Dzisiaj jest pn kwie 27, 2026 4:27 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Olcia22 pisze:
Na L-4 dostajesz średnią z ostatnich 12 miesięcy, czyli dostaniesz dużo kasy. Nie ważne jaką masz teraz umowę, ważne jaką miałaś wcześniej, a skoro miałaś 27 godzin, to muszę wyliczyć średnią razem z tymi godzinami.

Dokładnie ja tak miałam. Wg nowej umowy koło 25 godzin, a wcześniej 33 - dostawałam średnia za poprzedzający rok! :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jestem pewna, że naliczają średnią z ostatnich 12 miesięcy przed wzięciem L4, a nie przed ciażą. Jest parę wyjątków, które jednak nie powinny Cię dotyczyć, mianowicie , gdybyś zmieniła zakład pracy, a także gdybyś wcześniej chorowała w miesiącu przekraczając 14 dni ( chyba ) . Wtedy tego miesiąca nie liczą.
Macierzyński liczą tak samo zresztą. Wiem to stąd, bo byłam 6 miesięcy na L - 4 i potem na macierzyńskim 20 tygodni.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A czy ktoś wie, jak wygląda sprawa awansu na mianowanego przy dłuższym zwolnieniu? Jestem n-lem kontraktowym zatrudnionym na stałe, zaczęłam awans na mianowanego, ale przyszła ciąża i długie L4. czy coś się zmienia, czy czas trwania awansu ulega przedłużeniu?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeśli Twoje L-4 plus urlop macierzyński będą trwały do roku czasu, to staż przedłuża się o ten rok . Jeśli jednak przekroczysz rok, to niestety staż zaczynasz od nowa.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam!

Mam prośbę o pomoc w interpretacji:
Art. 9d
5. W przypadku nieobecności nauczyciela w pracy z powodu czasowej niezdolności do pracy wskutek choroby, zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy lub urlopu innego niż urlop wypoczynkowy, trwającej nieprzerwanie dłużej niż miesiąc, staż ulega przedłużeniu o czas trwania tej nieobecności. W przypadku nieobecności dłuższej niż rok nauczyciel obowiązany jest do ponownego odbycia stażu w pełnym wymiarze.

Ostatnio moja koleżanka, nauczycielka (stażystka w ciąży :) ) była dwukrotnie na zwolnieniu L4 na 3 tygodnie, pomiędzy zwolnieniami wróciła do pracy na ok. 1,5 tygodnia. Powiedziano jej, ze staż będzie musiał zostać przedłużony, bo nieobecność trwała powyżej miesiąca. Szukałam w internecie i znalazłam wypowiedzi nauczycielek, które miały podobną sytuację i jednym sumowano wszystkie zwolnienia, innym brano pod uwagę tylko zwolnienia powyżej 1 miesiąca. :? Jakie jest właściwe postępowanie?
Bardzo proszę o pomoc w interpretacji tego zapisu w Karcie Nauczyciela.

I jeszcze jedno pytanie dotyczące już urlopu macierzyńskiego i wypoczynkowego. Jeśli L4 jest wypisane na ferie, a urlop macierzyński obejmuje całe wakacje, to czy po urodzeniu dziecka i wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego nadal można odebrać zaległe 8 tygodni urlopu wypoczynkowego, czy może nastąpiła jakaś zmiana. Pytam, bo zgodnie z informacją od kadrowej, przysługuje ekwiwalent za urlop wypoczynkowy. Czy te 8 tygodni wlicza się do lat pracy, gdy umowa na czas określony kończy się w trakcie trwania macierzyńskiego?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj anaberka!
Jestem nauczycielem kontraktowym odbywajacym staz na nauczyciela mianowanego w 37 tc :) i mam najswiezsze informacje. Otorz staz przedluza ci tylko o urlop maciezynski czyli 18 tygodni jezeli L4 nie przekroczylo jednorazowo 30 dni. Nie mam dokladnie tego zapisu ale jestem po studiach z zarzadzania w oswiacie i dokladnie to pamietam bo juz bylam wtedy w ciazy i akurat wiedzialam ze pojde na l4. I dlatego po 3 tygodniach l4 wracam do pracy na 2 dni i potem znowu mam l4. Dokladnie zapis brzmial ze jezeli moja czasowa nieobecnosc nie przekroczy jednorazowo 30 dni to nie przedluza sie stazu.

Co do drugiego pytania to wakacje i ferie daja ci 8 tygodni urlopu. Jezeli w tym czasie jestes na macierzynskim masz prawo do odebrania swojego urlopu. haczyk jest z wakacjami bo trwaja 8 tygodni a ty masz 6 urlopu (pozostale 2 tyo ferie) wiec albo bierzesz na te pozostale 2 tyg l4 albo masz do odebrania o 2 tyg mniej.
Caly urlop macierzynski wlicza sie do lat pracy.

Mam nadzieje ze pomoglam :)
Ja za to nie moge znalezc zapisu ze maja mi zaplacic za nadgodziny ktore mialam. bo niestety stwierdzili ze skoro jestem na l4 to mi sie nie nalezy zaplata a w karcie w art 30 jest inaczej. Moze wiesz cos na ten temat?

Pozdrawiam

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

anaberka- to co napisala Trinity4 jest w 100% prawdą niepodważalną i nie ma co do tego innej interpretacji. Twoja koleżanka ma rację. Nie przekroczyła miesiąca na zwolnieniu i nie można w żaden sposób przedłużyć jej stażu. Jeśli chodzi o drugie pytanie to dostanie 8 tygodni urlopu uzupełniającego. Sprawdziłam obydwa na własnej skórze. Mój dyrektor też chciał mi przedłużyć staż, ale spostawiłam na swoim i podparłam się ( uważam jednoznacznym ) prawem, które cytujesz, czyli "trwającej nieprzerwanie dłużej niż miesiąc". Pozdrawiam

Trinity4-oczywiście, ze nadliczbówki Ci się należą. Powiem więcej, należą się nagrody i trzynastka, a wyczytałam to na portalu ZUS . cyt "Podstawa wymiaru
Podstawę wymiaru zasiłku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy.

Do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku przysługującego z ubezpieczenia chorobowego przyjmuje się przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie chorobowe, po odliczeniu potrąconych przez pracodawcę składek na ubezpieczenia społeczne. Przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego uwzględnia się podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie wypadkowe. Oprócz składników przysługujących za okresy miesięczne, w podstawie wymiaru zasiłku uwzględnia się składniki wynagrodzenia przysługujące za okresy dłuższe. W podstawie wymiaru nie uwzględnia się składników, które nie są pomniejszane za okres pobierania zasiłku. Dla pracowników zatrudnionych w pełnym wymiarze czasu pracy podstawa wymiaru nie może być niższa od odpowiedniej do stażu pracy kwoty minimalnego wynagrodzenia, po odliczeniu:

kwoty odpowiadającej 18,71% tego wynagrodzenia jeżeli zasiłek przysługuje pracownikowi za okres do 30 czerwca 2007 r.,
kwoty odpowiadającej 15,71% tego wynagrodzenia, jeżeli zasiłek przysługuje pracownikowi za okres od 1 lipca 2007 r. do 31 grudnia 2007 r.,
po odliczeniu kwoty odpowiadającej 13,71% tego wynagrodzenia jeżeli zasiłek przysługuje pracownikowi za okres po dniu 31 grudnia 2007 r.
Podstawę wymiaru zasiłku przysługującego ubezpieczonemu niebędącemu pracownikiem stanowi przeciętny miesięczny przychód za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy, od którego opłacana jest składka na ubezpieczenie chorobowe lub wypadkowe, po odliczeniu kwoty odpowiadającej:

18,71% podstawy wymiaru składek na to ubezpieczenie - w przypadku przychodu za okres do 30 czerwca 2007 r.,
15,71% podstawy wymiaru składek na to ubezpieczenie - w przypadku przychodu za okres od dnia 1 lipca 2007 r. do dnia 31 grudnia 2007 r.,
po odliczeniu kwoty odpowiadającej 13,71% podstawy wymiaru składek na to ubezpieczenie - w przypadku przychodu za okres po dniu 31 grudnia 2007 r."

A skoro to przeciętne średnie wynagrodzenie to cyt Karta Nauczyciela "Wynagrodzenie nauczycieli, z zastrzeżeniem art. 32, składa się z:

1) wynagrodzenia zasadniczego;
2) dodatków: za wysługę lat, motywacyjnego, funkcyjnego oraz za warunki pracy;
3) wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe i godziny doraźnych zastępstw;4) nagród i innych świadczeń wynikających ze stosunku pracy, z wyłączeniem świadczeń z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych i dodatków socjalnych określonych w art. 54."

I tutaj nie ma interpretacji - tez sprawdziłam na sobie. Trzeba znać przepisy i walczyć o swoje.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Trinity4 i Olcia22 jesteście kochane! Dziękuję za odpowiedź :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj Olcia22
Jestem Ci niesamowicie wdzięczna! Czy ktoś Ci już mówił, że jesteś boska :) Juz myślałam, że faktycznie dyrka ma racje w końcu ona pełni to stanowisko 20 lat!

Tak z drugiej strony to bardzo dziwni są niektórzy ludzie. Skoro płaci za L4 w ciąży ZUS to zamiast pomóc takim ludziom, ba swoim pracownikom to im się rzuca kłody pod nogi. Jakby to conajmniej szło z jej kieszeni. Ale to nieważne.
Zabawne jest jeszcze to, że ja byłam na L4 całe wakacje oprócz ostatniego tygodnia gdzie była juz konferencja itp. i nie przysługuje mi 6 tygodni do odebrania tylko 5 bo jeden tydzień byłam w pracy. Zapytałam ją co z 9 tygodniami poprzednimi bo akurat w tym roku wakacje miały 10 tygodni. Więc odpowiedziała: w wakacje przysługuje wam 6 tygodni urlopu, pozostały czas jest do mojej dyspozycji. Powinnam drążyć temat ale to nie miało sensu. Bo tak naprawdę to skąd wiadomo kóre te tygodnie to był urlpo a które nie prawda? Ach jeden tydzień przeboleje byleby poczytała o tym ZUS-ie i wypłaciła mi należną kasę.
Jeszcze raz Ci bardzo dziękuję i gorąco pozdrawiam :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ale niestety tutaj Twoja dyrekcja miała rację. Nauczycielowi w wakcje należy sie 6 tygodni urlopu ( nieprzerwalnego). Jeśli jesteś w wakacje na L4, to odlicza się od tych 6 tygodni każdy dzień, który nie byłaś na zwolnieniu. Niestety.
Cieszę się, ze mogłam pomóc. Niestey musiałam poznać przepisy KN i KC i innych, bo u nas w szkole nie przestrzega się prawa. Okazuje się jednak, że w wielu szkołach się go nie przestrzega . Ale to nic , trzeba z tym walczyć, jak z szarańczą. :lol: :lol: :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj Olcia 22
Zgadzam sie z Toba, dyrekcja miala racje tylko chodzilo mi o samo podejscie do pracownika.
Wlasnie od godziny "studiuje" przepisy ZUS-u i prawde powiedziawszy nie znalazlam tego co potrzebuje. Tzn pewnie ze nie znajde bo nie mam ciaglosci l4 wiec ZUS-u to nie dotyczy. Wyraznie napisali ze musze byc na l4 ciagle minimum 30 dni wtedy otrzymuje zasilek chorobowy i wtedy jest on wyplacany jako srednia z ostatnich 12 m-cy poprzedzajacych l4. A ja potrzebuje jak to sie mowi czarno na bialym ze jak nie mam ciaglosci l4 to jak to jest liczone. za kazdym razem bralam 3 tygodnie l4 ze wzgledu na staz. wracalam na 2 dni do pracy i znowu l4 wiec pod ZUS nie podlegam. CHyba ze w ciazy jest jakis kruczek i podlegam pod ZUS mimo braku ciaglosci l4?
Jak tego nie wyjasnie w tym tygodniu to potem sie juz nie rusze. Juz ledwo wchodza mi buty na nogi :) I moj syn moze mnie zaskoczyc naglym pojawieniem sie wiec do szkoly sie potem nie pofatyguje.

Jezeli pamietasz gdzie sa te przepisy rozpisane to bede bardzo wdzieczna.
Pozdrawiam serdecznie :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Znalazłam coś takiego.
Przepisy kodeksu pracy stanowią o dwóch świadczeniach, jakie przysługują pracownikom za czas ich niezdolności do pracy, mianowicie o wynagrodzeniu chorobowym i zasiłku chorobowym. Wynagrodzenie chorobowe otrzymuje pracownik, za czas niezdolności do pracy na skutek choroby lub odosobnienia w związku z chorobą zakaźną – trwającą łącznie do 33 dni w ciągu roku kalendarzowego. Natomiast za czas niezdolności do pracy, która trwa dłużej niż 33 dni w ciągu roku kalendarzowego, pracownikowi przysługuje zasiłek chorobowy (na zasadach określonych w ustawie o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa).

Okres 33 dni niezdolności do pracy oblicza się sumując poszczególne okresy niezdolności do pracy w ciągu roku kalendarzowego, nawet jeśli pomiędzy nimi występują przerwy. Jeśli w trakcie roku kalendarzowego pracownik zmienił miejsce pracy (lub podjął dodatkowe zatrudnienie), do okresu 33 dni niezdolności do pracy wlicza się okresy wypłaty wynagrodzenia chorobowego przed zmianą pracodawcy lub przed podjęciem dodatkowego zatrudnienia.

Warunkiem nabycia prawa do wynagrodzenia chorobowego i zasiłku chorobowego jest posiadanie 30-dniowego okresu wyczekiwania. Jeśli niezdolność do pracy powstała jeszcze w okresie wyczekiwania, wtedy ten czas nie jest wliczany do limitu 33 dni w roku kalendarzowym. Do limitu 33 dni nie wlicza się także okresów niezdolności do pracy powstałych w okresie korzystania z urlopu bezpłatnego, urlopu wychowawczego oraz w okresie tymczasowego aresztowania lub odbywania kary pozbawienia wolności.

Wynagrodzenie chorobowe wynosi 80 % wynagrodzenia pracownika, chyba, że w zakładzie pracy obowiązują w tym zakresie przepisy korzystniejsze (przewidujące wyższe wynagrodzenie z tego tytułu). Trzeba pamiętać, że w żadnym wypadku, wynagrodzenie chorobowe nie może być niższe, niż zagwarantowane w Kodeksie pracy 80% wynagrodzenia. Natomiast, jeżeli niezdolność do pracy jest następstwem wypadku w drodze do pracy lub z pracy albo choroby przypadającej w okresie ciąży – w takim okresie, jaki wskazano powyżej – wówczas pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia chorobowego w wysokości 100% wynagrodzenia. 100% wynagrodzenia chorobowego przysługuje również za czas niezdolności pracownika do pracy, który poddał się niezbędnym badaniom lekarskim przewidzianym dla kandydatów na dawców komórek, tkanek i narządów oraz poddania się zabiegowi pobrania komórek, tkanek i narządów. W tym przypadku również obowiązuje termin 33 dni w ciągu roku kalendarzowego.

Kolejne przepisy Kodeksu pracy stanowią, iż wynagrodzenie chorobowe oblicza się według zasad obowiązujących przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego i wypłaca za każdy dzień niezdolności do pracy, również za dni wolne od pracy. Wynagrodzenie, jakie uwzględnia się w podstawie zasiłku to przychód pracownika stanowiący podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe, po odliczeniu potrąconych przez pracodawcę składek na ubezpieczenie emerytalne, rentowe oraz na ubezpieczenie chorobowe, finansowanych ze środków pracownika. Podstawę wymiaru zasiłku chorobowego (także wynagrodzenia za czas choroby) stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone pracownikowi za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. Jeśli natomiast niezdolność do pracy powstała przed upływem 12 miesięcy zatrudnienia, wówczas podstawę wymiaru zasiłku chorobowego dla pracownika ustala się przyjmując przeciętne miesięczne wynagrodzenie za pełne miesiące kalendarzowe jego zatrudnienia.

Ponieważ zasady obliczania wysokości wynagrodzenia chorobowego wyznaczają przepisy dotyczące zasiłku chorobowego, to trzeba przypomnieć, że wynagrodzenie chorobowe nie przysługuje pracownikowi, jeżeli pracownik nie ma prawa do zasiłku chorobowego. Wynagrodzenie to nie ulega obniżeniu, w przypadku ograniczenia podstawy wymiaru zasiłku chorobowego.

Co do zasady począwszy od 34 dnia niezdolności do pracy w roku kalendarzowym pracownikowi przysługuje zasiłek chorobowy. Zasiłek chorobowy przysługuje ponadto już od pierwszego dnia niezdolności do pracy w roku kalendarzowym, jeśli niezdolność do pracy jest spowodowana wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową natomiast, jeśli po okresie niezdolności do pracy i pobierania z tego tytułu zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego, pracownik stał się niezdolny do pracy z innych przyczyn, za okres niezdolności do pracy będzie przysługiwało mu wynagrodzenie chorobowe. Zasiłek chorobowy z ubezpieczenia wypadkowego nie przysługuje tylko za okres niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową, za które ubezpieczony na podstawie odrębnych przepisów zachowuje prawo do wynagrodzenia, uposażenia, stypendium lub innego świadczenia przysługującego za czas niezdolności do pracy. Zasiłek chorobowy z ubezpieczenia wypadkowego wynosi 100% podstawy wymiaru.

Zasiłek chorobowy przysługuje także pracownikowi, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania zatrudnienia i choruje nieprzerwanie po rozwiązaniu stosunku pracy. Zasiłek przysługuje także, jeśli niezdolność do pracy trwała bez przerwy przez co najmniej 30 dni i powstała nie później niż w ciągu 154 dni od ustania zatrudnienia lub w ciągu 3 miesięcy od ustania zatrudnienia, w razie choroby zakaźnej, której okres wylęgania jest dłuższy niż 14 dni od początku choroby.

Zasiłek chorobowy, za okres po ustaniu zatrudnienia, nie przysługuje osobie uprawnionej do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy, a także osobie, która podjęła lub kontynuuje działalność zarobkową, lub też nie nabyła prawa do zasiłku w okresie zatrudnienia, gdyż nieprzepracowała wymaganego okresu wyczekiwania. Zasiłek chorobowy nie przysługuje także bezrobotnemu uprawnionemu do zasiłku dla bezrobotnych, osobie, której przysługuje zasiłek przedemerytalny lub świadczenie przedemerytalne.

Prawo do zasiłku chorobowego po ustaniu dodatkowego zatrudnienia nie przysługuje jeśli to zatrudnienie zostało podjęte u innego pracodawcy w czasie urlopu bezpłatnego udzielonego pracownikowi przez pierwszego pracodawcę. W tym wypadku, po zakończeniu urlopu bezpłatnego zasiłek chorobowy przysługuje z tytułu zatrudnienia u pracodawcy, który tego urlopu udzielił.

Wynagrodzenie chorobowe i zasiłek chorobowy przysługują, bez okresu wyczekiwania:

- absolwentom szkół i szkół wyższych, którzy zostali objęci ubezpieczeniem chorobowym lub przystąpili do ubezpieczenia chorobowego w ciągu 90 dni od dnia ukończenia szkoły lub uzyskania dyplomu ukończenia studiów wyższych,

- jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana wypadkiem w drodze do pracy lub z pracy,

- osobom ubezpieczonym obowiązkowo posiadającym wcześniejszy co najmniej 10 letni okres obowiązkowego ubezpieczenia chorobowego (przy czym do tego okresu nie zalicza się okresów urlopu wychowawczego lub bezpłatnego, pozostawania zarejestrowanym jako bezrobotny oraz pobierania zasiłku macierzyńskiego, chorobowego, lub świadczenia rehabilitacyjnego, przysługującego za okres po ustaniu zatrudnienia),

- posłom i senatorom, którzy podjęli zatrudnienie w ciągu 90 dni od dnia ukończenia kadencji.

Okres zasiłkowy, czyli okres płatności zasiłku chorobowego, wynosi 182 dni, a w przypadku niezdolności do pracy spowodowanej gruźlicą maksymalnie 270 dni. Do okresu zasiłkowego wlicza się wszystkie okresy nieprzerwanej niezdolności do pracy, za które przysługuje wynagrodzenie chorobowe i zasiłek chorobowy. Do okresu zasiłkowego wlicza się okresy poprzedniej niezdolności do pracy, spowodowanej tą samą chorobą, jeśli przerwa pomiędzy ustaniem poprzedniej, a powstaniem następnej niezdolności do pracy nie przekracza 60 dni. Z kolei do okresu zasiłkowego nie wlicza się okresów niezdolności do pracy przypadających w okresie wyczekiwania na prawo do zasiłku, a także w okresie urlopu bezpłatnego, urlopu wychowawczego, tymczasowego aresztowania lub odbywania kary pozbawienia wolności.

Istnieje także wiele okoliczności, które mogą powodować utratę prawa do zasiłku chorobowego. Zasiłek nie przysługuje m.in. gdy pracownik został odsunięty od pracy z powodu podejrzenia o nosicielstwo zarazków choroby zakaźnej i nie przyjął zaproponowanej przez pracodawcę innej pracy, która nie jest zabroniona takim osobom, a odpowiada jego kwalifikacjom zawodowym, lub która może być wykonywana po odpowiednim przeszkoleniu. Zasiłek nie przysługuje, gdy niezdolność do pracy została spowodowana w wyniku umyślnego przestępstwa lub wykroczenia, gdy niezdolność do pracy została spowodowana nadużyciem alkoholu (przez pierwsze 5 dni niezdolności do pracy) albo w okresie orzeczonej niezdolności do pracy wykonywał pracę zarobkową lub wykorzystywał zwolnienie lekarskie od pracy w sposób niezgodny z celem tego zwolnienia.

Jeżeli po upływie okresu zasiłkowego pracownik nie odzyskał zdolności do pracy, wówczas może mu zostać przyznane świadczenia rehabilitacyjne.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przepraszam, że post pod postem, ale dotyczy innego artykułu

Zdarza się, że pracodawcy stają przed koniecznością wypłaty pracownikom wynagrodzenia za czas choroby. Powstaje wówczas problem jak tego dokonać, za jaki okres wypłacić i w jakiej wysokości.
Pracownik niezdolny do pracy z powodu choroby lub odosobnienia w związku z chorobą zakaźną zachowuje prawo do wynagrodzenia gwarantowanego za okres łącznie do 33 dni w roku kalendarzowym. Jest to wynagrodzenie finansowane ze środków własnych pracodawcy, określone w art. 92 kodeksu pracy. Oblicza się je na zasadach ustalonych dla zasiłku chorobowego z ubezpieczenia społecznego.

33 dni niezdolności

Okres 33 dni niezdolności do pracy ustala się poprzez sumowanie poszczególnych okresów niezdolności do pracy występujących w danym roku kalendarzowym. Do tego limitu wlicza się kolejne dni nieprzerwanej niezdolności do pracy pomiędzy którymi występują przerwy.

Długość ewentualnych przerw między kolejnymi okresami choroby oraz rodzaj schorzenia, na które cierpi dany pracownik po przerwie, nie mają w tym momencie znaczenia.

Do limitu 33 dni nie są wliczane okresy niezdolności do pracy przypadające w okresie wyczekiwania na prawo do wynagrodzenia za czas choroby.

Jeżeli w ciągu roku kalendarzowego niezdolność do pracy wskutek choroby lub odosobnienia w związku z chorobą zakaźną będzie trwała łącznie dłużej niż 33 dni, wówczas począwszy od 34 dnia pracownikowi będzie przysługiwał zasiłek chorobowy wypłacany ze środków ZUS.

Podstawa wynagrodzenia

Zgodnie z art. 92 k.p. wynagrodzenie za czas choroby oblicza się według zasad obowiązujących przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego i wypłaca za każdy dzień niezdolności do pracy, nie wyłączając dni wolnych od pracy.

Podstawą wymiaru wynagrodzenia chorobowego przysługującego pracownikom jest przychód stanowiący podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe, po odliczeniu potrąconych przez pracodawcę składek na ubezpieczenie emerytalne, rentowe i chorobowe, finansowanych ze środków pracownika.

Podstawę wymiaru wynagrodzenia chorobowego stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy.Jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem pełnego miesiąca kalendarzowego, podstawę wymiaru wynagrodzenia za czas choroby stanowi wynagrodzenie, które pracownik osiągnąłby, gdyby przepracował cały miesiąc.

Jeżeli w danym okresie pracownik nie osiągnął wynagrodzenia wskutek nieobecności w pracy z przyczyn usprawiedliwionych, przy ustalaniu podstawy wymiaru wynagrodzenia za czas choroby:

- wyłącza się wynagrodzenie za miesiące, w których przepracował mniej niż połowę obowiązującego go czasu pracy;
- przyjmuje się, po uzupełnieniu do pełnego miesiąca, wynagrodzenie z miesięcy, w których pracownik przepracował co najmniej połowę obowiązującego go czasu pracy.

Podstawą wymiaru wynagrodzenia chorobowego za jeden dzień niezdolności do pracy jest 1/30 część wynagrodzenia stanowiącego jego podstawę wymiaru.

Za czas choroby pracownik zachowuje prawo do 80 proc. wynagrodzenia, chyba że obowiązujące u danego pracodawcy przepisy przewidują wyższe wynagrodzenie z tego tytułu. Gdy jednak niezdolność do pracy jest wynikiem wypadku w drodze do pracy lub z pracy albo choroby przypadającej w okresie ciąży, za czas zwolnienia przysługuje 100 proc. wynagrodzenia.

Przykład:
WYLICZENIE WYNAGRODZENIA ZA CZAS CHOROBY
Pracownik zachorował i na okres od 12 stycznia do 24 lutego 2007 r. (44 dni) przedstawił zwolnienie lekarskie. Jego wynagrodzenie składa się z:
- wynagrodzenia zasadniczego określonego w stałej stawce miesięcznej 1,8 tys. zł,
- dodatku funkcyjnego w wysokości 200 zł, który ulega proporcjonalnemu pomniejszeniu w stosunku do dni przepracowanych.

Załóżmy, że pracownik zatrudniony jest w firmie od dwóch lat. Zakład pracy zatrudnia pięć osób. Wynagrodzenie za czas choroby przysługuje mu zatem od pierwszego dnia zwolnienia lekarskiego.

Pracodawca jest zobowiązany wypłacić mu wynagrodzenie chorobowe za okres 33 dni, tj. od 12 stycznia do 13 lutego. Natomiast za okres od 14 lutego do końca choroby pracownikowi przysługuje zasiłek chorobowy finansowany ze środków ZUS.
Ponieważ dodatek funkcyjny ulega proporcjonalnemu pomniejszeniu w stosunku do dni przepracowanych, uwzględniamy go w podstawie wymiaru wynagrodzenia chorobowego.

Miesięczny przychód przyjmowany do podstawy wymiaru:

1800,00 zł + 200,00 zł = 2000,00 zł.

Pomniejszamy go o składki społeczne finansowane przez pracownika (18,71 proc.):

2000,00 zł x 18,71 proc. = 374,20 zł,

2000,00 zł - 374,20 zł = 1625,80 zł.

Załóżmy, że w okresie 12 miesięcy pracownik otrzymywał pensję w stałej wysokości, powyższa kwota jest więc jego przeciętnym wynagrodzeniem, stanowiącym podstawę wynagrodzenia chorobowego.
Podstawę wymiaru zasiłku chorobowego za jeden dzień niezdolności do pracy stanowi 1/30 przeciętnego wynagrodzenia:

1625,80 zł : 30 = 54,19 zł,

Za czas choroby pracownik zachowuje prawo do 80 proc. wynagrodzenia:

54,19 zł x 80 proc. = 43,35 zł.

Liczymy wysokość wynagrodzenia chorobowego za 33 dni zwolnienia lekarskiego:

43,35 zł x 33 dni = 1430,55 zł.

Za okres od 12 stycznia do 13 lutego pracownikowi przysługuje wynagrodzenie chorobowe w kwocie 1430,55 zł, natomiast od 14 lutego przysługuje mu zasiłek chorobowy płacony przez ZUS.

ETAPY OBLICZANIA WYNAGRODZENIA CHOROBOWEGO

1. Ustal prawo do wynagrodzenia i okres wypłaty Sprawdź, czy pracownik ma prawo do wynagrodzenia chorobowego od pierwszego dnia niezdolności, oraz określ okres, za jaki należy je wypłacić.

2.Oblicz podstawę wymiaru wynagrodzenia chorobowego Wylicz przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy, stosując zasady przewidziane dla zasiłku chorobowego.

3.Wylicz dniówkę oraz wysokość wynagrodzenia chorobowego Przeciętne miesięczne wynagrodzenie podziel na 30 i ustal, jaki procent wynagrodzenia chorobowego przysługuje pracownikowi.

Podstawa prawna:
- at. 36-45 ustawy z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia chorobowego w razie choroby lub mcierzyństwa (DzU z 2005 r. nr 31, poz. 267 ze zm.),
- art. 92 ustawy z 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (DzU z 1998 r. nr 21, poz. 94 ze zm.).

Jak chcesz znaleźć i wyliczyć, ile powinno wynosić Twoje wynagrodzenie chorobowe, to wpisz w google - Kalkulator wynagrodzenia chorobowego L-4Wtedy będziesz mogł sobie wszystko policzyć

Trochę czytania jest , ale może coś Ci to pomoże. Proponuję również telefon do oddziału ZUS

Powodzenia

Powodzenia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj Olcia22
Rzeczywiście troche czytania jest i tylko jedno malutkie ale jakże magiczne słowo "dziękuję" musi się równać z wielkością tamtego postu :)

Naprawdę jestem Ci bardzo wdzięczna.
Ktoś mi kiedyś powiedział: "boże studiowałaś matematykę to dla mnie nie realne", a czym jest w takim razie studiowanie prawa co? Szok jak dla mnie. Tego nie idzie sie nauczyc nawet na pamięć.

Zobaczymy co mi się uda załtwić.
Jeżeli kiedykolwiek będę Ci mogła jakoś pomóc to wal śmiało :)

Jeszcze raz dziękuję serdecznie.
Gorąco pozdrawiam
:)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Trinity4- ja to się cieszę, jak dzięki mojej pomocy ktoś może się mieć lepiej. Jak się da oczywiście.
Czyli studiowałaś matematykę... to dla mnie też nierealne :oops: . Ja jestem polonistą.
Jeśli chodzi o prawo, to zwyczajnie u mnie w szkole trzeba je znać, bo jak nie, to człowieka wyrolują na czym się da. Teraz walczę, bo przez kilka lat naliczali mi za dużo dodatku, a teraz jednorazowo każą sobie zwracać... :twisted: :twisted: :twisted:
Ale ja się nie poddają i studiuję Kodeks Cywilny i ...już nie mają ze mną szans, bo znalazłam artykuł , ktory ratuje mój skromy tyłek. A...dyrektor się mnie boi, bo wie, że ja się zawszę wybronię... Jeśli oczywiście racja stoi po mojej stronie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

Wybaczcie ale ja nie rozumiem jak to jest z tym dodatkiem funkcyjnym. :oops:
Będę go dalej dostawać czy nie? Koleżanka wykonuje za mnie te obowiązki i ma pretensje że nie ma za to płacone a ja tego nie robię i mam? Czy jeżeli zrezygnuję z funkcji będę go dalej dostawać jako średnią z poprzednich 12 miesięcy? Dodam że ja przez 4 lata robiłam to samo, ale nie miałam za to płacone, dopiero od 3 lat mam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam, mam pytanie do zorientownych w temacie nauczycielek :D , jestem w 13 tc, cały czas pracuję i zamierzam pracowac jak długo to będzie możliwe. Termin porodu mam na koniec czerwca/początek lipca. Z racji że zbliżają sie ferię, zastaawiam sie czy mogę wziąść L4 na same feria, żeby później po macierzyńskim "oddali" mi ten urlop w czasie którego byłam na zwolnieniu. Czy mogę bez problemu iść na L4 tylko na 2 tyg w czasie ferii?? Czy któraś z Was była w podobnej sytuacji? Bardzo dziękuję za odpowiedź :D

Offline Wyświetl profil  

Witajcie,
Jestem w ciąży (10 tydz.) i jestem zielona co do spraw związanych z L4, awansem itp. Mam kilka pytań, czy ktoś mógłby mi pomóc?

1.we wrześniu rozpoczęłam staż na mianowanego (jestem zatrudniona na czas nieokreślony). Od 3 grudnia do 29 grudnia jestem na zwolnieniu (26 dni). N-le pracowali do 21 grudnia, a moje zwol. jest o kilka dni dłuższe, czy coś z tego wynika?
Do lekarza idę 29 grudnia, Czy jeśli teraz da mi zwolnienie od 2 stycznia, czy przedłuży mi się awans czy będzie przerwa pomiędzy dwoma L4? Wiem, że jeśli L4 trwa nieprzerwanie 30 dni to staż się wydłuża, czy te kilka dni pomiędzy kolejnymi zwolnieniami (mimo, ze nauczyciele maja wtedy wolne) będzie się liczyło jako przerwa?

2. Czy warto brać L4 na okres ferii zimowych? Czy zwolnienie do ferii, a potem po feriach znowu?

3.Czy jeśli przed ciążą miałam 5 nadgodzin, to jeśli wrócę do pracy to zabiorą mi te dodatkowe godziny?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc w moich wątpliwościach, jutro idę do lekarza i zależy mi bardzo na odpowiedziach. Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

anwa6- sprawa wygląda następująco. Wg KN , jeśli chcesz, żeby cokolwiek ci oddano z urlopu, to powinnaś teraz w czasie ferii zimowych iść na L-4, a potem po zakończeniu roku szkonego aż do rozwiązania także. Wtedy oddają Ci całe 8 tygodni urlpou. Jeśli teraz nie pójdziesz na L4, a pójdziesz zaraz po zakończeniu roku szkolnego, to oddają Ci 6 tygodni. Jeśli nie pójdziesz na L4 zaraz po zakończeniu roku szk. to będą Ci odliczać każdy dzień z urlopu. Np. jeśli byś poszła na L4 od początku lipca, to odliczą Ci z 6 tygodni zaległego urlopu wakacyjnego tydzień, który już byłaś na urlopie. Wybór należy do Ciebie i Twojego lekarza oczywiście. Polecam wzięcie L4 i w ferie i w wakacje, bo potem będziesz mogła startować do pracy w nowym roku.

asia_m- nie wiem, czy nie za późno, ale dopiero teraz przeczytałam. Otóż zależy, na czym Ci tak na prawdę zależy. Oczywiście możesz wziąć L4 w czasie ferii, ale może się okazać, że wtedy przedłużą Ci staż ( jeśli przekroczysz 30 dni wolnego). Znam dziewczyny, które chorowały 29 dni, wracały do szkoły na kilka dni ( święta też się liczą) i potem znowu chorowały. Jednak na macierzyńskim i tak przedłużą Ci staż o ten okres i i tak będziesz musiała czekac na egzamin i na podwyżkę. A potem z dzieckiem żal się rozstawać tak szybko i żałowały, że nie brały L4 w ferie i wakacje, bo to jednak 8 tygodni dodatkowego wolnego. Jeśli chodzi o nadgodziny to nikt Ci ich nie jest w stanie zagwarantować, bo to zależy od organizacji roku szkolnego.
Pozdrawiam i życzę zdrowia mamom i dzidziusiom

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Olcia22bardzo Ci dziękuję za odpowiedź, czyli jest tak jak myślałam. Mam jeszzce jedno pytanie, rozumiem ze będę musiała o rok przesunąć rozpoczęcie stażu? Jestem nauczycielem kontraktowym, staż na mianowanego miałam rozpocząć własnie we wrześniu w 2008r, jak wrócę powiedzmy w grudniu czy styczniu czekam do września 2009r? Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]