Dzisiaj jest czw paź 02, 2025 3:17 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Objawy ciąży

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 602 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 31  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Jesli masz nieregularny okres to owulacja nigdy nie bedzie Ci przypadac w tym samym czasie. Jeśli masz cykle dłuższe, np 35 dniowe (a tak wynika z tego co piszesz) to owulacja nie bedzie wystepowac w środku cyklu, tylko później. Od 35 dni odejmij 14 i wtedy Ci wyjdzie kiedy +,- powinnas miec dni płodne. Zawsze dodaj pomiędzy dniem szczytu ze dwa lub 1 dzien. Bo śluz jest płodny, tylko trochę mniej, równiez dwa dni przed pwulacją.

No i zaznaczam, jeśli cykle sa nieregularne to ja bym nie kierowała sie na Twoim miejscu tymi wyliczeniami, tylko stałą obserwacją śluzu i mierzeniem temp. Gdy bedziesz miec skok temp. z normalnej na wysoki, to bedzie oznaczało owulkę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej mam pytanie ostatnio miałam okres co 28 dni mam nieregularną miesiączke zabawiałam sie z chłopakiem 19 dnia po okresie ale nie kochaliśmy sie w 7 dzien po tym całym zajściu zrobiłam test wykazał ze nie jestem w ciązy 3 dni pozniej zrobiłam ponownie wykazal ze nie jestem czy to oznacza ze ciąza jest niemożlwa?? ze nie jestem w ciązy??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam dziewczyny mam pytanie wlasnie dzis dostalam okres a ostatni mialam 18 pazdziernika to dzis jest 36 dc prosze o pomoc w ustaleniu mniej wiecej dni plodnych zawsze mialam z tym problem nie wiem od ktorego dnia odjac czy od dnia poczatku @ czy od nastepnego spodziewanego @ nic z tego nie rozumiem a to pierwszy miesiac od odstawienia tabletek i sie gubie juz teraz myslalam ze jestem w ciazy a tu @ sie pojawil musimy sie starac dalej wiec prosze o podpowiedz :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

perlaniki , @ następuje 11-16 dni po owulacji (to się kształtuje inaczej w zależności od indywidualnych dyspozycji). Więc, jeśli masz 36 dniowe cykle, to najpierw szacujesz dzień spodziewanej @. Cykl liczy się od pierwszego dnia @ (jeśli poprzedni miałaś 18.10 to nie 36 a 35 dni, bo 22.11 już nie liczysz). Dla ciebie spodziewana @ (jeśli cykle 35 dniowe) to 27.12. Od tego odejmujesz 16 dni (10.12) oraz 11 dni (15.12) i wiesz, że w tym przedziale (10.12-15.12) powinna nastąpić owulacja. Ale podkreślam powinna nie znaczy, że nastąpi. W gruncie rzeczy takie wyliczanie to strzał w ciemno, bo owulacja zawsze może się przesunąć, a ty się o tym nie dowiesz, póki nie przyjdzie @, a to już jest "po herbacie". Dlatego polecam ci NPR, która pomoże ci określić dokładny okres płodny, nawet przy nieregularnym cyklu. Jeśli mówisz, że właśnie odstawiłaś tabletki, to nieregularne cykle mogą się u ciebie zdarzać, więc tym bardziej polecam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

amidala , dziekuj bardzo za pomoc napewno ulatwi i to troszke starania :D a co oznacza skrot NPR nie slyszalam o tym ?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Naturalne
Planowanie
Rodziny

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

rybka 78 dzieki nie pomyslalam a takie to proste hi :D az wstyd ale juz wiem i zapamietam pozdrawiam wszystkie dziewczyny :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej dziewczyny
właśnie mija mój 14 dzień cyklu(zazwyczaj trwają 30 dni). Według kalkulatora dni płodnych moje maksimum to 29 listopada ale już od soboty zaczęłam miec dni płodne a potrwają do końca tego tygodnia. Czy możecie mi poradzic jak mam się do tego ustosunkowac? :D czy dziełac według tego kalendarza czy też nie. Dodam ze jestem 2 miesiące po odstawieniu tabletek i póki co cykle mam regularne.
Dziękuję za dpowiedź
Pozdrawiam wszystkie starające się

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeśli ten kalkulator działa na zasadzie kalendarzyka, to jego skuteczność może być różna. Tylko, że w zachodzeniu precyzja nie zawsze jest decydująca i często przegrywa z nastawieniem. Więc może lepiej ciesz się swoim ukochanym przez te parę dni a za jakieś 2 tyg zobaczymy. Powodzenia :) .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

cześć. @ miałam 10 listopada, w 15 dniu po @ zaczęłam brać duphaston z moich wyliczeń to sa najprawdopodobniej dni płodne prawda?? ale ja mam @ od 30 do nawet 40 dni to kiedy w końcu mam owulacje? dzięki duphastonowi mam ja teraz?

Obrazek

kochajmy się jak bracia ale liczmy się jak Żydzi

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kruszyna1001 jeśli @ masz tak nieregularnie, to na bazie samej "wyliczanki" nawet najstarszy góral nie dojdzie, kiedy dokładnie masz owulacje. Duphaston nie zmieni tego z dnia na dzień, chociaż z czasem okres może się wyregulować. Jeżeli zależy ci na dokładniejszym określeniu terminu owulacji, to zacznij obserwować śluz i mierzyć temperaturę. Jeśli nie, to ciesz się seksem i pewnie też się uda :D .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no właśnie ja nie umiem powiedzieć jaki mam śluz kiedyś probowałam obserwować ale przeważnie zawsze go mam takiego samego @ mam co 30-33 dni ale ostatnie miesiące to raz miałam po 40 potem po 42 dwóch dniach wiec sama nie wiem chyba szczęście mi będzie musiało sprzyjać. A duphaston nie wyreguluje mi tego mniej więcej?

Obrazek

kochajmy się jak bracia ale liczmy się jak Żydzi

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hmm... prawdę mówiąc to co do duphaston'u to nie wiem na pewno. Słyszałam, że podaje się go na podtrzymanie ciąży, bo zawiera progesteron, ale na wyregulowanie okresu...nie wiem dobrze :( . Co do śluzu, to po prostu zacznij opisywać, a sama sie przekonasz, że nie jest zawsze taki sam. Wiele moich koleżanek tak twierdziło, a jak zaczęło opisywać, to okazało się, że śluz zmienia się cyklicznie. A co do temperatury to możesz zajrzeć tutaj:
http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=4517

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Prosba

Witam wszystkich forumowiczów. Pisze gdyż chciałbym poznać wasze opinie i rady... Moja partnerka ma nieregularny cykl i chcilbym sie dowiedziec kiedy ma dni poldne a kiedy plodne. Podaje daty ostatnich 5 pierwszych dni krwawienia 1- 06.08.2007, 2 - 03.09.09.2007, 3 - 04.10.2007, 4 - 27.10.2007, 5 - 25.11.2007 oto te dni. Bardzo prosze o okreslenie kiedy moze dojsc do zapoldnienia. Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Re: Prosba

ciekawski18 pisze:
Witam wszystkich forumowiczów. Pisze gdyż chciałbym poznać wasze opinie i rady... Moja partnerka ma nieregularny cykl i chcilbym sie dowiedziec kiedy ma dni poldne a kiedy plodne. Podaje daty ostatnich 5 pierwszych dni krwawienia 1- 06.08.2007, 2 - 03.09.09.2007, 3 - 04.10.2007, 4 - 27.10.2007, 5 - 25.11.2007 oto te dni. Bardzo prosze o okreslenie kiedy moze dojsc do zapoldnienia. Pozdrawiam

hmmm.. No ciezko tutaj cokolwiek okreslic bo jak juz napisales twoja dziewczyna na nieregularne cykle, na takiej podstawie NIGDY nie da sie okreslic dokladnie kiedy ma dni plodne,
A ile mniej wiecej trawaja te cykle? Jakbys to podal to na takiej podstawe mozna by bylo juz cos powiedziec, ale jezeli nie staracie sie o dziecko lub nie planujecie narazie potomstwa to ja osobiscie odradzam wspolzycie bez zabezpieczenia. To jest zawsze ryzyko na zajscie w ciazy. Chce tez nadmienic ze w ciaze moze zajsc kobieta tez ktora ma regularne cykle i moze zajsc "jej" zdaniem w dni nieplodne gdyz organizm kobiety potrawi sie wyregulowac a ona o tym nie bedzie wiedziala!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ciekawski18 nie pisz dwóch identycznych postów w dwóch różnych działa. Wystarczy, jak raz zadasz pytanie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mam ogromny problem i pytanie, czy jest prawdopodbieństwo zajścia w ciąże w 19 dniu cyklu przy cyklach 28-29 dniowych?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hmm, no więc teoretycznie nie ma, ale podkreślam, teoretycznie! @ następuje między 11 a 16 dniem po owulacji, czyli nawet przyjąwszy najgorszy scenariusz, to ostatnim dniem, kiedy może nastąpić to 17dc (11 dni przed spodziewaną @). Ale jaką masz gwarancję, że @ ci się nie przesunie (i siłą rzeczy owulacja, bo tak naprawdę @ jest tylko jej skutkiem)? To się zdarza przy najregularniejszych cyklach. Więc prawdopodobieństwo jest zawsze.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

nawet jeśli nie doszło do pełnej penetracji?? wytrysk był poza "zasięgiem" ale obawiam się o to tzw. kropelkowanie;/

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Co rozumiesz przez brak pełnej penetracji? Jeżeli penis był w pochwie (bez zabezpieczenia), to już otwiera możliwość zajścia w ciążę. Jak to mówi jedna moja kumpela, stosunek przerywany to nie forma antykoncepcji, tylko sport ekstremalny dla mężczyzn :roll: . Jeden plemnik wystarczy do zapłodnienia, a w trakcie takiego stosunku dostałaś ich już tysiące. Jeżeli nie planujesz ciąży, to wypada tylko mieć nadzieję, że jednak owulacja była tak, jak zwykle, ale tego się nie dowiesz aż do terminu spodziewanej @.
Przejrzałam jednym okiem twoje wcześniejsze posty i wygląda na to, że nie pierwszy raz masz taki problem. Ja bym ci radziła złapać się za regularne obserwacje śluzu i temperatury podstawowej, jeśli chcesz się trzymać naturalnych metod planowania poczęć, bo taka "wyliczanka" jest bardzo nieskuteczna. O stosunku przerywanym już nie wspomnę.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 602 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 31  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Objawy ciąży

Strefa czasowa UTC [letni]