Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:21 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1034 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 48, 49, 50, 51, 52  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

bardzo sie ciesze ze przynioslas takie dobre wiesci z wizyty :) o ile moge podpowiedziec po ostatnim zastrzyku zanim dostaniesz pierwszy okres zrobcie sobie z mezem miodowy miesiac :) w moim przypadku ja zaszlam w ciaze po ostatnim zastrzyku a przed okresem wiec cuda sie zdarzaja :)

Jaś 23.05.2014* 13 t.c.
Bliskim mów, gdyby pytali, że chwilowo zmieniłam adres, że w niebie leczę duszę z silnego przedawkowania rzeczywistości...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Twoja historia ogolnie napawa mnie optymizmem co do powodzenia kuracji :)

A gin nic nie marudzil, że zaczeliscie starania zanim przyszedl okres? Ja z moim na ten temat nie rozmawialam, bo jeszcze kawalek drogi przede mna ale na forach czytalam, ze co lekarz to inna opinia - czekac na @ czy zaczynac od razu.

Zamowilam dzis zastrzyk w aptece, na jutro sprowadza. Co miesiac lacznie z wizyta to chorobsko kosztuje nas 650zl! :? Ale coz...trzeba to trzeba.

Mam jeszcze jedno pytanko do Ciebie tak ubocznie, bo widze ze troche znasz sie na endo. Mojej szwagierce jakis rok temu tez zdiagnozowano te chorobe (II stopien). Szczegolow jej leczenia i powodzenia terapii nie znam ale wiem, ze ona przez 3 m-ce leczyla sie orgametrilem. Byla to duzo tansza i krotsza terapia... Wiesz cos na temat tego leku? jaka jest roznica miedzy analogami, a zwyklymi hormonami (bo orgametril to chyba hormony, tak?). Zoladex jest bardziej skuteczny? W necie raczej niewiele przypadkow znazlam leczenia tym orgametrilem...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Orgametril z tego co wiem jego skutecznosc jest wysoce dyskusyjna przy zaawansowanej chorobie rowniez go bralam nie pomogl za to efekty uboczne wrrrr
niektorzy lekarze zanim zdecyduje sie na terapie kombinowana czyli laparo + zoladex, danazol aczkolwiek juz coraz rzadziej bo to lek starej generacji czasem probuja jeszcze terapii hormonami czyli tabletki badz orgametril. Pismiennictwo mowi jednak ze najlepiej spisuje sie terapia kombinowana. Aczkolwiek tak jak pisalam kiedys wszystkie metody leczenia sa eksperymentalne poniewaz nie znamy przyczyny tej choroby.
zaraz poszukam i wrzuce ci link odnosnie badan nad metodami leczenia endo

aha gin nie marudzil twierdzil ze nie ma szans na dziecko szalelismy zdazylam wrocic z 8 tygodniowego pobytu sluzbowego za granica a tu prosze niespodzianka :)

http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=2898

tutaj troszeczke o leku zoladex

Jaś 23.05.2014* 13 t.c.
Bliskim mów, gdyby pytali, że chwilowo zmieniłam adres, że w niebie leczę duszę z silnego przedawkowania rzeczywistości...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzieki za linka, juz jakis czas temu natknelam sie na te stronke :)

Czyli mowisz ze zoladex lepszy nic orgametril?

Chociaz za bardzo nie rozumiem tych roznic. Skoro poki co jedynym sposobem zaleczenia endo jest zatrzymanie owulacji i wydzielania hormonow wplywajacych na powstawanie endometrium, to co to za roznica jakim lekiem to zrobimy?

Eh...chyba mam za mala glowe na te sprawy medyczne ;) Zawsze rodzi mi sie tysiac pytan :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Melduje, ze dzis zrobilam trzeci zastrzyk, czyli mozna powiedziec, ze polowa drogi za mna :) widze, ze dosc szybko ten czas kuracji leci :) od zastrzyku do zastrzyku.

Objawow ubocznych nadal nie mam zadnych, ale podejrzewam, ze teraz pewnie sie zaczna ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a moze nie bedzie tak zle? :)
ani sie obejrzysz a bedziecie mogli zaczac starania :)

Jaś 23.05.2014* 13 t.c.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

W kalendarzu juz sobie zaznaczylam daty wszystkich zastrzykow :) w polowie lutego wypada ostatni!
W lipcu mam 30 urodziny, moze do tego czasu uda nam sie zajsc w ciaze? :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

od marca zaczynam trzymac kciuki za staranka :)

Jaś 23.05.2014* 13 t.c.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hejka Inna,
melduje sie 2 tyg po trzecim zastrzyku.
@ oczywiscie nie przyszla, plamienie ustalo jakies 5 dni po ostatniej dawce.
Nadal nie czuje zadnych skutkow ubocznych. Chyba... Czasami tylko robi mi sie goraco ale nie jest to uciazliwe i wystepuje rzadko...Po prostu robie mi sie troche bardziej cieplo i za chwile przechodzi. W sumie nawet nie wiem czy wiazac to z zoladexem, bo moze to wynik ogromnej roznicy temperatur - na zewnatrz i w domu...
Bole glowy tez mi przeszly.

W srode mam kolejna wizyte u lekarza.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jak po wizycie? odezwij sie ...

Jaś 23.05.2014* 13 t.c.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Na wizycie wszystko w jak najlepszym porzadku. Po usg gin orzekl ze endometrium juz jest waziutkie. Oczywiscie dostalam recepte i w sobote wezme czwarty zastrzyk.

Co do skutkow ubocznych, to nasilily sie uderzenia goraca. Goraco polaczone z takim pieczeniem od srodka :? Pojawiaja sie rano i wieczorem. Na szczescie w ciagu dnia prawie wcale. Zrobilo sie to dosc uciazliwe ale nadal spokojnie do wytrzymania :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam kobietki

ania trzymam za ciebie kciuki mocno mocno :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

marchewka1219 wielkie dzieki za wsparcie! bardzo mi sie przyda :)

Offline Wyświetl profil  

Witajcie kobitki,
Dzisiaj dowiedzialam sie od gin ze mam podejrzenie endometriozy. Dostalam skierowanie na badanie krwi - o poziom progesteronu.
Interesuje mnie kwestia zachodzenia w ciaze przy endo. Prawie dwa lata temu urodziłam córkę przez cesarskie cięcie, podobno to od cesarki mam teraz endo. Lekarka powiedziala zebym starala sie natychmiast o drugie to wtedy jest szansa ze endometrioza sie cofnie. Dodam jeszcze ze czekamy na wynik badania krwi i wtedy bede wiedziec czy isc na laparoskopie czy starac sie o dziecko czy probowac to jakos leczyc. Ogolnie kieruje do Was pytanie, czy jesli teraz zaszlabym w ciaze nie leczac sie to czy wszystko byloby ok z płodem itd? czy najpierw mam to wyleczyc a potem starac sie o dziecko?
Zgubilam sie w tym juz bardzo, bo chcielismy z mezem miec jeszcze jedno dziecko co prawda chcielismy jeszcze poczekac, ale teraz sama nie wiem co robic..boje sie ze pozniej moge miec problemy z zajsciem w ciaze...
Dziekuje za kazdy komentarz.
Pozdrawiam!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Malane ja też mam endo tylko na 100% stwierdzoną przez przypadek... miałam ciążę pozamaciczną i byłam operowana i w histopatologii wyszla endo.
Mój gin mówi, że ciąża to byłoby najlepsze rozwiązanie, bo endo nie da się wyleczyć, można ją tylko zachamować a ciąża to właśnie czyni... nie wiem który możesz mieć stopień bo są 4, ale myślę że pewnie 1, bo byłaś w ciąży a przy endo zajście jest bardzo trudne... tyle wiem od lekarzy, a wierz mi było ich kilkunastu, bo endometrioza to taka choroba, o której jest mało wiadomo...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Malane ja tez przypadkiem dowiedzialam sie, ze mam endo. POdczas laparoskopowego usuwania miesniaka macicy. Mam 1 stopien. Zanim sie dowiedzialam, ze jestem chora, zaszlam w ciaze, jednak poronilam w 6-7 tyg. Endo utrudnia zajscie w ciaze ale nie jest to niemozliwe - zwlaszcza przy 1 lub 2 stopniu choroby. Jesli uda sie zajsc w ciaze, to rozwoj choroby sie zatrzymuje. Moj gin jednak przed ponownymi starankami zalecil mi leczenie i w tej chwili jestem u schylku polrocznej kuracji. (Na matginesie napisze, ze mam juz jej serdecznie dosc.)

Tak jak napsiala aniak. na temat tej choroby jest do dzis bardzo malo informacji ale w necie znajdziesz kilka ciekawych artykulow, m.in. w jaki sposob endo moze uniemozliwiac zajscie w ciaze. Nie chce tu teraz pisac o tym, zeby nic nie pokrecic i nie wprowadzic Cie w blad. Dlatego radze Ci poszukac informacji na ten temat na stronach o endometriozie, a jest ich sporo.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

_a_n_i_a_ Jeśli mogę zapytać, czy mogło być tak, że to endo wpłyneła na poronienie? wiem, że wtedy jeszcze nie wiedziałaś ze jestes chora, ale może lekarz cos takiego później zasugerował?
Bo niby wszedzie pisze sie, że ciaża pomaga w endo, ale o poronieniach też słyszałam kilka razy..stad moje pytanie..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Malane u mnie na poronienie wplynal prawdopodobnie miesniak, ktorego jeszcze wtedy mialam i tylko taka diagnoze postawil mi wtedy gin. Endo mialam stwierdzona pol roku po poronieniu i juz wtedy nie rozmawialismy o przyczynie. Takze na to pytanie Ci nie odpowiem. Wiem, ze endo na pewno utrudnia zajscie w ciaze ale czy wplywa na zagrozenie plodu to juz nie wiem...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Paskudna ta endometrioza, to prawda. Moja koleżanka z pracy miała miesiąc temu laparoskopię- ginka, do której i ja się wybieram, skierowała ją na ten zabieg, bo dziewczyna od kilku lat nie może zajść w ciążę- i dopiero w trakcie laparo okazało się, że ma dwa ogniska endometriozy w macicy plus jajnik zrośnięty z otrzewną :shock: Ginka wyraźnie dała jej do zrozumienia, ze taki bałagan w macicy MÓGŁ być przyczyną niepowodzeń.

Obrazek

--------------------
IMPOSSIBLE IS NOTHING
--------------------
['] ['] ['] ['] ['] (2007- 2011)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ajsi a wiesz jakie leczenie zalecila Twojej znajomej lekarka?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1034 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 48, 49, 50, 51, 52  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC [letni]