Cześć dziewczyny, długo nie pisałam (ale zaglądałam). Trochę się u mnie pozmieniało. Zmieniłam AbOvo na Ovum (Lublin). Zrezygnowałam z AbOvo po drugiej inseminacji. Wydawało by się, że "nasz klient, nasz pan", ale tam tak nie jest- przed inseminacją miałam podany pregnyl, ale nie bolał mnie brzuch jak zwykle przy owulacji. Zapytałam czy USG jest wliczone w cenę insemki. Pani powiedziała, ze tak. Poprosiłam zatem o USG. Pani (chyba położna) zapytała: PO CO?! i to jeszcze takim tonem, że... zatkało mnie. Powiedziałam, ze chcę sprawdzić czy była owulacja. Zaczęła coś kręcić nosem, wyszła z gabinetu, po chwili wróciła i kazała mi iść do gabinetu gdzie jest USG. Przyszedł lekarz, coś tam sobie poszeptali, założył rękawiczkę gumową(!!) na to coś czym się robi USG (mimo, że obok leżał pełen koszyk prezerwatyw) i bez żelu, na sucho zrobił USG. Strasznie nieprzyjemne uczucie... czułam się jakby ta rękawiczka- a nie jak normalnie bywa prezerwatywa- była za karę że się odzywam:( Lekarz po inseminacji od razu wyszedł z gabinetu. Byłam w szoku, dlatego przeszłam do Ovum na Staszica.
A w Ovum lekarz zlecił dokładne badania męża (czyli coś czego nie było w AbOvo): USG jąder i prostaty, posiew nasienia (bo M miał jakąś bakterię a przez to podwyższone leukocyty), badania hormonów itp. Po wyleczeniu bakterii nasienie "podskoczyło" z 3 mln na... 8 mln! Ja miałam zrobione HCG i również wiele innych badań...
Jestem po pierwszej w Ovum (a trzeciej wogóle) inseminacji, czekam teraz na wyniki.
Reasumując- w Ovum lekarz prowadzący zlecił nam obojgu badania wszelakie, widać zainteresowanie ze strony lekarza (chodzę do dr Mroczkowskiego) i nie ma "olewania" pacjentów i traktowania z góry jak w AbOvo.
Ciekawostka: w AbOvo nie wypisują rachunków, tzn po wizycie podchodzi się do recepcji i pani mówi np dwieście zł. i nie wydaje kwitka, paragonu, nic, gdzie by było napisane za co to (tylko mówi za co- na piśmie nie ma nic). A w Ovum jest wypisywany rachuneczek z wyszczególnieniem ile za co.
Przepraszam za potok słów, ale takie mi porównania naszły po ostatnich doświadczeniach

09.2009--> 2 IUI
10.2009 Ovum Lublin
11.2009--> HSG - OK
12.2009--> 3 IUI

02.2010 4 IUI
04.2010--> naturalny cud- jestem w ciąży