Dzisiaj jest pn kwie 27, 2026 4:28 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja pracuję w mc donaldzie, całą ciążę byłam na zwolnieniu i płacił mi zakład pracy, jedynie pod koniec ciąży musiałam pisać o zasiłek rehabilitacyjny, bo l4 można ciągnąć tylko określoną liczbę dni, ja chyba dwa tygodnie wcześniej przeszłam na ten zasiłek.Macierzyński wyliczyli mi z l4, tym bardziej, że pierwszy miesiąc l4 to średnia z 3 ostatnich miesięcy i tak co miesiąc..Ale raz dostawałam kilka złotych mniej raz więcej, myślę, że to zależy od dni pracujących w miesiącu.Myślę, że to w miarę logiczne co piszę, poszukaj jeszcze przepisów na google, ale wydaje mi się, że od 3 lat nic się tu nie zmieniło

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

marysia87 pisze:
Ja pracuję w mc donaldzie, całą ciążę byłam na zwolnieniu i płacił mi zakład pracy, jedynie pod koniec ciąży musiałam pisać o zasiłek rehabilitacyjny, bo l4 można ciągnąć tylko określoną liczbę dni, ja chyba dwa tygodnie wcześniej przeszłam na ten zasiłek.Macierzyński wyliczyli mi z l4, tym bardziej, że pierwszy miesiąc l4 to średnia z 3 ostatnich miesięcy i tak co miesiąc..Ale raz dostawałam kilka złotych mniej raz więcej, myślę, że to zależy od dni pracujących w miesiącu.Myślę, że to w miarę logiczne co piszę, poszukaj jeszcze przepisów na google, ale wydaje mi się, że od 3 lat nic się tu nie zmieniło

No gdzieś wyczytalam ze kobiety w ciązy moga byc na l4 do 270 dni.
Ale składałas o ten zasiłek 60 dni wczesniej tak jak piszą w zusie czy jakoś 2 tygodnie przed tym jak ci przekroczyło te 270 dni. i czy trzeba te wszystkie papierki od pracodawcy tez czy nie koniecznie?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

60 dni to dwa miesiące??nie pamiętam dokładnie, ale chyba jakoś miesiąc wcześniej to składałam, a papierki miałam tylko od lekarza, zaświadczenie jakieś a z pracy chyba tylko jakiś stempelek na tym zaświadczeniu

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Fajnie, ze mozna tu znalezc tyle informacji.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

a czy poza wychowawczym i dodatkiem z mopsu mozna jeszcze o cos sie ubiegac jesli ogolnie z dodatkami moj miesieczny dochod to 618zl na dwie osoby?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziewczyny..powiedzcie mi jak to jest... slyszalam od znajomej ze po urodzeniu dziecka otrzymuje sie kaske tzw becikowe ok wiem wszystko na ten temat :) jezeli ktos ma jakies dodatkowe ubezpieczenia to tez cos dostaje ale ja ostatnio sie dowiedzialam ze dostaje sie tez kaske z ZUSu/zakladu pracy tu wlasnie nie wiem... podobno ja dostaje i maz takze... czy ktoras wie o co chodzi? mam nadzieje ze mnie zrozumiecie bo w sumie sama nie wiem dokladnie jak o to zapytac :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

z zusu nie dostaje się pieniędzy tylko z pzu.jezeli ty lub mąż macie w pracy ubezpieczenie grupowe to nalezą się wam pieniążki z pzu za urodzenie dziecka.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

czesć dziewczyny, powiedzicie mi moja siostra teraz przepracouje 6 miesiecy w firmie i ma iśc na wychowaczy mozecie mi powiedzieć ile pioeniazków bedzie dostawać?zatrudniona jest na 1/4 etatu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

Zasiłek rodzinny + 400zł dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie przebywania na urlopie wychowawczym.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam
Bardzo prosze o pomoc. Po urlopie macierzyńskim i wypoczynkowym za zeszły 2009 rok wróciłam do pracy. Umowę z zakładem pracy mam na stałe, pracuję od 11 lat. Sytuacja w mojej firmie nie jest jednak za ciekawa dla młodej matki wracającej z macierzyńskiego (długo by pisać). Mam jeszcze cały niewykorzystany urlop za ten 2010 rok. Mój mąż od 1.07.2010 nie pracuje i w tej chwili zajmuje się siedmiomiesięcznym dzieckiem. Od września ew. października ma podjąć na nowo zatrudnienie (firma w której był zatrudniony przebranżawia się, zmienia siedzibę itp.). W związku z nieprzyjemną atmosferą w mojej pracy chciałabym skorzystać z opieki na dziecko zdrowe. Czy jest taka możliwość, że najpierw dostała bym L4 na opiekę nad dzieckiem zdrowym (ideał to 60dni) i czy w ogóle ją dostanę? Później wykorzystałabym urlop wypoczynkowy za ten 2010 rok a dopiero po wykorzystaniu wszystkich płatnych możliwości przeszłabym na urlop wychowawczy. Oczywiste, że w tej chwili liczy się każdy grosz więc kombinuję jak mogę.
Aha dziecko nie dostanie się do żłobka, bo nie ma wolnych miejsc, jedna babcia pracuje druga jest zbyt schorowana.
Mam nadzieję, że dosyć jasno opisałam swoją sytuację.
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Wysłany: Sro Lut 09, 2011 2:57 pm Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

witam.jestem nowa na forum a widzeze sa tu poruszane bardzo ciekawe i wazne wątki.
Otóż moja sytuacja wygląda następująco. od 1 wrzesnia 2010 podjęłam pracę która z racji ciąży zosała przedłużona do dnia porodu tj.orientacyjnie 30 marca 2011.po tym czasie wiem ze przysługuje mi tylko zasiłek macierzyński.
1)czy sam okres pobierania tego zasiłku( nie będąc już pracownikiem i nie mając prawa do urlopu macierzyńskiego) wlicza sie w staż pracy - zeby starać sie póżniej o zasiłek dla bezrobotnych??
LUB
2)czy po zasiłku macierzyńskim moge iść na chorobowe- czy minie za długi okres(22 tyg)
Byłabym bardzo wdzięczna za każdą pomoc.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

kdedo z tego co sie orientuje to jak zus ci placi macierzynski to jest wliczane to do stazu pracy

co do twojego drugiego pytania: myslisz ze lekarz po macierzynskim da ci zwolnienie lekarskie? po drugie kto ci ma niby placic to chorobowe jak nie bedziesz zatrudniona wtedy nigdzie?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam, razem z ojcem dziecka pracujemy na umowe zlecenie praktycznie od tego miesiąca, i teraz okazało sie że jestem w ciązy. I teraz moje pytanie, czy teraz lepiej zostać na zleceniu, czy zarejstrowac sie jako bezrobotna(ubezpieczenie) i czy w takim przypadku mozemy liczyć na jakies zasiłki, dodatki itp. Z góry dziękuje za odpowiedz:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

czy bedac na zasiłku macierzyńskim opłacanym przez ZUS dostane jakies potwierdzernie ubezpieczenia.umowa wygasła w dniu porodu

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

lapaa jesli Twoja umowa jest oskładkowana i placisz dobrowolna skladke na ubezpieczenie chorobowe, to kasa za L4 bedzie Ci sie nalezala po 3 miesiacach pracy na umowe zlecenie. Jesli taka umowa zlecenie bedzie trwala np do dnia porodu lub dluzej to będzie Ci się należał zasiłek macierzyński. Natomiast, jesli pracodawca nie przedluzy Ci umowy po tych trzech miesiacach, to kase za L4 bedzie wypłacał Ci ZUS, niestety zasiłek macierzyński w takim przypadku nie bedzie Ci sie należał.

kdedo20 wydaje mi sie ze ZUS wysyla do domu cos w rodzaju powteirdzenia przelewu i ja idąc do lekarza legitymowałam się tym druczkiem, ewentualnie możesz sama sie pofatygować do ZUSu po stosowne zaświadczenie.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

demolko mam do ciebie pytanie bo widze ze mas stosowna wiedze:)

co to jest zasilek przedmacierzynski?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Przyznam się szczerze, że pierewszy raz o czyms takim słyszę :shock: może chodzi o to że możesz iść na urlop macierzyński na dwa tygodnie przed planowanym porodem? ale odrazu uprzedzam ze nie jest to jakiś dodatkowy urlop tylko wcześniej zaczęty ten właściwy.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej dziewczyny ja sie już troche orientuje w sprawach l4 i macierzynskiego dużo czytalam w necie, dowiadywalam sie od znajomych od ksiegowych i poprzez znajomosci moich koleżanek z paniami w zusie.

Ponieważ ja mam swoją dzialalność gospodarcza ktora prowadze od ponad 3 lat to ten temat mnie najbardziej interesowal. przez pierwsze 2 lata prowadzenia dzialalnosci można placic niski zus natomiast jesli sie w tym czasie zachoruje albo zajdzie w ciaze to pomoc finansowa ze strony zusu jest znikoma jeśli nie żadna. jeśli po 2 latach placi sie pelny zus obecnie okolo 900zł to w przypadku l4 zus wylicza średnia z ostatnich 12 miesiecy ale nie od waszych dochodów tylko od wysokosci placonych skladek czyli na l4 nalezy sie jakies 1000zł biorac pod uwage ze zdrowotne trzeba placic zostaje 800zł dla mnie jest to śmiech na sali... mam do oplacenia czynsz w wynajmowanym lokalu ktory wynosi ponad 1000zł a gdzie reszta rachunkow i zycie? nie zatrudniam nikogo wiec na l4 nikt nie jest w stanie mnie zastapic wiec firma nie zarabia... dlatego zaczęłam się interesowac co tu można zrobić żeby poprawic ta sytuacje można podnieść składke zus do najwyszego pułapu ale to by nic nie dalo bo w dalszym ciagu zus wylicza srednia z ostatnich 12 miesiecy, ale jest taka opcja że można chorobowe zawiesić na minimum 30 dni (najlepiej w miesiacu ktory ma 31 dni) i po uplywie tego czasu znow przystapic do chorobowego i zadeklarować najwyzsza skladke wtedy zus nie zlicza sredniej z 12 miesiecy tylko nalicza wszystko od nowa od miesiaca w ktorym znowu sie przystapilo do chorobowego z tego co wiem taka najwyzsza skladka wynosi okolo 2800zł miesiecznie. po placeniu przez 3 miesiace (conajmniej) takich wysokich skladek można pojsc na l4 i zus wyplaca zasilek w wysokosci 5800zł miesiecznie do konca ciazy i do konca macierzynskiego.

jesli ktos jest na bezrobotnym to sprawa jest wg mnie jeszcze latwiejsza bo mozna zalozyc firme od razu zadeklarowac wysoki zus i po 3 miesiacach pojsc na l4 ale nalezy pamietac ze firma nie moze byc fikcyjna bo zus na pewno wybierze sie na kontrole wiec nalezy miec dowody ze firma funkcjonowala wiec potrzebne sa np. ulotki, strona internetowa, rachunki za koszty prowadzenia dzialalnosci, kontakty z klientami itp.

jeśli ktoś jest już w zaawansowanej ciąży i prowadzi dzialalnosc to na 2 miesiace przed porodem tez moze zawiesic chorobowe na minimum 30 dni i po tym czasie ponownie przystapic do chorobowego deklarujac najwyzsza skladke wtedy nie trzeba placic przez 3 miesiace bo macierzynski nalezy sie bez okresu wyczekiwania czyli mozna byc ubezpieczonym 1 dzien i sie nalezy przez cale macierzynskie 5800zł miesiecznie.

oczywisie w tym czasie nie nalezy brać l4 i trzeba miec zupelnie czysta sprawe w papierach w zusie wszytko zlozone w terminie i skladki rowniez placone w terminie, pamietajcie ze zus posprawdza wszystko zeby nie wyplacic moga się pojawic (choć nie muszą) kontrole z zusu. czytalam tez ze zus kierowal sprawy do sądu ale wszystkie przegral bo ubezpieczenie chorobowe jest dobrowolne i można sobie je placic lub tez nie kiedy sie chce i tak samo jest z podnoszeniem wysokosci skladki.

to opcja dla cierpliwych, ja zamierzam zawiesic chorobowe na 4 miesiace przed terminem porodu i potem przez 3 miesiace placic duza skladke ( na wypadek gdyby malec chcial wyskoczyc wczesniej bede zabezpieczona finansowo) a jak sie urodzi w terminie to może sie nie beda az tak czepiac. uważam ze panstwo ma tak slaba socjalke zwlaszcza w stosunku do 1 osobowych firm ktore prowadza kobiety ze szkoda gadac ja za 800zł nie jestem w stanie dac sobie rady cala wyprawka dla dziecka tyle kosztuje prowadzenie ciąży wszystkie badania to jest jakas masakra a wiadomo że każda matka chce zapewnić dziecku wszystko co najlepsze... no sie rozpisalam mam nadzieje ze komus sie to przyda ;)

dbajcie o siebie i wasze pociechy :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam,
troche sie tym wszytkim zakrecilam, jestem na zasilku maciezynskim po ustaniu zatrudnienia przez ten czas jest oczywiscie wyplacana kasa z ZUS'u. Przewidziany termin porodu to 10 wrzesnia , czy po porodzie moge liczyc jeszcze na jakies swiadczenia ? :?: :?: :ysz: :ysz:

Offline Wyświetl profil  

Hej!
Mam pytanie pracuje od 1,5 miesiąca, czy jeżeli teraz jestem w ciąży i pójdę za 2 miesiące na zwolnienie bd dostawać jakąś kase ja wogóle nie rozumiem na czym to polega jeżeli bd mogła to bd pracować jak najdłużej...
Pomocy!!!

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]