Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:49 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1076 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej Żanetta :) widzę, że coś cicho się tu zrobiło, zaglądałam co jakiś czas i dawno nie pisałaś. Byłam ciekawa co u Ciebie słychać i po cichu liczyłam że będziesz miała dobre wieści :)
Co do tych badań to nie mam pojęcia...sama miałam robione ale zawsze w szpitalu (mój gin co do niego chodziłam prywatnie robił mi za darmo badania w szpitalu) więc sam wyznaczał mi wizytę jak akurat miał dyżur i też wszystkie badania zostały u niego....teraz chodzę do innego od operacji i nie wiem jak tu będzie. W sumie ciekawa sprawa z tym weekendem ;/ napisz czego się dowiedziałaś! I oczywiście jak wyszły wyniki.
Mi się właśnie kończy pierwszy naturalny cykl po tabletkach...niby owu miałam ok 8 dc, ponad tydzień po owu bolały i tak jakby paliły mnie sutki (czego nigdy w życiu nie miałam), odrzucało mnie od fajek, było mi niedobrze parę razy dziennie ale teraz czuje że jutro @ dostanę...Już piersi się miękkie zrobiły więc znów d*** ;/

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj Monique :) ciesze sie, że sie odezwałaś, bo już myślałam, że nasz wątek "umarł" :) ale widzę, że podejmiemy próby reanimacji :) Monique no właśnie rozwiałam swoje wątpliwości i zaraz po umieszczeniu postu zadzwoniłam do lekarza i powiedział mi, że najdalej mogę zrobić badanie odpowiednio 6dc i 23 dc :) te badania w 23 dc już zrobiłam,ale zapomniałam dziś odebrać wyniki, natomiast te co sa w 6 dc, to musze spróbować wywołać sobie @ wcześniej :) i właśnie stosuję sobie metodę babci czyli nagrzewanie organizmu :) mam nadzieje,ze zadziała, bo inaczej bede zmuszona odłożyć to na kolejny miesiac ;( a bardzo bym tego nie chciała :( mąż jeszcze musi zrobić badanie,ale widzę, że zbiera się do tego strasznie wolno ;/ chyba godzi to w jego meskość. staram się nie naciskać Go zbyt mocno, bo nie chce go zmuszac. Wolałabym, zebyśmy oboje zrobili te badania bo od razu byłoby wiadomo, które z nas ma ewentualnie problem i można byłoby rozpocząć leczenie. Monique postaram się jutro napisać o wynikach - mam nadzieje, że nie zapomnę znów ich odebrać :)
Monique bardzo się cieszę, że już masz organizm wolny od hormonów :) trzymam mocno kciuki, żeby kuracja niebawem zaowocowała :) a co do wredoty, to mam nadzieje, że nie przyszła do Ciebie :) daj znać jak się czujesz i w ogóle pisz:) ja teraz zacznę, bo coraz więcej czasu chyba będe miała wieczorami:) pozdrawiam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej :) obiecałam, że napiszę do Was :) dosyć późno to robię (biorąc pod uwagę mój ostatni wpis :))ale jak to mówią lepiej późno niż później lub wcale :) no więc tak: badania progesteronu zrobiłam i mam wynik 0,63ng/ml a zakres jest taki:
faza folikularna 0,2-1,5;
faza owulacyjna 0,8-3,0
faza lutealna 1,7-27,0
postmenopauza 0,1-0,8
No i tak mi się wydaje, że skoro robiłam badanie w 23 dc to biorę pod uwagę jedynie fazę lutealną, i wynik jest nienajlepszy niestety;/ no cóż... a pozostałych badań jeszcze nie zrobiłam bo niestety nie dostałam wredoty (albo stety ) ale sadzę , że w ciąży nie jestem, bo skoro ten progesteron jest taki niski to nie mam szans :( dziś jest mój 37 dc -jedynie co to pobolewają mnie piersi - tak jakby miał się zjawić, więc może lada dzień nadejdzie. chciałabym zrobic już te badania i wiedzieć co jest nie tak ;/ mam nadzieje, że mi się uda...
Monique a co u Ciebie ? Jak staranka?? Mam nadzieję, że już niedługo zaowocują fasolką:) buziaki:*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej Dziewczyny!

Mam pytanko dotyczące duphastonu: macie może do odsprzedania jedno opakowanie? Byłabym wdzięczna za info:) pozdrawiam!

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Dziewczyny proszę o informację...
Jestem w 5 tyg.ciąży.Od kilku dni mam plamienia ciemno brązowe(krew).
Lekarz powiedział,że to mogą być objawy zagrożenia ciąży i przepisał mi duphaston dodając,że lepiej byłoby abym go nie zażywała , ponieważ jak ciąża jest zagrożona i będę próbowała ją we wczesnym stadium zatrzymać to mogą wystąpić wady genetyczne.
Bardzo mnie to wystraszyło i nie wiem co robić.Czy miał ktoś podobną sytuację?
Mam już jednego zdrowego synka i nigdy nie słyszałam od lekarza czegoś takiego...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witajcie dziewczyny :) czemu tutaj jest taka cisza? Monique co u Ciebie? W ogóle się nie udzielasz na forum ;/ cos się stało?
U mnie wszystko po staremu-nadal się staramy,ale już własnie jestem w trakcie monitoringu cyklu i chyba wiemy co jest przyczyna (nie pekające pecherzyki) oby tylko się udało wreszcie. Może znów wrócę do duphastonu, bo hormony też mam zbyt niskie ;/ no cóż musze się uzbroić w cierpliwość ;) ale czasem czuję, że popadam w depresję;(....
Czekam na info od Ciebie :)
Serdecznie pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej
Czy po duphastonie mogą mnie bardzo boleć piersi? Dzisiaj mam 5t2d ciązy i od kilku dni piersi bolą jeszcze bardziej i nawet urosły. Czy to jest wina duphastonu? tak się zastanawiam nad tym :roll: biorę 2x1 i wtrąbiłam już 20 sztuk . Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziś jest mój 10 - 12 dzień po prawdopodobnej owulacji. Wczoraj był ostatni dzień Duphastonu. Dziś dwa testy pokazały po 2 kreski, a w tym jeden z popołudniowego moczu.
Wzięłam Duphaston, do lekarza dostanę się za kilka dni. Boję się go odstawić, jestem 3 dni przed datą miesiączki i boję się, że jak odstawię to ona przyjdzie. Jestem oszołomiona tymi testami, ponieważ mam olbrzymiego polipa w jamie macicy i skierowanie na histeroskopię i łyżeczkowanie. Nie spodziewałam się, że uda się zajść w ciążę.
Oprócz Duphastonu biorę Euthyrox (niedoczynność tarczycy) i bromergon (makrogruczolak przysadki).

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Cześć dziewczyny. To mój pierwszy post. Też biorę duphaston, ale może zacznę od początku.

Mam 25 lat, jesteśmy 2 lata po ślubie (mąż tylko rok starszy ode mnie). Od zawsze nie używamy żadnej anty no ale przed ślubem nie było ciśnienia na dzidzie. No ale od ślubu tak intensywniej. No więc w końcu w czerwcu trafiłam do fajnej pani doktor. Powiedziałam, że staramy się 2 lata i nic :( no więc najpierw byl wywiad i ja miałam 3 lata temu usuwaną nadżerkę, ale wychodzi na to, że zostałam tylko naciągnięta na koszty, bo poprzednia lekarka zrobiła to prywatnie (600 zl), a moja obecna powiedziała, że to może to być jakiś wpływ.
No i pani zapisała mi dupka 16-25 dc 2x1 tabletka. Niestety poprzedni cykl nic nie zmienił :( czytałam, że piszecie, że dupek zatrzymuje owulację. Natomiast pani doktor jak mi ją zapisywała, to mówiła, że to pomaga w zajściu w ciążę i jej utrzymaniu. Obecnie jestem w 19dc i mam nadzieje, że coś się uda, jak co miesiąc ;)

Moje "efekty uboczne" jak biorę dupka:
w pierwszym i drugim dniu jestem rozdrażniona :D mąż narzeka ;)
w poprzednim miesiącu ciągle byłam głodna i senna :)
jak narazie biorę drugi cykl i 3 dzień to nie mam nic, no może dziś mnie trochę pobolewa brzuch.
Nie zauważyłam żadnych plamień w poprzednim cyklu ani nic dziwnego.

Jeszcze mam do was pytanie. Miałam robione USG dopochwowe no i jego wynik nie był dla mnie zbyt jasny miałyście coś takiego i może wiecie czy to dobrze czy źle?
echo endometrium 9mm, przydatki sonograficzne bez zmian, w jajniku prawym bezechowy pęcherzyk śr 1,9cm (pani mówiła, że pęknięty) zatoka douglasa bez zmian.
Chodzi mi o ten bezechowy pęcherzyk bo w google nic nie znalazłam.
No to się rozpisałam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

DJ_Niunia przede wszystkim napisz, od którego dnia cyklu bierzesz dupka? czy bierzesz go po owulacji aż do terminu @? (czyli tak, jak powinno się brać?). Z Twojego posta zrozumiałam, że bierzesz duphaston przez cały cykl i jeśli tak jest, to dziewczyno wiej do lekarza i dopytaj, bo nie wolno brać dupka przed owulką, ponieważ może on hamować owulację.

I zgadza się, duphaston może pomóc w utrzymaniu zagnieżdżonego pęcherzyka w macicy, bo to przecież progesteron :)

Co do bezechowego pęcherzyka to nie wiem, dlaczego- jak piszesz- "pani mówiła, że pęknięty". Gdyby pękł, to nie byłby pęcherzykiem! jakaś dziwna ta pani doktor. Wg mnie to może, ale nie musi, być pozostałość po poprzednim cyklu, w którym po prostu ten pęcherzyk nie pękł. Przez moment pomyślałam też o torbielce, ale nie znam się na tym i nie chcę snuć jakichś własnych teorii. Jeśli natomiast bierzesz dupka cały cykl, to może ten bezechowy pęcherzyk jest nieprzyjemnym pokłosiem tego brania, bo zwyczajnie hamuje on owulację i dlatego nie dochodzi do pęknięcia pęcherzyka.

Obrazek

--------------------
IMPOSSIBLE IS NOTHING
--------------------
['] ['] ['] ['] ['] (2007- 2011)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

nie, nie biorę cały cykl, biorę od 16 dnia cyklu do 25 po 2 tabletki na dzien :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

DJ_Niunia a w tym 16dc jesteś NA PEWNO już po owulacji?

Obrazek

--------------------
IMPOSSIBLE IS NOTHING
--------------------

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

czy na pewno to nie wiem, nie jestem na razie na etapie mierzenia temp ani testów :P jakoś mam wrażenie, że jak będę tak liczyć i mierzyć to popadnę w jakąś paranoje i będę czuła za dużą presję :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No a nie czujesz owulacji bez testów i mierzenia tempki (to ostatnie, tak na marginesie, nadciągającej owulacji Ci i tak nie pokaże, jedynie wyższa tempka w fazie lutealnej jest potwierdzeniem odbytej owulki)?
Niestety czasem monitoring cyklu jest konieczny, choćby po to, żeby nauczyć się prawidłowo odczytywać sygnały wysyłane przez organizm. Podam przykład: dziś mój 15dc, mierzę tempkę i po tempce widzę, że owulacja jeszcze przede mną. Dla potwierdzenia byłam wczoraj u gina i faktycznie jestem tuż przed owulką. Uspokoiłam się, bo to znaczy, że powinniśmy działać i tyle.

Obrazek

--------------------
IMPOSSIBLE IS NOTHING
--------------------

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: pomozcie

Dziewczyny pomozcie!

07.09(17 dc) byłam u gin. Na usg widziała ciałko zolte czyli po owulacji. Miałam plamienia okołowulacyjne (sluz z krwia) przez trzy dni. Moja gin kazała mi brac duphaston 3 tabletki dziennie- przepisala mi 3 opakowania czyli w sumie przez 20 dni. W 20 dc zrobiłam bete -ponizej 1,2. Cykle mam 28 dniowe. Dzisiaj jest moj 29 dc a ja nie mam jeszcze @, wczoraj tak mnie brzuch bolał ze byłam przekonana ze @ przyjdzie. Boje sie ze zatrzymałam ja:(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kristi21 spokojnie, rozumiem, że duphaston już odstawiłaś? bo jeśli tak, to @ powinna przyjść maksymalnie w ciągu 5 dni. Taka końska dawka duphastonu mogła, chociaż niekoniecznie, przedłużyć Tobie fazę lutealną- ja tak miałam w ostatnim cyklu, brałam 2x1 dupka dziennie.
Czekaj na @ i nie denerwuj się :-{:

Obrazek

--------------------
IMPOSSIBLE IS NOTHING
--------------------

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witajcie dziewczyny!
W zeszłym tygodniu w pn byłam u swojej ginekolog i przepisała mi właśnie DUPHASTON.Mam na prawym jajniku małą torbiel i to jest ponoć na podleczenie jej.3 miesiące temu była ona większa ale zmniejszyła się.Za 2 dni odstawiam tabletki anty,żeby oczyścić organizm i zacznę łykać kwas foliowy.
Siostra mówiła mi,że ten lek działa później na miesiączkę,że podobno jest dosyć obfita.Chyba,że to zależy od organizmu.Mam dawkowanie takie od 14dnia cyklu przez 10 dni mam je jeść.
Najbardziej co mnie zdziwiło to lekarka powiedziała mi takim spokojnym głosem i z uśmiechem na ustach,że bardzo możliwe jest zajście w ciążę podczas brania tych leków.My będziemy się jeszcze zabezpieczać przez jakiś czas do pewnego momentu,a ona już takie rzeczy mi sugeruje.Jak odstawiam tabletki nie znaczy,że od razu będziemy się starać.Jakoś teraz mam dziwne przeczucie co do niej...Chyba,że źle to odebrałam.

Mariusz :D 7:30, 3310g i 52 cm :D
Obrazek

Mikołaj [*] 15.06.2016 (7tc) :( :( :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Darka17772 pisze:
Siostra mówiła mi,że ten lek działa później na miesiączkę,że podobno jest dosyć obfita.Chyba,że to zależy od organizmu.

Witaj Darka. No cóż, ja biorę dupka już jakiś czas i nie zauważyłam, żeby moje miesiączki były bardziej obfite. Są takie, jak podczas przerwy w dupku. Ale właściwie to dobrze, że o tym piszesz, bo szykują mi się dwa cykle pod rząd bez dupka (mąż wyjeżdża, więc nie będę się niczym faszerować), więc będę się obserwować.

Darka17772 pisze:
Najbardziej co mnie zdziwiło to lekarka powiedziała mi takim spokojnym głosem i z uśmiechem na ustach,że bardzo możliwe jest zajście w ciążę podczas brania tych leków.My będziemy się jeszcze zabezpieczać przez jakiś czas do pewnego momentu,a ona już takie rzeczy mi sugeruje.Jak odstawiam tabletki nie znaczy,że od razu będziemy się starać.Jakoś teraz mam dziwne przeczucie co do niej...Chyba,że źle to odebrałam.

Myślę, że lekarka miała na myśli to, że duphaston pomaga w utrzymaniu ciąży, bo podtrzymuje funkcję ciałka żółtego, stabilizuje poziom progesteronu, itp.

Obrazek

--------------------
IMPOSSIBLE IS NOTHING
--------------------

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ajsi właśnie zbliża mi się @ wielkimi krokami i czuję znowu pieczenie w pęcherzu i ból jak podczas zapalenia.Brzuch zaczyna mocniej boleć.A po odstawieniu dupka za ile dni dostawałaś @?Bo kurcze tak się zastanawiam.Wiem,że każdy ma inny organizm ale tak orientacyjnie bym chciała wiedzieć...Lekarka mi napisała mi że mam jeść przez 3 miesiące a receptę dostałam na 2 opakowania.Nie wiem czy w 2 i 3 miesiącu mogę jeść do 1tabletce?Czy lepiej do lekarki zadzwonić?

Mariusz :D 7:30, 3310g i 52 cm :D
Obrazek

Mikołaj [*] 15.06.2016 (7tc) :( :( :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Darka dopiero teraz zobaczyłam Twoje pytanie, przepraszam :oops: u mnie po odstawieniu dupka @ przyłaziła średnio w ciągu trzech dni, chyba raz zdarzyło mi się, że dostałam okres przed upływem piątej doby od odstawienia.
Myślę, że już pewnie zadzwoniłaś do lekarza, żeby zapytać o dalsze dawkowanie dupka?

Obrazek

--------------------
IMPOSSIBLE IS NOTHING
--------------------

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1076 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC [letni]