Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 11:43 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: pytanie

Witam
Prosze o wyjaśnienie bo nie rozumiem.Biore duphaston od 16 dnia cyklu 2 razy dziennie przez 10 dni.Według mnie dochodzi u mnie do owulacji,poznaje to po tym że wzrasta mi temperatura bardzo wyrażnie i mam ból owulacyjny i wszystkie objawy śluzu.Wczoraj odebrałam wynik poziomu progesteronu.Robiłam go 20 dnia cyklu czyli 6-7 dni po owulacji.Wynik mam 0,50 a norma dla fazy lutealnej jest od 6.0.Temperatura nadal jest podwyższona.Czy to świadczy o tym że nie miałam owulacji czy że mam tak mało progesteronu(tylko dlaczego mam nadal podwyższoną temperature).I czy te 6-7 dni po owulacji to już faza lutealna czy jeszcze faza "środek cyklu"
Dziękuje

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Taki wynik wskazuje najczęściej na brak owulacji :? niska wartość progesteronu może być również związana z niewydolnością ciałka żółtego... 6-7 dni po owulacji to faza lutealna :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

poziom progesteronu podwyzsza sie wyraznie po owulacji...wiec nie moze wskazywac czy wystapila czy nie ...jedynym wiarygodnym badaniem czy owu wystepuje czy nie jest monitoring cyklu... :wink: i jeszcze duphaston nie zmienia wyniku badania poziomu progesteronu...czyli nawet jezeli go bierzesz to i tak wynik moze pokazac obnizony progesteron... zrob monitoring jezeli chcesz wiedziec czy owu jest... bo duphaston pomoze napewno na 2 faze cyklu...ale nie na sama owulacje :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: re

Czyli jeśli duphaston pomoże na drugą faze cyklu to dlaczego poziom progesteronu jest niski,przecież duphaston ma go podnosić?Acha więc u mnie wzrost temperatury wskazywał na owulacje ale poziom progesteronu mógł sie obniżyc póżniej tak?I jeszcze jedno pytanie czy taki monitoring cyklu może pomóc zajśc w ciąze,i czy monitoring obejmuje również czas po owulacji?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

To, że nastąpił wzrost temperatury nie przesądza, że była owulacja. MOgło dojść np do luteinizacji nie pękniętego pęcherzyka i nastąpił wzrozt temperatury. Jedynym wiarygodnym potwierdzeniem owu jest monitoring, który przeprowadza się najczęściej co 1-2 dni do chwili potwierdzenia pęknięcia pęcherzyka.
Duphaston nie wpływa na wynik badania progesteronu. Wydaje mi się, że przy takim poziomie progesteronu miałaś cykl bezowulacyjny.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]