Niestety trochę odpoczywałam od forum i dopiero teraz przeczytałam Twojego posta.
kate83 pisze:
jestem swiezo po wizycie u endo i okazalo sie,ze to gadanie o wyniku w ok. 1 wcale nie jest idealne. tak naprawde wszystko zalezy od wieku kobiety, od innych badan, no generalnie od wielu czynnikow.
Nie do końca
kate. Wybacz, ale temat drążę nie od dziś, a już szczególnie mocno drążę go od grudnia ubiegłego roku, kiedy to miałam operację i wywalony prawy płat tarczycy.
Najlepsze TSH do zachodzenia w ciążę powinno mieć jedynkę z przodu. Zasada jest taka: im niższe TSH, tym ponoć łatwiej zajść. Mówię "ponoć", bo przed operacją miałam zawsze wynik bliski jeden, a w ciążę nie zachodziłam ot tak, z marszu
Oczywiście jest masa kobiet, które zachodzą bez problemu przy wyższym TSH- i chwała im za to.
Dodam, że tuż po operacji moje "idealne-zawsze-jedynkowe" TSH skoczyło do ponad 4...coś tam i ginekolog od razu wkroczył do akcji POMIMO tego, że endokrynolog klepał jak najęty, że mieszczę się w granicach normy i że wszystko jest OK. Niestety, ale w opinii gina + naprotechnologa to już było zdecydowanie za wysoko jak dla kogoś, kto stara się zajść [/quote]
kate83 pisze:
jak sie dowiedzialam to dla kobiety w moim wieku(29l) tsh powinno byc do max 2,5! ja mam co prawda te 3,68, no ale to tez nie tragedia.
Oczywiście, że to nie tragedia, bo Twoje TSH mieści się w normie. Pytanie jednak, co na ten wynik powiedziałby ginekolog- konsultowałaś się już z ginem? Jeśli i on pochwali wynik i odniesie go do wyniku Twojego ft4, to Allelluja i do przodu
kate83 pisze:
niestety starania o bejbi musimy(tzn pani powiedziala,ze ona tak sugeruje, a zrobimy co bedziemy chcieli) odlozyc az do nastepnej wizyty co sie wtedy okaze po obu badaniach.
Ja tam bym niczego nie odkładała, starajcie się i tyle. Pisałam wyżej, że są takie szczęściary, które zachodzą przy TSH wykraczającym NAWET poza dozwolony, górny nawias.
kate83 pisze:
tak wiec kobitki prosze sie tu nie zalamywac jak nie macie tsh idealnego 1, bo to lekarz indywidualnie powinien ocenic kazdej z was
A kto się tu załamuje? Ja absolutnie nie, chociaż aktualnie zbijam TSH z 2...ileś tam do upragnionej jedynki z przodu

--------------------
IMPOSSIBLE IS NOTHING
--------------------
['] ['] ['] ['] ['] (2007- 2011)