Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:04 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość

Witam :)

Od ponad trzech lat mamy trudności z naturalnym poczęciem i właśnie od niedawna postanowiłam przejść na dietę wegetariańską.
Gdy powiedziałam o tym najbliższym, niestety spotkałam z ich strony dezaprobatą, z kolei oni twierdzą, że skoro się staramy od dziecko to moja dieta powinna być urozmaicona, a przede wszystkim potrzebne jest białko zwierzęce. A przecież białko zwierzęce można zastąpić nabiałem i jajkiem.

Uważam, że skoro tyle lat sie staramy i tyle lat wcinałam mięsko to tym bardziej dieta wegetariańska raczej nie powinna mieć żadnego wpływu na płodność. I czytałam opinie na innych forach wpływu wegetarianizmu na płodność. Niestety są podzielone i w tej chwili mam mętlik w głowie ;]

Bardzo proszę o opinie, sugestie..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witaj,
ja jestem jaroszka (jem jajka, ryby) od ponad 8 lat. Oczywiscie jestem rowniez w trakcie staran... Lekarze twierdza, ze moja "dieta" absolutnie nie ma wplywu na plodnosc.
Wazne jest rowniez podloze "niecheci" do jedzenia miecha... U mnie to ideologia wiec mam spokoj :) Jednakze moj maz coraz czesciej mowi, ze jesli juz bede w ciazy to powinnam od czasu do czasu zjesc cos "miesnego" i ja sie z nim zgadzam. Nie mowie - bedzie mi ciezko, ale to sila wyzsza i nie zamierzam krzywdzic dzidziusia. Teraz od czasu do czasu zjem rosol, ale i tak ciezko mi "wchodzi" :)
Pzdr
anka

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzięki za odp ankaka. A jak długo się już starasz?

Ja od wielu lat (chyba 7lat) wcinam głównie drob, zdarzało mi się zjeść inne rodzaje mięsa, ale to była rzadkość. Bywało nawet, że nieświadomie nie jadałam mięska od tygodnia. Po prostu zauważyłam, że mięsko coraz mniej mi smakuje i odechciewa mi się w ogóle tego połykać.

także ta niechęc do jedzenia miecha mam już na bank.
Tylko chodzi mi bardziej o wpływ wegetarianizmu na niepłodność. Czy niejedzenie miesa nie spowoduję pogłębienie tej niepłodności, z powodu braku jakiś właściwości odżywczych czy jak tam?

Odezwijcie się starajace się oraz exstarające się wegetarianki :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Od lutego 2008.
Poki co podchodzilam do 2 inseminacji (wykryto u mnie wrogi sluz, unieruchamiam plemniczki-stad inseminacja). Pytalam nawet lekarza czy moze miec to jakis zwiazek - stanowczo zaprzeczyl, ze ma to jakikolwiek zwiazek. Staram sie jesc duzzzo ryb, grochu, fasoli (straczkowych warzywek bo w nich jest duza ilosc bialka, ktory organizm moze traktowac jako substytut, oczywiscie nigdy to nie jest to samo, ale w sumie - jak dla mnie - w zupelnosci wystarcza). Gruntowne badania przeszlam w pazdzierniku ubr, wyniki wyszly mi wrecz ksiazkowe, wiec ...
Generalnie mysle, ze niejedzenie miesa nie ma wplywu na plodnosc, ale to oczywiscie moje gdybanie. Trzeba jedynie uwazac zeby krzywdy sobie nie zrobic, czyli dbac o inne skladniki odzywcze. Ja "rzucilam" mieso praktycznie z dnia na dzien, nie pamietam kiedy ostatnio mialam problemy zoladkowe...

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC [letni]