Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 3:13 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Mam pytanie odnośnie spadków tętna płodu podczas porodu.
Słyszy się, że zrobiono cesarkę bo spadło tętno - tzn. czy to mają być spadki długotrwałe, a jeśli tak to do jakiej wysokości 60?, 80?, 40? i jak długo to ma trwać 30 min, 1 godzinę, a może tylko 5 minut.
A jeśli spadki są tylko na skurczu to czy to jest ok. A co z sytuacją jeśli
spadki tętna są po skurczu - to czy wtedy przeprowadza się cc czy czeka się na spadki długotrwałe?
I jeszcze jedno pytanie?
Czy przy porodzie wywołanym sztuczną oksytocyną powinien być obecny lekarz, czy położna i ona wzywa lekarza jeśli coś dzieje się nie tak? Dlaczego te porody często kończą się cc. :?: :?: :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Ja mialam 2 cesarki i obie z tego powodu , ze dziecku spadalo tetno . Moim spadlo do okolo polowy normalnego tetna noworodka . U moich synow tetno spadalo dlatego , ze ja mialam strasznie silne skurcze , ale niestety nie szlo za tym rozwarcie i moje dzieci byly po prostu zmeczone . Przy pierwszym porodzie - w Polsce - jak zaczelo spadac tetno (po kilkunastu godzinach skurczy) , to praktycznie odrazu lecieli za mna na sale operacyjna . Drugi porod mialam w Londynie . Lekarze tutaj wzieli mnie odrau pod szczegolna opieke - ze wzgledu na to , ze mialam juz raz cesarke . Porod byl caly czas monitorowany , polozna byla przy mnie non-sto , a wrazie jakichkolwiek sygnalow negatywnych dzwonila i lekarze (pieciu nawiasem mowiac) bylo przy mnie w 3 sekundy . Raz tetno spadlo tak nisko , ze tez lecieli ze mna na sale operacyjna . Ale na sali wrocilo do normy i wrocilismy do sali porodowej . Niestety po 10 godzinach skurczy rozwarcie bylo tylko na 5 cm i lekarze stwierdzili , ze dziecko jest juz zbyt zmeczone skurczami , a na wieksze rozwarcie nie ma szans . Druga cesarka .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Porody z oksytocyną niekoniecznie muszą się kończyć cesarką. A jeśliu się kończą to z powodu, dla którego podano też oksytocynę, czyli nie ma należytego rozwarcia, albo odpowiednich skurczów.
Lekarz nie musi być koniecznie cały czas przy porodzie, zjawia się jak coś jest nie tak, aby skontrolować i przy drugiej fazie, gdy rodzi się dziecko. A tak to rządzi położna, która też nie jest cały czas przy rodzącej (poród może trwać dobrych parę godzin). :wink:
Tętno dziecka zawsze spada podczas skurczu macicy, to normalne. Ale przedłużające się skurcze, nie powodujące rozwarcia mogą własnie dziecko osłabyć. Dlatego w takim wypadku często lekarze decydują się na cc :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]