Dzisiaj jest pn kwie 27, 2026 4:27 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

aniaiwona517-proponuję udać się do związków, albo zapytać o prawnika w kuratorium. Można też spróbować w sądzie pracy. Najpierw jednak napisz pismo do dyrektora i poproś o pisemne uzasadnienie zniżki godzin, zwłaszcza w odniesieniu do kodeksu pracy. Zaznacz, w tym piśmie, że jesteś w ciąży. Napisz, że nie zgadzasz się z postanowieniem na konferencji. Pod spodem napisz, że to pismo przesyłasz również do kuratorium i organu prowadzącego. Każ podbić w sekretariacie na tzw zeszyt podawczy. Wtedy jest to pismo urzędowe. Powodzenia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej, ja jestem nauczycielem kontaktowym (umowa na czas nieokreślony)w 8 tc. Uczę w-f... I nie mam pojęcia czy moge pracować ,czy mam iśc na zwolnienie...przecież w takim stanie nie będę mogła pokazać żadnych ćwiczeń dzieciom i do tego stoję przez całe lekcje... lekarz nawet nie zpytał się gdzie pracuję. nie wiem co mam robić...co mi się neleży a co nie!? pomóżcie!!!!!Czeka mnie powiadomienie dyrektorki (chyba jutro to zrobię...)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

zatudnilam sie z dniem 1 pazdziernika ubieglego roku, nie rozpoczelam stazu bo byl to miesiac za pozno, a umowe dostalam do konca czerwca br, w marcu zaszlam w ciaze ( obecnie 23 t.c.) i przedluzono mi umowe do dnia porodu czyli gdzies do konca grudnia, czuje sie dobrze i teraz wracam do pracy choc na wrzesien, ale mam pytanie - po porodzie bede miala macierzynski z ZUS gdzies do polowy kwietnia lub poczatku maja, a co pozniej ??? od maja do wrzesnia ? moge dostac jakis zasilek?
niezdecydowalam jeszcze czy wroce do pracy po macierzynskim, czy przysluguje mi wychowawczy z prawem do tego zasiłu 400 ?
bardzo prosze o odpowiedz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o wychowawczy, to dostając go musisz być zatrudniona na etacie, inaczej się nie naliży. Jeśli dochody Twoje i partnera nie przekraczają 405 zł to dostaniecie zasiłek z mopsu, ale to są jakieś śmieszne pieniądze.

Offline Wyświetl profil  

Cześć dziewczyny. Jestem w 31 tygodniu ciąży i planowane rozwiązanie ma nastąpić 4.11. Jestem nauczycielem mianowanym zatrudnionym na czas nieokreślony.
Dziś zadzwoniono do mnie z pracy, że 4.09 mija 182 dzień zwolnienia lekarskiego i tracę prawo do zasiłku. Zupełnie nie myślałam o tym przepisie ufając kompetencji mojego lekarza i pracowników administracji szkoły.
A tymczasem wzięłam wnioski do wypełnienia i tam pisze (poza tym, że składa się go min na 6 tyg przed upływem 182 dnia L4), że jeśli nabyłam prawa do urlopu dla poratowania zdrowia, nie przysługuje mi świadczenie rehabilitacyjne z ZUS. Nie dość, że będę czekać miesiąc na decyzję lekarza orzecznika (bez pensji) to mogą mi świadczenia nie przyznać na drugi miesiąc.
W przepisach kuratorium znalazłam, że prawo do urlopu dla poratowania zdrowia nabywam jeśli spełniam trzy warunki łącznie: 1. Zatrudniona jestem na cały etat na czas nieokreślony (tak) 2. Pracuję min 7 lat (tak) 3. Otrzymałam wniosek od lekarza o potrzebie takiego urlopu (nie).

Czy wobec tego złamię prawo wpisując na wniosku, że nie nabyłam uprawnień do urlopu dla poratowania zdrowia? To trochę chore. Jestem na L4 od 2 miesiąca ciąży. I trymestr - wymioty nieraz całodobowo. II trymestr trochę lepiej,ale nie dojadę autobusem 30 min do pracy, III trymestr- skraca mi się szyjka macicy i mam teraz wrócić do pracy?

Czy któraś z Was otrzymała w podobnej sytuacji świadczenie rehabilitacyjne?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nic się nie martw. W twoim stanie nerwy nie są wskazane. Na wniosku napisz, że nie nabyłaś praw do urlopu dla poratowania zdrowia, bo przecież ciąża to nie choroba i nie masz zamiaru się przecież leczyć ani rehabilitować. Złóżź wszystkie papiery do ZUS - u i czekaj. Oni nie sprawdzają, czy nabyłaś jakiś praw, bp wg prawa nikt nie może Ci nakazać pójścia na urlop dla poratowania zdrowia. To, że ciąża jest nie taka jak powinna być, to jest ratowanie dzidziusia a nie Ciebie, bo gdyby było inaczej ciążę by rozwiązali.
Acha, wniosek na taki urlop wystawia lekarz pierwszego kontaktu i tylko ten, a nie ginekolog, a poza tym wskazaniem do udzielenia tekiego urlopu są choroby zawodowe, a ciąża , jak już wcześniej pisałam to nie choroba, a jeśli już to nie naszego zawodu :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

olcia22 ja jestem na etacie, mam 18 h a gdybym tylko chciala to spokojnie moglabym miec z 30 takie jest wziecie na anglistow z tym ze na samym poczatku kasa za nadgodziny jest smieszna i bardziej opalca sie korki robic niz inne godziny brac :/ ale coz, umowa konczy mi sie z dniem porodu, potem macierzynski platny z zus a potem moze wychowawczy o ile mi przysluguje ???? czy juz bezrobocie ??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

Jak kończy się umowa z dniem porodu to na wychowawczy nie możesz przejść, bezrobocie może kuroniówka będzie się należeć?

Offline Wyświetl profil  

Dzięki za pocieszenie Olcia, ale w ZUSie powiedzieli, że to świadczenie dostanę na pewno, mimo nabycia praw do urlopu dla poratowania zdrowia, ale dopiero za 6 tygodni. To w praktyce oznacza 2 miesiące bez pensji. Nie stać mnie na to.
Ponieważ dyrekcja decyduje o przyznaniu urlopu dla poratowania zdrowia, rozmawiałam z nią w tej sprawie. Udzieliła mi go na 3 miesiące ze sporym zapasem, gdyby córci nie spieszyło się na świat. Urlop taki zostaje automatycznie przerwany porodem i przechodzę na macierzyński, a potem na uzupełniający (bo całe wakacje oraz święta wielkanocne byłam na L4). A co ważniejsze pensję płacą bez tej ogromnej zwłoki. Potrzebowałam tylko orzeczenia od lekarza prowadzącego ciążę, że mój stan zdrowia wymaga leczenia w terminie od...do... . I takowe otrzymałam.
Oczywiście nikt nie wiedział jaki jest wzór :/ Znalazłam jakiś przy rozporządzeniu ministra o przyznawaniu urlopów. Mam nadzieję, że będzie dobry i to tylko formalność. Tym bardziej, że urlop płaci płatnik szkoły a nie ZUS.
Całą noc nie spałam i dopóki jutro nie dostarczę papieru do pracy czeka mnie kolejna bezsenna noc. Odsteresowałam się trochę na USG - córeczka jest zdrowa. To najważniejsze.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

aniutka_77-zastanów się z tym urlopem, bo może będziesz chciała go wykorzystać po macierzyńskim, a jeśli go teraz weźmiesz, to potem musisz odczekać rok od poprzedniego. Poza tym wykorzystasz trzy miesiące a liczone w ilości wziętych urlopów bedzie, jakbyś była na rocznym. Może masz koło siebie dobrych ludzi , którzy pożyczą Ci kasę i te 6 tygodni przeżyjesz jakoś, a urlop weźmiesz, jak będziesz z małą.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Ja też jestem nauczycielem, ale mój problem polega na tym, że pracuję w 4 szkołach i w sumie mam we wszystkich razem 18 godzin (przedmiot artystyczny - nie mam innego wyjścia). Jestem w ciąży i choć bardzo lubię swoją pracę, to nie wyobrażam sobie pracować tak, jak dotychczas - pełnić pomiędzy wszystkimi lekcjami dyżury (jestem raz w tygodniu w każdej szkole, więc wykorzystują mnie maksymalnie), organizować wszystkie akademie w 4 szkołach, być na wszystkich wywiadówkach, radach i szkoleniach we wszystkich 4 szkołach (co nie muszę przypominać - jest obowiązkiem każdego nauczyciela). Ciekawa jestem, czy prawnie są jakieś przepisy, które regulują mi prawo do nieobecności na radach bądź wywiadówkach. No i co z dyżurami? Może ktoś jest w podobnej sytuacji?

Aniołek 06.09.2007r.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Sariaho- u nas jest tak, że w radach i wywiadówkach uczestniczy sie tylko w szkole macierzystej.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Dla mnie to strasznie męczące i rzeczywiście muszę dotrzeć do jakiś podstaw prawnych, które o tym mówią, bo we wszystkich szkołach wymagają ode mnie obecności na wszystkich radach i wywiadówkach chyba, że kolidują one terminowo z radami i wywiadówkami w szkole macierzystej. Jeśli nie - mam obowiązek być i nikogo nie obchodzi, że w jednym tygodniu mam w każdy dzień po lekcjach jeszcze spotkanie w którejś ze szkół. Ja uważam, że to nie fair tym bardziej, że teraz jestem w w wyjątkowym stanie i nie powinnam tyle pracować. Nie wiem, jak to wytłumaczyć dyrekcji w szkołach poza macierzystą. Najlepiej podeprzeć się jakimś dokumentem, ustawą, ale ja takowego nie znalazłam.

Aniołek 06.09.2007r.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Cześć jestem w 25 tc i w mojej szkole było przed wakacjami tak, że jak powiedziałam dyrekcji ze jestem w ciąży to byłam zwolniona z dyżurów i różnych imprez i wywiadówek szkolnych. Moim zdaniem to tez zależy od dyrekcji. Osobiście mam dobrą dyrektor bo nawet poszła mi na rękę z praca od nowego roku szkolnego. Myśle że jest to kwestia dogadania się i musisz porozmawiac ze swoja dyrekcja.
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Prawdopodobnie nie znajdziesz na to podstaw prawnych. Jak będę miała więcej czasu to poszukam czegoś.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Cześć Dziewczyny!
Mam taki problem. Pracuję w dwóch szkołach po pół etatu. W jednej mam umowę na czas nieokreślony, w drugiej umowa skończyła mi się 31 sierpnia. Obecnie jestem w 23 tygodniu ciąży i od początku przebywam na zwolnieniu lekarskim. Termin porodu mam na styczeń. Wiem, że na okres ciąży pracodawca musi mnie zatrudnić (aneks do umowy). Ale co potem? Czy należy mi się zasiłek macierzyński w szkole, gdzie miałam umowę do sierpnia? A co z zaległym urlopem? (miałam zwolnienie przez całe wakacje). Będę mogła go odebrać po macierzyńskim czy dostanę za niego ekwiwalent?
Mam nadzieję, że w miarę przystępnie przedstawiłam swój problem. :wink: Byłabym wdzięczna gdyby ktoś udzielił mi informacji.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam, z tego co sie orientuję dyrektorka musi ci przedłużyc umowę przynajmniej do czasu porodu po czym później masz macieżyński a urlop za te wakacje będziesz miała do wykorzystania po macieżyńskim. Czyli będziesz mogła być ze swoim dzieckiem ponad 6 mies w domu. Tak mówily mi koleżanki bo ja tez jestem w takiej sytuacji.
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

cześć dziewczyny, jestem nowa na forum i bardzo mi się tu podoba:) mam pytanie-jak jest naliczane wynagrodzenie gdy jestem na L4? pracuję w szkole społecznej, jestem nauczycielem mianowanym, umowa na czas nieokreślony-18h. W tamtym roku szkolnym miałam 27h-podpisałam aneks do umowy na ten okres, czyli do 31 sierpnia 2007. w ciąży jestem od maja , od września na L4 i na ten rok dyr nie podpisał ze mną aneksu-obowiazuje mnie umowa na 18h. W jaki sposób naliczają mi "pensję"? to jest jakaś średnia z ostatnich 6 msc?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Na L-4 dostajesz średnią z ostatnich 12 miesięcy, czyli dostaniesz dużo kasy. Nie ważne jaką masz teraz umowę, ważne jaką miałaś wcześniej, a skoro miałaś 27 godzin, to muszę wyliczyć średnią razem z tymi godzinami.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Olcia, dziekuję za odpowiedź, ale czy jesteś pewna? czy przypadkiem w ten sposób nie naliczają macierzyńskiego, a L4 to "tylko" 100% umowy? to radosne wieści, ale piszesz, ze będąc na L4 dostaję średnią z ostatnich 12 msc-czy. ta średnia jest naliczana od dnia, w którym dostaję to L4? czyli gdybym dostała je dziś od lekarza naliczonoby mi średnią od dziś wstecz rok? czy rok wstecz od maja czyli od dnia zajścia w ciąże?
dzięki wielkie

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]