Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:25 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Objawy ciąży

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

witam :) jestem tu nowa ale tez CHYBA w ciazy :roll: poczytalam sobie wasze wypowiedzi ale to i tak nie daje mi jasnej sytuacji (bo przeciez kazda jest inna)..... co prawda do punktu 0 zostalo jesio jakis tydzien zebym mogla test zrobic, ale juz teraz CHYBA podejrzewam ze to ciaza....a wiec stosunek w dniu/dzien przed owulacja.....a od paru dni mam uczucie nadetego brzucha :? zawroty glowy, temp chyba podwyzszona (nie mam porownania do poprzednich bo dopiero po waszych uwagach zaczelam mierzyc od paru dni i jest 36.9 ) .....problemy ze snem mmimo iz jestem senna no i napady glodu.....szczegolnie nocne co sie nie zdarzalo :? czy mialybyscie jakies podejrzenia? to czekanie na test jest takie dluuugie.... :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

p.s. co do kawy to mnie nie odrzuca, ale moze jest to spowodowane tym ze pije kawe z mlekiem :?: czy to nie ma znaczenia :?: :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przeczytajcie bo bardzo ciekawy, nie wiem czy juz do niego kiedys dotarlyscie ale uznalam, że warto go tu zamiescic.

Artykuł zawiera opis najczęściej spotykanych symptomów i objawów wczesnej ciąży, które mogą być zauważalne nawet przed terminem spodziewanej miesiączki.

Milej lektury :D
***link***Trzymam za was wszystkie kciuki :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzieki za lekture :D co prawda ona tez nie wyjasnia wszystkiego , jest tylko zawarte to wsio co wy dziewczyny tu opisujecie :D wszystko w jednym :D serdeczne dzieki :)
ale i tak czekac trzeba :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

palusinka88 pisze:
czesc dziewczynki:)mam dla was cos nowego...moze dzieki temu wasze starania nabiora pelen obrot:):)i mnie rowniez sie przyda...
TRYMESTR I
1 tydzień ciąży
Nic się nie dzieje. Trwa ostatnia przed ciążą miesiączka. Kolejna pojawi się za ponad rok. Jeśli nie będziesz karmiła piersią owulacji możesz się spodziewać trzy tygodnie po porodzie. Tzw. Pełne karmienie piersią wstrzyma owulacją na co najmniej 6 miesięcy.

2 tydzień ciąży
W jajnikach w specjalnych pęcherzykach dojrzewają komórki jajowe, a macica pokrywa się warstwą silnie unerwionej błony śluzowej. Jeśli nie nastąpiło zapłodnienie, ta tkanka złuszczy się i wraz z niezapłodnionym jajeczkiem zostanie wydalona w postaci krwawienia miesiączkowego.

Obrazek

3 tydzień ciąży
Pęka pęcherzyk Graafa i uwalnia dojrzałe do zapłodnienia jajeczko. Lejek jajowodu przypominający koronę ukwiału nachodzi na jajnik q uwolnione jajeczko wstrzeliwuje się w jajowód i rozpoczyna drogę ku macicy. Gęsty śluz chroniący przez większość część cyklu wejście do macicy (zapora nie do przebycia dla plemników i drobnoustrojów) rozpada się w luźne pasma, pomiędzy którymi plemniki mogą się prześlizgnąć. Następuje pierwsza selekcja ? z 250 milionów plemników uwolnionych podczas ejakulacji przedostają się przez zaporę śluzową tylko te o prawidłowym kształcie głów i odpowiednim ruchu ogonka. Wyselekcjonowane plemniki gromadzą się u wejścia do macicy i czekają cztery ? sześć dni na sygnał do dalszej podróży. Uczeni odkryli że jajeczko emituje substancje chemiczne ? rodzaj wabiącego zapachu ? która uaktywnia plemniki po okresie oczekiwania. Przez kwaśne środowisko macicy plemniki przedostają się do jajowodu. Po drodze padają jak muchy, do komórki jajowej dociera ich niespełna tysiąc. Komórka jajowa gotowa jest do zapłodnienia jedynie 24 godziny. Najsilniejszy plemnik przedziera się przez jej warstwy ochronne i łączy z jajeczkiem co uruchamia proces szczelnego zamykania się błony komórkowej, tak aby żaden inny plemnik nie mógł już wniknąć do środka. Natychmiast po połączeniu jąder komórki jajowej i plemnika ( z których każda wynosi połowę materiału genetycznego w swoich 23 chromosomach) komórka zaczyna się dzielić: z jednej powstają dwie, z dwóch cztery, z czterech osiem... Organizm człowieka składa się z około 600 miliardów komórek. w2b.jpg Pod koniec tego tygodnia kulka złożona z kilkudziesięciu komórek wyglądająca jak malina dociera do macicy. Zarodek w tym stadium rozwoju nazywany jest morulą. Komórki w kulce stale się dzielą, ale kulka na razie nie rośnie ? jest nie grubsza niż kartka papieru (ma nieco ponad 0,1mm grubości), cała zmieściłaby się na czubku szpilki.

Obrazek

cos mi tu nie pasuje, dlaczego w dwóch pierwszych tygodniach ciaży mowa jest o poczatku cyklu, czyli miesiączce i dojżewaniu jajeczka??? halllo?? czy zapłodnienie nie jest początkiem ciąży??
wg informacji podanych tutaj zapłodnienie następuje w trzecim tygodniu ciązy???
nie podobaja mi się te informacje, poszukam dla was innych.
ciekawi mnie czy jak zamieszczacie tutaj info z netu to patrzycie na źródło, czy jest wiarygodne :) pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Aduchaaaa w ten sposób liczy się tygodnie ciąży, ponieważ nie można DOKŁADNIE stwierdzić, w którym momencie doszło do poczęcia. Dlatego jak słusznie zauważyłaś tc liczy się tak, że w momencie zapłodnienia kobieta jest w trzecim tc, chyba że jest zaznaczone inaczej :wo: :je:

Adam ur. 7.07.2010,3140g, 55cm, 10 Apg
Obrazek
Iza ur. 11.04.2014,3140g, 50cm, 10 Apg

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ewu tak juz wiem, doczytałam to później:))))
bo musiałam, jestem chyba w 5 tygodniu ciąży albo na początku 6 bo sobie liczyłam :)))
jeśli oczywiście pozytywny wynik testu się powtórzy i wynik badania krwi :))) nie chcę panikować i się nakrecać ale nie moge usiedzieć na miejscu z myślą żem zafasolkowana

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam kobietki.Ja od samego poczatku podejrzewalam ze jestem w ciazy.Mialam uczucie ze za chwile pojawi sie @ ale jej nie bylo. Czulam klócie w jajnikach i piersi bolaly jak cholera, zreszta do tej pory pobolewaja. Mdlosci wystapily w 6 tygodniu ciazy i minely okolo 11 tygodnia. Teraz zaczelam 15 tydzien ciazy i wieczorem jak juz sie poloze zaczyna meczyc mnie zgaga bleee. Pozdrawiam wszystkie ciezarówki i te przyszle i te terazniejsze.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Aduchaaaa pisze:
palusinka88 pisze:
czesc dziewczynki:)mam dla was cos nowego...moze dzieki temu wasze starania nabiora pelen obrot:):)i mnie rowniez sie przyda...
TRYMESTR I
1 tydzień ciąży
Nic się nie dzieje. Trwa ostatnia przed ciążą miesiączka. Kolejna pojawi się za ponad rok. Jeśli nie będziesz karmiła piersią owulacji możesz się spodziewać trzy tygodnie po porodzie. Tzw. Pełne karmienie piersią wstrzyma owulacją na co najmniej 6 miesięcy.

2 tydzień ciąży
W jajnikach w specjalnych pęcherzykach dojrzewają komórki jajowe, a macica pokrywa się warstwą silnie unerwionej błony śluzowej. Jeśli nie nastąpiło zapłodnienie, ta tkanka złuszczy się i wraz z niezapłodnionym jajeczkiem zostanie wydalona w postaci krwawienia miesiączkowego.

Obrazek

3 tydzień ciąży
Pęka pęcherzyk Graafa i uwalnia dojrzałe do zapłodnienia jajeczko. Lejek jajowodu przypominający koronę ukwiału nachodzi na jajnik q uwolnione jajeczko wstrzeliwuje się w jajowód i rozpoczyna drogę ku macicy. Gęsty śluz chroniący przez większość część cyklu wejście do macicy (zapora nie do przebycia dla plemników i drobnoustrojów) rozpada się w luźne pasma, pomiędzy którymi plemniki mogą się prześlizgnąć. Następuje pierwsza selekcja ? z 250 milionów plemników uwolnionych podczas ejakulacji przedostają się przez zaporę śluzową tylko te o prawidłowym kształcie głów i odpowiednim ruchu ogonka. Wyselekcjonowane plemniki gromadzą się u wejścia do macicy i czekają cztery ? sześć dni na sygnał do dalszej podróży. Uczeni odkryli że jajeczko emituje substancje chemiczne ? rodzaj wabiącego zapachu ? która uaktywnia plemniki po okresie oczekiwania. Przez kwaśne środowisko macicy plemniki przedostają się do jajowodu. Po drodze padają jak muchy, do komórki jajowej dociera ich niespełna tysiąc. Komórka jajowa gotowa jest do zapłodnienia jedynie 24 godziny. Najsilniejszy plemnik przedziera się przez jej warstwy ochronne i łączy z jajeczkiem co uruchamia proces szczelnego zamykania się błony komórkowej, tak aby żaden inny plemnik nie mógł już wniknąć do środka. Natychmiast po połączeniu jąder komórki jajowej i plemnika ( z których każda wynosi połowę materiału genetycznego w swoich 23 chromosomach) komórka zaczyna się dzielić: z jednej powstają dwie, z dwóch cztery, z czterech osiem... Organizm człowieka składa się z około 600 miliardów komórek. w2b.jpg Pod koniec tego tygodnia kulka złożona z kilkudziesięciu komórek wyglądająca jak malina dociera do macicy. Zarodek w tym stadium rozwoju nazywany jest morulą. Komórki w kulce stale się dzielą, ale kulka na razie nie rośnie ? jest nie grubsza niż kartka papieru (ma nieco ponad 0,1mm grubości), cała zmieściłaby się na czubku szpilki.

Obrazek

cos mi tu nie pasuje, dlaczego w dwóch pierwszych tygodniach ciaży mowa jest o poczatku cyklu, czyli miesiączce i dojżewaniu jajeczka??? halllo?? czy zapłodnienie nie jest początkiem ciąży??
wg informacji podanych tutaj zapłodnienie następuje w trzecim tygodniu ciązy???
nie podobaja mi się te informacje, poszukam dla was innych.
ciekawi mnie czy jak zamieszczacie tutaj info z netu to patrzycie na źródło, czy jest wiarygodne :) pozdrawiam

to jest pewne zrodlo informacji a nie wypisane przez kogos przypadkowego...z reszta zgodziszz sie ze mna ze jest wporzadku?? :wink: owszem poszukaj czegos nowego i jakichs moze innych fajniejszych obrazkow i opisow..jesli znajdziesz ciekawy artykul to uwierz ze wiele osob na tym forum z tego skorzysta

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czarnolaska nie pisz posta pod postem, korzystaj z opcji "zmien"
Iwiaczek prosze nie wklejej linkow.

Proponuje zapoznac sie z regulaminem forum :!:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Oj, powiało grozą :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam do pauliny8 ... te obiawy które napisałas chyba sie sprawdzaja

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ostatni bardzo czesto łapia mnie skurcze łydek( dzienie nawet) i z tydzien temu tak mnie łapało w kregosłupie ze ....... , powiększyła mi sie masa ciała ,piersi dość czesto swędząi kłują a j widać na jednej dość widoczne żyłki mam też zgage

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ewi112 - byłaś u lekarza??? powtórzyłaś test?? wiesz zawsze widzimy w naszym organizmie dużo objawów a potem okazuje sie ze brak fasolki :( :( :(

Obrazek

kochajmy się jak bracia ale liczmy się jak Żydzi

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam was dziewczyny :) Ja to nie miałam żadnych objawów tylko tyle ze bardzo wymiotowałam po alkholu i brak @. Na początku nie zwracałam na to uwagi ale jak @ jak zaczeła się spóźniać 10 dni postanowiłam zrobić test no i PIĘKNE DWIE KRESECZKI :lol: :lol:
Cieplutko Pozdrawiam:*:*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ewelka, wielkie gratki :!:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Kiedy więc mogą pojawić się najwcześniejsze wyczuwalne objawy?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kap pisze:
Kiedy więc mogą pojawić się najwcześniejsze wyczuwalne objawy?

Sluchaj na poczatek to zatrzymanie miesiaczki a tak ogolnie to mozesz miec bolesci brzucha, glowy, mdlosci, smaki. W sumie to kazda kobieta przechodzi to inaczej mozesz miec rozne objawy a ty nawet mozesz nie wiedziec ze to ciaza!
Pozdrawiam ciepluko:*:* :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Poza tym co napisała Ewelka to jeszcze zgagi, nudności, zawroty głowy, poczucie zmęczenia, ale poza tym sama radość :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

to prawda, że w ciąży kobieta może mieć okres?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Objawy ciąży

Strefa czasowa UTC [letni]