Dzisiaj jest wt cze 09, 2026 5:59 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zwolninie L4.

Witam!

Jestem w 11 tyg ciąży, praktycznie od samego początku jestem na zwolnieniu ze względu na to, że miałam już problemy. w 6 tyg zaczęłam krwawić i trafiłam do szpitala, gdyż okazało się, że grozi mi poronienie, poniważ odkleiła mi się kosmówka i leżałam 5 dni w szpitalu, dostawałam leki na podtrzymanie i mam je brać cały czas. Nadal jestem na zwolnieniu, obecnie mam do 20 marca, aż do wizyty u lekarza. Boję się wrócić do pracy, ponieważ pracuję jako kucharz w restauracji i wykonuję wrecz pozorom ciężką pracę. Mój szef jest zdania, że ciąża nie jest chorobą, to fakt. Ale wedłóg Niego dźwiganie i praca w wymiarze nawet do 15 godzin nie jest zagrożeniem. Dwie kobiety, które były w ciąży u mnie w pracy, poroniły a szef stwierdził, iż to nie jest Jego wina, że to nie przez pracę i poprostu musiało tak być. Boję się, że i mi może się takie coś przytrafić, to moja pierwsza ciąża i nie chciałabym jej stracić. Nie wiem czy ciągnąć zwolnienie czy iść do pracy, z Szefem nie potrafi się nikt dogadać. 20 marca idę do lekarza i nie wiem czy mam mu o tym powiedzieć i poprosić o dalsze zwolnienie? Proszę o pomoc, bo jestem załamana tą sytuacją.

Pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Ja bym poszła na zwolnienie w tej chwili nie moze Cie zwolnic. Daj Boze by Ci bsie udalo donosic ciaze, wiec lez obdpoczywaj a szefem sie nie martw.
Jak bedzie chciał to Cie zwolni po urodzeniu i maciezynskim, ale jesli chcesz tego dziecka to ja bym lezała. Chyba ze finansowo jest bardzo zle. Ale jesli nawet to pozniej bedziesz sobie pluła w Twarz ze mogłam lezec.

Napisz pozniej co postanowiłas. Ale na pracy swiat sie nie konczy owszem ciezko jest ale ile radosci daje małe stworzenie. Trzymam kciuki i czekam na wiadomosc co postanowiłas.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Umowę mam do 31 sierpnia a termin porodu na 9 października, także będzie musiał i przedłużyć umowę do dnia rozwiązania i po urodzeniu kończy się nasza współpraca. Z pieniędzmi nie jest źle bo zwolnienie jest 100% i narzeczony pracuje. Nie jestem pewna, czy lekarz na moje argumenty pozwoli mi zostać na zwolnieniu aż do porodu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Przy zagrozonej ciazy musi cI ZWOLNIENIE DAC . a pozniej jak masz pracowac 15 h i dzwigac to uwazam ze powonien , nawet nie ma oczym dyskutowac aq w razie czego zmoen lekarza, i idz prywatnie on na pewno wypisze zwolnienie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

z tego co sie orientuje to pozniej maciezynski dostaniesz z urzedu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Beatabetib zwolnienie lekarskie jest najprostszym wyjściem z sytuacji. Myślę, że jeżeli masz mądrego lekarza to powinien ci je wypisać.

jest jeszcze jedno wyjście, ale będzie cię pewnie kosztować sporo nerwów, bo wiąże się z kłótnia z szefem - kodeks pracy jasno określa na jakich warunkach mogą pracować ciężarne i widzi misie szefa nie ma nic do rzeczy, tyle że musiałabyś powalczyć, a w twojej sytuacji nie powinnaś się denerwować.

Po porodzie i ustaniu umowy zasiłek macierzyński będzie ci wypłacał zus :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja chodzę właśnie do lekarza prywatnie, ktory jest ordynatorem w pobliskiem szpitalu, na odzialepołożniczo-ginekologicznym. Mam nadzieję, że po wyjaśnieniu lekarzowi mojej sytuacji zrozumie to. Natomiast bardzo lubię swój zawód, pracę którą wykonuję od zawsze byla moim marzeniem, gdybym miała pracować na innych warunkach, napewno nie zdecydowałabym się na zwolnienie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To może prozmawaj z szefem i przedstaw mu sprawę - że nie pójdziesz na zwolnienie, jeżeli zapewni ci odpowiednie warunki pracy.
Nie masz nic do stracenia - jeżeli nie będzie chciał z tobą przedłużyć umowy po porodzie to i tak to zrobi.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wiem jak skończyły się rozmowy z poprzednimi kobietami w ciąży, bo już wtedy pracowałam. Znam swojego Szefa i po prostu nawet w najprostrzych sprawach nie szło się z Nim dogadać. Jego słowa zawsze brzmiały tak " Nikt nigdy nie wychodził po 8 godzinach i nikt tak nie będzie wychodził, skończyłem temat, do roboty. " Zawsze tak właśnie kończyła się rozmowa. A jak już doszło do poronienia to tłumaczenie, że to nie Jego wina ani przez pracę, tylko nie było Im dane mieć teraz dzicka i było to poronienie samoistne, mimo że lekarz twierdził co innego. Jedna z tych Pań po raz 2 zaszła w ciążę i od początku była na zwolnieniu aż niedawno urodziła.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Skoro szef jest uparty to ja bym sie z nim w ogóle nie patyczkowala i poszla na zwolnienie lekarskie 8)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]