Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 12:27 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Hej.Mam podwyższony poziom prolaktyny, więc gdy byłam u lekarza przepisał mi bromergon.Czy któraś z was brała te tabletki i czy było Wam po nich niedobrze, nie miałyście apetytu..i wogóle jakies uboczne objawy?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

MADZINEK :)
Ja bralam bromergon ok 2 miesiecy i dzieki niemu mam moja niunie w brzuszku :D

Bralam 1 tabletke na noc. Zadnych objawow ubocznych nie mialam no moze przez pierwsze dni mialam strasznie sucho w nosie i troszke ciezko sie oddychalo le to tylko w nocy pomogl spray do nosa tzw woda morska.
Zadnych mdlosci, wymiotow, zaslabniec nie mialam i strasznie mnie to dziwilo bo po poczytaniu kilkudziesieciu postow o bromku bylam pewna ze pewnie mnie to spotka bo mam i tak niskie cisnienie a dodatkowo bromergon obniza cisnienie. Na szczescie wsystko bylo ok i czulam sie swietnie . Apetyt normalny cera sie poprawila same plusy a najwiekszy to wymarzone 2 kreseczki po niecalych 2 miesiacach a prolaktynke mialam wysoka 80 ng/ml.

Ps. Tabletke najlepiej polknac w trakcie kolacyjki tylko raz polknelam bez jedzenia i nie bylo ciekawie mdlilo mnie i krecilo sie w glowie wiec juz nawet nie probowalam lykac bromka bez jedzenia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Madzinek miałam też za wysoki poziom prolaktyny. Bromergon brałam 5 miesięcy i w ostatnim cyklu otrzymałam go wraz z luteiną i udało się. Doczekałam się dwóch kreseczek i teraz jestem szczęśliwą mamą Kubusia.
A co do objawów ubocznych to trochę mdliło mnie w pierwszym miesiącu przyjmowania bromergonu i miałam lekkie zawroty głowy.
Zgadzam się z Małgosią24 że bromerbon najklepiej brać jedną tabletkę na noc najlepiej w trakcie kolacji, wtedy objawy uboczne są zdecydowanie rzadsze. Pozdrawiam i trzymam kciuki za szybkie efekty leczenia, oczywiście w postaci fasolki.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej Dziewczyny.
Ja biorę bromergon od jakiegoś czasu, zresztą parę miesięcy też go zażywałam.Teraz lekarz zalecił mi 3 x dziennie po pół tabletki.Możliwe,że macie rację,by go brać w trakcie jedzenia.Od kiedy go biorę- przypuszczam,że jest to z tym związane - ciągle mi niedobrze...buuu i nie mam apetytu.Chyba muszę sie przemęczyć by być zdrową i potem mieć dzidzisia:p

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

MADZINEK :)
Warto sie pomeczyc troche zeby pozniej zobaczyc na tescie 2 krechy(najpiekniejsze krechy na swiecie).
Wystarczy ze zjesz nawet cos niewielkiego np serek homegenizowany, kanapka i to wystarczy zeby objawy uboczne zniwelowac.
Ja trzymam kciuki zebys nie musiala dlugo lykac bromka i zebys szybko zawitala na forum dla ciezarowek. :lol: :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziewczynki bromergon to jest hormon wywolujacy jajeczkowanie czy cos innego?To jest hormon?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

BETTY :D
Bromergon to tabletki na obnizenie prolaktyny.
A tu poczytaj sobie o prolaktynie bo chyba chodzilo ci o prolaktyne.

Hiperprolaktynemia jest jednym z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Czesto idzie w parze np z PCO tak bylo w moim przypadku, jest tez hiperprolaktynemia polekowa lub spowodowana guzami przysadki. obajwy to chyba na pierwszym miejscu zaburzenia miesiaczkowania, brak owulacji, czasami po nacisnieciu piersi moze wyciekac siara. Nie leczona uniemozliwia zajscie w ciaze.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Aha.. o raju jaka ja zielona jestem w tych sprawach :oops: :oops:
Ale dzieki Wam Dziewczynki, wiem, ze mma PCO i o tym czytalam duzo na necie ale o prolaktynie nie mialam pojecia co to w ogole jest, bo moj ginekolog nic mi o tym nie wspominal.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witajcie dziewczyny...
Mi tez lekarz przepisał bromergon i duphaston...możecie mi coś więcej o nim napisać....z tego co czytam to pomógł Wam...długo musiałyście go brac???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Mi bromergo pomog po nie calych 2 miesiacach brania 1 tabletka na noc

Duphaston bralam zas od 11 do 17 tygodnia ciazy na podtrzymanie bo hormonki zaczely szalec w ciazy

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziękuję kochana...pozdrawiam i buziaczki dla brzuszka.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny ja tez biore Bromek(1 tabl na noc, zero dolegliwosci), i do tego Lutenyl. Mam pytanie czy po bromku zmienila sie Wam @ ?? Ja koncze brac 3cie op. i wsio bylo ok , az do ostatniej @, nie dosc ze pojawila sie 13 dni po skonczeniu Lut. to jeszcze byly to mozna powiedziec silniejsze plamienia. Nie wiem czy to od tego?? Przeciez te leki maja regulowac :(:(

25.01.11, 23:12, 3580gram, 52cm,
Obrazek
25.11.12, 17:10, 3880gram,54cm
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Autor posta nr 6.000.000
Awatar użytkownika

tez bralam bromegorn 1/4 tabletki na noc, dzieki niemu znikly plamienia i @ zamiast trwac ok 10-14 dni (razem z plamieniami) trwaly ok 4 dni, tylko mialam zmiany nastroju

Aniołek XII.2011

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tylko wlasnie o to mi chodzi ze nie mialam normalnego @. Zamiast niego bylo ok 5 dni plamien mocniejszych thats all :( moze to dobrze (fasolka) a moze jakies zaburzenia ale qrde z tabletkami :(:(

25.01.11, 23:12, 3580gram, 52cm,
Obrazek
25.11.12, 17:10, 3880gram,54cm
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

problemy z prolaktyną, tam znajdziecie wszystko

to nie jest mój czas...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja brałam bromergon jak brałam go w dzien to czułam sie po nim fatalnie byłam spiaca i jakby nie z tego swiata ale potem ginka zaleciła branie go na noc i było ok no i prolaktyne zbił fajnie i dosc szybko

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam!

Ja równiez jestem na bromku to już 3 miesiąc. Przez pierwsze 2 brałam tylko połowę po zbadaniu prolaktyny okazało sie ze nadal jest wysoka i lekarz zalecił branie 1 tabletki na noc. Teraz czeka mnie kolejna kontrola PRL i zobaczymy czy wynik będzie pozytywny.

Musze przyznać ze nie mam po nim żadnych dolegliwości czuje się naprawdę dobrze.

Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mam pytanko
od 5 miesiecy biore 1/2 tabl na noc non stop i w tym miesiacu odpuściłam sobie od połowy cyklu - czy może to opóźnic @ - czy miałayście takie doświadczenia tzn odstawiałyscie bromergon?????
dodam że moja prolaktyna nie odbiegała bardzo dużo od normy stąd tylko 1/2 tabl

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

słuchajcie , ja wczoraj po raz pierwszy zażyłam 1/2 bromku na noc... rano byłam nieprzytomna, nudności straszne aż w końcu zemdlalam i padłam na podłogę trupem :ddd:
czy można temu jakoś zaradzić by tak silnych objawów nie czuć???????

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Agnieha pisze:
mam pytanko
od 5 miesiecy biore 1/2 tabl na noc non stop i w tym miesiacu odpuściłam sobie od połowy cyklu - czy może to opóźnic @ - czy miałayście takie doświadczenia tzn odstawiałyscie bromergon?????
dodam że moja prolaktyna nie odbiegała bardzo dużo od normy stąd tylko 1/2 tabl

Odstawienie bromergonu moze spowodować podwyzszenie poziomu prolaktyny, zatem może opóźnić (a nawet zatrzymać)@. No chyba, że lekarz kazał odstawić, bo "sprawdza", czy po długim leczeniu PRL się "uspokoiła". Tak było u mnie właśnie, ale PRL była po miesiącu od odstawienia znów za wysoka. Wiec cały czas łykam, obserwuję swój organizm i staram o bejbusia-mam nadzieje ze sie uda. Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC [letni]