Dzisiaj jest czw paź 02, 2025 3:16 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Objawy ciąży

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 602 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 31  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
autoban (PW) regulamin forum pkt.20

FunkyGirl pisze:
julita49950 pisze:
a jakie dlugie masz cykle, a dni plodne oblicza sie od pierwszego dnia cyklu i jak masz 28 dniowe cykle to wypadaja one tak od 12 dc

nie prawda :!:

Dni płodnie oblicza się według owulacji, która występuje na 14 dni przed następnym krwawieniem, czyli jeżeli masz cykle 28dniowe to owulacja przypada na 14dc (+/- 2 dni) - czyli od 12dc do 16dc masz dni płodne..... Należy się kochać z partnerem 12dc, 14dc i 16dc (nie codziennie bo to osłabia plemniki)

FunkyGirl przecież julita49950 napisała dokładnie to samo ;) :D "od 12dc" :D

rumianek310 pisze:
dzieki jak sama to obliczam tez mi tak wychodzi ale mowia ze wtydy powinien byc sluz jak bialko i szyjka bardzo wysoko i miekka a te objawy mam w pozniejszych dniach wiec co to znaczy

rumianek310 to znaczy, że liczenie w Twoim wypadku dnia owulacji tylko na podstawie terminu planowanej miesiączki to bzdura. Widzisz jak mają się te obliczenia do Twoich płodnych dni :D Musisz obserwować śluz i mierzyć temperaturę, żeby ustalić kiedy masz dni płodne i owulację... oczywiscie jeśli chcesz stosować naturalne metody :) Ja stosuję NPR już kilka lat i zawsze wszystko wiem dokładnie :)
Jeśli nie chcesz mierzyć temperatury i obserwować śluzu to możesz stosować testy owulacyjne... powinny pomóc.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam FunkyGirl gdybyś jeszcze zajrzała na to forum to proszę Cię oblicz mi moj dzień owulacji. Ostatnia @ zaczęła mi się 25.09, cykl trwa 35 dni. Wg. moich obliczeń data owulacji przypada 17.10 -/+ 2 dni czyli najważniejsze dni to od 15 - 19.10? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

powiem wam że sie pogubiłam jeżeli mój pierwszy dzień miesiączki przypadł 02.10.2007r. to kiedy bede miała dni płodne

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

monika b pisze:
powiem wam że sie pogubiłam jeżeli mój pierwszy dzień miesiączki przypadł 02.10.2007r. to kiedy bede miała dni płodne

a jak długie masz cykle?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ines dobrze obliczyłaś dni płodne (tak na oko)musisz się jeszcze wpatrywac w organizmczymasz wtedy śluz płodny i jeżeli mierzysz temp to czyjest skok itp

Pati z tym że Julita kazała do 1 dnia miesiączki dodac 14 dni co w przypadku 28dniowego cyklu nie robi rożnicy ale w przypadku 35dniowego cyklu już tak.... i sa to dane orientacyjne bo niektore Panie mają fazę lutealną 16dniową dlatego powinno się swoje obliczenia potwierdzacsygnalami z organizmu (przecież nie jesteśmy zaprogramowanymi maszynami z ktorych można sobie wszystko wyliczyc) :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

FunkyGirl pisze:
przecież nie jesteśmy zaprogramowanymi maszynami z ktorych można sobie wszystko wyliczyc ;)

Funky dokładnie :!: :D

Dla mnie te obliczenia tylko na podstawie terminu planowanej miesiaczki to jakies nieporozumienie :D Nawet przy cyklach regularnych owulacja z jakiegos powodu może sie przesunąć... (my oczywiście tego wczesniej nie mozemy przewidzieć), a w takim przypadku obliczenia sa nieważne.
Tylko obserwacja własnego ciała (temperatura, obserwacja sluzu) moze nam dokładnie powiedzieć kiedy mamy dni płodne i niepłodne.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Pati1 pisze:
FunkyGirl pisze:
przecież nie jesteśmy zaprogramowanymi maszynami z ktorych można sobie wszystko wyliczyc ;)

Funky dokładnie :!: :D

Dla mnie te obliczenia tylko na podstawie terminu planowanej miesiaczki to jakies nieporozumienie :D Nawet przy cyklach regularnych owulacja z jakiegos powodu może sie przesunąć... (my oczywiście tego wczesniej nie mozemy przewidzieć), a w takim przypadku obliczenia sa nieważne.
Tylko obserwacja własnego ciała (temperatura, obserwacja sluzu) moze nam dokładnie powiedzieć kiedy mamy dni płodne i niepłodne.

Popieram Cię z tym że moim zdaniem takie obliczenia (z uwzględnieniem dodtakowych dni) mogą nam pomóc kiedy "dokłądniej"obserwowac rganizm, kiedy mniej więcej powinien byc skok temp, kiedy powienien pojawic sie śliz płodny itp :) Ale nie nalzeży się takimi obliczeniami sugerowac w 100% tylko tak jak muszisz sam organizm powiewie nam kiedy jest "ten wileki dzień" - owulacja :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Zgadza się :) Pomagać możemy sobie na wszelkie sposoby :D Szczególnie przy planowaniu dziecka :)

Mówiąc o "wyliczeniach" myslałam raczej o stosowaniu tego jako antykoncepcji... a to wiadomo zawodzi. A później ktoś kto stosował "kalendarzyk" i tak zrzuci wszystko na naturalne metody :evil: :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Pati1 pisze:
Zgadza się :) Pomagać możemy sobie na wszelkie sposoby :D Szczególnie przy planowaniu dziecka :)

Mówiąc o "wyliczeniach" myslałam raczej o stosowaniu tego jako antykoncepcji... a to wiadomo zawodzi. A później ktoś kto stosował "kalendarzyk" i tak zrzuci wszystko na naturalne metody :evil: :D

acha :) Ja myślalam po kątem planowania potomstwa :) W przypadku antykoncepcji to chyba najlepiej współżyc w dniu kiedy ma się dostac @ :) Ale od czego ktoś wymyślił inne metody :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Funky dla mnie najlepsze i najskuteczniejsze NPR :D Jestem bardzo zadowolona z naturalnych metod :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzis badałam szyjkę i .....jest tak wysoko że nie mogęstwierdzić jaka jest.
Jestem w 10dc - cykle 28-dniowe.
Rano zauważyłam sluz - rozcišgliwy i biało-przezroczysty.
Czy to już dni płodne??? Wczoraj w nocy było "małe szaleństwo"....
.... czyli może cos się z tego wykluć :?: :!:
:D :) :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Szanse na pewno są jesli to rzeczywiście dni płodne;)

Marto, pytam tutaj bo zgubiłam tamten wątek, ale jak to jest możliwe że brzuch było Ci widać w 5tc :?: :shock: :)
Mocno wystawał, czy po prostu był lekko powiększony?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Powiem tak, nie mieœcił mi się już w żadne spodnie ( nie dopinały się) i każdy kto mnie znał już zauważał brzusio.....
ale to jest różnie- koleżanka z kolei w 4 miesiacu była i miała malutki.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No własnie. Kurdę az nie do wiary że spodni nawet dopiąc nie mogłas i to tak wcześnie:) Kurczę, pierwszy raz słysze coś takiego:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Każdy organizm jest inny i innaczej reaguje.....
Tera jak byšłm w drugiej ciaży też wczesnie miałam brzuszek, ale w porównaniu do pierwszej był sporo mniejszy...... i co sie okazało- bobasek nie żył.
Nosiałam martwe dziecko, ono umarło w 8 tyg. a ja sie dowiedziašłm dopiero w 12 :( i ten mały brzuszek mnie zastanawiał.....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

O matko, takich newsów nienawidzę :( Życie czasami jest okropne...
A co sie stało że sie dowiedziałas w 12t dopiero? Krew?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nzwet nie byo krwi....delikatne brudzenie, ale sięzaniepokoiłąm i poszłam na izbe przyjeć, USG pokazało że maleństwu nie bije serduszko :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

O matko... przykro mi :cry: :cry:
Szkoda że to sie dzieje u tylu kobiet...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

niom.....ale u mnie to powód ku temu był.....
Brałam tabletki anty ( regularnie od 3 mies.) i znalazłam się w tym
niewielkim procencie kobiet, którym się zdarza zajść w ciażę podczas ich przyjmowania.
Pierwsza @ dostałam, choć była słaba, i zażywałam kolejne opakowanie, po którym już nie dostałam @ i lekarz stwierdził, że tamto krwawienie nie było już prawidłowym okresem.
Moje maleństwo straciłam własnie przez to że będąc w ciąży łykałm te wstrętne tabsy....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

sorki że jeden pod drugim.
Byłam siku i sluz jest juz cakiem bezbarwny, czyli może byc w tym miesiącu "wpadka" :D

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 602 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 31  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Objawy ciąży

Strefa czasowa UTC [letni]