palusinka88 pisze:
czesc dziewczynki:)mam dla was cos nowego...moze dzieki temu wasze starania nabiora pelen obrot:):)i mnie rowniez sie przyda...
TRYMESTR I
1 tydzień ciążyNic się nie dzieje. Trwa ostatnia przed ciążą miesiączka. Kolejna pojawi się za ponad rok. Jeśli nie będziesz karmiła piersią owulacji możesz się spodziewać trzy tygodnie po porodzie. Tzw. Pełne karmienie piersią wstrzyma owulacją na co najmniej 6 miesięcy.
2 tydzień ciążyW jajnikach w specjalnych pęcherzykach dojrzewają komórki jajowe, a macica pokrywa się warstwą silnie unerwionej błony śluzowej. Jeśli nie nastąpiło zapłodnienie, ta tkanka złuszczy się i wraz z niezapłodnionym jajeczkiem zostanie wydalona w postaci krwawienia miesiączkowego.
3 tydzień ciążyPęka pęcherzyk Graafa i uwalnia dojrzałe do zapłodnienia jajeczko. Lejek jajowodu przypominający koronę ukwiału nachodzi na jajnik q uwolnione jajeczko wstrzeliwuje się w jajowód i rozpoczyna drogę ku macicy. Gęsty śluz chroniący przez większość część cyklu wejście do macicy (zapora nie do przebycia dla plemników i drobnoustrojów) rozpada się w luźne pasma, pomiędzy którymi plemniki mogą się prześlizgnąć. Następuje pierwsza selekcja ? z 250 milionów plemników uwolnionych podczas ejakulacji przedostają się przez zaporę śluzową tylko te o prawidłowym kształcie głów i odpowiednim ruchu ogonka. Wyselekcjonowane plemniki gromadzą się u wejścia do macicy i czekają cztery ? sześć dni na sygnał do dalszej podróży. Uczeni odkryli że jajeczko emituje substancje chemiczne ? rodzaj wabiącego zapachu ? która uaktywnia plemniki po okresie oczekiwania. Przez kwaśne środowisko macicy plemniki przedostają się do jajowodu. Po drodze padają jak muchy, do komórki jajowej dociera ich niespełna tysiąc. Komórka jajowa gotowa jest do zapłodnienia jedynie 24 godziny. Najsilniejszy plemnik przedziera się przez jej warstwy ochronne i łączy z jajeczkiem co uruchamia proces szczelnego zamykania się błony komórkowej, tak aby żaden inny plemnik nie mógł już wniknąć do środka. Natychmiast po połączeniu jąder komórki jajowej i plemnika ( z których każda wynosi połowę materiału genetycznego w swoich 23 chromosomach) komórka zaczyna się dzielić: z jednej powstają dwie, z dwóch cztery, z czterech osiem... Organizm człowieka składa się z około 600 miliardów komórek. w2b.jpg Pod koniec tego tygodnia kulka złożona z kilkudziesięciu komórek wyglądająca jak malina dociera do macicy. Zarodek w tym stadium rozwoju nazywany jest morulą. Komórki w kulce stale się dzielą, ale kulka na razie nie rośnie ? jest nie grubsza niż kartka papieru (ma nieco ponad 0,1mm grubości), cała zmieściłaby się na czubku szpilki.

cos mi tu nie pasuje, dlaczego w dwóch pierwszych tygodniach ciaży mowa jest o poczatku cyklu, czyli miesiączce i dojżewaniu jajeczka??? halllo?? czy zapłodnienie nie jest początkiem ciąży??
wg informacji podanych tutaj zapłodnienie następuje w trzecim tygodniu ciązy???
nie podobaja mi się te informacje, poszukam dla was innych.
ciekawi mnie czy jak zamieszczacie tutaj info z netu to patrzycie na źródło, czy jest wiarygodne

pozdrawiam