Dzisiaj jest wt cze 09, 2026 5:58 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam serdecznie.
Od jakiegoś czasu, jako przyszła matka, borykam się z problemem urlopu macierzyńskiego i zasiłku dla matek. Niedawno skończyłam studia, dlatego też nie pracuję na umowie o pracę (głównie z powodu zbyt małego doświadczenia), a jedynie na umowie zlecenia. Za niedługi czas, czeka mnie urodzenie dziecka, stąd też moje pytanie: czy kobietom pracującym na umowie zlecenia także przysługują jakieś fundusze, urlopy macierzyńskie? Oraz czy są niejako pod ochroną, jak kobiety pracujące na umowie o pracę? Np. że nie można ich zwolnić gdy są w ciąży lub na L4?
Również zastanawiam się, czy nie lepiej założyć działalność gospodarczą, i iśc na urlop macierzyński na działalności gospodarczej? Prosiłabym także o informację, czy takie coś jest możliwe i legalne, i w jaki sposób można to załatwić.
Kolejne pytanie dotyczy ulg dla matek. Z moim narzeczonym mamy zamiar się pobrać, ale zastanawiamy się, czy lepiej przed urodzeniem dziecka czy po, ponieważ jeśli nie bedziemy małżeństwem, przysługłuje mi dodatek dla matek samotnie wychowujących dziecko. Czy są jeszcze jakieś tego typu dodatki?
Pozdrawiam i z góry dziekuję za odpowiedzi.

www.wesolyfranciszek.smyki.pl

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Umowa zlecenie nie zapewnia żadnej ochrony kobietom w ciąży.

Działalność możesz założyć, ale czy będziesz miała z czego opłacać składki?

Odnośnie ulg - jeżeli pobierzecie się po narodzinach dziecka to przecież też nie będziesz samotną matką. Poza tym, wystarczy żebyście mieszkali razem i już nie będziesz traktowana jako samotna matka - chyba, ze twoje dziecko będzie miało w akcie urodzenia ojciec nieznany...

Szukaj pracy na etat - to jest najlepszy sposób...

poza tym poczytaj sobie inne wątki an ten temat, bo sporo już było pisane...

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Jeżeli chodzi o dzialalnosc, to składkę sie płaci z tego.co wiem parę razy, a jak potem przechodzę na l4 to juz nie musze. Pracy na etat nigdzie nie znajde... Bo kto w dzisiejszych czasach zatrudni kobiete, zaraz po studiach i na dodatek ciężarną? Gdziekolwiek nie pracowałam, zawsze slyszalam "Pani nie moze mieć umowy o prace, gdyż jest Pani w wieku rozrodczym i pewnie niebawem zajdzie Pani w ciaze". Slyszalam jedynie, ze nie musze pracować ani byc ubezpieczona żeby w okresie ciąży moc za darmo korzystać z pomocy lekarskiej i hospitalizacji.

www.wesolyfranciszek.smyki.pl

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Darmowa opieka i poród oczywiście ci przysługują.

Co do reszty to ciężko ci coś radzić.
Jak założysz działalność to musisz ją prowadzić nie tylko na papierze, bo inaczej się zus przyczepi, ze założyłaś fikcyjną firmę, żeby wyłudzić świadczenia.

Pracodawcy nie masz obowiązku informować, ze jesteś w ciąży - idź do pracy choćby na kasę do sklepu...

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]