3kana3 pisze:
Od 10 miesięcy staramy się z mężem o dziecko. Lekarz bada mnie przede wszystkim za pomocą usg robionego kilkakrotnie w 14 dniu cyklu. Prawie za każdym razem jest ok 3 cm komórka w obu jajnikach. Za pierwszym razem lekarz powiedział że to jest niepokojące i nie powinno tak być, ale za każdym kolejnym mówi że jest wszystko ok, to jest nadpłodność i bez problemu zachodzi się tak w ciąże.
3kana3 jeśli masz robione USG w 14dc i jest pęcherzyk dominujący wielkości ok. 3cm w obydwóch jajnikach, to przecież jest to najzupełniej prawidłowa, normalna czynność jajników. Nie rozumiem, dlaczego lekarz mówi, że to "nadpłodność"- po prostu Twoje jajniki działają dubeltowo i produkują po dwie komórki. Ja bym się z czegoś takiego cieszyła- standardowo mam 1 pęcherzyk, dwa jedynie po wspomagaczach. No właściwie to chyba raz mi się zdarzyło mieć 2 jajca w cyklu naturalsikowym. A zawsze to większa szansa na sukces
3kana3 pisze:
No i że ogólnie stan (jakieś trójwarstwowe endometrium) jest zadowalający i on nie widzi nic niepokojącego.
Pewnie endometrium trójlinijne, co? to najlepsze endo z możliwych, oznacza świetną wyściółkę macicy i to, że jest super przygotowana do przyjęcia zapłodnionego jaja.
3kana3 pisze:
Badania męża wyszły bardzo dobrze więc lekarz stwierdził że wszystko ok i kazał próbować dalej.
A jakie badania mąż robił? napisz dokładnie. Ogólne badanie nasienia z posiewem? Hormony (PRL, testosteron, itp.)?
3kana3 pisze:
A tu dalej nic z tego:( Pomyślałam że może to coś z hormonami, bo np mam włosy na stopach, pod pępkiem co może świadczyć o wysokim testosteronie i może to jest problem? Oczywiście zapytałam lekarza ale powiedział że gdyby hormony było złe to nie byłoby wszystko ok podczas badania. A może jednak powinnam zrobić jakieś badania, ale jakie?
Ja mam też małe włoski na dużym palcu u nogi i dwa na pępku, co prawda tłuczę je aktualnie laserem, ale testosteron od "zawsze" mam w dolnej granicy normy. Jeśli chcesz, możesz zbadać sobie testosteron (lekarz powinien to zalecić, bo to tak naprawdę standardowe badanko w procesie starania o ciążę) i androstendion (to dwa hormony, których podwyższony poziom może świadczyć o ewentualnych nieprawidłowościach), a także DHEA-S. I z wynikami prosto do lekarza, niech się wypowie.
3kana3 pisze:
I czy może być problemem to że od wielu lat mam bakterię (gronkowiec złocisty) w nosie której nie mogę się pozbyć?
3kana3 a czym się leczyłaś? każda bakteria jest niemile widziana, przed rozpoczęciem starań o dziecko należałoby się więc gruntownie przeleczyć.
No i oczywiście welcome na forum

--------------------
IMPOSSIBLE IS NOTHING
--------------------
['] ['] ['] ['] ['] (2007- 2011)