Dzisiaj jest pn kwie 27, 2026 4:27 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

locatio potrzebne sa jeszcze dodatkowe dane
np.: jaką masz umowe ?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Proszę o pomoc.Urodziłam 24 maja bliznieta,myslałąm,ze to pracodawca składa wniosek do ZUS-u o przyznanie mi zasiłku macierzyńskiego,zaraz po porodzie dostarczyłam do firmy zaświadczenie o porodzie i na tym koniec :( Pieniędzu jeszcze zadnych z ZUS-u nie otrzymałam(byłam zatrudniona na cały etat z umowa do 13 czerwca).Czy powinnam sama złożyc wniosek?co teraz skoro nie mam juz takiego zaswiadczenia ze szpitala o przebytym porodzie?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

UMOWE mam na czas nieokreslony prosze napiszcie gdzie co musze zalatwic jak to jest z tym macierzynskim przechodze na niego automatycznie a od kiedy i jak starac sie o wychowawczy dodatek dla samotnej matki oraz rodzinne?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć dziewczyny. Mam pytanie co do tego zasiłku macierzyńskiego , ponieważ nie bardzo zrozumiałam. Mam umowe do porodu potem ją rozwiazują ze mną na umowie mam 1700 brutto czyli będe dostawać tyle co na chorobowym tak? I czy potem bedę mogła iść na kuroniówkę jeśli pracowałam od stycznia do 31 marca na umowe zlecenie a potem od kwietnia do porodu czyli do jakiegoś stycznia na umowe o pracę. Czy macierzyński się wlicza jeśli już rozwiązali ze mną umowe bo teraz juz sama nic niewiem. I kiedy, gdzie i jakie trzeba skladać papiery o ten macierzyński. Proszę o pomoc.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziwczyny tu macie ze strony Zusu troche informacji na temat macierzyńskiego!
Cytuj:
Prawo do zasiłku
Zasiłek macierzyński przysługuje ubezpieczonej, która w okresie ubezpieczenia chorobowego lub w okresie urlopu wychowawczego:
urodziła dziecko,
przyjęła dziecko w wieku do 7 roku życia, a w przypadku dziecka wobec którego podjęto decyzję o odroczeniu obowiązku szkolnego, w wieku do 10 roku życia na wychowanie i wystąpiła do sądu opiekuńczego w sprawie jego przysposobienia,
przyjęła dziecko w wieku do 7 roku życia, a w przypadku dziecka wobec którego podjęto decyzję o odroczeniu obowiązku szkolnego, w wieku do 10 roku życia na wychowanie w ramach rodziny zastępczej, z wyjątkiem rodziny zastępczej zawodowej niespokrewnionej z dzieckiem.
Zasiłek macierzyński przysługuje również w razie urodzenia dziecka po ustaniu ubezpieczenia chorobowego (zatrudnienia), jeżeli ubezpieczenie to ustało w okresie ciąży wskutek ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy albo z naruszeniem przepisów prawa, jeżeli zostało to stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu. W przypadku, gdy zatrudnienie ustało w okresie ciąży z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a pracownicy nie zapewniono innego zatrudnienia, przysługuje jej do dnia porodu zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego.
Zasiłek macierzyński przysługuje także pracownicy zatrudnionej na podstawie umowy o pracę na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy, z którą umowa o pracę została przedłużona do dnia porodu.

Prawo do zasiłku macierzyńskiego przysługuje także ubezpieczonemu, który przyjmuje dziecko na wychowanie, na takich samych zasadach, które dotyczą ubezpieczonej. Również w razie śmierci ubezpieczonej lub porzucenia przez nią dziecka zasiłek macierzyński przysługuje ubezpieczonemu - ojcu dziecka lub innemu ubezpieczonemu członkowi najbliższej rodziny, jeżeli przerwą zatrudnienie lub inną działalność zarobkową w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.

Matka dziecka, po wykorzystaniu zasiłku macierzyńskiego za okres co najmniej 14 tygodni po porodzie może zrezygnować z dalszego pobierania zasiłku i wcześniej wrócić do pracy. W takim przypadku pozostałą część okresu pobierania zasiłku macierzyńskiego wykorzystuje ubezpieczony ojciec dziecka.

Zasiłek macierzyński jest wypłacany przez okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego lub okres urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego. Okres ten od 19 grudnia 2006 r. wynosi:
18 tygodni (126 dni) - przy pierwszym porodzie,
20 tygodni (140 dni) - przy każdym następnym porodzie,
28 tygodni (196 dni) - w razie urodzenia więcej niż jednego dziecka podczas jednego porodu,
18 tygodni (126 dni) - w razie przyjęcia dziecka na wychowanie, nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 7 roku życia, a w przypadku dziecka wobec którego podjęto decyzję o odroczeniu obowiązku szkolnego, nie dłużej niż do ukończenia przez nie 10 roku życia; okres urlopu nie może być krótszy niż 8 tygodni (56 dni).
Ubezpieczonej, która wychowuje dziecko przysposobione lub która przyjęła dziecko na wychowanie jako rodzina zastępcza, z wyjątkiem rodziny zastępczej pełniącej zadania pogotowia rodzinnego, zasiłek macierzyński przysługuje przez okres 20 tygodni również przy pierwszym porodzie.

W razie urodzenia dziecka po ustaniu zatrudnienia lub w czasie urlopu wychowawczego zasiłek macierzyński przysługuje przez okres skrócony o 2 tygodnie. Zasiłek macierzyński w czasie urlopu wychowawczego przysługuje przez okres skrócony o 2 tygodnie tylko wówczas, gdy pełny wymiar urlopu macierzyńskiego przypada w całości w czasie urlopu wychowawczego. Jeżeli pełny wymiar urlopu macierzyńskiego wykracza poza udzielony pracownicy urlop wychowawczy, pracownicy przysługuje zasiłek macierzyński w pełnym wymiarze, bez skracania o 2 tygodnie, tj. przez okres odpowiednio 20 lub 28 tygodni liczonych od dnia porodu.

W przypadku urodzenia martwego dziecka lub zgonu dziecka przed upływem 8 tygodni życia, ubezpieczona ma prawo do zasiłku macierzyńskiego przez okres 8 tygodni (56 dni) po porodzie, nie krócej niż przez okres 7 dni od dnia zgonu dziecka. W razie śmierci dziecka po upływie 8 tygodni życia, ubezpieczona zachowuje prawo do zasiłku macierzyńskiego przez okres 7 dni od dnia zgonu dziecka.

Zasiłek macierzyński przysługuje objętym ubezpieczeniem chorobowym:
pracownikom,
członkom rolniczych spółdzielni produkcyjnych i spółdzielni kółek rolniczych,
osobom wykonującym pracę nakładczą,
osobom wykonującym pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia oraz osobom z nimi współpracującym,
osobom prowadzącym pozarolniczą działalność oraz osobom z nimi współpracującym,
osobom wykonującym odpłatnie pracę, na podstawie skierowania do pracy, w czasie odbywania kary pozbawienia wolności lub tymczasowego aresztowania,
duchownym.

Podstawa wymiaru
Podstawę wymiaru zasiłku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy.

Do ustalenia podstawy wymiaru przyjmuje się przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie chorobowe, po odliczeniu potrąconych przez pracodawcę składek na ubezpieczenia społeczne. Oprócz składników przysługujących za okresy miesięczne, w podstawie wymiaru zasiłku uwzględnia się składniki wynagrodzenia przysługujące za okresy dłuższe. W podstawie wymiaru nie uwzględnia się składników wynagrodzenia, do których pracownik zachowuje prawo (wypłacanych) za okres pobierania zasiłku. Dla pracowników zatrudnionych w pełnym wymiarze czasu pracy podstawa wymiaru nie może być niższa od minimalnego wynagrodzenia, po odliczeniu:

kwoty odpowiadającej 18,71% tego wynagrodzenia jeżeli zasiłek przysługuje pracownikowi za okres do 30 czerwca 2007 r.,
kwoty odpowiadającej 15,71% tego wynagrodzenia, jeżeli zasiłek przysługuje pracownikowi za okres od 1 lipca 2007 r. do 31 grudnia 2007 r.,
po odliczeniu kwoty odpowiadającej 13,71% tego wynagrodzenia jeżeli zasiłek przysługuje pracownikowi za okres po dniu 31 grudnia 2007 r.
Podstawę wymiaru zasiłku przysługującego ubezpieczonemu niebędącemu pracownikiem stanowi przeciętny miesięczny przychód za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy, od którego opłacana jest składka na ubezpieczenie chorobowe lub wypadkowe, po odliczeniu kwoty odpowiadającej:

18,71% podstawy wymiaru składek na to ubezpieczenie - w przypadku przychodu za okres do 30 czerwca 2007 r.,
15,71% podstawy wymiaru składek na to ubezpieczenie - w przypadku przychodu za okres od dnia 1 lipca 2007 r. do dnia 31 grudnia 2007 r.,
po odliczeniu kwoty odpowiadającej 13,71% podstawy wymiaru składek na to ubezpieczenie - w przypadku przychodu za okres po dniu 31 grudnia 2007 r.

Wysokość zasiłku
Zasiłek macierzyński wynosi 100% wynagrodzenia lub przychodu stanowiącego podstawę jego wymiaru.
Niezbędne dokumenty
Dokumentami wymaganymi do wypłaty zasiłku macierzyńskiego są: zaświadczenie o przewidywanej dacie porodu - za okres przed porodem, skrócony odpis aktu urodzenia dziecka - za okres od dnia porodu oraz oświadczenie o urodzeniu pierwszego lub kolejnego dziecka. Do wypłaty tego zasiłku w przypadku przyjęcia dziecka na wychowanie wymagane jest zaświadczenie o wystąpieniu do sądu z wnioskiem o wszczęcie postępowania w sprawie przysposobienia dziecka lub przyjęcia dziecka na wychowanie w ramach rodziny zastępczej. Jeżeli zasiłek jest wypłacany przez ZUS, do jego wypłaty niezbędne jest zaświadczenie płatnika składek wystawione na druku ZUS Z-3 oraz zaświadczenie pracodawcy o okresie udzielonego urlopu macierzyńskiego lub urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego - w przypadku pracowników, natomiast w przypadku pozostałych ubezpieczonych niezbędne jest zaświadczenie płatnika składek na druku ZUS Z-3a
.

Link http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mam pytanie: czy jesli urodziłam dziecko jeszcze w trakcie zatrudnienia, ale umowa o prace skończyła mi się 10 dni po porodzie to będe miała skrócony zasiłek o 2 tygodnie czy nie?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

może ktoś jest mądrzejszy ode mnie... mam umowe na zastępstwo i scigam się z porodem i jej końcem... czy jeśli urodze zanim umowa wygaśnie, czyli w dniu porodu będe pracownicą to po ustaniu umowy zus będzie mi wypłacał zasiłek macierzyński czy nie ??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dalmatia84 jeśli urodzisz w trakcie trwania stosunku pracy to zasiłek macierzyński Ci się nalezy i po wygaśnięciu umowy będzie Ci go wypłacał ZUS. Natomiast jesli urodzisz po ustaniu stosunku pracy to zasiłek macierzyński Ci się nie należy.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja mam umowę na czas nieokreślony termin porodu mam na 5 lutego i moje pytanie to czy muszę składać jakieś papiery o urlop macierzyński czy on automatycznie sam jest kontynuacją zwolnienia, bo nie wiem jak urodzę co powinnam zrobić

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

na macierzyński nie przechodzi sie automatycznie- tez tak myslałam.
trzeba sie zgłosić do pracodawcy podpisać jakieś oświadczenia i oni wystawiają zaśw na jaki czas udzielaja urlopu. trzeba mieć skrócony odpis aktu urodzenia dziecka. u pracodawcy zajęło mi to pół godz i sama zawiozłam papiery do zuz-u.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

Ustawa Kodeks pracy wydłuża od 1 stycznia 2009r. maksymalny okres otrzymywania świadczenia chorobowego dla kobiet w ciąży ze 182 dni do 270 dni.

Prawo do nowego, dłuższego okresu zasiłkowego przysługuje, jeżeli dotychczasowy, 182-dniowy okres zasiłkowy upłynął 31 grudnia 2008 r. lub po tej dacie. Ubezpieczona ma prawo do zasiłku chorobowego na podstawie zaświadczeń lekarskich na druku ZUS ZLA. Wyjątek od tej zasady dotyczy sytuacji, kiedy przed 1 stycznia 2009 r. została wydana przez ZUS decyzja przyznająca świadczenie rehabilitacyjne. Osobom tym przysługuje świadczenie rehabilitacyjne przyznane tą decyzją. Także gdy 182-dniowy okres zasiłkowy został przez ubezpieczoną wykorzystany przed 31 grudnia 2008 r. (najpóźniej 30 grudnia 2008r.), to na wniosek ubezpieczonej złożony przed 1 stycznia 2009 r. albo po tej dacie zostanie ustalone prawo do świadczenia rehabilitacyjnego na dotychczasowych zasadach.

Od tego roku nie tylko pracownice, ale także kobiety prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą będą mogły dłużej opiekować się dzieckiem po porodzie.

Od 1 stycznia 2009r. urlop macierzyński w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie wynosi 20 tygodni. Jeśli urodzą się bliźniaczki, to długość urlopu wzrośnie do 31 tygodni.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam i proszę o pomoc. Czeka mnie usunięcie ósemki, obecnie jestem na urlopie macierzyńskim, zabieg będzie wykonany, kiedy będę wykorzystywała zaległy urlop wypoczynkowy. Z doświadczenia wiem, że po zabiegu nie będę w stanie zajmować się dzieckiem. Wiem, ze mąż może wystąpić o zasiłek opiekuńczy (opieka nad zdrowym dzieckiem). No i właśnie tu pojawia sie pytanie - JAK załatwia sie formalności - skoro dziecko jest zdrowe, to pewnie pediatra nic nie wystawia? Moze lekarz wykonujący zabieg wystawia jakieś zaświadczenie, np. że nie jestem zdolna do sprawowania opieki? Wiem, ze mąż musiałby wypełnić jakiś wniosek, ale co dalej? Zostawia go w ZUSie? Czy u pracodawcy? Czy w dniu mojego zabiegu da radę wszystko załatwić? Trochę mnie to wszystko przeraża....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam! Ja również mam pytanie - 9 stycznia urodziłam dziecko i obecnie przebywam na urlopie macierzyńskim. Umowa kończy mi się z dniem 28 lutego i tu pierwsze pytanie - jak rozumiem pracodawca nie ma obowiązku mi jej przedłużać, chociażby do końca trwania macierzyńskiego? A drugie pytanie to jakie dokumenty muszę dostarczyć do zusu po ustaniu zatrudnienia, żeby mieć ciągłość w wypłacie zasiłku (pracuje w dużej firmie i na chwilę obecną to pracodawca płaci mi zasiłek). Pozdrawiam!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ja mam pytanie o zasiłek pielęgnacyjny.Dzieci ciągle mi chorują, mają nawracające zapalenia płuc i oskrzeli, astmę.Znajoma z dzieckiem w podobnej sytuacji pobiera taki zasiłek, ale ma stwierdzoną niepełnosprawność(dziecko).Mi moja pulmonolog powiedziała, że wypisze mi taki wniosek na zasiłek.Nic nie wspomniała o niepełnosprawności..nie chcę z dzieci robić inwalidów, jeśli mi się nie należy to nie będę się prosić, ale jeśli zdrowsze mają, to czemu moje by nie??Jeśli coś wiecie na ten temat, proszę odpiszcie..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam
Mam pytanie. Jestem na chorobowym ciążowym. Płacę składki ulgowe ok 300zł. Proszę o odpowiedź jak wylicza się wypłatę zasiłku? Dziękuję z góry za pomoc

Obrazek

Aniołek 16.08.08 [*] (9tc)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Nie musicie płacić ZUSu:
http://zus.pox.pl/bezskladek.htm

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Termin mojego porodu minal.Zwolnienie mialam wystawione do terminu porodu czyli do 25 marca,1kwietnia mam zglosic sie na oddzial patologi ciazy.Lekarz powiedzial ze 26 marca przechodze na urlop macierzynski,a ja chce urlop macierzynski z dniem porodu.Czy szpital moze mi odmowic wystawienia zwolnienia od dnia 26marca?Kto decyduje o poczatku urlopu?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Na zwolnieniu możesz przebywać określoną liczbę dni, potem musisz rozpocząć macierzyński..dla mnie chore, ale takie są przepisy..ja rodziłam Adiego w dzień, kiedy kończyło mi się L4 i Maję tak samo.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam.
przebywam na urlopie wychowawczym do dnia 31 lipca i jestem w ciązy termin powrotu do pracy mam na 1 sierpnia ,czy mogę dnia 1 sierpnia dostarzyć do zakladu pracy L-4 ,kto będzie placić za to zwolnienie zus czyzakład pracy ? jesli zus to czy może mi nei wypłacić ?muszę jeszcze zrobić badania okresowe i czy jak mi lekarka wystawi ze jestem zdolna do pracy dnia np 29 lipca a ja wezme zwolnienie od 1 sierpnia to czy zus sie nei przyczepi do tego ?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Mam takie pytanie jestem od 3 miesięcy na L4 i nie bardzo wiem z jakiej podstawy mi wypłacają wypłatę. W marcu podpisywalismy nowa umowę tzn aneks do umowy w ktorym obnizyli nam podstawę i od marca 2009 zarabiam 1450 brutto, wczesniej mialam przez 6 miesiecy 1750 brutto. chodzi o to z ktorej podstawy mam wypłacane wynagrodzenie i kto mi je płaci zakład pracy czy zus, firma zatrudnia napewno powyzej 20 ludzi. Dostaję niecałe 1500 zł netto czy jest to może średnia z zeszłego roku?

Drugie pytanie to z czego mi wylicza macierzyński skoro całą ciąże na zwolnieniu bedę?

pisze w innym poscie skoro kazano ale widze że koleżance wyzej nikt nie odpisał wiec dla mnie jest bez sensu kontynuuowanie watku z 2005 roku skoro zmieniły się przepisy.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]