Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 8:56 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3444 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 173  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam :D
No i zrobiłam ten test i niestety znowu ta paskudna jedna czerwona krecha :x nienawidze tych testów po prostu niecierpię brrrrrr :!: idę do lekarza :!: niech zrobi coś żeby moje miesiączki były regularne bo okresu jeszcze nie dostałam a to już 35 dzien cyklu koszmar :!:

Mam dołka :x

Ale jutro bedzie już lepiej :P

Pozdrawiam :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Magi to pewnie dostaniesz luteine albo duphaston na wyregulowanie cykli i powinnas tez zbadac hormonki.Rozumiem Cie doskonale bo mialam podobnie jakies 2 miesiace temu a teraz biore 3 cykl duphaston i jestem ciekawa kiedy przyjdzie @ Moj normalny cykl to chyba 34 dni ale po 1 dawce duphastonu dostalam juz w 26dc.Takie nasze uroki niestety ale na pewno w koncu nam sie uda :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziękuję Ci Betty za wsparcie fajnie że można liczyć na pocieszenie :P
Ja hormony miałam już badane i mam podwyższony testosteron :x ale widocznie samo branie medformaxu nie wystarczy bo biorę go już trzeci miesiąc i dopiero teraz mam takie opóźnienia a poza tym na ostatniej wizycie lekarz powiedział mi że mam torbiela na jajniku ale kazał przyjść po miesiaczce na kontrolę a miesiączki nie ma :x pójde do niego niech mi dołoży luteine lub duphaston :!: z tego co tu czytałam to duphaston jest bardziej popularny niż luteina ale niech o tym zadecyduje lekarz :!:
Wróciłam z małym z ćwiczeń i już mi troszku lepiej walczę dalej :P i sie nie poddam :P
Powodzenia życzę nam wszystkim i pozdrowionka :P
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedx i pomoc :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Magi moze wlasnie Twoj organizm tego potrzebuje, luteiny albo duphastonu.A mam pytanie, robilas sobie prolaktyne moze?A jesli tak to ktorym dniu cyklu?Ja przeczytalam dzisiaj, ze z podwyzszona prolaktyna bardzo ciezko jest zajsc w ciaze, jesli w ogole mozna zajsc w ciaze i trzeba to leczyc jesli chce sie miec dzidziusia.Dlatego w nastepnym cyklu mam zamiar sprawdzic ten wredny hormonek :wink: Podobno kiedy nalezy rzobic ta prolaktyne ma zdecydowac ginekolog ale ja jak na razie nie dostane sie do mojego lekarza bo ma strasznie duzo pacjenotw.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj Betty :D
Wiesz co ja miałam tylko badany testosteron a prolaktyny nie ale na wtorej jestem umówiona do mojego ginga i poprosze go o skierowanie na badania tego hormonu :!: bo moze w tym tkwi problem :!:
A okresu jeszcze nie dostałam i jestem strasznie nerwowa z tego powodu :!: ale zobaczymy co powie lekarz po badaniu :!:

Pozdrawiam :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Magi to ja mam do Ciebie OGROMNA prosbe, czy moglabys sie zapytac swojego ginekologa czy mozna to badanie zrobic na wlasne reka w jakims konkretnym dniu cyklu, czy trzeba jednak isc do ginekologa i indywidualnie ten termin ustalic.Bylabym Ci strasznie wdzieczna bo ja do ginka pewnie dostane sie dopiero na poczatku lutego a juz niedlugo zaczynam nowy cykl (1701 jesli przyjdzie na czas) i chciaalbym miec to z glowy.Magi na pewno wszystko w porzadku bedzie a jesli to nie fasolka to moze przez stres?Rozne rzeczy juz slyszalam, wiec ja trzymam kciuki zeby to byla fasolka!!A testy naparwde czasami sa wadliwe :D :D :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej
ja zawsze badalam prolaktyne w pierwszej fazie cyklu. w zaleznosci od dlugosci cyklu - przy 28 dniowym w 6-7 dniu, przy 34-35 dniowym okolo 10-11 dnia.
Powodzenia, trzymam kciuki coby poziom byl w normie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej Betty :P
Pytałam lekarza i możesz ten hormon zrobic na własna rękę oczywiście odpłatnie i to zalezy od długości cyklu ja miałam ją badaną między 10-12 dniem cyklu a mam cykle wachające sie między 30-33 dni :P
A magra dobrze Ci napisała :P
Ja na szczęście nie mam podwyższonej bo wróciliśmy do badań sprzed 2 miesięcy i była też tam prolaktyna obok innych hormonów :P
Ja dostałam dzis luteinę na wywołanie okresu i CLO :P i mam po okresie iśc na badania jajników :P

A fasolki nie ma.....no niestety nie tym razem..........ale sie nie poddaje.............lekarz kazał mi wyluzowac na jakieś trzy cykle bo najpierw musi wszystko sie wyregulować :!:

Ale wiem że będzie dobrze :!: trzymam kciuki za nasze powodzenie :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

cześć dziewczyny to znowu ja :D
Byłam u lekarza no i jestem załamana :shock: Stwierdził po moich wynikach że mam PCO i to bardzo poważne.Moje wyniki to
prolaktyna 13,8
LH 15,4 uIU/ml
FSH 6,9mIU/ml
powiedział mi również, że nie daje mi szans na farmokologiczne leczenie , :( i konieczne jest operacja. mam juz robic szczepienia przeciw żółtaczce ,powiedział, że bardzo trudno będzie mi zajść w ciążę, to dla mnie dramat. Nie wiem co z soba zrobic , to tak bardzo boli, staram się juz prawie 1 rok i 3 miesące o dzidzię. Ta wiadomość odebrała mi moja kobiecość, szczęście i cel życia, to tak bardzo bardzo boli :( :( :( :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czesc Victoria
Kochana, nie zalamuj sie!!!! Wiesz co? Moze sprobuj pojsc do innego gino aby porownac diagnozy. Pociąć sie - to oststecznosc, mysle ze warto skonsultowac, nie dlatego ze wątpię w twojego gino, ale w takich sytuacjach mysle konieczne sa przynajmniej ze dwie niezalezne diagnozy... ja mam tez PCO, i zaszlam i urodzilam!!!!! Teraz znow mam to poskudstwo, ale znow rozpoczelam leczenie i WIEM ze uda sie. Mam zywe potwierdzenie na to w postaci mojej corci!!!!!
Mowie ci, sprobuj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziekuję Magra
to jest dla mnie straszne, ale musze przyznać że coś w środku mi mówi, ze dam radę, czytałam właśnie w necie o ziołach na PCO, kupię je i zaczne stosowac. W przyszłą środę pójde do innego gina, , ale musze się przyznac,że bardzo sie boję
z natury jestem osobą, która się łatwo nie poddaje, ale w tym przypadku, to nie daje sobie rady, tak bardzo miałam nadzieję, ze to tylko lekki zaburzenie, a tu yak mi powiedział, jak wyszłam od niego z gabinetu , to swiat mi wirował. mam tylko szczęście,że mój mąż mnie wspiera i Jego wiara w sukces mi pomaga.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Viktoria wiem co czujesz, kiedys nie bylo mojej ginekolog i musialam pojsc do lekarza - mezczyzny, ktory raczej chyba nie cieszy sie za dobra opinia, no ale chcialam sie tylko dowiedziec czy jestem w ciazy.W trakcie badania nic nie mowil, malo tego nawet jak juz sie ubralam i usiadlam na krzesla to nadal NIC NIE MOWIL, wiec sama sie zapytalam czy wszystko jest ok a on do mnie prosto z mostu, ze moge miec problemy z zajsciem w ciaze i ze w ciazy to pani na pewno nie jest.Do tej pory pamietam ton jego glosu, o wszystko musialam pytac sama bo nic mi sam nie mowil.Powiedzial, ze prawdopodobnie mam PCO a po jakichs 5 minutach stwierdzil, ze on jednak 100% diagnozy nie moze stwierdzic, ze to PCO bo moze sie mylic, bo to w sumie nie wyglada jak PCO, po czym powiedzial zeby sie starac o dziecko i jesli nie uda sie po 6 miesiacach to wtedy mam zaczac leczenie.Na wyregulowanie cykli nic nie dostalam.Jak wyszlam z gabinetu to resztkami sil powstrzymywalam sie od placzu.Nastepnego dnia poszlam do mojej ginekolog prywatnie i powiedziala mi, ze moje jajniki wygladaja bardzo ladnie, zapisala duphaston i stwierdzila, ze nastepnym razem moze byc juz pecherzyk ciazowy.
Viktoria naparwde powinnas pojsc do jeszcze jednego lekarza zanim zgodzisz sie na jakakolwiek operacje.Ja choruje na PCO i na cukrzyce ale lekarze nie widza zadnych przeciwwskazan, malo tego, moja ginekolog powiedziala mi, ze mnie popiera bo po pierwsze przy cukrzycy im szybciej tym lepiej a po drugie bardzo mi to pomoze na moje PCO.
Glowa do gory, na pewno bedziesz miala sliczna fasolke i nie wolno sie poddawac.Trzymama za Ciebie bardzo mocno kciuki :*:*:*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Victoria - trzymaj sie mezulka, to wazne miec wsparcie u najblizszej osoby. I pamietaj PCO to nie wyrok, koniecznie zweryfikuj wyniki zanim dasz sie pociac!!!! A w ziola i ja wierze, na pewno nie zaszkodza...a podzielisz sie info jakie to ziolka???... Tez bym sobie zaaplikowala.. :D
Z gory bardzo dziekuje.......

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

MAGI dzieki wielkieee :*:*:*:* pojde jak tylko zaczne nowy cykl bo w tym juz za pozno.Bardzo sie ciesze, ze u ciebie wszystko w porzadku z prolaktyna :D :D :D Ja cos czuje, ze po tych trzech miesiacach pojawi sie u Ciebie fasolka :D :D :D :D :D :D :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja tez chetnie sprobowalabym tych ziolek :D :D Mam dwie sasiadki i kilka kolezanek z PCO i obie sasiadki maja dzieci a kolezanka ma termin porodu na koncowke stycznia :) I Tobie tez sie uda! :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej Betty!!!
A jak twoje samopoczucie???? :D Mam nadzieje ze kwitnaco!!!!!!! Zobaczycie Kochane Kobietki jakie bedziemy piekne i pulchne jeszcze w tym roku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :lol: :wink: :D :lol: :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Naturalne sposoby

Wspomagania plodnosci

Ziola

Od wiekow stosowane z dobrym skutkiem we wspomaganiu ukladu rozrodczego jak rowniez leczeniu

nieplodnosci meskiej i zenskiej. Nalezy je stosowac z rozwaga w polaczeniu z innymi lekami gdyz

czasem w takich przypadkach moga miec dzialanie przeciwne.

Ziol nie nalezy rowniez laczyc z terapia hormonalna.

wiesiolek pomaga zwiekszyc plodnosc poprzez poprawe jakosci sluzu. Zawiera kwasy tluszczowe

majace pozytywny wplyw na mozg. Dziala ogolnie tonizujaco na uklad rodny.

Zazywanie: od momentu wystapienia miesiaczki do owulacji. Po owulacji mozna zastapic

olejem lnianym zawierajacym kwasy tluszczowe, ale juz bez spazmatycznego dzialania

wiesiolka (ktory stosowany po poczeciu moze wywolac skurcze i spowodowac poronienie)

Wiesiolek ma wlasciwosci ogolnie tonizujace i mozna go przyjmowac nawet przez dluzszy

okres przed planowanym poczeciem.

Kuracja etapowa

Ziola tonizujace narzady rozne i wzmacniajace organizm

liscie malin dzialaja tonizujaco na narzady rodne kobiety Wzmacniaja i uelastyczniaja scianki

i szyjke macicy przygotowujac ja do okresu ciazy. Przedluzaja faze zagniezdzania co

zwieksza szanse na pozytywny przebieg tego etapu.

Poprawiaja rowniez trawienie i sa niezmiernie bogate w witaminy i cenne mineraly.

czerwona koniczyna (kwiatostan i liscie)-bogate w wapn, proteiny, witaminy z grupy B.

Doskonale oczyszcza krew usuwajac toksyny

Dzialanie alkalizujace przedluza zywotnosc spermy.

Dodatkowo kwiaty bogate w isoflavony (dzialajace pobudzajaco na produkcje

estrogenu co moze byc pomocne dla kobiet cierpiacych na zaburzenia

plodnosci z powodu niedoborow estrogenu.

UWAGA:nie nalezy stosowac przed i po zabiegach operacyjnych gdyz

posiada zdolnosc rozrzedzania krwi co moze utrudnic krzepniecie.

lisc pokrzywy bogate w zelazo i wapn. Znakomicie wplywaja na krew, zapobiegaja i lecza anemie.

Wzmacniaja nerki. Wzbogacaja i wzmacniaja powloke macicy (pogrubiajac ja) co

ulatwi zagniezdzanie zaplodnionego jajeczka.

UWAGA: niewskazane dla osob z nadcisnieniem

3 powyzsze herbatki moga byc stosowane naprzemiennie. 1 szklanka dziennie ogolem przez

3-6 miesiecy (zaleznie od kondycji organizmu). Po tym czasie organizm powinien byc gotow

do drugiego etapu majacego na celu ustalenie rownowagi hormonalnej.

XXX-XXX-XXX-XXX

Ziola regulujace poziom hormonow

Niektore ponizsze specyfiki nie powinny byc stosowane w czasie ciazy gdyz maja dzialanie

spazmatyczne (moga wywolac skurcze macicy) czy tez z innych, okreslonych powodow.

Nalezy je wowczas odstawic w chwili gdy zostaly podjete proby poczecia.

Jedno (dowolnie wybrane)z ponizszych ziol powinno byc stosowane az do osiagniecia rezultatu

(zajscia w ciaze) ale wymienione po kilku miesiacach na inne jesli nie przyniesie oczekiwanego

skutku. Ponizsze ziola stosowane sa najczesciej w postaci wyciagu (na bazie alkoholu)

rozcienczonego w wodzie

dziegiel (angelica sinensis ) zw rowniez dong quai bardzo dobrze znana i stosowana w medycynie

chinskiej. Uznawana za doskonaly regulator hormonow.Ma szerokie zastosowanie zarowno

w leczeniu nieplodnosci jak i w kontrolowaniu innych problemow kobiecych (np. nieregularne

miesiaczki ). Dziala rowniez tonizujaco na scianki macicy i pozostale organy rodne.

Zastosowanie: leczniczo, zaleznie od rodzaju dolegliwosci zaleca sie stosowac w Iszej badz

w drugiej fazie cyklu. Niewskazana w przypadku zajscia w ciaze !!!

chamalerium luteum(niestety nie doszukalam sie polskiej nazwy- w j angielskim false unicorn )

roslina od wiekow stosowana w leczeniu nieplodnosci. Obecnie gatunek

ginacy pod scisla ochrone wiec zaleca sie stosowanie tylko w ostatecznosci

jesli inne ziola nie poskutkuja.

Ma silne dzialanie pobudzajace dla receptorow estrogenu na jajnikach.

Rowniez bardzo skutecznie tonuje miesnie macicy. Znany rowniez ze swego

dzialania przeciwzapalnego (przy infekcjach pochwy). Moze pomoc zapobiegac

poronieniom i plamieniom bedacym wynikiem niewydolnosci szyjki macicy i

slabej funkcji narzadow rodnych.

Zastosowanie: 10kropel dziennie, rano.

Amerykanscy poloznicy nie widza przeciwwskazan w stosowaniu tego specyfiku

podczas ciazy. Jedynie w przypadku kobiet o sklonnosciach do poronien zaleca

sie zmniejszenie dawki w pierwszym trimestrze

pluskwica groniasta(cimifuga racemosa) czyli zasuszony black cohosh roslina popularna w

Kanadzie i USA. Stosowana przez Indian w leczeniu nieplodnosci i chorob

kobiecych a takze w ramach przygotowania do porodu i samego porodu.

"..Zawiera m in. izoflawony (formomonetyne) glikozydy trojterpenowe typu

cykloartenolu (m in acteine i cimifugozyt), kwasy aromatyczne.Liczne badania

farmakologiczne i kliniczne wskazuja, iz skladniki wyciagu z korzenia i bulw

pluskwicy bulwiastej lacza sie z receptorami estrogennych detektorow podwzgorza

( neurony z receptorami estrogenowymi) i blokuja wydzielanie GN-RH do

przysadki mozgowej.." (Witold Kapczynski)- ta zaleznosc jest wykorzystana

w leczeniu problemow kobiecych i zaburzen hormonalnych (rowniez zwiazanych

z menopauza.

Zawarte w niej izoflawony posrednio stymuluja prace jajnikow.Wprowadza

rownowage hormonala przy niedoborze estrogenu w ogranizmie.

Szczegolnie korzystny dla organizmu po stosowaniu pigulki antykoncepcyjnej.

Stosowany profilaktycznie pomaga przygotowac organizm do przyjecia zarodka

i zwieksza szanse utrzymania ciazy( a zmniejsza ryzyko poronienia)

Zdania sa podzielone co do stosowania w pierwszym i drugim trimestrze ciazy.

Nie ma wyraznych przeciwwskazan by go przyjmowac na tym etapie i tak tez wiele

kobiet czyni, ale profilaktycznie odradza sie to kobietom z historia poronien

(az do ok 32go tyg ciazy)

caulophyllum thalictroides (niestety tez bez polskiego odpowiednika-nazwa angielska:blue cohosh)

slynie z tego,ze jest w stanie zrelaksowac napiete, nadwrazliwe miesnie

macicy a jednoczesnie wzmocnic je w sytuacji gdy sa nazbyt slabe.

Znany ze swego dzialania tonizujacego-poprawia kondycje narzadow rodnych.

W Ameryce Pln figuruje na liscie botanicznych wspomagaczy plodnosci i

jako specyfik w leczeniu nieplodnosci.

Jego uprzednie przyjmowanie zwieksza szanse na utrzymanie

wczesnej ciazy

dioscorea villosa (lac.)- z ang.wild yam bardzo popularna w ostatnich latach roslina zawierajaca hormony

roslinne a wsrod nich steroidalny saponins diosgenin, pregnenolon i botogenin.

Przez wiele lat farmaceuci stosowali go jako surowy material w procesie syntezy

farmaceutycznych sterydow takich jak progesteron, cortison i prednison.

W tej formie ma on lagodne dzialanie w organizmie, ktore moze byc skuteczne w

przypadku poronien nawykowych spowodowanych niedoborem hormonow.

Znane sa przypadki kobiet o sklonnosciach do nawykowych poronien, ktore zastosowaly

discorea villosa po dlugotrwalej, niepomyslnej kuracji progesteronowej i dzieki temu

uniknely kolejnego poronienia.

Dawkowanie: zaleca sie 2-3 kapluski dziennie od momentu stwierdzenia ciazy i

zwiekszenie dawki do 8-9 kapsulek dziennie w okolicy zagrozonego okresu.

Przygotowawczo: 20-30 kropel dziennie od ego dnia miesiaczki do momentu

owulacji.

mitchella repens (lac.)-z ang. squaw vine- stosowany tradycyjnie przez Indian amerykanskich jako

srodek tonizujacy organizm pod katem plodnosci i ciazy.Poprawia ukrwienie macicy

i zapobiega/ leczy infekcje narzadow rodnych. Wzmacnia miesnie macicy, rozluzniajac

je przy sklonnosciach spazmatycznych.

niepokalanek mnisi (vitex agnus castus-owoce)hamuje wydzielanie prolaktyny i tym samym reguluje

poziom hormonow plciowych . Stymuluje wydzielanie LH z przysadki mozgowej (?)

stymulujac owulacje. Jest w stanie wywolac okres u kobiet, u ktorych on nie

wystepuje (amenorrhea )

serdecznik pospolity (leonurus cardiaca )-obejmuje swym dzialaniem system nerwowy, uklad

krwionosny (serce) i narzady rodne (kobiece)

Wskazania: palpitacje, niepokoj, presja, leki i inne problemy systemu nerwowego,

slabosc miesnia sercowego, problemy zwiazane z cyklem miesiaczkowym,

menopauza i zaburzeniami hormonalnymi.

Dziala tonizujaco na narzady rodne: lagodzi napiecie (bole miesiaczkowe) i

wzmacnia scianki macicy.

Zmniejsza ryzyko wczesnego poronienia i daje wieksze szanse na wlasciwy

rozwoj ciazy.

lukrecja (glycyrrhisa glabra )zawiera hormonalnie aktywne komponenty skategoryzowane w grupie

`saponiny`.Badania prowadzone w Japonii wykazaly iz lukrecja poprawia cykle miesiaczkowe

u kobiet, u ktorych wystepuja one rzadko. Dowiedziono rowniez, ze pomaga ona kobietom,

majacym wysoki poziom tertosteronu i zanizony poziom estrogenu (zjawisko typowe dla

zachorowan na cysty jajnikow )

zenszen koreanski (eleutherococcus senticosus ) kolejny toner botaniczny, ktory moze pozytywnie

wplynac na plodnosc poprzez ogolna poprawe zdrowia i samopoczucia,

zwiekszenie sil witalnych Zenszen rowniez oddzialywuje na mozg wprowadzajac

rownowage hormonalna.

Nie powinien byc przyjmowany we wczesnej ciazy

kalina koralowa (viburnum opulus) stosowana w celu rozluznienia nazbyt napietych miesni macicy.

Dziala rowniez wzmacniajaco na narzady rodne. Zalecana przy sklonnosci do

poronien, nadmiernej kurczliwosci miesni macicy i towarzyszacych jej bolach.

Stosowana podczas kuracji przygotowawczej przed koncepcja i ciaza.

Mieszanka stosowana w dawnych czasach przez amerykanskich lekarzy przy leczeniu problemow zw z plodnoscia zawierala: viburnum opulus, mitchella repens,caulophyllum

thalictroides i chamalerium luteum wymieszane w rownych proporcjach i przyjmowana

3 razy dziennie w ilosci 4 ml.

Niektorzy poloznicy zalecali kobietom o sklonnosciach do poronien zmniejszenie tej dawki w pierwszym trimestrze.

Ta sama mieszanka mogla byc ponownie stosowana w trzecim trimestrze w ramach przygotowania do porodu. Miala go czynic krotszym i latwiejszym i promowac szybki

powrot do formy w okresie pologu.

Inne ziola wspomagajace plodnosc

alfalfa (lucerna), cayenna, biala peonia, lubczyk, waleriana, przywrotnik

pasterski, serenoa serulata (lac)

rowniez: grzyby shiitake, Reishi

Klasyfikacja ziol pod wzgledem wystepujacych problemow

Zaburzenia hormonalne

Moga byc z powodzeniem leczone z pomoca ziol w przypadku obojga partnerow.

Ziola, choc same nie zawieraja hormonow, maja wyjatkowa zdolnosc stymulowania ich produkcji

w organizmie.

Kluczem do sukcesu jest tu vitex agnus castus (niepokalanek mnisi). Wyniki badan

na Uniwersytecie w Gottingen w Szwecji dowiodly,ze choc roslina ta sama nie zawiera progesteronu,

to wywiera wplyw na przysadke mozgowa w taki sposob,ze oddzialywuje ona na jajniki, ktore z kolei

reguluja odpowiednio poziom wydzielanego progesteronu.Vitex jest rowniez w stanie skorygowac niedobory

estrogenu i progesteronu

Chamaelirium luteum rowniez dziala na zasadzie regulacji rownowagi hormonalnej. W UK stosowany

jest powszechnie w leczeniu kobiecej nieplodnosci o podlozu hormonalnym, jak rowniez meskiej impotencji.

Herbalisci sa zobowiazani ostrzegac przed moca tego leku na wypadek gdyby dana osoba nie miala planow

prokreacyjnych. Lek ten oprocz skutecznego dzialania tonizujacego jest w stanie wprowadzic rownowage hormonalna we wszystkich niemal przypadkach tego rodzaju zaburzen (w przypadku kobiet jak i mezczyzn)

Rowniez zapobiega poronieniom, krwotokom i plamieniom, wiotkosci miesni macicy.

Niemoc

Przebyte choroby, niedozywienie, anemia, anoreksja, zaburzenia pracy nerek, oslabienie moga miec

znaczny wplyw na plodnosc.

skuteczny w tym przypadku moze byc dzialajacy tonizujaco na caly system reproduktywny

Aletris farinosa-szczegonie jesli organizm nie radzi sobie z utrzymaniem ciazy i przejawia sklonnosc

do nawykowych poronien.

Jest rowniez w stanie stymulowac prace jajnikow i sprawdza sie w leczeniu zarowno nieplodnosci u kobiet

jak i impotencji u mezczyzn

Problemy emocjonalne

Niepokoj i napiecie moga w znaczacym stopniu zaklocac plodnosc, szczegolnie jesli dotyczy to sedna

sprawy czyli obaw zwiazanych z samym poczeciem czesto wspartych wczesniejszymi niepowodzeniami.

Posrod typowych ziol stosowanych na nieplodnosc sa rowniez i takie, ktore jednoczesnie oddzialywuja na system nerwowy i redukuja napiecie. Do nich naleza:

Anemone pulsatilla, Leonurus cardica, Scutelaria spp, Viburnum opulus, Viburnym prunifolium

UWAGA:

Niektore ziola czy to stosowane przy leczeniu problemow kobiecych czy tez innych dolegliwosci posiadaja wlasciwosci antykoncepcyjne w mniejszym lub wiekszym stopniu.

Do nich naleza m in.:

Montanoa tomentosa (swego czasu stosowana w Meksyku jako doustny srodek antykoncepcyjny.

W/g wynikow wieloletnich badan jej dzialanie jest wielostronne i bardzo podobne

do dzialania tabletki antykoncepcyjnej. M in wplywa demobilizujaco na sperme,

zmienia sluzowke w macicy zapobiegajac zagniezdzeniu a nawet jest w stanie

spowodowac wydalenie zagniezdzonego juz zarodka.

Lawsonia inermis-(henna) aczkolwiek nie az tak silna w dzialaniu antykoncepcyjnym jak montanea to

w badaniach laboratoryjnych wykonanych pod tym katem wykazala ok 60%

skutecznosci. W Indiach stosowana jako srodek antykoncepcyjny.

Wykazano, ze w duzych dozach moze doprowadzic do nieodwracalnej

bezplodnosci

Hibiscus rosa sinensis- dziala w sposob zroznicowany na uklad rodny. Obniza znacznie plodnosc,

zapobiega poczeciu, jak rowniez zaleznie od dozy i etapu zaawansowania

ciazy wplywa destruktywnie na jej przebieg (m in poprzed dzialanie anty-

estrogenne). W wiekszych dozach moze podzialac jako srodek wczesnoporonny

do czego zreszta byl wykorzystywany w starozytnej medycynie chinskiej jak

rowniez w Birmie i Pdn Indiach.

Rowniez w przypadku mezczyzn obniza plodnosc wplywajac negatywnie

na jakosc spermy i sprawnosc pracy jader. Obniza tez libido.

Malvaviscus conzattii- w Indiach znana ze swego negatywnego wplywu na meska plodnosc-zaburza

produkcje spermy jak rowniez jest w stanie doprowadzic do powazniejszych i

czasem nieodwracalnych zmian w jadrach -to jednak przy duzych dozach

i dlugotrwalym stosowaniu.

Embelia ribes- dzialanie antyinplantacyjne (podczas badan na szczurach wykazala az 88,71%

skutecznosci w tym kierunku), anty-estrogenne,

Hypericum perforatum (dziurawiec zwyczajny)-obniza plodnosc, w duzych dozach badz stosowany

przez dluzszy czas moze doprowadzic do nieodwracalnych zmian.

Powoduje zaburzenia produkcji spermy i znieksztalcenia budowy plemnikow

Nasiona bawelny-podejrzewa sie iz maja silne dzialanie antykoncepcyjne.

Zaburzaja w znacznym stopniu mobilnosc spermy

w przypadku kobiet natomiast moga uniemozliwiac zaplodnienie badz zagniezdzenie

Dioscorea villosa-roslina na bazie ktorej produkowano pigulki antykoncepcyjne. Jesli przyjmowany

codziennie w duzych dawkach moze dzialac antykoncepcyjnie

Jednak przyjmujac wyciag z tej rosliny w okresie

od pierwszego dnia miesiaczki do owulacji w ilosci 20-30 kropel dziennie jestesmy

w stanie poprawic plodnosc.Patrz wyzej

.Inne wskazania

~~~~Aromaterapia ~~~~

Olejki regulujace cykl:bazylia, cajuput (tee tree), rozmaryn, mirta, szalwia (nie dluzej niz 3 dni i dzienna

przerwa), tymianek

Olejki uspokajajace: roza, bazylia, bergamot, jasmin, lawenda, majeranek, neroli, pomarancza,

vetivert, ylang ylang

Olejki regulujace hormony: pachouli, lisc fiolka, drzewo sandalowe

Olejki nalezy stosowac w pierwszej polowie cyklu az do momentu podjecia prob prokreacyjnych.

Wiecej na temat zasad bezpieczenstwa i zastosowania aromaterapii

~~~~Releksologia ~~~~

Punkty znajdujace sie w okolicy sciegna Achillesa (na wysokosci kostki ) sa m in odpowiedzialne

za narzady rodne (wzmocnienie, wprowadzenie rownowagi hormonalnej )

~~~~Dieta ~~~~

W niektorych przypadkach zla dieta badz niedozywienie do tego stopnia zaburzaja prace

ukladu reproduktywnego, ze poczecie staje sie niemozliwe badz ciaza rozwija sie w nieprawidlowy

sposob i wzrasta ryzyko poronienia badz wystapienia powaznych wad u dziecka.

Dieta powinna byc bogata w witaminy i mineraly, kwasy tluszczowe. Z ograniczeniem glutenu,

cukru, kofeiny i wyeliminowaniem alkoholu i tytoniu.

Zaleca sie picie wiekszych ilosci wody (ok 3 l dziennie)

Niektore wytaminy i mineraly sa szczegolnie niezbedne by wyprodukowac i utrzymac w dobrym

stanie zarowno jajeczko jak i sperme.

kwas foliowy-zgodnie z zaleceniem Centrum Kontroli nad Chorobami, wszystkie kobiety w wieku

produkcyjnym powinny przyjmowac 400mg kwasu foliowego dziennie w celu

zapobiezenia wystepowaniu u dziecka ( w przypadku zajscia w ciaze) wad centralnego

ukladu nerwowego jak tez zmniejszeniu zagrozenia wczesnym poronieniem.

Zdaniem poloznikow niedobory kwasu foliowego moga tez byc przyczyna czasowej

nieplodnosci .

Szczegolnie zaleca sie go kobietom, ktore przyjmowaly tabletke antykoncepcyjna gdyz

w ich przypadku te niedobory sa wyjatkowo duze.

kwasy tluszczowe: stymuluja wydzielanie hormonow: tluste ryby, tran, nasiona, orzechy, fasola,

nierafinowane tluszcze roslinne, olej lniany, olej z wiesiolka, olejek z pestek

czarnej porzeczki.

Szczegolnie wazny dla kobiet uprawiajacych sport wyczynowy badz badacych

czesto na diecie niskokalorycznej.

Nalezy przyjmowac 50-1000 mg wybranego olejku 3x dziennie.

witamina E -zwana rowniez witamina antysterylnosci badz witamina plodnosci.

Przy jej dluzszym niedoborze moze nawet dojsc do nieodwracalnych zmian w narzadach

rodnych co ma sporadycznie miejsce w przypadku kobiet stosujacych pigulke

antykoncepcyjna (ktora pozbawia organizm wit E). W przypadku problemow z plodnoscia

szczegolnie wskazany bedzie suplement

Wit. E normalizuje poziom hormonow poprzez odmladzanie systemu endokrynologicznego.

Jest niezbedna w procesie oddychania komorek i wchlaniania witamin rozpuszczalnych w

wodzie.

W wielu przypadkach wit E jest w stanie rowniez zapobiec poronieniu.

Wybierz produkt zawierajacy wymieszane tocopherole i zacznij od dawki 200 iu

dziennie nastepnie przechodzac do 400 iu 2x dziennie.

Naturalne zrodla wit E to: zielone liscie warzyw, otreby, otreby pszenn, watroba,

olej slonecznikowy, pestki dyni.

Uwaga: w przypadku nadcisnienia nalezy ograniczyc przyjmowanie wit E do pojedynczej dawki

400 iu /dziennie.

Przy przyjmowaniu lekow rozrzedzajacych krew nalezy skonsultowac dawkowanie wit E

z lekarzem

witamina B kompleks wykazano iz kobiety majace problemy z poczeciem, ktorym przez okres

6 miesiecy podawano wit B6 w wielu przypadkach byly w stanie zajsc

po tym czasie w ciaze. Witamina ta pomaga wyregulowac produkcje

progesteronu. Inne witaminy z grupy B powinny byc rowniez przyjmowane

celem zapobiezenia zachwianiu tej rownowagi.

witamina A jej niedobor moze powodowac zachwianie rownowagi hormonalnej

cynk- podobnie jak w przypadku wit A , cynk jest niezbedny dla utrzymania rownowagi hormonalnej

w organizmie plus ulatwia implantacje zaplodnionego jajeczka w macicy. Jego niedobor moze

byc przyczyna poronien nawykowych jak tez infekcji wewnetrzynych utrudniajacych zajscie w

ciaze. Dawkowanie: 80-100 mg /dziennie

kwas pantothenowy- pomocny przy stresie

selen- Wspolpracuje z wit E

jego niedobory odnotowano w przypadku kobiet cierpiacych na nieplodnosci. Moze byc

wspolodpowiedzialny zarowno za nieplodnosc meska jak i zenska.

Dawkowanie: 200-400mcg dziennie

mleczko pszczele- bardzo pomocne dla obu plci w regulacji poziomu hormonow. Rowniez ogolnie

pozytywnie wplywajace na sfere seksualna.Dawka: 20 mg dziennie

enzymy trawienne-pomocne w przyswajaniu cennych dla organizmu substancji

Zaleca sie przyjmowanie pelnej gamy enzymatycznej.:

lipazy- 5000 iu

amylazy-2 500 iu

proteazy-300iu

pankreatyna 500-1000 iu

Bezposrednio po posilku

Uwaga: stosowanie pankreatyny na dluzsza mete nie jest wskazane gdyz moze zredukowac jej

produkcje przez trzustke a dodatkowo spowodowac niepozadane dolegliwosci.

Zaleca sie przyjmowanie enzymu nie dluzej niz 2 miesiace

~~~~ Odpowiedni czas ~~~~

Okreslenie okresu plodnego jest wrecz kluczem jesli chodzi o szanse na poczecie.

Szczegolnie w przypadku wystepowania innych problemow jak infekcje pochwy czy

krotka zywotnosc plemnikow istotne jest okreslenie rowniez najbardziej plodnego

czasu czyli momentu wystapienia owulacji. Najdokladniej mozna to zrobic uzywajac

testow owulacyjnych badz obserwujac u siebie zjawisko boli srodcyklicznych

Pomocna byc moze rowniez obserwacja cyklu metoda objawowo-termiczna

~~ Inne ~~

*swieze powietrze

*odpoczynek-przemeczenie fizyczne badz psychiczne moze powaznie zaburzyc plodnosc

*unikanie stresu

*zmiana stylu zycia: wyjazd na urlop, zmiana rozkladu zajec

*odpowiednia waga-nadwaga lub niedowaga moga byc powodem zaburzen plodnosci

*zwiekszenie lub zmniejszenie aktywnosci sportowej. Cwiczenia poprawia samopoczucie i ukrwienie

organizmu ale ich nadmiar moze byc przyczyna sterylnosci (przypadek atletek)

*unikanie lekow, narkotykow, kofeiny, tytoniu, chemikaliow

*unikanie wplywu promieniowania

*odpowiednie pozycje podczas stosunku

*eliminacja niektorych chorob (anoreksji, bulimii, depresji )

Dla Mezczyzn

Unikaj:

*wysokich temperatur (jako,ze udowodniono w badaniach zaleznosc miedzy przegrzaniem jader a

spadkiem jakosci spermy). Przegrzanie moze byc spowodowane:

~~noszeniem obcislych dzokejek-idealnie powinno sie je zastapic bawelnianymi bokserkami

~~bielizmy ze sztucznych tkanin

~~ dlugiej jazdy na rowerze-pomoc moze unoszenie sie na siodelku i/lub specljalne siodelka

ergodynamiczne, jak tez robienie przerw w czasie jazdy

~~goracych kapieli

~~sauny

~~przegrzanych pomieszczen

~~wplywu wysokich temperatur w innych postaciach i okolicznosciach: np kombinezon pletwonurka,

kombinezony strazackie, obcisle ubranie, dlugotrwale siedzenie (np podczas prowadzenia samochodu)

jazda konna itp

*obcislych ubran i ucisku w innych postaciach-nacisk na jadra rowniez przyczynia sie do zredukowania

liczby plemnikow i ich jakosci w spermie

*promieniowania (rentgenowskiego, komputerow, z telefonow komorkowych, kuchenki mikrofalowej,

tv i innych)

*stresu, ktory rowniez negatywnie wplywa na jakosc spermy

*infekcji (grypy, przeziebienia jak rowniez powazniejszych )

*lekow i narkotykow* narkotyki jak rowniez wiele lekow ma negatywny wplyw na produkcje spermy i jej

jakosc. Skonsultuj z lekarzem dzialanie m in lekow na nadcisnienie, wrzody..

*kawy, alkoholu, tytoniu

*niektorych ziol (dziurawiec, echinacea, gingko bilboa (milorzab japonski).

Rowniez patrz:ziola antykoncepcyjne

*owocow mango- maja one dzialanie antyspermogenne

*substancji chemicznych w swoim otoczeniu (srodkow czyszczacych, pestycydow, zanieczyszczen

srodowiska, chemikaliow w miejscu pracy i in). Oczywscie nie jest mozliwe ich

calkowite wyeliminowanie, ale nalezy je ograniczyc do niezbednego minimum

*seksu na 1-2 tygodnie przed planowanym poczeciem. Przy zlej jakosci spermy abstynencja moze

pomoc podniesc liczbe plemnikow.

*przemeczenia w sytuacji gdy Twoj plan dnia jest bardzo napiety zmeczenie a nawet wyczerpanie

fizyczne (czy psychiczne )moga miec znaczacy wplyw na niepowodzenia zwiazane

z poczeciem. Okres odpoczynku, urlop, wyjazd moze znacznie poprawic sytuacje

*nadwagi-udowodnono zaleznosc miedzy otyloscia u mezczyzn a zaburzeniami plodnosci. Kontrola

wagi ciala moze poprawic sytuacje w tym wzgledzie.

Dieta

promujaca produkcje spermy

*blonnik-estrogen w organizmie (ktorego nadmiar moze byc przyczyna nieplodnosci meskiej) jest

eliminowany przez watrobe. Jesli dieta jest zbyt uboga w blonnik, organizm bedzie na nowo

wchlanial estrogen, ktory powinien zostac wydalony.

*L-Arginina ten podstawowy aminokwas odgrywa m in. wazna role w syntezie bialek i cyklu

nasieniowodow.

Ostatnio wyazano,ze L-arginina ma niezmiernie duzy wplyw a meska plodnosc poprzez

zdolnosc podnoszenia poziomu nitric oxide. Nitric oxide jest obecnie przedmiotem

intensywnych badan w dziedzinie biomedycyny jako,ze jego obecnosc odkryto stosunkowo

niedawno. Opoznienie w jego odkryciu spowodowane jest faktem iz nie podejrzewano

wczesniej, ze gaz moglby byc neuroprzekaznikiem.

Niedobory tego gazu sa odpowiedzialne za brak pociagu seksualnego i problemy

z wytryskiem

*cynk-odpowiedzialny za aktywizacje enzymow uczestniczacych w produkcji spermy.

Niedobory cynku powoduja obnizenie poziomu testosteronu, kurczenie sie tkanki jader i

w efekcie niska produkcje spermy jak rowniez plemniki zlej jakosci (uszkodzone,slabe)

* selen jego niedobory moga spowodowac nieplodnosc u mezczyzn

*kwas foliowy- najnowsze badaia wykazaly,ze powinien on byc zalecany rowniez przyszlym ojcom

gdyz jego wlasciwy poziom w organizmie jest odpowiedzialny za produkcje zrowej

spermy. Powinien byc przyjmowany razem z cynkiem przez minimum 3 miesiace

przed poczeciem

*witamina C- pomaga w produkcji spermy, chroniac ja przed opadaniem i zwiekszajac jej mobilnosc

Niedobory powoduja zaburzenia w produkcji i jakosci spermy

*witamina E-zwana rowniez hormonem seksu jako, ze przekazuje do organow seksualnych.

Pomaga wprowadzic rownowage hormonalna.

Silny przeciwutleniacz- pelni wazna role w produkcji spermy.Niedobory tej witaminy

zaburzaja proces produkcji spermy a jej dligotrwaly deficyt moze nawet doproadzic do

wtornej nieplodnosci wprowadzajac nieodwracalne zmiany w narzadach rodnych.

Jej niedobor zaburza wydzielanie sie hormonow i enzymow odpowiezialnych za produkcje

spermy

witamina A*** tu akurat sytuacja wrecz odwrotna. Otoz nadmiar wit A w organizmie moze byc z kolei

szkodliwy dla jakosci spermy. Wit A -rozpuszczalna w tluszczach, akumuluje sie w tkance

tluszczowej i jej nadmiar powoduje kurczenie sie tkanki jader a w efekcie obnizenie

jakosci spermy poprzez zaburzenie jej produkcji, slaba mobilnosc i szybka umieralnosc

plemnikow.

~~Ziola~~

zenszen koreanski-zawiera ok 12u hormonopodobnych skladnikow. Wplywa pozytywnie na proces

formowania spermy, podwyzsza poziom testosteronu i poped plciowy.

Pycnogenol* ekstrakt zawierajacy ok 40 zidentyfikowanych skladnikow -jest to wyciag z kory sosny

srodziemnomorskiej rosnacej na wybrzezu Francji. Silny przeciwutleniacz i posiadajacy

wlasciwosci przeciwzapalne.. Badania kliniczne wykazaly,ze jest w stanie przedluzyc

zywotnosc wit C w organizmie, poprawia krazenie jak rowniez morfologie spermy

Saw Palmetto*(lac. serenoa repens ) jagody znajduja zastosowanie w leczeniu wielu dolegliwosci, a

wsrod nich, nieplodnosci meskiej i zenskiej

~~Pozycje~~

Wielu lekarzy zaleca pozycje klasyczna jak rowniez orgazm obojga partnerow , przy czym orgazm u

kobiety nieco wczesniej lub jednoczesnie gdyz wtedy srodowisko pochwy zmienia sie na szczegolnie

sprzyjajace dla spermy (b zasadowe- w tymcelu rowniez zaleca sie ukanie pochwy roztworem sody

oczyszczanej) a dodatkowo skurcze spowodowane orgazmem powoduja szybkie przesuwanie spermy

w kierunku jajowodow.

W trakcie stosunku biodra kobiety moga byc dodatkowo uniesione (wsparte na poduszce np) co zapewni

glebsza penetracje i bedzie zapobiegac uplywom spermy z pochwy.

Po stosunku zaleca sie odczekanie w tej pozycji przec min 5 min a idealnie do 1/2 godziny, jak rowniez

unikanie kapieli, mycia czy plukania pochwy przez kilka godzin.

Kremy i zele poprawiajace nawilzenie pochwy maja negatywny wplyw na sperme. Alternatywa moze byc

surowe bialko kurze.

Zaleca sie rowniez pozycje od tylu, ktora zapewnia gleboka penetracje i maksymalna injekcje spermy...

http://www.umamy.homestead.com/koncepcja_nat.html
na tej stronie poszukałam i też na forum

http://pco.enarea.com/forum/viewtopic.p ... c&start=15
szukałam w internecie, a pozatym zamierzam jeszcze się wybrać do zielarki, a jak się wybiorę to napeno Was powiadomie, co i jak oraz recepturę jak mi jakaś przkarze.
dziękuję Wam bardzo Kobietki , Pozdrawiam Was wszystkie gorąco.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Czesc Magra :D U mnie humorek nie najgorszy :wink: Mam 25dc i dzisiaj wzielam ostatnia tablete duphastonu, wczoraj poznym wieczorem brzuch mnie tak mocno pobolewal jakbym juz dostala @ no i sutki sa strasznie wrazliwe na dotyk.Testuje 17, chyba, ze wczesniej @ dostane, ale moze nie dosatne :D Tylko tempka jakas dizwna, sacze raz do gory raz w dol, no i mam smaki na rozne rzeczy, jak zjem cos slodkiego to zaraz mma ochote na cos slonego wrrr, ale ja mam tak zawsze przed @ A jak Ty sie czujesz?? :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Viktoria dziekuje bardzo, zaraz poczytam i pewnie jutro do apteki sie wybiore :D :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

"Ziol nie nalezy rowniez laczyc z terapia hormonalna."

A ja biore duphaston od 16 do 25dc, wiec nie powinnam pic zadnych ziolek???

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3444 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 173  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC [letni]