Dzisiaj jest wt kwie 28, 2026 9:24 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża bliźniacza

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31237 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1481, 1482, 1483, 1484, 1485, 1486, 1487 ... 1562  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

:lol: :lol: :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ja wczoraj okna pomylam,firanki popralam i pozawieszalam ,wyobrazcie sobie jak oczy ludzie robili :shock: :shock: :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

I słusznie bo widze że tobie do porodu za bardzo się śpieszy. Dziewczyny to że dzieic rodzące sie jako wczesniaki przeżywaja to nie znaczy że robicie co wam się podoba. Uważajcie na siebie i swoje maleństwa bo nie raz takie wybryki moga źle się skończyć.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Axa zwłaszcza wieszanie firanek jest niebezpieczne. Podnoszenie rąk do góry może być przyczyną oddzielenia łożyska i krwotoku. Uważaj z takimi pracami.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

axa uważam, że jesteś albo niepoważna albo nieodpowiedzialna. A może niedoinformowana. Poczytaj sobie trochę o wcześniakach: http://wczesniak.pl/
To, że dobrze się czujesz, nie znaczy, że w ciągu kilku godzin nie zacznie się coś dziać... Pytałaś lekarza czy możesz myć okna i wieszać firanki? Myślę, że od razu by Ci wyjaśnił czym to grozi. Nawet tu mogłaś zapytać...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Axa odważnie .
Ja ledwie nogami przebieram ;)
28 tydzien, i mam mega skurcze i moj fenoterol cos ma chyba oslabione dzialanie;) ale nie daj Bog jak sie spoznie z 10 minut z wzieciem tabletki to odrazu brzuszek sie przypomina .
Bylam u Doktorka i baardzo baaardzo prosil ,zebym jeszcze miesiac wytrzymala . A ja zamierzam dluzej,tak bardzo bym nie chciala pozniej lezec z malenstwami jakos specjalnie dlugo w szpitalu :(
i 30 grudnia biore slub , zeby bylo ciekawiej ! :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Asiiunia ja miałam połączony fenoterol z nospą, magneB6 i scopolanem. Dopiero takie połączenie sprawiało że brzucho się wyciszał. Jak sam fenek nie działa to może bezpieczny magnez na dokładkę weź.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Axa no i zebralas oiernicz...no i slusznoe. wiesz.ja tez sie super czulam, wszystkp robilam i mawet nie wiedzialam, ze chodze z 4 cm rozwarciem. gdybym mogla cofnac czad, lub dane mi bedzie byc w ciazy to bym tylko lezala plackiem i robila niezbedne minimum, bo zaden porzadek, nic po prostu nie wstanie zrekompensowac tego co musialy przejsc moje dzieci.
szczescie jesli donosisz ciaze i wszystko nedzie dobrze, ale jesli nie to o kazda.igle wbijana twoim dzieciom befziesz sie obwiniac.
wczesniak to nie lezace i wygrzewajace sie.zadowolone z zycia dzieciatko tylko walczace o zycie lub zdrowie pooblejane kablami rurkami malenstwo

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

aniouek ja tez mam nospe , isoptin,omegamed ... i srednio Ci powiem.. srednio.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja przepraszam, może byłam za ostra ale zagotowało się we mnie... Akurat specyfika moich studiów rzucała mnie na różne oddziały szpitalne i w szpitalu dziecięcym też zajęcia miałam... I widok tych wszystkich maluszków dla których nawet najmniejsze pieluszki były po pachy, z powbijanymi w główkę wenflonami, poowijanych rurkami i kablami z otaczającą je aparaturą.... nie, to nie tak ma być... dzieci mają dorastać u mamy w brzuszku, czuć się bezpiecznie, nie czuć bólu, zimna, obcych rąk... Owszem - sa sytyuacje kiedy nie da się, kiedy po prostu dla dobra matki albo i dzieci trzeba zakończyć ciążę, bywa... Ale jeśli da się cośkolwiek zrobić to trzeba. Ja panicznie się bałam wczesniejszego porodu mimo, że u mnie też nic się nie działo. Ale oszczędzałam się ile się tylko dało, zwłaszcza w tym okresie przedświątecznym. W święta nigdzie do nikogo nie jechaliśmy w odwiedziny bo bałam się podróży autem, nawet krótkiej. Nie wychodziłam na spacery ze starszym synkiem bo bałam się, że mogę się poślizgnąć, upaść na brzuch i wywołać poród albo co gorsza - wyrządzić któremuś z bliźniąt krzywdę. O porządkach nie wspomnę - tyle ile dał radę to zrobił mój mąż, ja chciałam ale balam się. Wszędzie widziałam zagrożenia bo wiedziałam jak wygląda życie wcześniaka, życie rodziców wcześniaków, jakie mogą być powikłania wczesniejszego porodu, byłam tego swiadoma i dlatego - może dosć brytalnie ale chcę Cię też uświadomić, że w ciązy bliźniaczej nie ma żartów. Nie rób głupstw... Żebyś potem nie musiała żałować. Pozdrawiam i trzymam bardzo mocno kciuki za Was!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie mam nic na swoją obronę :oops:
Bardzo boję się o swoje dzieciaczki i chcę dla nich jak najlepiej...tylko czasem nie myślę zanim coś zrobię :oops:
Teraz sumienie nie daje mi spokoju...
Do lekarza idę dopiero jutro i napewno spytam czy mogę robić takie rzeczy,bardzo ciekawa jestem co mi powie...

Asiunia ja tylko raz poczułam lekkie skurcze,lekarka machnęła na to ręką i powiedziała że dopóki nie są co 5 min to nie mam się czym przejmować...fakt że od tamtego czasu nie miałam ich więcej ale i tak byłam w szoku...
Nawet nie wyobrażacie sobie jaka jest ogromna róznica w podejsciu lekarzy polskich a holenderskich do kobiety w ciąży,już chyba o tym pisałam że szyjkę mierzą tylko raz u mnie był to akurat 19 tydzien i już więcej mi nie zmierzą,chociaż prosiłam o to ...rozwarcia też nie sprawdzają ,kontrola u lekarza to 5 min rozmowy o samopoczuciu ,usg ,pomierzenie dzieci i bye bye...już dawno się nauczyłam że nie można na nich liczyć i tylko modlić się żeby do końca wszystko było dobrze!

P.S. Dziewczyny nie gniewam się na Was, dziękuję Wam za ten zimny prysznic...podziałał :!:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Axa :okk:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Axa :lol:
Asiunia- no no ślub tylko nie ucieknij sprzed ołtarza :wink: A tak na serio to nie stresuj się to tylko formalność :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Asiunia ja brałam ślub w maju i pamiętam jakby to było dziś,chociaż brałam tylko cywilny i nie byłam jeszcze w ciązy( zaskoczyłam zaraz po :lol: ) miałam tak ogromnego stresa ,nikt nie był w stanie mnie uspokoić,co do czego zapomniałam bukietu i pani urzędniczka musiała czekać aż mi go dowiozą bo niechciałam wejść bez :lol: :lol: :lol:
I mam nadzieję że zobaczymy fotki brzuszka w kreacji ślubnej...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Już po wizycie,wszystko w jak najlepszym porządku,małe rosną jak na drożdzach ,dalej leżą w poprzek 69,górna 2055 a dolna 1730g,tylko coś z wodami nie pasowało babie bo niby mam więcej niż ostatnio i dlatego jutro mam iść na jakiś test glukozowy ,wzięłam to skierowanie i już po wyjsciu ze szpitala zaczęło mi świtać... co ma cukier do poziomu wód...z tego wszystkiego zapomniałam zapytac o te okna i firanki.Następna wizyta 28 grudnia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Asiiunia no to tym bardziej musisz uważac :wink:
Axa musisz po prostu na siebie uważac i tyle - każda z nas cos głupiego zrobiła/robi do tej pory przy dzieciach :D
i w Anglii podobnie prowadzenie ciązy wygląda-jesli Cie mogę pocieszyć - ale to znaczy, że wsio ok, bo jesli coś jest nie tak to od razu wchodzi się na inne obroty.
więc ja zawsz mówię mamom, co się żalą, że w anglii tylko 2 razy usg itd. itp. e niech się cieszą, bo ja miałam problemy i miałam ze 30 usg i wolałabym te 2 i żeby nic sie działo i nikt mną dodatkowo nie interesował.

My po wizycie w przedszkolu - zaczynamy 6 stycznia ... ale okazało sie, że tylko my zaczynamy 6 stycznia - po prostu stopniowo są nowe dzieci do istenijacych grup dołączane :)
i jeszcze:
Igi do mnie dzisiaj: Mamo pokolorowałem osiołka
Ja: jakiego osiołka? :? przynieś, pokaż
Igi przynosi...aniołka :lol:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej dziewczyny!
Widzę że rozgorzała dyskusja z oszczędzaniem się podczas ciąży, jestem za:)Warto się oszczędzać i to nie tylko dla dzieci(chociaż to najważniejszy powód) ale i sama mama powinna dla własnego zdrowia fizycznego i psychicznego zpasować.
Organizm powoli mobilizuje się do porodu zbiera siły, nawet jeśli poród odbywa się przez cc to później sama laktacja i opieka nad bliźniakami daje w kość.
Więc leżcie póki możecie :lol:
Moje bambry rosną, Maksym wczoraj osiągnął wagę urodzenową a Markus już dawno jest do przodu. Mamy tylko problem z butelką chłopaki są leniwe i wolą jeść przez sondę:( ale powoli ciągną po troszeczku.
Mam do was pytanie czy wasze dzieci rodzone wcześnie jek moje też tak były tuczone, mam wrażenie że oni im dają za dużo mleka na raz?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moi raczej tuczeni nie byli dostawali zgodnie z przelicznikiem porcje. Pięknie przybierali :). Niestety też mieli probelem z odruchem ssania i dłuuuugo jedli przez sondę. Oczywiśćie cały czas były próby karmienia butlą. Spędzili na oddziale 21 dni a jeść nauczyli się samodzielnie na 5 dni przed wyjściem. Ot tak z dnia na dzień nagle załapali jak wtrąbić całą porcję i się nie umęczyć w trakcie ;).

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zuza to takie wrazenie tylko. my spedzilismy dwa miesiace w szpitalu i tez.mialam takie wrazenie. to budzenie sie i zjadanie butli to cos do czego dziecko musi dojrzec. pamietam tez o to plakalam a moje nie umialy zalapac, glownie nacka.
poszukam info co wklejalam na forum o tych ilosciach jedzenia jak wroce do domu

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam:)

Axa dziewczyny maja racje, naprawde musisz na siebie uwazac. Znam dziewczyne ktora przez to urodzila, fakt byla juz w 38tc bodaje(ciazy blizniaczej) ale w dzien w ktorym zaczela wieszac firanki zaczela rodzic ale jest to duze obciazenie dla organizmu i lepiej sie z tym powstrzymac. Wiem co to jest miec wczesniaki, moje urodzily sie nawet nie tak wczesnie bo 34tc ale sam widok Alexa popodpinanego do rurek sciskal za gardlo. Ten strach i ta niemoc zrobienia czegokolwiek zeby mu pomoc byla straszna. Wiec oszczedzaj sie ile tylko mozesz zebys jak najdluzej utrzymala dzieciaczki w brzuszku.
Zuza moje tez dlugo byly karmione sonda o nie mogly a moze niechcialy nauczyc sie ssac. Lekarze trzymali mnie tylko dlatego w szpitalu dwa tygodnie bo dzieci nie pily z butli..ale na kilka dni przed planowanym wyjsciem naszczescie zalapaly i moglismy wyjsc..I tez wydawalo mi sie ze jedza za duzo a tak naprawde wszystko bylo w normie.

Moi chlopcy znow chorzy, juz mam tego dosc. Tydzien w szkole a dwa tygodnie choruja i juz tak mam od 3 miesiecy :? Kubus tez przechodzi teraz zapalenie oskrzeli, robilam mu inhalacje i w piatek ide na kontrole.

Mam pytanie do mam ktore maja dzieciaki w wieku moich chlopcow. Czy wasze dzieci tez przechodza bunt niejadka?? Juz nie wiem co robic, nic nie pomaga. Na mozliwe sposoby probuje i bez skutku. Nawet dostalam witaminy od lekarza zeby poprawic im apetyt ale nic to nie dalo :?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31237 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1481, 1482, 1483, 1484, 1485, 1486, 1487 ... 1562  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża bliźniacza

Strefa czasowa UTC [letni]