Dzisiaj jest wt lis 21, 2017 1:41 pm


Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1535 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77  Następna
Autor Wiadomość
Post: pn lut 25, 2013 12:05 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sty 14, 2013 12:08 pm
Posty: 304
8ana8
witaj!!!

ja muszę umówić się do mojej endo wyniki mam bardzo ładne póki co ale teraz spóźnia mi się @ :D
więc zaraz moze bee musiała powtórzyć hihih

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

Post: czw mar 14, 2013 7:43 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt gru 28, 2012 8:34 pm
Posty: 522
Lokalizacja: wawa
Dziewczyny jestem załamana :( :(
we wrzesniu zdjagnozowano u mnie niedoczynność i hashimoto, wtedy miałam odnośnie badan to ft3-, ft4 miałam w normie,
najwyzsze tsh mialm ok 4,6 najniższe 2,1
usg tarczycy ok, tylko dwa guzki-3 i 4 mm do obserwacji.

I mialam przeciwciała anty TPO w normie, ale podwyzszone anty TG 338 (norma 115)

dostałam euthyrox 25 mg 1 tabletke, było dobrze ale sama postanowiłam skontrolować i zrobiłam wszystkie badania:

TSH <0,05 norma 0,40-4,00
FT3 6,89 norma 4,1 - 8,3
ft4 29,83 norma 10,6-19,4

anty TPO- 12,6 norma <8.0

anty TG 486,60 :(:(:(:(

czyli wpadam w nadczynność :( za dużo hormonu biore, we wtorek ide do endo, dzwoniłam i kazał odsatwić hormony :(

co na temat moich wyników myslicie?

_________________
Dwa Aniołki[*]
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pt mar 15, 2013 11:04 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lis 10, 2012 3:36 pm
Posty: 731
Lokalizacja: Lublin
Zombie6 A starasz sie o dziecko?
Ważne jest jak Ty się czujesz z tymi wynikami.
Tsh wcale nie jest złe, wręcz idealne dla osob starających się o to by zajść w ciąże. Przy takich wynikach trzeba sprawdzić tarczyce robiac usg. Kto wie, może guzki się powiększyły albo ich nie ma wcale.
Podwyższone anty tg i anty tpo wskazuje bardziej na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy.
Wszystko zalezy od Twoich "dodatkowych" objawów. Ospałość , nadwaga, wahania nastroju? Czy może masz jakieś inne dolegliwości?
I dziwny ten Twój lekarz :( Leków takich jak euthyrox lub letrox nie wolno odstawiać tak nagle. Jeżeli już to stopniowo zmniejszać dawkę..ale nigdy nie odstawia się z dnia na dzień!
:/

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pt mar 15, 2013 11:14 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr paź 26, 2011 11:06 pm
Posty: 5041
Lokalizacja: mazowsze
Omka :shock: , TSH na poziomie <0,05 jet zdecydowanie za niskie a nie idealne dla kobiety starajacej się o dziecko. Idealne jest na poziomie miedzy 1 a 2.

_________________
Obrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pt mar 15, 2013 12:25 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lis 10, 2012 3:36 pm
Posty: 731
Lokalizacja: Lublin
martynkaWWY To zalezy od lekarza. Mój uważał że 1 jest takie akurat,ale im mniej tym lepiej.
Zauwaz tez ze sa normy tsh do poszczegolnych trymestrow ciazy. Niestety w sieci i nie tylko mozna znalesc informacje o tym jakie tsh powinna miec ciezarna w całej ciąży :shock: A to wogole juz bzdura totalna. Bo dla kazdego trymestru jest inna norma ;)

Co lekarz to opinia niestety. Ja i tak wiem swoje, tak naprawde wynik tsh przy zajsciu w ciaze..nie jest tak do konca problemem. Na mnie lekarze postawili wyrok od dawna, że jak nie zejde ponizej 4 to w ciazy nie bede. 7 lat staran o czyms swiadczy :roll: Za bardzo ufalam ze moje zajscie w ciaze zwiazane jest z poprawa wyniku tsh. Skoro tak uwazali lekarze? Wierzylam akurat im. Inne badania byly idealne.
Najsmiesniejsze jest to że leczylo mnie w sumie 10 jak nie wiecej endokrynologów. Zaden nie postawil prawidlowej diagnozy przez tyle lat :roll: Troche to przykre. Dobrze ze w koncu odkryto co u mnie sie dzieje z tarczyca...
No nic mam nadzieje że u kolezanki tsh sie unormuje.

Akurat jak ja zaszlam w ciaze nie bralam lekow i tsh mialam duzo wyzsze.

_________________
Obrazek


Ostatnio zmieniony pt mar 15, 2013 12:34 pm przez omka, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pt mar 15, 2013 12:31 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 9:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
Omka im mniejsze tym lepsze, ale w granicach normy.
TSH na poziomie <0,05 to przecież nadczynność.

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pt mar 15, 2013 12:39 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lis 10, 2012 3:36 pm
Posty: 731
Lokalizacja: Lublin
pasia251Tak ale nadczynność nie przeszkadza w zajściu w ciąże. Nadczynność tarczycy nie upośledza w sposób istotny płodności ;)
Trzeba wsiąść pod uwagę że dzidzia dużo ciągnie tego hormonu w I trymestrze. Więc lepiej jak jest tsh niskie niż wysokie.

Naprawdę co lekarz to opinia, wiec wszystko zależy od tego który leczy pacjentkę ;) Tak jak pisałam mój od zawsze uważał że 1-2 to średnio. Jak poszłam z wynikiem 1,99 to się złapał za głowę i dostałam odrazu euthyrox. A norma w moim trymestrze wynosiła do 3,00 :)

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pt mar 15, 2013 1:23 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt gru 28, 2012 8:34 pm
Posty: 522
Lokalizacja: wawa
Dzieki za odp
ja czuje się bardzo dobrze nie mam objawow.
we wtorek ide do lekarza zobaczymy co powie, dam Wam znać,
obecnie nie staramy się o dziecko chcemy się przepadać dokładnie po 2 poronieniach

_________________
Dwa Aniołki[*]
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pt mar 15, 2013 7:36 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr paź 26, 2011 11:06 pm
Posty: 5041
Lokalizacja: mazowsze
0,05 to bardzo niski wynik, według mnie za niski, ale ja tam lekarzem nie jestem i nie będę stawiać diagnozy.

_________________
Obrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pn mar 18, 2013 12:42 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sty 14, 2013 12:08 pm
Posty: 304
ja dopiero przy niskim tsh czuje sie ok
przy 2 to mnie nie ma
niestety przy hashimoto nic nie jest jednoznaczne
wyniki sa ważne ale samopoczucie ważniejsze, pamiętajcie że lekarz ma leczyć człowieka a nie wynik.

Zombie6 poronienia sa częste przy hashimoto

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pn mar 18, 2013 2:41 pm 

Rejestracja: pt lip 13, 2007 1:36 pm
Posty: 1954
Mój organizm jest bardzo wytrzymały, przy tsh 0,03 i 14 czułam się tak samo - bardzo dobrze.

_________________
Szymon Dawid, 03.02.2008
Dorota Anna, 22.09.2012


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pn mar 18, 2013 5:45 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr paź 26, 2011 11:06 pm
Posty: 5041
Lokalizacja: mazowsze
No nie do konca liczy się samo samopczucie, bo jeśli masz problemy hormonalne, możliwe ze i brak owulacji, a czujesz sie wysmienicie, to choćbyś nie wiem jak chciał, w ciaze nie zajdziesz.

_________________
Obrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pn mar 18, 2013 6:03 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lis 10, 2012 3:36 pm
Posty: 731
Lokalizacja: Lublin
martynkaWWY wiesz...coś w tym jest , jednak zdarzają się takie wyjątki jak np ja :P
Zaszłam w ciążę mimo wysokiego tsh i nie brałam wtedy leków żadnych. Leczyłam się prawie 7 lat.
U mnie porblemem podobno było ZA WYSOKIE tsh, reszta wyników idealna była. Miałam monitoring cyklu, reszte badań zrobionych.. i nic. Im bardziej się starałam tym gorsze były efekty :/
Dopiero jak odpuściłam starania udało się.

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pn mar 18, 2013 6:08 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr paź 26, 2011 11:06 pm
Posty: 5041
Lokalizacja: mazowsze
A ja np czułam się świetnie a prawdopodobnie dopóki nie zaczełam się leczyć nie miałam owulacji, wiec nie można generalizować.

_________________
Obrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pn mar 18, 2013 7:38 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lis 10, 2012 3:36 pm
Posty: 731
Lokalizacja: Lublin
martynkaWWY dlatego jak napisałam,każdy przypadek jest inny :) Wiadomo że samo to że się dobrze czujemy niczego nie daje ;) Tak jak napisałaś. ;)

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pn mar 18, 2013 7:41 pm 

Rejestracja: pt lip 13, 2007 1:36 pm
Posty: 1954
Ale mówimy o naszym ogólnym samopoczuciu - zmęczeniu, drażliwości, odczuciu temperatury, senności. I u mnie to nie zmienia się mimo zmiany stężenia hormonów. Ja nie czuję kiedy mam owulację. Organizm może różnie reagować na zmiany hormonów, chociażby zmianą pracy serca. U mnie nic takiego nie miało miejsca. Co więcej, choroba zaczęła się rozwijać w okresie dorastania, miałam ogromną niedoczynność tarczycy, a mimo to rozwijałam się tak jak rówieśnicy. Zero problemów z nauką, pamięcią, regularne miesiączki. Można mieć wyniki mieszczące się w normie a mimo to mieć złe samopoczucie. Każdy organizm jest inny.

_________________
Szymon Dawid, 03.02.2008
Dorota Anna, 22.09.2012


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pn mar 18, 2013 8:06 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lis 10, 2012 3:36 pm
Posty: 731
Lokalizacja: Lublin
netii No widzisz ja miałam podobnie ;) Rozwijałam się jak rówieśnicy i nikt by się nie domyślił że mam problem z tarczycą..
Miesiączki tez miałam jak w zegarku. Regularne.
Eh a jednak coś było nie tak. Wyszło przed staraniami o dzidzię..
No nic było , minęło.. ale ważne że "teraz" jest ok.

;)

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pn mar 25, 2013 12:42 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sty 14, 2013 12:08 pm
Posty: 304
ale regularne miesiączki to jeszcze nie świadczą że są płodne cykle a kobieta dopóki nie stara sie o ciąże to w ogóle o tym nie myśli i skoro okres jest jest to niby wsio ok a mogą to byc cykle bezowulacyjne a to juz ok nie jest.

Generalnie choroby tarczycy sa trudne bo oddziałujące na cały organizm, wyniki maja dość szerokie normy a co człowiek to inny przypadek

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: wt mar 26, 2013 2:22 pm 

Rejestracja: pt lip 13, 2007 1:36 pm
Posty: 1954
Melaxyz, ale to czy cykle są owulacyjne czy bez, można sprawdzić jedynie przez badanie. A zaburzenia miesiączkowania, tak typowe dla niedoczynności tarczycy, można stwierdzić "gołym okiem", nie trzeba badań hormonów, czy usg.

_________________
Szymon Dawid, 03.02.2008
Dorota Anna, 22.09.2012


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

Post: pn kwie 15, 2013 11:47 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sty 14, 2013 12:08 pm
Posty: 304
wystarczy obserwacja
ja mam komputer cyklu i wiem co i jak
inna sprawa że wiele tez zależy od tego co uznamy za normę a co za patologię
sa ludzie dla których wahnięcia cyklu o dni to już cykle nieregularne.

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1535 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies