Dzisiaj jest wt cze 09, 2026 5:59 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Witam serdecznie, mam pytanie odnośnie wynagrodzenia w czasie trwania L4 w czasie ciąży. Opiszę dokłądnie moją sytuację i bardzo proszę o poradę bo nie wiem gdzie się mam zwrócić aby uzyskać pomoc. Od 6 lutego rozpoczęłam pracę na umowęo pracę, niestety przepracowałam tylko tydzień czasu, gdyż okazało się, że jestem w ciąży, lekarz zaleciłą zwolnienie lekarskie i nie mogłam dalej kontynuować pracy. Była to ciąża niezaplanowana, gdyż zaszłam w ciąże w czasie karmienia piersią, nie wiedziałam przez pierwsze 3 miesiace, że wogóle jestem w ciąży. Dzisiaj czyli 7 marca otrzymałam wynagrodzenie od mojego pracodawcy 250 zł za luty, przy czym na umowie mam 1500 brutto. Bardzo proszę o informację dlaczego mam takie wynagrodzenie, czy takie będę otrzymywać cały czas, czy wogóle będę coś otrzymywać. Jest to duża firma zatrudnia ponad 20 osób. Dodam tylko, że mam umowę na czas określony tzn. do 30 marca. Z tego co sięorientowałam pracodawca musi mi ją przedłużyć do dnia porodu. Ale co z tym wynagrodzeniem, czy mam do Zus-u się dać? Bardzo proszę o pomoc.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Przenoszę do działu Ciąża i Prawo :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Monika a pracowałaś gdzieś wczesniej?
bo jeżeli nie, to nie nabyłąs jeszcze prawa do zasiłku chorobowego, więc jeżeli nie będziesz pracować to nie będziesz otrzymywać żadnych pieniędzy.
Prawo do zasiłku chorobowego nabywa się po przepracowaniu pełnego miesiąca.

Umowę pracodawca ma obowiązek przedłużyć jeżeli 30 marca będziesz miała ukończony trzeci miesiąc ciąży.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Od grudnia 2010 do końca grudnia 2011 miałam własną działalność gospodarczą, ale na tych nizszych składkach, w styczniu zostałam bez jakiejkolwiek pracy a w lutym zaczęłam pracę na te kilka dni. Teraz jestem już w 5 miesiacu ciąży, tak więc z tego wynika, że pracodawca nie może mnie zwolnić, ale co mi po tym, jeżeli nie będę dostawać ani centa. :( Dzięki bardzo za odpowiedź.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Proponuję ci dopytać w Zusie, bo wydaje mi się, że powinien ci się należeć zasiłek macierzyński z Zusu po porodzie, ale nie jestem pewna.
Zadzwoń sobie i na pewno Ci wszystko wytłumaczą.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Monika jak najbardziej bedziesz dostawala pieniązki za L4 od Twojego pracodawcy. Prawo do wynagrodzenia za chorobe nabędziesz dopiero na początku marca czyli po 30 dniach. Jesli jestes w stanie udowodnic pracodawcy ze przepracowalas juz w sumie 10 lat to zrobi Ci wyrownanie za ten okres wyczekiwania. Pracodawca przedłuży Ci umowę do dnia porodu a zasiłek macierzyński będzie Ci wypłacał ZUS.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Monika jak najbardziej bedziesz dostawala pieniązki za L4 od Twojego pracodawcy. Prawo do wynagrodzenia za chorobe nabędziesz dopiero na początku marca czyli po 30 dniach. Jesli jestes w stanie udowodnic pracodawcy ze przepracowalas juz w sumie 10 lat to zrobi Ci wyrownanie za ten okres wyczekiwania. Pracodawca przedłuży Ci umowę do dnia porodu a zasiłek macierzyński będzie Ci wypłacał ZUS.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Bardzo dziękuję za odpowiedźi, dowiadywałąm się w Zusie i u Pracodawcy - macie rację - dostnę kasę na szczęście.

Dzięki

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]