Dzisiaj jest sob paź 04, 2025 4:32 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Błagam o pomoc, już nie wiem co mam robić, dotychczas miałam okres w terminie, aż w sierpniu tego roku nie dostałam okresu, po dwóch tygodniach wieczorem nie wiedziałam co się ze mną dzieje, miałam strasznie bladą twarz, bardzo trzęsły mi się ręce, zimny pot i ciśnienie spadło okropnie, kręciło mi się w głowie, nie pomyślałam, że może jestem w ciąży, ale po ok 15 minutach to ustało, aż w nocy pojechałam na pogotowie gdy znów było to samo, wpadłam wręcz w panikę. Do szpitala sama prowadziłam samochód, bo mieszkam sama a była noc, więc jechałam na prawdę wolno, bałam się że stracę przytomność i gdy dojechała poczułam, że znów mi przeszło. W szpitalu lekarz wręcz mnie wyśmiał, więc wróciłam do domu i następnego dnia dostałam okres, dość obfity, ale wtedy myślałam że to może jakieś głupie objawy nadchodzącej miesiączki, a teraz myślę że to mogła być ciąża pozamaciczna. Później okres miałam regularnie. Teraz mamy grudzień a ja z narzeczonym planujemy dziecko i okres spóźnia mi się 18 dni, byłam na badaniu krwi hcg (2 dni temu), i wynik 0. Ale boli mnie lewa strona brzucha i od dwóch dni noga wewnątrz uda (tak jak wtedy). Czy możliwe że przy ciąży pozamacicznej badanie krwi nie wykryje ciąży? Bo słyszałam, że wynik hcg jest wówczas dużo niższy niż w normalnej ciąży. A może za wcześnie zrobiłam ten test? I czy w sierpniu to mogło być spowodowane ciążą pozamaciczną? :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj,na pewno nie miałaś ciązy pozamacicznej,to jest za poważna sprawa i lekarze na pewno by to wykryli,poza tym taka ciąża nieleczona prowadzi do b.powaznych zagrozeń dla Ciebie.
Przy ciąży pozamacicznej test Bhcg wykryje ciążę,tak jak test ciążowy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziękuję bardzo za odpowiedź, chyba niepotrzebnie się martwię. A czy jest to możliwe, że badanie Bhcg wykrywa ciążę później niż po tygodniu? Tzn. czy np. dopiero wykryje w 2, 3 lub 4 tygodniu? Bo wszędzie gdzie czytałam o tym badaniu to piszą "już po tygodniu można zrobić badanie Bhcg".

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

badanie beta hcg wykrywa kazda ciaze poczawszy od 10 dni po zaplodnieiu ..im starsza ciaza tym wyzsza beta hcg :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

aneczka5755 pisze:
Dziękuję bardzo za odpowiedź, chyba niepotrzebnie się martwię. A czy jest to możliwe, że badanie Bhcg wykrywa ciążę później niż po tygodniu? Tzn. czy np. dopiero wykryje w 2, 3 lub 4 tygodniu? Bo wszędzie gdzie czytałam o tym badaniu to piszą "już po tygodniu można zrobić badanie Bhcg".

Hormon ten produkwany jest od momentu zagnieżdzenia się jaja płodowego w jamie macicy czyli najpóźniej 10 dni po zapłodnieniu, we krwi pojawia się dwa dni póżniej. Badanie to można więc wykonać jeszcze przed terminem spodziewanj @. Istnieje małe prawdopodobieństwo ciąży, poniewaz 18 dni po terminie @ wynik pewnie byłby już na poziomie ok. 1000 mlu/ml jak nie więcej!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Szkoda, że to małe prawdopodobieństwo że jestem w ciąży, ale mimo wszystko mam jeszcze malutką nadzieję że może jednak... Fakt, że dopiero pierwszy raz staramy się o dzidziusia i postanowiliśmy być wytrwali, ale myślałam, że wystarczy obliczyć dni płodne i już :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: I'm scared.

Mam pytanko. Wiem że to dziwne że mężczyzna pisze na takim forum ale obawiam się gdyż współżyłem z moją partnerką i okres jej się spóźnia. Stosunek odbył się sporo czasu temu, lecz niestety nie pamiętam daty;/
Wczoraj minoł "podobno" 8 dzień po terminie miesiączki. Wykonała test i wszyło negatywnie, lecz okresu jak nie było tak nie ma i skarżyła mi się na bóle brzucha. Z poczatku myślałem że to ze stresu a potem czytałem na temat ciąży pozamacicznej i jestem przerażony. Boję się o nią i chciałbym wiedzieć czy zwykły test jest w stanie roizpoznać ciążę pozamaciczną? Czy mam iść z nią do lekarza bądź gdzieś? Poszę o pomoc.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

zwykły test nie zawsze rozpozna ciąże pozamaciczną. ja w takiej ciązy zrobiłam 5 zwykłych aptecznych testów i tylko 2 dni z nich miały jasne kreski, ale zaden nie byl jednoznaczny. najlepiej wykonac badanie beta w laboratorium. ono jest najbardziej wiarygodne. pozdrawiam

http://lb2m.lilypie.com/qGGwp1.png

Melania (*2.06.2007), Tymoteusz (*30.09.2007) i Liwia (*14.03.2009)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam wszystkich:*.
Czy bhcg na poziomie 29 w połowie 5.tc może wskazywać ze to CIĄŻA POZAMACICZNA? Normy z labolatorium: 4.tc 9,5-750, 5.tc: 217-7138! Kolejne badanie po 48godz-zobaczymy co będzie. Jakie inne mogą być przyczyny tak niskiego wyniku? bardzo proszę o odpowiedz...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

przyczyny niskiego beta hcg moga byc rózne. łacznie z tym, ze ciąza jest młodsza niz przypuszczasz... ale owszem jednym z wyznaczników ciązy pozamacicznej moze byc obniżone beta. czy masz jakies niepokojace objawy?
nie pozostaje nic innego jak powtórzyc badanie, pamietaj, ze laboratorium tez moze sie mylic. powodzenia!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

co do tygodni ciazy to moge byc na 99% pewna. a z objawow, to (niestety) lekkie pobolewanie chyba jajnika ale to jest od "zawsze". nastepne badanie po 48h wiec zobacze!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no to daj znac po badaniach...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam wszystkich. Mam problem gdyż mój cykl jest równie skomplikowany jak to co się ze mną dzieje. Ostatnio miałam okres 14 lutego lecz tak jak przez dwa lata miałam mogłam wyliczyć dzień następnego okresu tylko i wyłącznie w taki sposób że cofałam datę o 7 dni czyli tak jak w tym przypadku powinnam dostać 7 marca. Jednak miesiączka nie przyszła a ja jestem coraz to bardziej zdezorientowana gdyż byłam już u dwóch ginekologów i nikt nie wie co dokładnie. Jeden podczas pierwszej wizyty wykrył u mnie nadżerkę zaś gdy poszłam na drugi dzień na usg powiedział że mam torbiele i być możliwe że jestem w ciąży pozamacicznej. Kazał mi zrobić test. Test wyszedł negatywny. Powoli zaczęłam się cieszyć że jednak pomimo mojego młodego wieku nie jestem w ciąży. Jednak dla pewności poszłam do drugiego ginekologa u którego obecnie leczy się dużo moich znajomych. Nie zostałam nawet zbadana. Poprzedni lekarz o którym wspomniałam został wyśmiany przez tego drugiego. A na moje pytania czy jest możliwe że test wykrył że nie jestem w ciąży to mogę i tak być w ciąży oraz dlaczego nie mam jeszcze okresu dostałam odpowiedź że za piękne oczka nic mi nie powie gdyż powinnam poczekać do 16 by zrobić test bo dopiero po miesiączce można wykryć czy jest się w ciąży czy nie. Dziś rano również dostałam małego krwawienia lecz nie wyglądało mi to ani na krwotok ani na okres. Jak państwo myślą co teraz powinnam zrobić? W sumie z tych dwóch wizyt niczego się nie dowiedziałam lecz tylko coraz to bardziej się martwię. Proszę o jakieś porady. Czy test ciążowy płytkowy wykryje ciążę pozamaciczną? Jakie są objawy tej ciąży?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mlodziutenka!
jak najszybciej wykonaj badanie beta hcg w laboratorium. jest odpłatne, ale bez skierowania. zwykłe testy apteczne, często nie wykrywaja ciązy pozamacicznej. ja zrobiłam 5 testow i wszystkie były negatywne. jesli ciaza jest pozamaciczna hormon ciązowy wolno przyrasta i jego poziom moze byc zbyt niski, aby testy go wykryły. inaczej w polecanym przeze mnie badaniu. to powinno wyjasnic sytuacje definitywnie.
jesli masz rozpoczynajace sie krwawienie byc moze zaczeło sie własnie poronienie (oczywiscie zakładajac, ze to rzeczywiscie ciaza pozamaciczna). uwaznie obserwuj siebie. w takich wypadkach niewielkie krwawienie moze nawet przerodzic sie w krwotok.
objawy w ciazy pozamacicznej są roznorakie. w zależnosci od umiejscowienia sie zarodka mogą to byc: gorączka, nudnosci, wymioty, bóle głowy, dretwienie kończyny dolnej po stronie jajnika, z którego była owulacja, bóle piersi, kłopoty z apetytem, dolegliwosci bólowe...
jesli to ciaza pozamaciczna moze okazac sie, ze potrezbny jest zabieg.
trzymaj sie i daj znac co u ciebie po badaniu...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mam jeszcze jedno pytanie czy jezeli ciaza pozamaciczna dochodzi dopiero do polowy 3 tygodnia to jest mozliwosc usuniecia jej odpowiednimi tabletkami czy tylko zabieg ? Bo slyszalam od znajomych ze jest taka mozliwosc ale jakos za bardzo nie daje temu wiary. Prosze pomozcie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

taka ciąza moze sie sama poronic. zwłaszcza w najwczesniejszym etapie. zabieg to ostatecznosc, wszystko zalezy od tego gdzie jest umiejscowiona...
nie wiem o jakich tabletkach mówisz.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jeżeli chodzi o te tabletki to ogolnie poprostu slyszalam ze jakies tabletki na poronienie tylko z tego co mi wiadomo bylo wczesniej to do 72 godzin one sa skuteczne a pozniej juz nie. I stad tez moje pytanie bo dowiedzialam sie z tez jezeli jest sie w ciazydo 3 tygodni to sa jakies tabletki ponoc na poronienie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tego nie wiem, musisz lekarza dopytac

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam ponownie. Dziś już chyba jest naprawde wszystko co mogę powiedzieć na mój temat. Poszłam dziś po tych wszystkich wizytach u ginekologów na fundusz do prywatnego na wizytę. Powiedział mi że jak narazie to jest za wcześnie by mówić o jakiej kolwiek ciąży ale by wykrył to podczas usg no a niczego nie wykrył i poprosił bym zrobiła jutro ewentualnie w piątek test ciążowy znów i jeżeli będzie pozytywny to żebym przyszła na dalsze leczenie a jak negatywny to żebym zażywała tabletki które on mi wypisał. No i co prawda jeszcze nie robiłam tego testu ale już znów zaczynam żyć problemami takimi jak nastolatka w moim wieku. Oczywiscie wszystkie koszta pokryła mojego chłopaka mama aż szczerze to mi głupio ale cóż. Jestem bardzo zadowolona a jak się okarze że jednak negatywny to już wogóle będę happy. Dziękuję za odpowiedzi które były kierowane w moja strone. Zycze wszystkim powodzenia. Jeszcze sie odezwe w piatek co i jak po tescie i oczywiscie nadal bede tu zagladala.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

w takim razie powodzenia! mam nadzieje,ze wszystko wyjasni sie po waszej mysli

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]