Dzisiaj jest wt cze 09, 2026 5:58 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam
Mam pytanko
Mąż ma działalność jednoosobową, ja będę miała cc, czy mąż będzie mógł wziąć na mnie L4 z tytułu opieki ? czy takie l4 jest płatne w 80%? Wiem ,że jakby gdzieś pracował to tak by było ,a nigdzie nie mogę znaleźć informacji jak to jest przy działalności.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Zasiłek opiekuńczy przysługuje prowadzącym własną działalność gospodarczą, jeśli opłacają składki na ubezpieczenie chorobowe. Jest to jak już wspomniano ubezpieczenie dobrowolne.

Zasiłek przysługuje od pierwszego dnia sprawowania opieki nad opieki. Nie ma znaczenia, jak długo osoba podlega ubezpieczeniu chorobowemu. Oznacza to, że na zasiłek może liczyć, od pierwszego dnia ubezpieczenia.

Zasiłek przysługuje przez okres zwolnienia potrzebny do sprawowania osobistej opieki. Nie może jednak przekroczyć:

60 dni w roku kalendarzowym, jeśli opiek sprawowana jest nad dzieckiem w wieku do 14 lat,
14 dni w roku kalendarzowym, jeśli opieka sprawowana jest nad chorym dorosłym członkiem rodziny ( w tym też nad chorym dzieckiem powyżej 14 roku życia).

Wysokość świadczenia

Miesięczny zasiłek opiekuńczy wynosi 80 proc. podstawy jego wymiaru. Zasiłek opiekuńczy przysługuje za każdy dzień sprawowania opieki.

Podstawą wymiaru zasiłku za jeden dzień jest 1/30 część przychodu stanowiącego podstawę jego wymiaru.

Podstawą wypłaty zasiłku opiekuńczego jest zaświadczenie lekarskie wystawione na druku ZUS ZLA.

Przedsiębiorca, który opłaca składki na ubezpieczenie chorobowe, musi wypełnić i złożyć płatnikowi zasiłku wniosek ZUS Z –15.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

dzięki Pasiu :)
Ty to jesteś zawsze obcykana :)
a to ubezpieczenie chorobowe to jest to zdrowotne?
o doczytałam
edit
Cytuj:
Ubezpieczenie zdrowotne pozwala nam korzystać z bezpłatnej służby zdrowia. Są to pieniądze, które otrzymuje Narodowy Fundusz Zdrowia. Dlatego, przy wizytach lekarskich oczekuje się od pacjentów dowodu ubezpieczenia zdrowotnego. Dla prowadzących działalność gospodarczą są to dokumenty zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego (ZUS ZUA lub ZUS ZZA), oraz dowód opłacenia składki na ubezpieczenie zdrowotne.

Ubezpieczenie zdrowotne jest obowiązkowe, a prowadzący działalność gospodarczą płacą na nie co miesiąc 243,39 zł.

Ubezpieczenie chorobowe – jest to ubezpieczenie, dzięki któremu, jeżeli zachorujesz i lekarz wystawi Ci zwolnienie lekarskie (zwane kiedyś L4) – ZUS będzie Ci płacił „wynagrodzenie” za czas choroby. Składka na ubezpieczenie chorobowe dla prowadzących działalność gospodarczą wynosi 49,38 zł. (lub 10,19 dla „małych” płatników ZUS) miesięcznie.

Ale jest również „kruczek”. Najpierw musisz płacić ubezpieczenie chorobowe przynajmniej za 90 dni, a dopiero potem możesz z niego korzystać.

Ubezpieczenie chorobowe dla prowadzących działalność gospodarczą jest dobrowolne. Czyli możesz, ale nie musisz za nie płacić. Oczywiście z konsekwencjami. Jeżeli płacisz i zachorujesz, ZUS płaci Tobie, jeżeli nie płacisz i zachorujesz – ZUS nic nie płaci.

o to mój płaci to chorobowe.

a powiedz mi , czy mąż może wziąć też tacierzyński? czy będzie on płatny?

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

http://www.urlopojcowski.info/przedsieb ... owski.html

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]