Dzisiaj jest śr wrz 20, 2017 2:26 am


Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1535 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 73, 74, 75, 76, 77  Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz maja 05, 2013 4:35 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt lip 17, 2012 11:08 pm
Posty: 112
Lokalizacja: Poznań
Hej dziewczyny :) też mam Hasi, ale mój ginekolog i prof. endo zgodnie stwierdzili, że rozpoznanie choroby przed zajściem w ciąże nie jest problemem. Podaje się do momentu ciąży selen a później jod,chyba że już jest zawarty w składzie innych suplementów dla ciężarnych - to nie. Jak by kogoś interesowało to podaje normy rozpisane przez mojego prof. edno.
Początek ciąży TSH 0,3-1,5
10-23 tc tak samo 0,3-1,5 a później już 24-26 tc 0,3-2,0
Powiedział, że ważny też jest poziom FT3 żeby przez cały okres ciąży był w normie laboratoryjnej. Od tego zależy sprawność intelektualna dziecka.
P.s. znam bliżej albo słabiej kilka dziewczyn, które poroniły a nie mają Hasi więc nie ma co się nakręcać. Głowa do góry i życzę wszystkim powodzenia!

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

Post: ndz maja 05, 2013 5:24 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr paź 26, 2011 11:06 pm
Posty: 5039
Lokalizacja: mazowsze
co lekarz to opinia, ja nie dostałam ani jodu, ani selenu, tylko typowy lek na tarczycę, + dla mojej endo ważniejsze właśnie jest FT3 teraz niż TSH

_________________
Obrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: śr maja 08, 2013 3:43 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr mar 20, 2013 9:21 am
Posty: 616
Lokalizacja: Warszawa
A ja czytałam właśnie, że jod przy chorobie Hashimoto może bardziej zaszkodzić. Maks co można przyjmować to 150 mcg dziennie, a niektórzy lekarze nawet zakazują przyjmowania jodu przy Hashimoto, choć moja lekarka właśnie powiedziała, że 150 mcg mogę przyjmować.

_________________
27.03.2014 4070g i 56cm
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pt maja 31, 2013 11:30 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt gru 28, 2012 8:34 pm
Posty: 522
Lokalizacja: wawa
Ja tak niestety poroniłam 2 razy i pewnie przez hashimoto bo robiła dużo innych badań i wszystko jest dobrze. Moj gin dał mi zielone światło a teraz czekam na pozwolenie od endo, we wtorek idę, a w pon idę na badania hormonów. Obecnie jestem na 50 Euthyroxu a jod dopiero mam brać jak zajdę w ciązę

_________________
Dwa Aniołki[*]
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: wt cze 04, 2013 2:27 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sty 14, 2013 12:08 pm
Posty: 304
jod przy Hasi nie jest wskazany wręcz nalezy go unikać
niestety nie jest to łatwe każdy suplement multiwitaminowy jest z jodem
sól w zasadzie niemal tylko jodowana

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: ndz cze 09, 2013 7:33 pm 

Rejestracja: pt lip 13, 2007 1:36 pm
Posty: 1954
Melaxyz, ale jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu i teraz hashimotkom będącym w ciąży zaleca się zażywanie witamin z jodem.

_________________
Szymon Dawid, 03.02.2008
Dorota Anna, 22.09.2012


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: śr cze 12, 2013 9:46 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt gru 28, 2012 8:34 pm
Posty: 522
Lokalizacja: wawa
W skrócie:
We wrześniu poroniłam 1 ciąze -wykryto hashi i niedoczynność, ale pewnie za poźno

w grudniu ciązą biochemiczna...

brałam wtedy Euthyrox 25 mcg

w marcu badania:
TSH <0,05 norma 0,40-4,00
FT3 6,89 norma 4,1 - 8,3
ft4 29,83 norma 10,6-19,4
anty TPO- 12,6 norma <8.0
anty TG 486,60

Lekarz kazał odstawić hormon, zrobił przeciwciala na Gravesa-Basedowa-ujemne

po tygodniu odstawienia Euthryroxu:
TSH 0,008 (norma 0,27-4,2)
fT3 6,06 (Norma 3,1-6,8)
ft4 22,38 (norma 12,0-22,0)

kazał zrobił 4 tygodnie bez hormonów

Badania z 06.05.2013:
TSH 7,75 (norma 0,27-4,2)
fT3 4,06 (Norma 3,1-6,8)
ft4 12,39 (norma 12,0-22,0)

czyli ewidentnie wróciła niedoczynność

Dostałam 50 Euthryroxu

po 4 tygodniach powtórzyłam:
TSH 4,39 (norma 0,27-4,2)
Ft4 15,53 (norma 12-22)

i teraz przez najbliższe 6 tygodni mam brać Euthryox 88, jeszcze nie zachodzić w ciąze

Przeszłam bardzo dużo badań i mam już zielone światło od gin, teraz czekam na pozwolenie na 3 ciąze od endokrynologa, co sądzicie o przebiegu mojej choroby?

_________________
Dwa Aniołki[*]
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: ndz cze 16, 2013 8:08 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt lip 17, 2012 11:08 pm
Posty: 112
Lokalizacja: Poznań
Bardzo dziwne to co Ci się przytrafiło. Wygląda tak jakby niedoczynność chwilowo przeszła w nadczynność albo jakby ten Euthryoux25 był za wysoką dawką i wpędził Cię w nadczynność, która się jakiś czas utrzymywała, a potem niedoczynność powróciła. A dobrego masz endokrynologa? Bo podobno ciężko jest trafić w dawkę leku i na początku trzeba robić korekty. Pozdrawiam i mam nadzieje, że się wszystko unormuje.

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: czw cze 27, 2013 11:02 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt gru 28, 2012 8:34 pm
Posty: 522
Lokalizacja: wawa
To własnie strasznie dziwne.... nigdy nie słyszałam o takim przebiegu, nagle przy małej dawce wpadłam chwilowo w nadczynność, zmieniłam lekarza i teraz uwazam że jest super, specjalizuje się w leczeniu tarczycy w ciązy.
On wytłumaczył że taki zróznicowany poziom mogł być wynikiem poronienia

_________________
Dwa Aniołki[*]
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: czw cze 27, 2013 8:54 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr paź 24, 2012 8:50 pm
Posty: 2201
Ale ogólnie jest tak, że hormony tarczycy lubią sobie "szaleć". Ja też również biorę dawkę 88, tylko boję się że mogę mieć zwiększoną - bo ostatnio zaczynam trochę tyć... :/ a nie chcę większej dawki, bo ta już dla mnie i tak jest wysoka.

Czuję się bardzo źle i w ogóle dziwnie... zero życia we mnie.. tylko bym spała i spała, czuję się jak stara baba... :/


a właśnie mam takie pytanie, co jaki czas macie powtarzane usg tarczycy? Bo ja już dawno nie miałam powtórki z usg tarczycy i tak myślę, czy nie powinnam mieć co jakiś czas badania...

_________________
Obrazek Obrazek Obrazek
1,5r starań
1.10-II kreski
22,2tc-480g
26,2-833g
29,2-1295g
30,2-1600g
33,1-2345g
35,1-2550g
36,0-2830g
37,2 - 2900g


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: czw cze 27, 2013 8:56 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr paź 26, 2011 11:06 pm
Posty: 5039
Lokalizacja: mazowsze
Ola, ja miałam tylko 1 raz, do diagnozy choroby :D

_________________
Obrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: czw cze 27, 2013 9:47 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr paź 24, 2012 8:50 pm
Posty: 2201
a bo myślałam że się sprawdza czy tam guzki itp. nie rosną :) no ale ok :) jak nie potrzeba to nie :)

_________________
Obrazek Obrazek Obrazek
1,5r starań
1.10-II kreski
22,2tc-480g
26,2-833g
29,2-1295g
30,2-1600g
33,1-2345g
35,1-2550g
36,0-2830g
37,2 - 2900g


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: czw cze 27, 2013 10:59 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt gru 28, 2012 8:34 pm
Posty: 522
Lokalizacja: wawa
ja usg miałam 2 razy a o chorobie dowiedziałam się prawie rok temu

_________________
Dwa Aniołki[*]
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pn lip 01, 2013 4:23 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt lip 17, 2012 11:08 pm
Posty: 112
Lokalizacja: Poznań
Ja za każdym razem jak idę na wizytę to profesorek robi mi USG. Z tego co wiem to właśnie sprawdza czy nie ma żadnych zmian, guzków.

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: wt sie 13, 2013 1:26 pm 

Rejestracja: wt sie 13, 2013 12:48 pm
Posty: 1
Lokalizacja: Sz-n
hej, jestem tu nowa od niecałego roku lecze sie na niedoczynność-hashimoto,też chcemy z mężem dziecko. Na początku brałam letrox 25 po dwoch miesiach brania miałam wynik 1,35 a miesiać pozniej juz 4,9 :/ zwiekszono mi dawke do 50 ale tez spadło malo 4,7, więc pani endokrynolog stwierdzila ze mam brac 75mg po miesiacu spadło do 4,2 teraz biorę 75mg +12,5 i zastanawiam sie czy jest w stanie mi tsh spac poniżem dwóch aby starać się o dziecko. Plus pani doktor przepisała mi jodid, powiedziała, zę nie zaszkodzi mi branie tego.A są różne opinie, dodam że mam delikatnego wola.

_________________
Pozdrawiam,
VixGirl


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pn wrz 16, 2013 10:08 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt gru 28, 2012 8:34 pm
Posty: 522
Lokalizacja: wawa
Dziewczyny od 22.07.2013 Dostałam dawkę Euthyroxu 112 mcg, po miesiącu TSH wreszcie spadło do 1,050 i to był pierwszy cykl kiedy dostałam zielone światło ale niestety nie udało się zajść w ciążę dzisiaj robiłam bete hcg i nie jestem w ciąży dorobiłam jeszcze na wszelki wypadek TSH i dzisiaj mam 0,541 czy uważacie że jest dobre czy powinnam zmniejszyć dawkę? czy takie TSH nie jest za niskie to starania?

_________________
Dwa Aniołki[*]
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pn wrz 16, 2013 10:30 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr paź 26, 2011 11:06 pm
Posty: 5039
Lokalizacja: mazowsze
według mnie TSH jest ok.

_________________
Obrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: wt wrz 17, 2013 6:01 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt gru 28, 2012 8:34 pm
Posty: 522
Lokalizacja: wawa
udało sie skontaktowac z moim lekarzem i powiwdział ze jest ok :) za 4 tyg powtórzyc badanie

_________________
Dwa Aniołki[*]
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pn paź 13, 2014 12:29 pm 

Rejestracja: pn paź 13, 2014 12:13 pm
Posty: 10
Witam wszystkich, jestem tu nowa i wykryto u mnie Hashimoto bez niedoczynności. Straciłam 3 ciążę i to na prawdopodobnie było tego przyczyną obecnie biorę letrox 25/50 jeden dzień 25 drugi 50. Ale ciekawi mnie czy w ciąży zażywałyście heparyne czy tylko witaminy i letrox bądź eutyrex? Bardzo proszę wypowiedzcie się na ten temat z góry dziękuję.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

Post: pn paź 13, 2014 2:02 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr paź 26, 2011 11:06 pm
Posty: 5039
Lokalizacja: mazowsze
Witam,

choruje na niedoczynność z Hashi, w ciąży przyjmowałam euthyrox i witaminy tylko.

_________________
Obrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1535 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 73, 74, 75, 76, 77  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies