Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:35 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Objawy ciąży

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Witam. Tak jak w temacie. Dlaczego dochodzi do zatrzymania okresu w ciazy. Zalecane jest robienie testow ciazowych w dniu spodziewanej miesiaczki lub pozniej. Mam nieregularne cykle wiec nie wiem czy okres spoznia sie bo jestem w ciazy czy rzeczywiscie dostane go za tydzien. Chcialabym wiedziec w jakim etapie ciazy w przypadku zajscia w takowa zatrzymuje sie okres. Dzisiaj jest moj 31 dzien cyklu i okresu nie ma. USG zrobione negatywne. Test zrobiony dzisiaj rano negatywny. Ostatni cykl trwal 20 dni a teraz juz 31. Czy mozna zalozyc ze okres powinnam byla dostac w niedziele tj. 28 dzien cyklu i na tej podstawie zrobic wiarygodny test? Czy miesiaczka zatrzymuje sie dopiero po zagniezdzeniu zarodka? Mam rowniez pytanie czy zdarza sie wam wyrownywanie tak jakby dlugosci cyklow, czyli jeden trwal 3 tygodnie wiec kolejny trwal 5 dla balansu? Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A masz podejrzenia, ze możesz być w ciąży? Jakoś strasznie zagmatwałaś temat, Okres powinien wystąpić mniej więcej ok 14 dni od zapłodnienia, bo 2 faza jest zawsze stała i ma właśnie 14 dni. Ale jeśli masz nieregularne cykle - a chcesz zajść w ciążę to może warto iść do lekarza i ten cykl wyrównać.
a o wyrównywaniu długości cyklu o które pytałaś - to pierwsze słyszę.
Okresu nie ma w ciąży bo hormony go zatrzymują. No i nie słuszcza się naskurek - a więc nie ma krwawienia.

Obrazek

tabeleczka kwietnióweczek viewtopic.php?f=29&t=60230

10 kwietnia - cc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zagnieżdzenie zarodka nastepuje około tygodnia przed terminem miesiaczki :shock: Wiec jak najbardziej zatrzymanie miesiaczki następuje po zagnieżdżeniu, raczej nie przed, bo jak ma Ci się zatrzymać skoro nie ma ciaży? :shock:

Skoro masz nieregularne cykle to poczekaj jeszcze trochę i powtórz test.
A długosć cyklu się nie uzupełnia tak jak napisałaś, to są po prostu nieregularne cykle, raz tak, raz tak

Marorka, długość drugiej fazy nie jest taka stała jak piszesz i nie zawsze trwa 14 dni. To tak samo jak każda kobieta ma owulacje w 14 dc?? Jak mnie wkurza jak ludzie pomagają innym nie mając zielonego pojęcia. Prawidłowa dlugość fazy lutealnej to 12-16 dni, dłuższa lub krótsza moze świadczyć o jakiś zaburzeniach hormonalnych. Fakt u danej kobiety długość fazy lutealnej w różnych cyklach jest zazwyczaj stała, ale to nie znaczy że każda kobieta ma 14 dniową fazę lutealną.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

martynkaWWY pisze:
Marorka, długość drugiej fazy nie jest taka stała jak piszesz i nie zawsze trwa 14 dni. To tak samo jak każda kobieta ma owulacje w 14 dc?? Jak mnie wkurza jak ludzie pomagają innym nie mając zielonego pojęcia. Prawidłowa dlugość fazy lutealnej to 12-16 dni, dłuższa lub krótsza moze świadczyć o jakiś zaburzeniach hormonalnych. Fakt u danej kobiety długość fazy lutealnej w różnych cyklach jest zazwyczaj stała, ale to nie znaczy że każda kobieta ma 14 dniową fazę lutealną.

popieram :)
jakby była stała to by nie było problemów ze zbyt krótką lub zbyt długa fazą lutealną :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wlasnie mniej wiecej o to mi chodzilo: "Zagnieżdzenie zarodka nastepuje około tygodnia przed terminem miesiaczki Wiec jak najbardziej zatrzymanie miesiaczki następuje po zagnieżdżeniu, raczej nie przed, bo jak ma Ci się zatrzymać skoro nie ma ciaży?" Czyli logicznie myslac skoro doszlo do zatrzymania miesiaczki dzisiaj 32 dzien cyklu i jesli doszloby do zagniezdzenia sie zarodka test ciazowy powinien wykazac jak najbardziej ciaze? Czy rowniez macie tak jesli okres spoznia sie wtedy bol brzucha poprzedzajacy go ciagnie sie wiele dni? Tylko teoretycznie powinnam byla dostac okres w niedziele byl to 28 dzien cyklu dzisiaj jest 32 dzien cyklu a od okolo tygodnia boli mnie brzuch tak jakbym miala dostac okres. Zaznacze rowniez ze okolo miesiaca temu bylam na niskokalorycznej diecie 2 tygodniowej czy u was takie diety maja wplyw na okres? Pozdrawiam i dziekuje za zyczliwosc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

szekeremere piszesz, że masz nieregularne cykle. Jaka jest ich rozpiętość?

test ciążowy powinien pokazać prawidłowe wskazanie w dniu, kiedy powinna się pojawić miesiączka - skoro nie wiesz kiedy ona powinna być to nie możesz się opierać na testach.
Spodziewana miesiączka to nie jest 28 dzień cyklu, tylko dzień cyklu w którym ty zazwyczaj dostajesz okres.

Niestety przy nieregularnych cyklach nie jesteś w stanie określić niczego - ani spodziewanej owulacji ani też spodziewanego terminu @...
mogłyby ci chyba trochę pomóc testy owulacyjne, ale musiałabyś je chyba robić przez cały cykl...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

zazwyczaj cykl to 24-28. Ostatni trwal 21 dni tylko. Teraz caly czas boli brzuch, badanie USG wykluczylo ciaze ale bylo robione tydzien temu wiec sensu duzego to nie mialo oraz test zrobiony wczoraj rano rowniez negatywny. Od wielu dni juz boli caly czas brzuch jak przed okresem. Dlczaego tak sie przeciaga to? Jak to jest u Was z tymi bolami przy spozniajacym sie okresie. Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

I jak z tym okresem, temat nadal aktualny? Mojej dziewczynie tez sie opoznia, rowniez czuje ze sie zbliza ale nadal go nie ma. Podobne sytuacje.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Objawy ciąży

Strefa czasowa UTC [letni]