Dzisiaj jest sob paź 04, 2025 6:13 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość

jestem w 22 tc. Biore duphaston 2x1 , no spa 2x1 Isoptin 2x1 fenotoral 2x1 poniewaz mam twardnienie brzuszka po posiłkach przewaznie i bole takie jak na miesiaczke. Ile to jeszcze bedzie trwało? czy musze brac az tyle lekow nie ma jednego specyfiku na to wszystko ?? no i do tego bedzi ejeszcze antybiotyk Amotaks . :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

duphaston bierze sie do 12-14tc dopoki lozysko nie przejmie funkcji cialka zoltego i nie zacznie produkowac dostatecznej ilosci progesteronu...zastanawiam sie po co lekarze daja duphaston w tak wysokiej ciazy... :roll: ta cala reszte oprocz antybiotyku podejrzewam bedziesz brala do konca ciazy...to sa leki powstrzymujace skurcze macicy i zapobiegajace przedwczesnemu porodowi..niestety...masz ciaze zagrozona i tak musi byc... :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja juz głupieje powoli, Jeden z lekarzy powiedział, z emam tylko brac o jedna tabletke wiecej bez innych tabletek, inna, ze bede brała do konca ciaży tez tylko duphaston, inny wlasnei przepisałmi taki zestaw. i kogo sie tu sluchac . :cry: Wlasciwie to jak dziewczyny macie twardniejacy brzuch to jest bardzo twardy czy tez w jakims stopniu miekawy . ?? mam skrocona szyjke to moze wlasnei duphaston, i wlasnie tak twadnieje mi brzuszek, ale tylko po posilkach , nie wiem czy to sa bardziej wzdecia czy cos nei tak, zawsze mialam problemy ze wzdeciami . z rewszta ja ciagle czuje sie najedzona.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

napisalam ci co to jest duphaston i po co go sie stosuje w pierwszym trymestrze..po co w drugim nie wiem...wiekszosc lekarzy go odstawia po 12tc poniewaz progesteron jest juz dostatecznie rpodukowany przez lozysko..natomiast twardnienia brzuszka...wyrazne napinania..leczy sie fenoterolem a dodatkowo na zlagodzenie skutkow ubocznych w postaci dziwnych serduchowych perypetii bierzesz isoptin...i te leki zazwyczaj bierze sie do konca ciazy...przy skaracajacej sie szyjce tez.. :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Iskiereczka, wątpliwości dotyczące leków najlepiej wyjaśniać z lekarzem, prowadzącym ciążę. Każy widać ma inną procedurę. Niektóre dziewczyny w starszej ciąży biorą również duphaston, bo mają skróconą i rozwierającą się szyjkę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziekuje za odpowiedz. Emilko bardzo prosze skontaktuj sie z emna na gg jesli mozesz 5744437 tez bede rodzila w szczecinie ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

ja też mam twardniejący brzuch - stąd głównie nospa, duphaston podaj się tylko do momentu wytworzenia się łożyska tak jak już pisały dziewczyny wyżej... nawet przy skracającej się szyjce on nic już nie da... wiem bo też mi się szyjka skraca - przez to niestety leżę w domku i nic nie mogę robić niestety... tylko że ja sie o tym wszystkim dowiedziałam od mojego lekarza - zaufanie do swojego lekarza to podstawa spokojnego przebiegu ciąży:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

szyjka skraca sie i rozwiera w wyniku czestego twardnienia brzuszka wlasnie...bolesne lub nie czeste skurcze sa tego przyczyna...a na to fenoterol z isoptinem...nospa..magnez...i moze duphaston no ale z tego co wiem wiekszosc lekarzy go odstawia po 12 tc tak jak pisalam...warto zapytac prowadzacego po co ten duphaston dokladniej :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

iskiereczka pisze:
Ja juz głupieje powoli, Jeden z lekarzy powiedział, z emam tylko brac o jedna tabletke wiecej bez innych tabletek, inna, ze bede brała do konca ciaży tez tylko duphaston, inny wlasnei przepisałmi taki zestaw. i kogo sie tu sluchac .

Iskiereczka ... powinnas chyba wybrac JEDNEGO nawet obleganego ale sprawdzonego specjaliste od trudnych przypadkow... bo z tego co zrozumialam leczysz sie u kilku a to zawsze rodzi problemy ze zlym stosowaniem, dawkowaniem i powielaniem lekow. Poza tym twoj post wskazuje na to ze nie do konca ufasz ktoremus... to twoje cialo, twoje dziecko i to TY u lekarza masz sie czuc bezpiecznie i tak jak napisala Odynka najlepiej mu ufac bo zadna z nas tak jak lekarz w gabinecie nie jest w stanie ani Ci doradzic ani czegos zdecydowac ... jesli żaden z tych trzech Ci nie odpowiada to idz do czwartego POWIEDZ dokladnie jakie leki przyjmujesz i od kiedy (bo czasami lekarz moze o to nie zapytac), opisz jak wygladaja objawy, ze sie martwisz zapytaj czy to jest konieczne zeby brac je wszystkie ... mysle ze kazdy przyzwoity lekarz ginekolog powinien Ci to wszystko wyjasnic ... pozdrawiam i powodzenia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Nio juz mam jednego lekarza. to jest troszeczke skomplikowane. poniewaz obecnie mieszkam w tomaszowie maz. a stad od poczatku ciazy wyslali mnie do Centrum Zdrowia Matki Polki ze wzgledu na moja przebyta operacje serca. niestety do lodzi mam 60 km i jechanie na wizyte z czym kolwiek mija sie z celem , poniewaz nei moge zniesc podrozy . przyczyne juz dziewczyny znacie. wiec postanowilam miec lekarza prywatnego tutaj w tomaszowie, bo w razie co to szybko telefonik i w ciagu 5 min jestem u niego . Juz do Matki Polki nei bede jechala bo po co skoro juz zrobili wszytskie badania za i przeciw co do serduszka mojego. Juz bede trzymala sie tego jednego. Jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi .

Offline Wyświetl profil  

Iskiereczko, jak tam Twój brzusio? Ja mam podobne problemy z twardnieniem macicy, bólami miesiączkowymi oraz ze skurczami. Wyciszam je relanium, no spą i magnezem. Jednak wciąz myślę że za dużo tych leków.

Offline Wyświetl profil  

Aha, u mnie 22 tc.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

WITAJ ISKIERECZKO:)

JA JESTEM W PODOBNEJ SYTUACJI TEŻ AKURAT TEZ JESTEM W 22 TYG CIĄŻY. POPRZEZ SKURCZE ROZWARŁA MI SIE SZYJKA MACICY NA 5 MM, ALE SZYJKA JEST W MIARĘ DŁUGA BO 35MM . JA TAKŻE MAM BARDZO DUŻO LEKÓW . BIORE CORDAFEN 3*1, NOSPĘ FORTE 3*1 ORAZ DOPOCHWOWO LUTEINE 2*2(PROGESTERON) KTÓRY MA ZA ZADANIE WZMOCNIC SZYJKE . DODATKOWO BIORĘ MAGNEZ Z WIT B6 3*1

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziewczyny ja też mialam rozwarcie szyjki skończyło się to szwem założonym w 18 tyg. teraz jest ok, ale luteiny i duphastonu juz chyba sie nie bierze.(tak jak pisała chyba Lila to hormon wytwarzany przez łożysko więc po 20 tyg już chyba nie podawany) ja teraz mam tylko fenoterol i isoptin.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

progesteron w pozniejszej ciazy podawany jest by zmniejszyl skurcze :) ja dostawalam kaprogest od 20tc i superowo mi skurcze wyciszyl tak ze nie musialam brac fenoterolu :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witajcie . Jak narazie wszystko sie uciszylo , ale za to bardzo malo czuje ruchy . sa bardzo delikatne jesli juz czuje. Bardzo duzo leze. 20marca ide na kontrtol , to napisze co i jak . Trzymajcie sie cieplutenko.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]