Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:18 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

I ja biorę euthyrox w dawce 62,5, w ciąży dawka ta będzie zwiększona i nie ma to żadnego wpływu na dziecko. Podobnie jak wiola nie miałam ani nad- ani niedoczynności, tyle że porobiły się guzy i zdecydowałam się na usunięcie najbardziej zajętego, prawego płata tarczycy. Ostał mi więc ino jeden, nota bene również z dwoma, małymi guzkami :wink:
Życzę powodzenia i wytrwałości w starankach.

Obrazek

--------------------
IMPOSSIBLE IS NOTHING
--------------------
['] ['] ['] ['] ['] (2007- 2011)

Offline Wyświetl profil  

Wiadomość do AJSI: Minęło 1,5 roku od twojej operacji usunięcia jednego płata tarczycy. Czy mogłabyś dać znać jak się teraz czujesz, czy nie przytyłaś, jak z zajściem w ciążę? Jestem dokładnie w takiej samej sytuacji jak ty duży guz/torbiel na tarczycy, hormony zawsze w normie. Mam wskazania do usunięcia całej tarczycy, bo mam na drugim płacie małe guzki, ale lekarz zgodził się na usunięcie tylko jednego płata. Ponoć nie będę musiała brać hormonów lub w małej dawce, takie mam póki co wyniki hormonów. W ciągu 2-4 miesięcy czeka mnie operacja. Dlatego zależy mi na tym, aby poznać dalszy ciąg twojej historii. Proszę daj znać.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

ewka sorry, dopiero teraz dotarłam do Twojego posta- odpisuję, choć mam świadomość, że już tu pewnie nie zaglądasz/ nie zaglądniesz.
Krótko i na temat: decyzja o poddaniu się operacji na tarczycę i usunięcie prawego, bardzo zaguzowanego, płata była najlepszą decyzją w moim życiu. Po operacji nie przytyłam ani grama, a TSH udało się szybciutko unormować odpowiednią dawką euthyroxu. Niestety po cięciu została mi brzydka blizna, ale mam to głęboko w dupencji.
Na ciążę musiałam trochę poczekać. Operacja odbyła się w grudniu 2011 roku, następnie było obowiązkowe pół roku przerwy w celu unormowania hormonów, w kolejną ciążę - naturalną- zaszłam dopiero w maju 2013 roku. Wcześniej tego samego roku miałam in vitro na naturalnym cyklu- niestety nieudane. Można więc powiedzieć, że zajście w ciążę zajęło mi- po zielonym świetle od gina na rozpoczęcie staranek- równy rok (czerwiec 2012- czerwiec 2013).
Podsumowując: tnij to, co jest do wycięcia i nie zastanawiaj się ani chwili. A jeśli już wycięłaś dziada, to mogę temu jedynie mocno przyklasnąć.

Obrazek

--------------------
IMPOSSIBLE IS NOTHING
--------------------
['] ['] ['] ['] ['] (2007- 2011)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC [letni]