"Ponizej 6,3 mlU/ml" brzmi niejednoznacznie, ale odgornie narzucone normy to czulosc 5 mlU/ml. U mnie w pracy wynik total bHCG =<1 mlU/ml szacuje sie dla kobiet przed menopauza, niebedacych w ciazy (ale to test z krwi, nie z moczu - normy laboratoryjne). Z moczu najmniej moze byc 5 mlU/ml i to sa normy zatwierdzone przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne i WHO, z tym ze jak pisalam wczesniej - jest to zbyt male stezenie, by bylo miarodajne (czyt. rownoznaczne z implantacja zarodka)

A ja jutro musze powtorzyc znow caly kompleks: badanie moczu, morfologie, OB, progesteron, toxo- i CMV, bo to drugi trymestr i trzeba dmuchac na zimne... Ech...
Najgorsze, ze znowu trzeba zaplacic bo mam nie skierowanie tylko "zlecenie" z gabinetu prywatnego. Dobrze, ze chociaz mam znizke...
A po ostatniej wizycie:
CRL 5,37 cm (wg OM 12w1d, a wg USG 12w0d)
"W jamie macicy pojedynczy zywy plod, FHR 170/min, zarys kosci czaszki, komory boczne mozgu prawidlowe, zarys konczyn prawidlowy, obecny pecherz i dwa naczynia, uwidoczniono serce po stronie lewej, NT 1,0mm, NB 1,7mm DV TR o spektrum prawidlowym, brak cech odklejania kosmowki, prawidlowa ilosc wod plodowych."NT - przezierność karkowa/fałd karkowy
NB - kosc nosowa
DV - przewod zylny
TR - zastawka trojdzielna
Zapytalam tylko o tetno, czy 170/min to nie za duzo? Ale lekarz uspokoil, ze i moje cisnienie skoczylo, poza tym bylam w 12tyg1d, a do 14 tyg mierzenie FHR ponoc nie ma sensu klinicznego. Wg PTG norma moze byc nawet do 190/min, ale nie wyzej.
A z artykulow dowiedzialam sie, ze ponoc wyzsze tetno jest u dziewczynek niz u chlopcow. Ciekawe czy to prawda...

Kolejna wizyta juz w ten czwartek (16 maja). Moze juz bedzie widac plec?...
I dostalam sliczne zdjecie w 3D!!!
Maz stwierdzil, ze nasz Bąbelek wyglada jak kosmita, ale powiedzial to tak sympatycznie, ze nie potrafilam sie za to obrazic
Pozdrawiam serdecznie i trzymajcie Dziewczynki kciuki!!! :-*