Pięć tygodni przed termine 182 dni powinnaś w oddiale ZUS zlożyć odpowiednie dokumenty i ubiegać się o zasiłek rehabilitacyjny. Tylo co rehabilitować?? Tego nikt nie wie :lol: :lol: :lol:

no właśnie? co? też się zastanawiałam:)

aha i z tego co wiem to u mnie w zusie trzeba na 6 tyg przed a nie 5..ale może co zus to inny wymóg:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Pomóżcie, dziewczyny, bo mam mętlik w głowie.
1)Jeśli dobrze zrozumiałam, to - jeśli jestem na zwolnieniu w czasie ciąży - przysługuje mi 100% wynagrodzenia. Moje zwolnienie jest krótkie, tygodniowe - w takim razie czy to 100% jest kwotą, którą otrzymałabym pracując normalnie, czy może w każdym wypadku, nieważne jak długie jest zwolnienie, wylicza się podstawę wynagrodzenia ze średniej za poprzednie 12 miesięcy. A może tę średnią wylicza się tylko jeśli zwolnienie przekracza 3 tygodnie? Pogubiłam się w tym. Poza tym ,żeby otrzymać te 100% na zwolnieniu lekarz powinien wypisać kategorię B - dopiero teraz się o tym dowiedziałam. Mój tego nie zrobił. Czy, żeby mieć wypłacone 100% mogę poprosić ginekologa o zaświadczenie, ze jestem w ciąży i czy takie zaświadczenie można dołączyć do zwolnienia?

2)I kolejna rzecz. Jestem nauczycielem mianowanym, rozpoczęłam staż na dyplomowanego we wrześniu 2007. Czy ponad roczna niezdolność do pracy, która oznaczałaby rozpoczęcie stażu od nowa, jest sumowana ze wszystkich zwolnień, które miałam w czasie stażu, czy musi trwać rok jednym ciągiem?

3)No i czy miałybście odwagę wziąć zwolnienie tylko na ferie zimowe, żeby potem dodać sobie te dwa tygodnie urlopu po zakończeniu macierzyńskiego? Ja teraz jestem na zwolnieniu przez tydzień.Potem wracam do pracy na tydzień a potem są ferie. Czy to nie byłaby z mojej strony bezczelność?

4)Już ostatnia rzecz- oprócz umowy na stałe (niepełny etat), mam w tej samej szkole umowę-zlecenie na kilka godzin tygodniowo ( do 20 czerwca 2008). Czy wynagrodzenie za zwolnienie obejmuje również te godziny, czy je tracę?
Dziekuję z przeczytanie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Czy ktoś mógłby mi pomóc jak mam wyliczyć, do kiedy :?: będzie trwać mój urlop macierzyński, biorąc pod uwagę, że po końcu roku szkolnego chcę iść na L4, termin mam na 27 lipca. Bardzo proszę o pomoc bardziej doświadczone i orientujące się w temacie przyszłe mamy (lub nie mamy). Ja jestem jeszcze zielona w tych tematach.

Pozdrawiam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

4 lutego mam termin porodu/Obecnie od miesiąca jestem na zwolnienuiu i otrzymuję średnią z 12 miesięcy.Czy jak wejdą w zycie jakieś nauczycielskie podwyzki czy mnie to obejmie bedac na macierzyńskim (skończy się na zakończ roku szk , ) czy od wakacji , czy tez dopiero od wrzesnia?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

katarzyna 34 niestety nadal bedziesz otrzymywać średnią z 12 miesięcy, a podwyżkę otrzymasz po skończeniu urlopu macierzyńskiego. Pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczynki, nie wiecie może, ile urlopu będę mogła sobie odebrać po skończeniu macierzyńskiego? Byłam na L4 w czasie wakacji, a teraz urlop macierzyński wypada mi w ferie zimowe? Czy one też się wliczą?
Do wszystkich: ciekawe ile będzie podwyżki jak wrócę do pracy mej ukochanej..;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Witam

Witam wszystkie Użytkowniczki tego forum :D

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]