Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 11:53 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam serdecznie
Staramy się z mężem o pierwsze dziecko. Po wizycie kontrolnej u ginekologa okazało się, że mam nadżerkę (cyt II, duży stan zapalny). Lekarz zaproponował mi termokoagulację jako metodę leczenia - inaczej mogę mieć problemy z zajściem w ciążę i w czasie ciąży... Powiedział, że wykonuje zabieg nowoczesnym sprzętem w znieczuleniu, nie ma zbliznowaceń, leczenie trwa 1,5 miesiąca. Czytałam, że przed pierwszą ciążą lepiej nie usuwać nadżerki tą metodą, a mój lekarz twierdzi że kriokoagulacja nie da dobrych efektów...
Prosze o odpowiedź czy w przypadku nadżerki (wielkość określona na: 20groszy przy dużym stanie zapalnym) podjąć decyzję o leczniu jej tą metodą?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

powiem ci szczerze, ze mam nadrzerke wieksza niz 20gr i nie bylo problemow z zajsciem w ciaze- jesli moge to tak nazwac-bo to była wpadka i lekarz w trakcie ciazy powiedział, ze nie leczy sie jej juz podczas ciazy dopiero po... :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja mialam wypalanke 10 lat temu...ale z tego co wiem wymrazanie jest lepsze i mniej ma skutkow ubocznych od wypalania....pierwszy raz slysze ze poleca sie teraz wypalanie...to juz stara metoda :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja mam wyleczona nadżerke jakimś środkiem chemicznym nie pamietam nazwy Wystarcza dwa trzy zabiegi. Lekarz na miejsce chorobowo zmienione nakłada ten lek i to wszystko. nadżerka ładnie sie oczyszcza i goi. Żadnych powikłań, blizn i śladu po nadżerce :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

K46 pisze:
Ja mam wyleczona nadżerke jakimś środkiem chemicznym nie pamietam nazwy Wystarcza dwa trzy zabiegi. Lekarz na miejsce chorobowo zmienione nakłada ten lek i to wszystko. nadżerka ładnie sie oczyszcza i goi. Żadnych powikłań, blizn i śladu po nadżerce :)

Ale mój lekarz twierdzi że jest jeśli jestem podatna na częste stany zapalne to lepiej trwale wyleczyć nadżerkę, a metody chemiczne są doraźne... a ja mam 26 lat i mogę mieć też zapalenie przydatków i tak mnie straszy że chyba pójde do innego lekarza...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

WITAM
robiłam cytologie i wyszedł mi taki wynik zapalenie (w tym zmiany reparacyjne)teraz byłam na badaniu posiewu
Czy to ma jakis wpływ na zajście w ciąże ,staram się o dzidzie i chce być w pełni zdrowa?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Ale mój lekarz twierdzi że jest jeśli jestem podatna na częste stany zapalne to lepiej trwale wyleczyć nadżerkę, a metody chemiczne są doraźne... a ja mam 26 lat i mogę mieć też zapalenie przydatków i tak mnie straszy że chyba pójde do innego lekarza...

Ja nie miałam na mysli globulek, którymi tez lecza nadźerkę
Nadżerkę mam trwale wyleczoną. Zabieg był robiony 5 lat temu.
Minus taki, ze środek ten troche kosztuje. 1 fiolka kosztowała mnie wtedy 50zł. Miałam nadżerkę z ektiopią więc był mały problem, na szczęście wyleczona całkowicie i nic nie nawraca. Wogóle nie ma śladu :)
Zdania są podzielone. Lekarze starej daty tylko by robili wypalanki, Ci młodsi i idący z postępem polecaja tą technikę :) Ja nie narzekam jest wszystko ok :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

K46- Dzięki za informacje
:D
szkoda że nie pamiętasz nazwy leku, ale może popytam lekarza , internet - może coś znajdę..
pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

sylwia11982 pisze:
WITAM
robiłam cytologie i wyszedł mi taki wynik zapalenie (w tym zmiany reparacyjne)teraz byłam na badaniu posiewu
Czy to ma jakis wpływ na zajście w ciąże ,staram się o dzidzie i chce być w pełni zdrowa?

Ja też chcę być zdrowa i mój lekarz mówi że zmiany na szyjce - nadżerka może obniżyć szanse zajścia w ciążę (tzn, utrudni przeniknięcie plemnikom, ale nie całkowicie oczywiście) oraz każdy nieleczony stan zapalny może w ciązy zaszkodzić i skutkować nawet poronieniem... ale to czarne scenariusze - czytałam na forum że wiele kobiet miało w ciąży nadżerkę i u jednych było dobrze i nawet po ciąży wszystko się wygoiło a u niektórych wystapiły krwawienia... więc jest różnie. wg mnie zawsze lepiej zminimalizować ryzyko i jeśli już wiemy o nadżerce to lepiej coś z nią zrobić - ale tak by nie było powikłań (i ja z tym mam właśnie problem...)
niestety nie wiem co to są zmiany reparacyjne... (ja nie mam nic takiego i nie miałam posiewu)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

K46 pisze:
Cytuj:

Ja nie miałam na mysli globulek, którymi tez lecza nadźerkę
Nadżerkę mam trwale wyleczoną. Zabieg był robiony 5 lat temu.
Minus taki, ze środek ten troche kosztuje. 1 fiolka kosztowała mnie wtedy 50zł. Miałam nadżerkę z ektiopią więc był mały problem, na szczęście wyleczona całkowicie i nic nie nawraca. Wogóle nie ma śladu :)
Zdania są podzielone. Lekarze starej daty tylko by robili wypalanki, Ci młodsi i idący z postępem polecaja tą technikę :) Ja nie narzekam jest wszystko ok :)

znalazłam w necie nazwę: solcogyn - czy kojarzysz nazwę? jak długo trwało leczenie? w sumie to trochę zależy mi na czasie.... :D
bo chętnie bym wykorzystała tą metodę... ciekawe czy mój gin da się na to namówić.... jak nie to poszukam innego

Ostatnio zmieniony pn kwie 23, 2007 9:59 pm przez KASIA-26, łącznie zmieniany 2 razy

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Ja wole wypalić lub wymrozić niz solkogynować - nie zwasze jest skuteczny, ale każdy ma swoje doświadzcenia. dobrze wykonana elektrokoagulacja nie musi dawać żadnych złych następstw, tak jak i wymrażanie i można zrobić przed ciążą. 20 gr. to mała nadżerka, więc dyskusyjne. Każdy poleca te metodę na jaką ma aparat.
SW

Offline Wyświetl profil  

Jestem tu pierwsz raz i nie wiem czy uzyskam odpowiedź na moje pytanie. Interesuje mnie działanie Polseptolu to srodek przeciwbakteryjny przy nadżerkach. Czy osłabia on działanie tabletek antykoncepcyjnych? Byłabym bardzo wdzięczna za informacjie
:)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]