Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:38 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Szpitale, lekarze, położne - opinie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Mój lekarz prowadzący pracuje na dyrekcyjnej i mówił że jak mam termin na październik to mam szanse, choć teoretycznie przeprowadzają się już od 3 lat .....

Obrazek[/url]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ehh naczytalam sie o tych szpitalach wroclawskich i mam nadzieje ze zdaze dojechac do Trzebnicy :P choc termin na pazdziernik to jedyne co mnei stresuje.
A Czy na Borowskiej bedzie nowy sprzet do rodzenia? w sensie te fotele, czy oni to przeniosa z Dyrekcyjnej? bo widziałam zdjecie tego fotela z dyrekcyjnej i szczerze powiem, ze wyglada to bardziej jak narzedzie tortur. I czy bedzie mozna chodzic? i rodzic w innej pozycji niz lezaca?

Offline Wyświetl profil  

W styczniu rodziłam na Brochowie... miałam porod rodzinny, ale po 4 dniach spedznych na patolgi, bo maluszek nie chcial wyjsc, wiec mialam podlaczona pompe z oksytocyna. Rodzilam w tej sali, ktora jest sfotografowana na gorze. Przez 11 godzin skakalam sobie na pileczce lub lezalam na kanapie, maz czytal gazete...biedak nic innego nie mogl zrobic. Potem przyszla jakas straszna pani doktor i polozyla mnie na ten cholerny ogrmony fotel i nie zeszlam z niego przez 2 godziny. Nie ma sie jak zlapac, bo rece nie siegaja dwoch poreczy na raz. Generalnie pokoj jest fajny, intymny, trzeba uwazac, zeby nikt o was nie zapomnial, bo jak w tym czasie jest inny porod, to malo kto zagalda. Maz musi miec nie lada "jaja", by walczyc o swoje i wolac jak cos. Ja mialam szczescie, bo okolo 7 byla zmina i przyszla mloda pani doktor i wszystko mi wyjasnila i polozna tez mloda i usmiechnieta, wiec pomimo 12 godzin porod byl super.
Nie krzyczalam tylko skupilam sie na parciu i serio szybko bylo...polozna mi tak ladnie wyjasnila od razu mimo bolu posluchalam...:)
Pobyt w szpitalu nauczyl mni jedneogo- trzeba o swoje walczyc, mamy prawo zadac wiele, nie bac sie. Oni sa przyzwyczajeni,ze wszyscy na paluszkach, w koncu to my rodziny a oni sa po to, by nam pomoc lub jesli nie chca pomoc to przynajmniej nie przeszkadzac.
Sambek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ksenia pisze:
Trzebnica ! Trzebnica! Trzebnica!
Fajne warunki, położne bardzo pomagały mi przy porodzie, opiekowały się dzieckiem kiedy poprosiłam. W sali byłyśmy we 2. Miałyśmy bardzo pouczającą pogadankę na temat szczepień. Ogólnie świetnie się tam czułam. Następne dzidzi też tam:)

Przy wyborze kierowałam sie rankingiem "Rodzić po ludzku". A potem przez przypadek dowiedziałam, się że mój lekarz jest tam ordynatorem:)))
Dr. Piotr Halama Mediconcept - Tanio nie jest ale warto.

witam! możesz mi napisac coś więcej o tym lekarzu i czy był przy porodzie w trzebnicy i gdzie przyjmuje, z góry dzieki

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ja mam taki dylemat - moja ginekolog nie pracuje w żadnym szpitalu, czy warto tak w ciemno rodzić w szpitalu bez opieki własnego lekarza?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja bez dwóch zdań wybieram się do Klinik na Chałbińskiego. Po pierwsze, personel jest świetny, położne i pielęgniarki ludzkie, współczujące (kiedy poroniłam ostatnią ciążę cztery asystowały przy zabiegu i każda trzymała mnie za rękę albo głaskała po głowie), lekarze podobnie, sprzęt, który widziałam, nieco przerażał, ale moja prababacia urodziła siedmioro dzieci bez fotela, bez położnej i wszystkie były zdrowe, więc ja się tym też martwić nie będę. W końcu nie wybieram się na wypoczynek, tylko na poród, więc nie spodziewam się, że uznam to za najprzyjemniejsze przeżycie...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: kamienskieg
Awatar użytkownika

Witam wszystkie mamusie,czy któraś z Was mogla by mi powiedzieć jak to jest na porodówce na kamieńskiego,czy nacinają bez pytania,ilu osobowe są sale poporodowe i co trzeba mieć ze sobą dla siebie i maluszka? Ja mam termin na 6.07 wiec zastanawiam sie jeszcze nad wyborem szpitala. Dziękuję za odpowiedz.Martyna

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam was serdecznie...wiem tylko od koleżanki która tam rodziła ze sale są dwu osobowe (łóżka są przedzielone drzwiami przesuwnymi)i w każdej jest łazienka z prysznicem...podobno warunki godne polecenia,natomiast problem (jak zazwyczaj)pojawia się w kwestii położnych :cry: podobno rzadko zdarza się jakaś ludzka i sympatyczna.Można również rodzić w wodzie,wyremontowali jakiś czas temu pomieszczenia z wannami-płatne,ale podobno niedrogie:D "Przyjeżdżając do Szpitala powinnaś posiadać dokumenty: dowód osobisty i legitymację ubezpieczeniową, oryginał badania grupy krwi, kartę ciąży, zabierz także inne istotne dokumenty i wyniki badań. Powinnaś zabrać ze sobą także przybory higieniczne i wkładki, bieliznę osobistą, pieluszki i kosmetyki dla maluszka. Możesz także zabrać ubranka dla noworodka jeżeli chcesz aby nosił je od pierwszych godzin."-ze strony szpitala.
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

ostatnio sporo bardzo dobrych opinii o Oławie słyszałam- ktoś coś wie więcej?
Minus to taki, ze nie maja szkoły rodzenia:_(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam :) czy ktoras z was rodzila na brochowie w ostatnim czasie? jakie sa tam warunki? czy to prawda ze jest tam teraz przepełnienie?moga odmowic przyjecia?? dzieki wielkie :) pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

za NIC tam nie będę rodzić- w szpitalu jest BRUDNO, personel jest nieprzyjemny i co gorsza....mało kompetentny- a tego już wybaczyć nie można.

Niby ładne te sale na porodówce są....ale strach iść po porodzie co Wc czy pod prysznic. Zaplecze sanitarne wygląda w większości jak w ośrodku FWP

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja tez lezalam na patologii na brochowie. nie wydawalo mi sie az tak strasznie.. zawsze bylo posprzatane, pielegniarki znosne..zalezy na kogo sie trafi oczywiscie.a lekarze niektorzy pozostawiali co prawda wieele do zyczenia. Ale zastanawiam sie wlasnie jak to jest na porodowce na brochowie.. ? nie lezalam w innych szpitalach dlatego moze wybralam brochow.teraz jestem w 36tyg.ciąży i troche sie obawiam jak to bedzie z przyjeciem i z porodem tam.. :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a czy ktoś wie iel kosztuje poród rodzinny na Klinikach?
i co trzeba zabrać do szpitala? coś dają?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

rodziłam na klinikach rok temu i płaciłam za sale do porodów rodzinnych 150 zł, druga sala z wanna kosztowała 200 zł.:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam,

Dopiero co wróciłam ze szpitala na Dyrekcyjnej. W prawdzie leżałam na patologi ale zdążyłam zwiedzić też porodówkę. Musiałam czekać na łóżko a że trafiłam z bólami to musieli mnie gdzieś położyć.

Moja opinia;
porodówka wygląda okropnie, pierwsze wrażenie lekki szok. Jedna łazienka wspólna, sale przedzielone zasłonami, łóżka też mają wiele do życzenia. Jest osobna sala do porodów rodzinnych. Są tam dwa łóżka przedzielone zasłoną a jeżeli ktoś chce mieć poród rodzinny to po prostu jest w niej tylko jedna rodząca. Sanitariat całkiem przyzwoity. No i chyba najważniejsze czyli personel. Krótko mówiąc nadrabia wszytko. Niesamowicie sympatyczny i pomocny. Widząc moje przerażenie robił wszystko żebym się oswoiła z sytuacją i podnosił mnie na duchu.

Leżąc na patologi również spotkałam się z fachową opieką i przemiłym personelem. Owszem zdarzały się cięższe " przypadki" ale to zdarza się w każdym szpitalu. Były one na tyle rzadkie że zdecydowałam się rodzić właśnie tam bo wiem już że będę pod dobrą opiekom no i jestem już w pewien sposób oswojona z tym szpitalem i personelem.

Obrazek[/url]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Proszę o informację o Klinikach we Wrocławiu.

Ile kosztuje porów rodzinny, ile jest sal do rodzinnego porodu, jak wyglądaja sale poporodowe, kiedy dają dziecko itp.

dzięki za informację

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a ja chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej o TRZEBNICY np jak jest z porodem rodzinnym i czy często odsyłają do innego szpitala z powodu braku miejsc?

do jakiego lekarza który pracuje w tym szpitalu można chodzić prywatnie?
może któryś lekarz albo położna z tego szpitala prowadzą szkołę rodzenia?

rodzę dopiero w lutym

:D czekam na odpowiedź!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ja mam pytanie odnośnie szpitala na KAMIŃSKIEGO.
Chcę tam rodzić, choć pod uwagę biorę także Dyrekcyjna, ale jeszcze zobaczymy. W każdym bądź razie chciałam się dowiedzieć jaką opiekę mają te kobiety których lekarz nie pracuje w tym szpitalu ? Czy jest jakaś różnica ?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Magda87 Dykrecyjną każdy odradza. Nawet połozne u mnie na szkole rodzenia (na Klinikach) mówiły, że Dyrekcyjna odstaje standardami i to do tyłu. Bardzo cięzko z przyjęciem bo długo się czeka-mimo skurczy, na izbie przyjęć. Często po kilku godzinach odsyłają że jednak nie ma miejsc. A jak juz przyjmą to kładą na łózko, podpinają KTG i nie ma tam czegoś takiego jak poród aktywny-nie wstajesz z łózka dopóki nie urodzisz. I to są słowa połoznej z mojego szpitala.

A ja chciałam napisać jakie są ceny na Klinikach:
sala z wanną-250zł
sala z pełna wanną-czyli poród w wodzie-500zł
sala do porodu rodzinnego-150zl

oprócz tego sa sale jedynki poporodowe, ale niestety nie znam jeszcze cen

pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam przyszłe mamy z Wrocławia! W maju tego roku urodziłam córeczkę w klinice na Chałubińskiego. Przez całą ciążę szykowałam się do porodu na kamieńskiego, nawet chodziłam do szkoły rodzenia prowadzonej przez położne z tamtego szpitala. Na klinikach leżałam na patologii (ze wzgl. na cukrzycę ciążową) i syf tego szpitala powalał mnie na nogi. Dlaczego jednak tam rodzilam? O pierwszej w nocy odeszły mi wody, zadzwoniłam na kamieńskiego z pytaniem jaka sytuacja i dowiedziałam się, że porodówka pełna. Zadzwoniłam więc do koleżanki, która dzień wcześniej urodziła na klinikach i powiedziała, że na porodówce światła pogaszone i nikogo nie ma. Pojechałam więc na kliniki. Rodziłam w sali do porodów rodzinnych tej z wanną (ale nie rodziłam w wannie) za 250 zl. Jej zaletą w stosunku do tej sali za 150 zl jest to, że ma osobną łazienkę gdzie mąz mógl ze mną chodzić (a przy skurczach co minutę potrzebowałam już pomocy żeby wyjść spod prysznica). Sala za 150 zł ma łazienkę wspólną z pozostałą częścią porodówki i tam chodzi wiele kobiet więc mąż już pójść nie może. Poza tym w tej droższej sali jest wygodna kanapa, niby dla męża ale ja cały poród tam spędziłam :D Położna trafiła mi się z przypadku, nie miałam nikogo umólwionego, tym bardziej opłaconego. Personel był super! Była przy mnie tez studentka ale pytano mnie o zgodę. Jak urodziłam to moja położna stała przy lekarzu i rozmawiała ze mną, młody lekarz mnie zszywał, a dwie młode dziewczyny (jedna studentka, druga to chyba młoda położna) stały przy moich nogach, trzymały mnie za kolana, głaskały, uśmiechały się, rozmawiały. Jednocześnie kilka kroków ode mnie moja córcia była badana więc cały czas słyszałam ją i głosy personelu, który się nią zajmował.
Wszystko odbywało się z poszanowaniem mojej godności, położna była pomocna, odpowiadała jak oddychać (bo oczywiście po pierwszym silnym skurczu cała wiedza ze szkoły rodzenia ulotniła się jak kamfora ;)), rozmawiała ze mną, chwaliła jak mi dobrze idzie i jak szybko skończę (szło mi średnio ale te słowa podtrzymywały mnie na duchu).

Co do nacinania, była prowadzona ochrona krocza ale pod koniec porodu mi zanikały skurcze, a córce tętno więc konieczne było przyspieszenie porodu i wtedy mnie nacięto. Niestety bolało bo ze wzgl. na zanikające skurcze nie było mozliwości naciąć mnie "na szczycie skurczu". Zrobiono jednak to tak profesjonalnie i tak samo zszyto, że po 6 tygodniach nawet nie mogłam palcami wyczuć blizny pop nacięciu.

Zaletą tego szpitala jest też to (a wiem, że w innych szpitalach bywa różnie), że nie ma problemu jeśli chce się u połoznych zostawić dziecko na całą noc. Ja chciałam przespać jedną noc bez wstawania do dziecka bo miałam za sobą cały dzien na nogach, potem od razu całą noc rodziłam i kolejny dzień nie zrmużyłam oka.

Byłam zadowolona z połoznych i lekarzy oraz z personelu opiekującego się córcią. Jeśli kiedyś przyjdzie mi znów rodzić to na pewno ta sama sala i ten sam szpital.

Wadą tego szpitala jest to, że jest strasznie biedny co widać po jakości pościeli, po obdartych ścianach itd. No ale personel jest dobrze wyszkolony.

Aha fajnie jak się trafi na studentki kiedy jest się już na położniczym, pomoga dziecko przystawić czy przypilnują malucha jak się chce wykąpać. Ja niestety urodzilam przed dlugim weekendem wiec tlyko jeden dzien mialam ta przyjemnosc.

Lezalam w sali dwuosobowej, ma ta zalete, ze jesli chce sie wyjsc do toalety to mozna z kims na monet dziecko zostawic, dziewczyna ktora lezala w jedynce musiala poloznym dziecko zawozic za kazdym razem jak zamierzala na dluzej w wc zniknac...

No i na koniec dodam, ze w tym szpitalu trzymaja tak dlugo az sie nie przekonaja, ze z mama i dzieckiem jest wszystko ok, ze nie rozwija sie zoltaczka. Slyszalam, ze na kamienskiego szybciutko wypisuja ze szpitala a potem rodzice musza kombinowac gdzie dziecko na solarium wyslac jak sie rozwinie zoltaczka.

Jak ktoś ma do mnie jakieś konkretne pytanie to piszcie na priv. Albo na forum ale dajcie znać na priv, że zadałyście pytanie. Postaram się w miarę szybko odpisać. W miarę na tyle na ile mi moja córcia pozwoli ;)

Pozdrawiam i życzę Wam dziewczyny powodzenia!

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Szpitale, lekarze, położne - opinie

Strefa czasowa UTC [letni]