Dzisiaj jest wt kwie 28, 2026 9:24 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża bliźniacza

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31237 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1476, 1477, 1478, 1479, 1480, 1481, 1482 ... 1562  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

mona0008Masz różnicę tyg ja miłam czasami 2 czasami 3 tyg i moich lekarzy to nie niepokoiło, zawsze mi powtarzali dopóki dzieci rosną dopóty jest ok pytaj lekarza jak wygląda ich wzrost na siatce centylowej. Jeżeli mieści się w granicach to się zrelaksuj, bo twój stres dzieciom nie służy.
Wiem że łatwo powiedzieć ale ja też przeżyłam trochę z mioimi i wiem że denerwowanie się rzeczami na które tak naprawdę nie masz żadnego wpływu jest stresujące tylko dla dzeci i męża.
Co do ruchów u mnie mniejszy jest tak aktywny że nie idzie czasami go zbadać a mniejszy ledwo nogą ruszy leń śmierdzący :lol:
Różnica miedzy moimi dziećmi wynosi ok 30% więc nie masz się czym martwić.
Axa82zaczynam się bać bo już czuje że nie długo brzuch od soboty się obsunął lekarz mówi że już w każdej chwili a ja już w panice torbę do szpitala dzisiaj spakowałam. Mąż to najchętniej by mnie z domu nie póścił mowi że z moim zgrabnym chodem to się gdzieś przewróce :$%^:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zuza nie dziwię Ci się,ja w takiej sytuacji tez bym panikowała.
Z drugiej strony masz tak często kontrolę u lekarza,więc pewnie prędzej lekarz Cię wyśle sam do szpitala niż jakby mialo się coś stać.
Zazdroszę Ci tych kontroli,ja mam dopiero za 3 tyg i tez jestem przerażona bo chodzę sobie w niewiedzy,czasem mam takie ciśnienie na lekarzy za takie podejscie,traktują mnie jak zwykłą pojedyńczą ciężarną :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziekuje Zuza za odp teraz wiem ze niema co sie denerwowac , ten mniejszy faktycznie jeste spokojniejszy to moze jak sie urodza to bedzie latwiej :) ja to dopiero 15 tydzien ale i tak szybko leci. A co do lekarza jedna z dziewczyn napisala ze nie czesto ma wizyty, ja mam co 2 tygodnie i za kazdym razem usg martwie sie bo wszedzie mowia ze usg szkodzi dzieciom a ja juz mialam chyba z 10 razy to badanie robione.Kolezanka chodzi do innego lekarza chodz ona ma pojedyncza ciaze i robil jej 2 razy usg a jest juz w 5 miesiacu.Ciekawa jestem co bede miala, synka juz mam chciala bym chcociarz jedna dziewczynke :) chodz najwazniejsze zeby zdrowe byly :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mona, ja mam usg co dwa tygodnie (już sama nie pamiętam ile ich było do tej pory) ale to nic niezwykłego, ciąża mnoga wymaga częstszych wizyt u lekarza. a jeśli chodzi o różnicę między Dzidziusiami- wg mojego lekarza błąd pomiaru wynosi nawet do 10 dni, więc w ogóle nie powinnaś się przejmować (nie wiem, czy to dotyczy błędu pomiaru przy szacowaniu długości, czy w późniejszej ciąży także wagi Dzieci, ale w 15 tygodniu lekarz mierzy długość Maleństw). także nie panikuj, zwłaszcza kiedy lekarz mówi, że jest ok. :D

Ja (my :D ) po dwóch miesiącach leżakowania zostaliśmy wywiezieni przez narzeczonego do lasu, chwilę pochodziłam, nawdychałam się świeżego powietrza i po powrocie do domu spałam jak zabita przez 3 godziny. :D :D :D

do formy wracam małymi kroczkami. moim aktualnym marzeniem (!) jest ikea i oglądanie łóżeczek :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ogolnie to moj lekarz mierzyl maluchy daw tygodnie temu to rozmiary mialy takie, mniejszy mial 6.6cm a wiekszy 7.40cm czyli kolo centymetra roznicy :) tak ze w jak na ten tydzien ciazy byly nawet troche wieksze. teraz za dwa tygodnie mam znowu wizyte to napewno bedzie ich mierzyl ponownie :) ciekawe, bo wczoraj na wizycie to tylko sprawdzal czy to mniejsze rosnie tak ze powiedzial ze wszystko ok czyli nie martwie sie :) pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tez się martwię tymi czestymi USG niewiem jak maluchy na to reagują ale to zalecenie lekarzy a ci tutaj są podobno najlepsi.
Chociaż czesto jestem kontrolowana I niby jest ok to prawns po kazdym badaniu wychodzilo cos Zle i się przez tydzień się denerwowalam a potem okazywało się ze jest ok ale coś innego wyszło i tak 11razy.
Wiec częste USG wcale nie musi być takie dobre,często nie daje wiarygodnych wyników . Lekarz powiedIal mi ze dzieci mierzy się co 2tyg bo tygodniowe pomiary mogą pokazać ze dzieccko nie urosło i tu znowu nie potrzebne nerwy.
Ja mam złe przepływy i jeżdżę na doplera co tyg:(a dzieci mierza co dwa tyg.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Głowa do góry maluchy na pewno rosna i zdrowo się rozwijają :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mam pytanko do mam blizniaczkow co rodzily cesarka, czy to prawda ze to tak bardzo boli tzn szwy, czy mozna sie dziecmi spokojnie zajmowac czy ta rana sprawia spro bolu?i trzeba prosic kogos o pomoc w pierwszych tygodniach?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Czeeesc Kobietki.
Zaczelam ostatni etap noszenia Malych pod serduchem i jest ciezko ;)
Lekarz przepisal mi juz Fenoterol bo strasznie mi twardnieje brzuch , tak bardzo bardzo ...:(
dzis byla pierwsza tabletka myslalam ,ze mi serce wyskoczy ;)
ktoras z Was brała ? ;>

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Asia nie brałam fenoterolu, nie pomogę

mona ja miałam cc, pewnie każdy przechodzi je inaczej ale ja znosiłam je dość dobrze. W pierwszej dobie i tak nie powinnaś wstawać z łóżka, w drugiej jesteś jeszcze osłabiona ale dobrze jest jak próbujesz chodzić, ruszać się, poprawić sobie krążenie, rozruszać mięsnie. Nie wiem w której dobie puszczają do domu w Twoim szpitalu bo słyszałam o takich gdzie wychodzi się na trzecią dobę co według mnie jest nieporozumieniem. Ja byłam w szpitalu po bliźniaczym cc pięć dni i w domu w pierwszy dzień od razu zostałam sama bo męża pilnie wezwali do pracy. A miałam pod opieką jeszcze 2,5latka. Na szczęście na początku maluchy bardzo dużo śpią i budzą się zwykle tylko na jedzenie i przewinięcie więc da się odpoczywać i dochodzić do siebie. Ja odpuściłam sobie obowiązki domowe a zajmowałam się tylko dziećmi. Dałam radę, da się ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Asia ja brałam od połowy do końca ciąży Fenoterol ale miałam też wyciszający Isoptin o ile dobrze pamiętam tak to się nazywało.Przyzwyczaisz się do tego drżenia,ja niby przechodziłam łagodnie ale jak leżałąm w szpitalu to widziałąm dziewczynę która nie mogła podnieść szklanki żeby nie narozlewać.
Mona tak jak KMM pisze,DA SIĘ ,szybko dojdziesz do siebie,mnie wypisali po 7 dniach i juz mogłam normalnie funkcjonować ,najgorsze pierwsze 3 doby,potem tylko lepiej.
A tak w ogóle to witam wszystkie nowe mamusie,chyba jeszcze tyle podwójnie szczęśliwych na raz ,nas nie odwiedziło :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Też brałam fenoterol i osłonowo isoptin , na początku było nieciekawie ale po jakimś czasie organizm się przyzwyczaił .
A jeśli chodzi o cc to ja wspominam bardzo dobrze , o wiele lepiej niż pierwszy poród sn. Na drugi dzień kazali wstać i dostałam dzieci no i sama się nimi zajmowałam .Jedynie mąż trochę pomagał w czasie odwiedzin . We wtorek miałam cc , a w piątek byliśmy już w domku .
Dziś minął miesiąc , ale to przeleciało :D

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

No ja tez mam ten isoptin , ale nie wiele pomaga . Mam brac co 8 godzin i boje sie kolejnej dawki ;)
ale zrobie to! :P
to teraz czekam az mi sie organizm przyzwyczai ...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja tez niestety nie pomogę w żadnym z dwóch tematów ja biorę tylko witaminy a cc jeszcze mnie nie dotyczy, chociaż może już nie długo bo wyladowalam w szpitalu. Lekarze mówią ze do porodu mniejszy ma złe przepływy tzw REDV co znaczy ze krew się cofa ale oboje czuja się dobrze tylko muszę być pod codzienna kontrola. Podobno to może trwać i 3 tyg:(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zuza trzymamy kciuki. Oby wszystko było ok z chłopcami. Lepiej że w szpitalu bo przynajmniej monitorują wszystko.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam:) ja znow po dluzszej nieobecnosci ale jakos tak wychodzi ze co chce cos napisac to mi cos w tym przeszkadza :?

Wszystkie nowe mamy serdecznie witam a tym co sa juz na finiszu zycze jak najdluzszego bycia w ciazy :wink:

zuza trzymaj sie, najwazniejsze ze jestes juz pod stala opieka, wszystko bedzie dobrze.

Moi chlopcy znow duzo chorowali ale na szczescie juz wszystko ok i ladnie chodza do przeszkola. W czwartek byla ich pierwsza wywiadowka. pani pochwalila chlopcow wiec nie ma sie o co martwic. Powiedziala ze szybko ucza sie jezyka (to akurat prawda bo w domu czasami nie moge sie z nimi dogadac :lol:) no i ze Alex ma baardzo duzo energii i nie moze na miejscu usiedziec :roll:
Wiktorka znowu czeka zabieg, prawdopodobnie bedzie mial podnoszone powieki, ma je za nisko i przeszkadza mu w dobrym widzeniu :(
Takze non stop sie u nas cos dzieje :?

Ostatnio czytalam artykul...jak go czytalam to nie moglam uwierzyc ze ludzie sa na to zdolni. W australii u kobiety w ciazy blizniaczej wykryto u jednego z blizniakow powazna wade serca. W 32 tyg ciazy :shock: zdecydowali sie na aborcje tego chorego...lekarze popelnili blad i usmiercili tego zdrowego a przy cesarskim cieciu usmiercili tego chorego :( jak ludzie moga cos takiego robic, przeciez to dziecko mialo prawo zyc, tym bardziej ze juz ciaza byla tak wysoko. Nie umiem w ogole tego pojac, straszne to jest :(

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Niestety takie historie się zdarzają aż mnie ciarki przeszły.
Tym bardziej ze mnie tez straszyli ze jak będzie złe z małym to trzeba będzie go usmiercic żeby przeżył większy.
Na szczescie na straszeniu się skończyło. A teraz mogą żyć już oboje.:)))
Moje blizniaki jeszcze się nie urodziły a już wiem ze jeden tez będzie energiczny jak twój a drugi spokojny :) jeden większy drugi mniejszy jeden żywy jak srebro drugi spokojniutki jakie z nich bliźniaki pytam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

zuza owszem rozumiem ze czasami trzeba sie zdecydowac jesli zagraza to zyciu obojga dzieci, ale w tym przypadku tego nie rozumiem. nawet jesli to dziecko mialoby zyc tydzien miesiac to moglo miec szanse na zycie. Moj synus (jeden z blizniakow) tez urodzil sie z wada serca...dowiedzialam sie zaraz po porodzie. Lekarze straszyli mnie nawet powazna operacja roscinania mostka ale wada zniknela sama i teraz co 2 lata musze chodzic na kontrole.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To jest decyzja której nikt nie potrafi sobie wyobrazić dopóki sam jej nie musi podjąć. Ja chociaż byłam blisko tez nie umie.
Pesymistyczne tematy a to przecież szczęśliwe forum dziewczyny jak tam maluchy rosną w brzuszkach, tak właściwie to ile mamy nie rozpakowanych dziewczynek ile chłopców i parek?ja melduję się poslusznie ze mam dwóch chłopców mniejszy Markus większy Maksym mój mąż mówi ze powinien być Maximus i Minimus :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zuza- lepiej w szpitalu sie przemeczyć niz coś przeoczyć :wink:
Gosia :dada: mhhh wywiadówka no mnie to dopiero czeka w szkole ale moje tez jakieś w przedszkolu grzeczne w domu za to czorty wyłażą. Ja po cesarce ok wyszłam na chyba 9 dobę i dzieciakami moglam się zajmować robiłam zakupy (nie cięzkie) gotowałam, oczywiście coś tam ciagneło ale bez przesady można w miare normalnie funkcjonować
A z weselszych temato kwestie prezentowe załatwione :koko:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31237 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1476, 1477, 1478, 1479, 1480, 1481, 1482 ... 1562  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża bliźniacza

Strefa czasowa UTC [letni]