Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:42 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Ajsi wiesz ja bardzo się cieszę ,że mój m ma takie podejście i godzi sie na te wszystkie badania i jeżdżenia po całej Polsce.....on ma już 2 dzieci i tym bardziej doceniam to ,że zgadza sie na to wszystko...
założyliśmy ,że jest to nasze ostatnie podejście .....i boję się ,że jak to nie wypali , to co dalej.....jest mi cieżko się pogodzić z faktem ,że nie będę miała dziecka....
jest jeszcze jedna opcja ....moja szwagirka (cudowna osoba ) zaoferowała się ,że jak będzie trzeba to ona odda mi swoje komórki...popłakałam się jak się o tym dowiedziałam ....ale to trudny temat .....to w końcu rodzina i nie wiem jak by to w przyszłości wyglądało!!!

1.03 zobaczyłam serduszko!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hexa pisząc szwagierka nie masz oczywiście na myśli siostry Twojego męża...? no bo to już byłby naprawdę hardcore :wink: żartuję, dla rozładowania atmosfery, bo potwornie to wszystko jest skomplikowane. I trudne. Rany, dlaczego my musimy mieć tak pod górkę :!:
Rzeczywiście mężowi należą się słowa uznania, skoro ma już dwoje dzieci, a podejmuje taki wysiłek, by mieć dziecko również z Tobą...Ale to by znaczyło, że kiedyś miał lepsze nasienie, prawda? Pamiętam, jak pisałaś, że z Tobą jest wszystko w porządku.

Obrazek

--------------------
IMPOSSIBLE IS NOTHING
--------------------
['] ['] ['] ['] ['] (2007- 2011)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ajsi nie chodzi o siostrę mojego m tylko żonę jego brata......
a jeżeli chodzi o nasienie mojego m to faktycznie nie jest za dobrze.....ilość b. się poprawiła(38 mln w 1 ml,a było 800 tyś) po salfazinie i kwasach omega ale b.kiepsaka jest morfologia 0% prawidłowych.....dlatego chcemy część kom. zapłodnić nasieniem dawcy.....
co prawda dr.M twierdzi ,że przy IMSI zawsze kilka tych prawidłowych się znajdzie....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ajsi: za jakiego badania (jaka jest nazwa) wyszły bakteria beztlenowe męza ze dostał antybiotyk? trzymam kciuki nadal za operacje.
hexa: ja mialam pierwszy program ICSI na samej dipherelinie która dzialala 3 miesiace (jeden zastrzyk) bez antyków. Immunolog zaleca 3 wlewy Ivigu czy sandoglobuliny podawane w odstepie 4 tygodni. Chodzi głownie o utrzymanie ciąży w tym najtrudniejszym trymastrze.Tez rozwazam podanie wlewu w dniu transferku. Dobrze ze z mężam rozwazacie rózne opcje odnośnie zapłodnienia równiez dawcami :okk:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hexa70 pisze:
ilość b. się poprawiła(38 mln w 1 ml,a było 800 tyś) po salfazinie i kwasach omega ale b.kiepsaka jest morfologia 0% prawidłowych.....

Hexa a ta morfologia wyniknęła z badań zleconych przez Kurpisza? czy robiliście badanie na własną rękę?
Maguś te bakterie wyszły z posiewu na bakterie beztlenowe- tak to się nazywało na skierowaniu. Mieliśmy to zlecone przez prof. Kurpisza (zarówno bakterie tlenowe- tutaj nic nie wyszło- jak i beztlenowe). Ponoć trzeba znaleźć dobre laboratorium, które potrafi zrobić posiew na beztlenowce, bo to jakaś wyższa szkoła jazdy jest (tak mówił prof. K).
Na razie nie rozpoczęliśmy leczenia, czekam na operację tarczycy i powrót do domu, bo będę musiała przypilnować męża z regularnym braniem leków :roll: myślę, że zaczniemy dopiero po Sylwestrze, bo antybiotyków nie można łączyć z alkoholem, a nie chcę zmuszać M do abstynencji w tym jakże zabawowym dniu :wink:

Obrazek

--------------------
IMPOSSIBLE IS NOTHING
--------------------

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ajsi jeżeli chodzi o morfologię to wyszło podczas badania nasienia w Salve......nikt nam wcześniej nie mówił ,że jest tak kiepsko z morfologią, a badanie u krupisza na fragmentację DNA wyszły ok...

Maga30 mi Mrugacz mówił tylko o 1 wlewie......może jeżeli jest więcej badań immunologicznych to trzeba 3 , a u nas tylko HLA.....
kurcze 3 wlewy to niezły wydatek!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No faktycznie byłoby ostre trzepanie po kieszeni :roll: pytanie, na ile skuteczne są te wlewy?

Obrazek

--------------------
IMPOSSIBLE IS NOTHING
--------------------

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hexa: jakie omega twój M brał teraz? mysle ze jesli macie tylko zgodnosc HLA to przyjmij ten 1 wlew- napewno bedzie wszystko dobrze. U mnie nazbieralo sie troche w tym ta cholerna endometrioza 1 stopnia.

Ajsi: ja mysle ze tarczyca najwazniejsza - jak zrobisz z nią pożadek to jestem przekonana ze u Ciebie ciąża to kwestia 1 -2 cykli.Trzymam kciuki za operacje.

ja teraz jestem przeziebiona i wszystko mi sie tak odwleka juz kolejny cykl. :oops: samo życie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Maguś z endometriozą jedynką nie jest jeszcze tak źle, jeśli mogę tak powiedzieć. Coś na ten temat wie a_n_i_a z Ziołopijek...Pewnie najlepszym lekarstwem jest szybkie zajście w ciążę :hm: Faktycznie do bani to wszystko. Ale masz jakiś plan działania na najbliższe tygodnie? myślicie o kolejnym podejściu do IVF?
Z tym 1-2 cyklami u mnie to byłabym niestety pesymistką Magusiu, musimy jeszcze wytłuc bakterie w nasieniu M, a z tym może być ciężka przeprawa. Czyli non stop pod górkę.

Obrazek

--------------------
IMPOSSIBLE IS NOTHING
--------------------

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

maga30 daję mojemu m omega 3,6 NNKT linokompleks to samo co ja biorę, a dotego daję mu folik i salfazin......myślisz ,że można jeszcze coś dołożyć......np.l-karnitynę lub macę???
jak pytałam prof.Kurpisza czy można jakoś poprawić jakość nasienia ......to powiedział ,że nie ma takiego leku....sama już nie wiem....

a jeżeli chodzi o endometriozę to moja kumpela(endometrioza 3 stopnia) zaszła w ciążę co prawda za 4 ICSI ale brała wcześniej 3 msc encorton ....ona sama nie wie czy to to pomogło czy trafiła na właściwą komórkę...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To prawda, nie ma leku, tym niemniej można nasienie choć trochę podrasować. U nas prof. Kurpisz zawyrokował, że kiepska ruchliwość A+B plemniorków (średnio małżowi wychodzi 25-30% tej ruchliwości) może być spowodowana bakteriami beztlenowymi w nasieniu.

Obrazek

--------------------
IMPOSSIBLE IS NOTHING
--------------------

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ajsi: ja biore przeciwzapalne leki Groprinosin na ten wirus bo wlasnie w tym cyklu mam podchodzic do crio (moje jedyne eskimoski z tego programu ICSI) i biore leki. Narazie walcze i jest ciezko bo pogoda daje w du....a recepte na antybiotyk narazie nie wykupuje jak sie poddam to musze ten cykl i leki odpuscic. znowu :oops: ja mysle ze po Sylwku mąż 2 tyg antybiotyku wexmie a po kuracji antybiotykowej to z 2 miesiace trzeba czekac na odbudowanie plemników. :roll:
hexaL słyszlama o L-argininie dla facetów na poprawe wyników nasienia. Ja tez biore linokomplex -jest super :wink: a przez wczesniejsze branie encortonu skróciły mi sie cykle bo bralam go przez 2 miesiace i nie mogłam podejsc do crio wiec odpoczynek czyli kolejny cykl bez encortonu i juz był dłuższy cykl wiec teraz zielone swiatło od poczatku tego znowu steryd i niestety to przeziebienie :? . a steryd nie ułatwia wyzdrowienia, osłabia organizm....Czekam na wiesci z twojego ICSI :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Magus i jak z podejsciem do krio? Juz pewnie jestes w polowie cyklu?
My po Sylwestrze bierzemy sie za wytluczenie bakterii w nasieniu M. Teraz odpuszczamy, bo wiadomo- trzeba sie choc troche napic dobrego winka i innych trunkow na powitanie Nowego Anno, a przy antybiotykach skombinowanych z metronidazolem jest to wykluczone :zł: Nie chce juz teraz wpedzac malza w zakazy i nakazy, niech sobie chlopina uzyje jeszcze troche przez te pare dni do Nowego Roku :wink:

W tematach immunologicznych nowość- podobnie jak hexa rezygnujemy z autoszczepionek zaleconych przez Kurpisza.

Obrazek

--------------------
IMPOSSIBLE IS NOTHING
--------------------

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ajsi: jetsem po crio 2 ostatnich kruszynek -mialam go w czw przed Świetami. I jestem pełna strachu......kruszynki byly ponoc kiepskie ale wierze w nie bardzo.
Ciesze sie ze dzielnie przeszłas przez operacje i jeden płat ci zostawili :) zdrówka zycze kochana. :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ojej, to bardzo mocno trzymam kciuki Maguś! oszczedzaj sie teraz i uwazaj na siebie.

Obrazek

--------------------
IMPOSSIBLE IS NOTHING
--------------------

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ajsi: niestety nie udalo sie . In vitro to los szczescia. Mielismy kiepskie zarodki wiec moze to bylo przyczyną. Teraz jest mi cholernie ciezko ale trzeba zyc dalej......Nie mam zadnych planów i narazie musze odpocząc.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Maguś bardzo mi przykro....Masz rację, musisz odpocząć od tego wszystkiego. To dobrze Wam zrobi. Nie dziwię się, że na razie nie masz planów- u mnie w głowie też totalna pustka :roll:
Ciekawa jestem, jak hexa i jej podejście w BS. Hexa, odezwij się :kjk:

Obrazek

--------------------
IMPOSSIBLE IS NOTHING
--------------------

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej dziewczyny....
maga przykro mi kochana....

ja wczoraj miałam ostatni dzień z puregonem (czyli 9 dni po 250)......dzisiaj o 23 ovitrell....
całe szczęscie m,oj progesteron nie pędzi jak przez ostatnie 3 programy!!!
pęcherzyków jest ponad 10 ale ile bedzie dobrych???
w dniu et mam mieć podana sandoglobulinę......dr.M próbował mnie nieco odwieżć od wlewu ale się nie dałam.....mówie' obiecał pan i ja już nie popuszczę"...
było troszke problemu ze zdobyciem sandoglobuliny....koszt leku 5 tyś :shock: ......znalazłam też dziewczynę na forum ,która sprowadza leki (utrogestan, wlewy) z Czech i są o wiele tańsze niz w Polsce
Ajsi poczytałam trochę o szczepieniach i wlewach ....kilka dziewczyn zrobiło te szczepienia ale w sumie i tak skończyło sie na wlewach.....zwłaszcza wlewy lepsze są w momencie gdy obecne sa jakieś przeciwciała....bo ponoć szczepienia uaktywniaja jeszcze te przeciwciała....
w Twoim przypadku przydało by sie zrobić jescze badania MLR.....dziwie sie ,że nasz prof. nie zlecił nam tego , bo wiekszość immunologów zleca ....
jak mi sie nie uda to też planuję zrobić to badanie....
a co u Ciebie?
czytałam też o leku colostrum stosowanym przy problemach immunologicznych.....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hexa super, ze wpadłaś! Zastanawiałam się, co u Ciebie i jak stymulka. Hmmm, ceny w Czechach faktycznie są niższe, my z małżem zastanawialiśmy się kiedyś nad sprowadzeniem stamtąd menopuru/ gonalu, bo mają naprawdę konkurencyjną ofertę. U nich po prostu leki do leczenia niepłodności są solidnie dofinansowane przez państwo. Nie to, co u nas :evil:
Ojej, to mocno przetrzepało Was po kieszeni w związku z tymi wlewami! Ale efekt musi być! Co do mnie, to ja do końca nie wiem, czy mamy z małżem problem immunologiczny. Profesor Kurpisz stwierdził, że nie i że wyniki są ok. Szczepionki zlecił mi, bo- cytuję- „musimy coś zrobić z tymi poronieniami u pani”. Ale nie wytłumaczył mi, dlaczego właściwie mam się szczepić. Dlatego jestem sceptycznie nastawiona do całej sprawy i szczepienia odpuszczam.
Odnośnie mojej sytuacji w chwili obecnej, to mam przymusowy szlaban w starankach ze względu na operację tarczycy. W poniedziałek miną 4 tygodnie od wycięcia lewego płata i czas najwyższy umówić się na kontrolne badanie do endokrynologa. Dopiero gdy dostanę zielone światło od lekarza, będę myśleć o dalszej batalii.
BARDZO MOCNO TRZYMAM ZA CIEBIE KCIUKI! Piszesz już z BS, czy jeszcze jesteś w Pozku?
Maguś, głowa do góry, może na Wasze kolejne podejście- jak już ochłoniecie, odpoczniecie psychicznie i nabierzecie sił- też wybierzecie Białystok?

Obrazek

--------------------
IMPOSSIBLE IS NOTHING
--------------------

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej...

Ajsi ja jestem od niedzieli w bs.....tu jest tak,że przyjeżdżasz po 6 dniach stymulacji (w domu) i zostajesz do transferu.....codziennie są wizyty i badania hormonów i wg. tego dobierane są dalsze leki....
jeżeli chodzi o wlew to faktycznie jest drogi ale program z pobytem (nocleg i wyżywienie) wyniesie mnie ok.8500 zł
ja jednak myśle ,że jakiś problem immunologiczny musi u Was byc , bo tyle strat nie może być przypadkiem.....zbadałabym jesze na Twoim miejscu MLR to moze dużo wyjaśnić....
polecam na forum "nasz bocian" stronkę o problemach immunologicznych ......wiele tam mozna się dowiedzieć od innych dziewczyn.......to prawdziwe skarbnice wiedzy....większość z nich po poronieniach przeszły przez szczepienia lub wlewy i dzis tulą swoje dzieciaczki....
jutro mam punkcję.... dam znać co tam ze mnie wydusili...

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC [letni]