Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:42 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość

Mam(dopiero)18 lat. Niedawno wybrałam sie do ginekologa poniewaz postanowiłam rozpoczac współzycie ze swoim chłopakiem. Chciałam prosic o tabletki antykoncepcyjne(o ironio). w zwiazku z tym, ze moje miesiaczki sa nieregularne i mam problemy z tradzikiem lekarz zlecił badania na poziom testosteronu oraz skierował mnie na USG.Kiedy miałam juz wszystkie wyniki dowiedziałam sie, ze mam podwyzszony poziom testosteronu, a poza tym pecherzyki graafa nie sa uwalniane z jajników i po prostu niedojrzewaja. Dowiedziałam sie, że ta dolegliwosc jest uwarunkowana genetycznie i jeżeliw przyszłosci zdecyduje sie zajsc w ciaze koniecznie musze sie zgłosić sie do ginekologa-bez odpowiedniej kuracji raczej nie bede miałam szans na maleństwo.
Moze macie prodobny problem drogie kobietki?Napiszcie mi cos.Nie wiem czy lekarz uznał, ze nie powinien mnie w tym momencie martwić czy to rzeczywiscie nic takiego...chce wszystko wiedziec.pozdrawiam:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale wygląda mi to na policystyczne jajniki. niestety jest to przypadłość wielu kobiet...
ja od początku miałam nieregularne miesiączki. najpierw z mamą czekałyśmy, aż samo sie unormuje, ale jak kiedyś @ nie pojawiała sie przez pół roku, to zaczęłyśmy sie martwić. lekarze zawsze dawali mi leki na wywołanie, potem kuracje hormonami przez kilka miesięcy i miało sie samo wystymulować. ale samo nic nie chciało... z czasem zaczęłam przyjmować leki antykoncepcyjne, bo już miałam dość niespodzianek w najmniej sprzyjających okolicznościach. no i oczywiście bóle brzucha, po kilkumiesięcznej przerwie - płakałam z bólu. ale problem powrócił, kiedy z mężem zaczęliśmy starać sie o dzidzię. odstawiłam tabletki i... pierwsza @ z odstawienia, a potem cisza. i jak tu sie starać, skoro nawet nie można sobie wyliczyć, kiedy jest owulacja? oczywiście poszłam do lekarza juz przy pierwszym spóźnieniu, dał mi leki na podtrzymanie cyklu. zaczęlismy tez sprawdzać poziom hormonów, zachowanie pęcherzyków. no i okazało się, że to właśnie policystyczne jajniki sa przyczyną tego, że z naszych starań nie widać było efektu. u nas było troche trudniej, bo i mąż nie był do końca zdrowiutki, ale kiedys lekarz mi powiedział "pani kłopotami nie martwię sie wogóle - podanie odpowiednich leków powinno przynieść efekt. gorzej z mężem - dla facetów leki właściwie nie istnieją". no i kiedyś poważnie rozmawialiśmy o inseminacji, przeprowadzaliśmy badania pod tym kątem, a potem niespodziewanie... oczywiście przez roczne przyjmowanie hormonów złapałam pare kilo, ale teraz łapię ich jeszcze więcej. i z niecierpliwością wyczekujemy października ;)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

gratuluje:)dziekuje za odpowiedz-chyba rzeczywiscie nie mam sie czym martiwic

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziękujemy ;)
nie martw się na zapas, tylko pamiętaj, że kiedy nadejdzie czas na dzidzię to trzeba uzbroić się w cierpliwość. no i nie zostawiać tego na ostatnią chwilę, bo nigdy nie wiadomo ile będą trwać starania...
powodzenia

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

szkoda, że gin odrazu mi nie powiedział, ze to własnie policystyczne jajniki.Powiedział na czym to polega, uprzedził, ze bede musiała brac tabletki hormonalne, ale nie usłyszałam okreslenia "policystyczne jajniki".Teraz przynajmniej wiem na jaki temat mam szukac informacji. Ciesze sie, ze dowiedziałm sie o tej dolegliwosci stosunkowo szybko, przed chwila czytałam wypowiedzi kobiet, które zaczęły sie leczyc za późno...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

może jest jeszcze jakaś inna przypadłość, która objawia się w ten sposób... ale ja z racji swoich problemów słyszałam tylko o tym :wink:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mam podobny prolem, ale zaden lekarz jeszcze nie okreslil co mi jest. Jestem na poziomie "unormuje sie". Ale jak moze sie unormowac jak tabletki anty bralam 7 lat. Po zaprzestaniu znowu pojawialy sie problemy z miesiaczka i plamienia. Byly tabletki hormonalne i 50 tabletek luteiny. I nic. Tylko anty wywoluja u mnie krwawienie.
Kiedys zapytalam o te policystyczne jajniki a on powiedzial:"nieeeee"
Jaki mam wykonac nastepny krok? Wlasnie przestalam brac hormony i czekam co sie stanie.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC [letni]